Не знаю,в побутовому секторі в Європі був тільки в Югославії,ще коли була ціла.Там кожна квартира мала своє опалення.Хозяїн управляв опаленням як хотів.Але все було економно,хоча і старались не мерзнути.Топили електрикою.В Грецїї був раннюю весною,але в готелях їхніх не жив,жив на круїзному кораблі.Так само і в Стамбулі і в Дубровніку.В Польщі був літом,в Чехії давно.Питаймо форумлян які живуть не в Україні. Між іншим позвонив сьогодні зі Львова знайомий,попробувава рипнутись з опаленням електрикою,від нього попросили 5000 доларів за дозволи і документацію .Ось так у Львові переходять на альтернативне опалення.Шляк би їх трафив,тих хабарників.Документи коштують максимум 1000 грн,сам знаю.
В нас в квартирі кафельний п'єц на електриці (автоматично включається о 20:00 і виключається о 8:00), додатково гріємся електричною батареєю, яку таскаємо з собою по кімнаті, кухні, в ванну ставимо. Під час обігрівального сезону платимо на 100 злотих (~300 грн) більше за світло. В знайомих в квартирах в новіших будинках є батареї, не знаю на чому, але самі регулюють температуру в квартирі. В особняках стоять батареї, воду підігрівають в котлі дровами - це дешевше, ніж газом.
В последнее время из развитых стран Европы был только на Украине. Так вот, в Европейском сердце Украины городе Львове побывал в гостях у давней подруги. Она живёт на бывшей Щербакова. Как почти у всех старых домов - внутренний двор. Показала мне на противоположную крышу. Там установлена солнечная батарея и система подогрева воды от энергии солнца. Говорит, что соседи теперь ни за тепло, ни за горячую воду не платят. А на электроэнергии сильно экономят. Если кто не верит, может лично убедиться. Вроде, дом №13.
таки схожу - поцікавлюся воно ж, полковнику, знаєте як то у Львові буває - коли зимно, то й сонця не видно, а як сонце є - то воно і не зимно
Полковник з задоволенням з Вами б випив закарпатської сливівки.70 градусної,пробували?І копченим салом з червоним гірким перцем закусив.
В мене сиситема опалення - це Forced air furnace.Тобто , це газова система опалення , де через жалюзі (ducts) в стелі дує тепле повітря. На стіні є термостат , де виставляється бажана температура. В "фурнес" також вмонтовані кондиціонер і зволожувач повітря.Кондиціонер регулюється тим самим термостатом і через ці самі жалюзі поступає холодне повітря. Фурнес виконує також вентеляційну функцію. Також є газовий камін.Який включає/виключає вогонь виключателем на стіні. Більше користуємся каміном і через вікна які виходять на південь (сонце в дома майже постійно) , "фурнес" майже не включається. Хіба , коли на вулиці -30С і нижче , то тоді він автоматично включається кілька разів не день. Ми живем в кондомініумі , тому платимо що місячні condo fees , які в себе включають - плату за газ , воду , прибирання будинку , кошення трави навколо будинку, відкидання снігу...і т.д. квіти.. , охорона в будинку/гаражі. Якщо відкинути все решта , то суто оплата за газ на зимовий перод на 1700 sq.ft.(~160 кв.м.) буде десь коло $280/місяць . Температура в кімнатах ми тримаємо 22С,хоча яка би вона не була, на плату не впливає.
...коли "вибивало" світло , за моєї памяті , то було не більше як на 2 години.Все оперативно працює.Машини зразу виїзжають на лінію. Коли є проблема безпосередньо в домі з електрикою чи обігріванням , то в телефонній книжці є купа телефонів елетриків, механіків, сантехніків , де великими цифрами написано 24/7/365 і номер телефону.Також можна подзвонити в чергову службу міста і проблема обігрівання помешкання (спеціально коли на вулиці -30С і нижче) буде усунута як найскоріше. Зимою таких чергових служб більше , літом менше. Багато людей , які живуть поза містом , на фермах (хуторах) мають на всякий випадок бензинові/дізельні генератори. Генератор на 7000W з мотором 13 к.с. коштує коло $2000.
$280/місяць це для Вас багато чи мало? Тобто чи хватає вам сукупного доходу щоб заплатити за той газ?У мене з дружиною на місяць 1800 грн на папері.280 доларів це трохи більше ніж 2240 грн.Ми б грілися сидячи в темноті місяць голодні і нічого б більше не купили і так би нам не зайшло на газ.Отож майбутнього в України з дорогим російським газом немає.
Не буду вдаватися в цифри , їх час від часу поміщали на економічних гілках і здається на гілці "Канада".Скажу лише що в цій державі є житло на всі версти суспільства.Кожний вибирає і керується власними орієнтирами. Мої орієнтири - я хочу твердо стояти на ногах і спокійно спати в ночі , щоб мене не мучили кошмари і я не стояв перед вибором - тепло в хаті , чи купити продути в сімю і бензин до авт.
Нє правда я теж так стараюся.але є планка вище якої не скочиш.Я й так постарався-дав двом дітям вищу освіту,причому медичну платно,другу правда безкоштовно.Але як би я не хотів,в тих умовах в котрих я існую,більше навряд чи можна.Були можливості на виборах але в мене принципи і я ними не поступлюся.
ну як, сходили? побачили? я колись питала про сонячні батареї - так мені розповіли, що головне - це аккумулювати енергію.сонця у наших широтах не так уж багато, тобто треба влітку збирати, щоб взимку користуватись))) я бачила сонячні панелі в Криму - власник будинку підігрівав воду та освітлював будинок. Але казав, що, наприклад, пральна машинка від сонячного аккумулятора працювати неможе..
На жаль Ви неправі.Якби хтось навчився це робити,то йому б пам"ятник з золота поставили.Не навчилося ще людство акумулювати електроенергію.
?? щось я не зрозуміла - я вважала, що в моєму телефоні є акумулятор)) і GPS у мене підзаряжається від сонця. це маленькі, але ж акумулятори! а хто не на автономному опаленні - у вас дома тепло? а то у нас аж вуха мерзнуть)) коли взагалі запускають централізовану систему опалення?
А мне больше на спирте нравится. Компания Toshiba и сотовый оператор KDDI сообщили о том, что в скором времени на японском рынке появится новый мобильный телефон, аккумулятор которого использует в качестве топлива метиловый спирт. Согласно официальному пресс-релизу, размещенному на интернет-сайтах обоих производителей, метаноловая батарея усовершенствованной модели Toshiba T002, работает в три раза дольше, чем стандартный литий-ионный аккумулятор. http://www.mhealth.ru/technics/news/738281/