чи може людина змінитись?

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем маюнка, 8 кві 2008.

1. mamatu

mamatu Well-Known Member

Відповідь: чи може людина змінитись?

не може, а міняється весь час!
    ми дорослішаємо, одружуємося, народжуємо діток, дивимось кіно, читаємо книги, вчимося, працюємо ітд - все це впливає на нас так чи інакше.
    як то кажуть "бытиё определяет сознание".
    а ще моя мама маніакально хотіла, щоб ми, її діти, вчились.
    вона казала так: "це як принцип солоного огірка. як його кинути у розсіл, то він, хош не хош, а посолиться..."

• Подобається Подобається x 4
  2. Юстина

Юстина молода мама

Я реально змінилася, коли звільнилася з роботи. З роботи, котру не любила і на яку щодня ходила, як на каторгу, протягом семи років. Сама по собі робота цікава і за цей період, я, як в армії, від найнижчого щабля дійшла до керівної посади, з якої і успішно через рік звільнилася... За власним бажанням... Мені реально ставало моторошно від того, що зі мною відбувалося. Через дивні завдання недоумкуватого шефа, постійний страх, щоб хтось з підлеглих "не підставив під ніжку", я перетворювался у жорсткий, вічно сердитий, підступний комок нервів, хоча реально розуміла, що насправді ТАКОЮ я не є, мені це дико, неприємно і непритаманно!!! Чиновницький устрій реально формував у мені задатки справжнісінької канцелярської криси.
    Питання мого звільнення давно "пахло в повітрі", але я - шалений консерватор і якісь кардинальні зміни у житті рівносильні урагану чи стихії! Але відважилася і... нарешті дихнула (та і дихаю досі) на повні груди...
    Відверто, я останні два роки є зовсім іншою людиною. Погляди на деякі речі, події, людей, їх поступки кардинально змінилися. Не хвалюся, але я реально стала добріша, щиріша, спокійніша, врівноваженіша. Банально, не сварюся в переповнених маршрутках, не "вчу життя" невихованих продавців, не засуджую чиїхось вчинків, не пліткую тощо.
    Обставини не можуть докорінно змінити людську сутність, але як впливають на свідомість, розум і настрій, я мала можливість переконатися на собі. Більше не хочу.

• Подобається Подобається x 10
  3. lotr_an

lotr_an Well-Known Member

то цього всього можна набратися на "важкій" роботі?

4. Lady_Opium

Lady_Opium Well-Known Member

так

так

• Подобається Подобається x 3
  5. TVgirl

TVgirl Well-Known Member

Трансформація

Шановні модератори! Чесно не знайшла подібної теми, не знаю в якій розділ її віднести, тому покладаюсь на ваш розсуд.

Людина протягом життя проходить через різні випробування. Завдяки рисам свого характеру, чи, нажаль, через недоліки характеру, ці випробування якимось чином трансформують ососбистість.Мене останнім часом зацікавило на скільки може людина змінитись піл впливом сильних емоційних та фізичних потрясінь.Для прикладу, типова історія моєї співробітниці. Невістка і гонорова та не дуже розумна свекруха. Все життя, років 25, прожили в одній хаті. Невістка людина стримана, не скандальна досить сильно страждала від зухвалого і поганого відношення мами чоловіка. Підійшли старість та хвороба. Перед смертю свекруха півроку була лежача. Хто доглядав? Два свекрухиних сина чи невістка? Ясно хто, та що була 25 років найгіршою. Доглядала добре, як і все що робить.Свекруха за ці місяці хвороби змінилась, передумала ціле своє життя. Цілувала невістці руки, плакала та просила "Пробач".
    От я собі думаю, а якби хвороба минулася, щоб було? Які би зміни відбулись з цими двома жінками? Щось мені здається все було б по старому . 25 років великий термін, сила звички перемагає. Чи нє?
    До речі, невістка пробачила. Сама мені казала, що не має ні краплі злості та образи.

• Подобається Подобається x 9
  6. Margarin4ik

Margarin4ik Active Member

Відповідь: Трансформація

Ц!каво.......

• Подобається Подобається x 1
  7. tiana

tiana Well-Known Member

В моєї бабці та сама історія була. Зі свого боку не знаю чи змогла б так поступити - пробачати важко, просити пробачення лекше

8. TVgirl

TVgirl Well-Known Member

Скажу вам із власного досвіду. Людина, якій пришлося просити пробачення, пам"ятає цей момент дуже довго. Особливо, якщо прийшлося вибачатись в присутності декількох людей, а не наодинці. Пробачати легше, навіть можна захопитись своєю добротою та незлопам"ятністю, що також не є добре.

