Чи можлива мораль без релігії?

Тема у розділі 'Релігія', створена користувачем afterstep, 6 жов 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. консультант

консультант Дуже важлива персона

Відповідь: Чи можлива мораль без релігії?

Додано через 6 хвилин
    Може й так... . Я іноді сам не знаю хто я є. Консультант дійсно зазвичай розглядає обидва протилежні стани, якщо вони протилежні. Ми ж не розглядаємо протилежність, ми говоримо за мораль. Є мораль і аморальність. Для Вас можливо так. Те, що я писав про хмари і про дощ, все вірно. Хмари - це святість \ релігія \, Бог, якщо так можна порівняти, а дощ - це мораль, яка йшла від Бога. Немає хмар - нема дощу. Нема Бога - немає моралі. Вона була первинною, до того часу, поки Адам і Єва не пізнали Зло. Коли пізнали Зло, появилась аморальність. З того часу і почали співіснувати мораль і аморальність і мораль була і є нерозривною складовою святості. За багнюку я нічого не говорив але дам відповідь і на неї. Багнюка - це не хмари і не дощ - це те, що виникло після хмар і дощу, тобто аморальність, яка антагоністом моралі. Природній дощ, якщо він природньо чистий символізує чистоту \святість\, а болото бруд \аморальність\. Ваші слова про забобони - це взагалі пусте.
    Те, що я вибачався - дійсно це велика помилка, через яку можна було і до єресі дійти, спокушаючись на власні домисли... . Тому я і дякую KabMinеru за те, що не дав мені впасти в лайно, хоч частково вже був влип. Вважаю це все одно, що навернення блудного сина. Людині властиво помилятись але і властиво виправляючи помилки, робити висновки... . Я не претендую на Істину, а пишу те, що думаю, аналізуючи.

2. volk

volk Well-Known Member

Так вже "намякивали", що взагалі-то слово мораль без додаткових епітетів вживається доволі нечасто, переважно на базарах, сходках, на кухні, і т.п. місцях. Частіше про "правильну, рафіновану" мораль кажуть: християнська мораль. Бо поняття моралі в різних людей різне. Є, мабуть, ще й побутова мораль, з християнською не зовсім тотожня.
    Загалом, коли ми говоримо про Бога і Божі заповіді як про джерело християнської моралі, часто забувається про те (а це вже суто людська властивість все пристосовувати і спрощувати), що Бог є ДОСКОНАЛІСТЮ, саме тому Він є Богом. Бо якщо не так, то це - звичайний ідол, в якому відбиваються вади його творця. І поклоніння Богові пояснюється саме Його досконалістю у всьому, а не якоюсь церковною догмою, бо спочатку Бог, а церква потім. Тож християнська мораль, дана в заповідях, - це той ідеал, зразок, який потрібно наслідувати людині, яка прагне своєї людської досконалості. Якщо мораль спотворюється чи відкидається, то така людина чи соціальна група викликає неповагу, фактично ця людина чи соціальна група стають "безумцями" за термінологією Біблії.

• Подобається Подобається x 3
  3. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

гм... дійсно - словосполучення "християнська мораль", - опускаючись до доказового апарату кількох дописувачів - є безсумнівним підтвердженням того, що має існувати "не християнська мораль". Тобто - якщо християнство - єдина вірна релігія - чи хтось крім Омара може то заперечити? - то мораль може існувати без релігії.
    --
    тобто ставити тотожність "не християнська" = "мусульманська" - некоректно - завжди залишається хоч маленька, та дірочка для моралі без релігії.
    ==
    З чим всіх форумних тлумачів біблії - вітаю.
    Панове - є інші книжки - зокрема - навіть відмінні від вашого перекладу - інші переклади. І всі - "єдино вірні".
    ==
    Прохання до модераторів - закрити тему, оскільки обговорення перетворилося в безглузду балачку.

4. volk

volk Well-Known Member

Ви часом не Воланд?

• Подобається Подобається x 1
  5. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

"майстер і Маргарита" - теж суперечать біблії - відповідно, глибоко аморальні ;)

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Так і є.

7. консультант

консультант Дуже важлива персона

Ну, як хтось один сказав, я ще б подумав, що можливо щось тут і не так... . А коли вже декілька кажуть, а людина не може зробити висновків, значить не хоче або щось інше. Є Біблія, які ще книжки...? Все інше - на власний розсуд, згідно свого сумління і віри. Прошу пана, не вмішуйте сюди Омара з його релігією. Це нісенітниця з Вашої сторони. Як християнин, я ніколи не буду заперечувати іншу релігію, в кожного свій шлях але основи та принципи однакові у всіх релігіях Може Ви ще й скажете, що Омар Бога критикує... ? Ви критику почніть від себе, а потім переходіть на інших. Розібравшись із собою і вивчивши інших, у Вас відпаде бажання критикувати Бога !

Додано через 9 хвилин
    Я за "Майстра і Маргариту" не згадував. Це звідти йде. Воланд - персонаж романа Мастер и Маргарита, возглавляющий мир потусторонних сил. Зрештою, бачу людина зголосилась, щоб Ви не підозрювали інших... .

• Подобається Подобається x 1
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)