Чи може бути РІДНА мова не одна?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Руда Кішка, 13 лис 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. zenyk

zenyk Well-Known Member

Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

...я шось пропустив: а Ви запитували про рідну мову чи про можливість спілкування різними мовами?
    чи Ви питали про право розмовляти різними мовами в залежності від національності?

Додано через 1 хвилину
    чим довше спілкуємось на цю тему - тим більше я підтримую єврейські традиції визначення національності, а отже і рідності мови - за матір'ю!

Додано через 6 хвилин
    ні навпаки: всі хто проживають в Україні - зобов'язані знати українську!

• Подобається Подобається x 2
  2. Руда Кішка

Руда Кішка Well-Known Member

ні, ця моя фраза була до того, що за думкою Гелени "якщо суперечка тільки про мови українську і російську, то, імхо, для українців і тих хто себе ними вважає є лише одна рідна мова - українська" людина, яка вважає дві мови рідними (ну не може вона ніяк виділити якусь одну з них) - не українець. А хто ж тоді?

3. zenyk

zenyk Well-Known Member

вирішення всіх проблем шляхом виселення людей - то прерогатива комуно-москалів....в росії досі зберігся такий вид кримінального покарання як висилка і ссилка (вибачайте, що не годен перекласти таке українською)....

а стосовно національності мушу сказати наступне: неодмінною і найважливішою ознакою національності є національна мова! а вже потім культурні та національні (!) традиції, графа в паспорті і таке подібне....

п.с. і хоч графи "національність " в паспорті громадян України вже нема, але така графа збереглась в свідоцтві про народження....

4. Руда Кішка

ЗНАТИ-знають і досить непогано. По роботі коли треба і з україномовними друзями - знайомими спілкуються. Ніяких проблем.
    Йде мова про повсякденне спілкування вдома. Це ж набагато більше ніж звичка. І змінити це в собі, саме в собі а не для людей (спілкування певною мовою вдома, про знання мови не йшлося) в поважному віці майже неможливо (ще раз наголошую змінити для себе самого). І на мою думку не треба.

5. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

графи може і нема, а національність то є :)

з найближчими людьми - та скільки завгодно. а хто не дає?
    але підстав для введення її як другої державної і т.п. не бачу. ще скажіть що і того не вимагають :)

є. сім’я мого чоловіка. далеко йти не треба. мама говорить російською, тато українською, діти з мамою російською з татом українською.
    нє, ну не дурдом?
    батьки обоє українці, просто в мами (чоловікової) тато був колись там кимось в партії, а мама теж якусь посаду високу займала і от вони забули якою мовою вчили їх говорити змалку і перейшли на тоді престижнішу російську, то й дітей так навчили, тобто і мою свекруху
    отак вийшло, що моя свекруха, яка є українкою з діда-прадіда і рідна мова в них повірте українська стала російськомовною українкою :D

таких історій - греблю гати. перевчатися ніхто і не каже, але треба розуміти звідки то вона часом береться ота російськомовність в українців, яку ви так захищаєте :)

Додано через 7 хвилин
    та чого не українець? де я таке казала? українець. просто українець, який не в курсі, що в нього рідна мова українська. ну буває що поробиш :)

6. Руда Кішка

А мова йшла виключно про спілкування в сім*ї. При чому тут друга державна? Я вище там вже виказувала свою думку з цього приводу. Всі люди з мого близького оточення, навіть російськомовні (на рівні сім*ї) ПРОТИ другої державної мови! Не те що вимагають, чи ніяк не ставляться до цього питання.

Нормальна сім*я :)
    А якщо в людини мама зі Східної України (яка там українська в 50-ті роки:) ), батько з Білорусії приїхав на Україну ще до 50-го року. То в сім*ї ясно що спілкувалися російською мовою. Хоч ця людина і живе все своє життя у Львові, але спілкування на рівні сім*ї залишилося на російській мові. А це дещо інше ніж російськомовність через партійність.

Є люди, яких я захищаю. А є такі яких я не розумію. Моя шкільна подруга з ройськомовної сім*ї через неприйняття української мови таки виїхала в Росію. І зараз в нас тема мов в нашому спілкуванні табу. Я її не розумію :sad:

7. Гелена

україномовне населення свого часу всіма способами старалися русифікувати, то ж свідомі українці навіть якщо самі з будь-яких причин є російськомовними в побуті повинні вчити своїх дітей української і віддавати їх в українські школи, щоб вже хоч діти говорили таки дійсно рідною в своїх майбутніх сім’ях
    я думаю це історично було б справедливо

8. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

З чого Ви це взяли?

Повинні? Ви впевнені? Кому "повинні"? Чому "повинні"?

9. Гелена

... з підручника історії

.... тому що кров не вода, тому і повинні

10. Степаныч

А от я у ті часи жив. І не помічав, і зараз не помічаю, що тоді була русифікація. А Ви з підручника... Гелено, не вірте дурницям. Якщо ТАКІ підручники випускають, значить, це комусь потрібно. Подумайте самі - кому.

Пробачте, не зрозумів.

11. Гелена

якби ви у всі ті часи що українців русифікували жили, то ви вибачте, вже би мали давно померти. стільки не живуть, імхо :)

о... стільки жити і такого не розуміти... :suicide:

• Подобається Подобається x 1
  12. Степаныч

Це Вам, дитино, не зрозуміти!:beee: От доживете до мого віку...;)

Важке дитинство... гіповітаміноз... дерев"яні іграшки... Чорнобиль знов таки...:8:

13. Гелена

добре, хай кожен лишається при своїй думці...
    так би мовити: давайте жити дружно :)

14. Romko

Romko Дуже важлива персона

1784 р. — Русифікація початкової освіти в Україні.

1786 р. — Заборона церковних відправ українською мовою, запровадження російської вимови церковнослов'янських текстів. Наказ про обов'язковість «чистого российского языка» в Київській академії.

1800 р. — Наказ Павла І про запровадження в Україні будівництва церков у московському синодальному стилі й заборона церковного будівництва в стилі козацького бароко.

1817 р. — Закриття Києво-Могилянської академії.
    Тернистий шлях українства
    Степаничу,я й не підозрював,що Ви настільки древній...

• Подобається Подобається x 6
  15. Степаныч

:D Нє, ну це вже Ви копнули... :crazy:

16. EntOther

EntOther Well-Known Member

Може...З нашою підтримкою...)

17. Zirnycja

Zirnycja Well-Known Member

Існує критерій! Все дуже просто: Рідна мова для людини та, на якій вона молиться і якою мовою бачить свої сни...:)

18. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Про сны не скажу, я их вижу, а не слышу....Молитвы часто произносишь на церковно-словянском....А вот язык, на котором думал с детства - и думаешь сейчас - вот он, родной....

19. Chortenia

Chortenia Маленьке файне вредне

Тут треба, щоб не було підміни понять. Критерії - таки дуже важливі. У мене, наприклад, перша мова російська, і спілкувалася я виключно нею (окрім поїздок до бабуні), поки не переїхала жити до України. Рідною вважаю саме українську, бо така національна самоідентифікація. хоча часом буває, як у "17 миттєвостях весни", жінка кричить "мама" саме рідною мовою, і в критичних читуаціях (як от колись було дуже страшно спускатися зі скелі) кричала і говорила російською. Само вилазило.

Так що палка двух кінців.

20. MalinaH

MalinaH Member

Я вважаю,шо не досить коректне питання!...рідна мова- одна!Це аксіома..

• Подобається Подобається x 3
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)