• Подобається Подобається x 6
  9. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

мені здається, що щире каяття і щире прощення бувають рідко

10. tiana

tiana Well-Known Member

я наразі притримуюсь позиції, не допомагати людині поки не попросить про допомогу...

• Подобається Подобається x 5
  11. volk

volk Well-Known Member

Щире каяття вимагає щирого прощення.
    Якщо людина кається в чомусь, і просить пробачення, то чому б мені її не пробачити? Пробачення передбачає, що ніколи ні при яких обставинах я не пригадаю їй її вчинок. Але... Одне "але"... Якщо ця людина знову не вчинить так само. Тоді це означає, що "покаяння" - лише слова. Це формально звільняє мене від мого "склерозу". Формально. Як християнин, я можу залишити за собою в силі той статус "склеротика". А можу й не залишити. Дивлячись по обставинах, і виховному моменту.

Додано через 1 хвилину
    Воно так і виходить.
    Не лізь туди, де твоєї доброти не розуміють.
    Єдиний виняток - наша родина...

Додано через 11 хвилин
    Є, тим не менше, різниця між пам"яттю і злопам"ятністю.
    Злопам"ятність це коли людині все якійсь чужі епізоди жити не дають, що змушує її злословити, пліткувати, розпалювати негатив в інших людях, врешті, чинити зло.
    Але всім все прощати просто так - шлях до повного саморуйнування.

12. TVgirl

TVgirl Well-Known Member

В російській мові є таке слово "добренький". Ось це бажання - всім пробачати може стати руйнівним саме для людей, яких пробачають "просто так". Як на мене, має бути виховний момент, що заставляє людину намагатися стати кращою. І це виховання має виходити від ображеного. Це теж не просто, особливо з близькими людьми, з тими кого любиш. Бачиш душевну муку біля себе і хочеться все забути як поганий сон. Але забудеш раз, другий і людина починає звикати, що з тобою можна ненапружуватись, не контролювати слова та вчинки. Стаєш "добреньким", перестаєш бути добрим та мудрим.

13. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

я писала свою думку по більш-менш конкретній ситуації:
    вдячність і каяття різні речі
    в кінці життя всі готові каятися, вмираючому всі готові пробачити
    ну майже всі

то як каяття злочинця, що попався - нащо я це робив, тепер буду сидіти в тюрмі, а не нащо це робив і комусь життя попсував
    і так само прощення злочинця, що попався - я тобі прощаю, ти ж гнитемеш в тюрмі, якби не тюрма, то фіг би я тобі простив

коли є якась розплата, прощати легше
    а от в каяття коли все життя комусь падлять, а потім сильно каються не вірю

хоча буває, що щось міняє людину в кращу сторону, просто рідко, імхо
    і каятися і прощати треба, але не завжди треба і не завжди це виходить, навіть якщо хочеш

14. Corbie

Corbie Аморальний соціопат

Люди змінюються, кардинально, живих прикладів у мене торба)
    А може навпаки просто стають самими собою...
    Просто походив на Сіморон і бачу навколо результати)

15. Мія

Мія Well-Known Member

Людина вимушена змінюватися, бо обставини, що її оточують весь час змінюються як вона в річці. З одного боку це все та ж вода, але з іншого вона весь час інша. Оперуючи неактуальними, тобто незмінними методами реагування людина наражається на зупинку в свому розвитку.

• Подобається Подобається x 2
  16. tiana

tiana Well-Known Member

особисто я пробачити можу, але при умові що з тою людиною ніколи не буду спілкуватись... в іншому випадку, навряд вийдуть теплі і дружні відносини, напевно треба бути дуууже добрим щоб забути глибоку образу і поводитись ніби нічого не сталось

17. консультант

консультант Дуже важлива персона

Може, якщо працює над собою, а не пливе за течією...

18. Niemand

Niemand Active Member

Дивлячись в чому змінитись.В більшості разів я бачила,як люди змінюються в гірші сторони.Тобто не є собою,а є іншою особистістю.Так низько я ще не впала..Знаю,як змінюють світогляд людини,як ламають принципи.До того ж не примусово,а так,що людина і сама неусвідомлює,що з нею таке.Тобто такими собі психологічними знаннями можна змінити впринципі багато чого і не у найгірший бік.Тому,не відходячи від теми далеко писатиму,що "так".Може змінитись=)

19. Юстина

Юстина молода мама

На "важкій" роботі людина набирається негативних емоцій і часом, втрачаючи контроль, виливає усе своє незадоволення на людей, що знаходять поруч.

20. консультант

консультант Дуже важлива персона

Працювати над собою означає вдосконалюватись, ставати кращим у всіх відношеннях, а не змінюватись в гірші сторони.

а де твій аватар? :)