Чи може бути РІДНА мова не одна?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Руда Кішка, 13 лис 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Оля

Оля Старожилка форуму

Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

Ви процитували Гелену, а відповідаєте мені. ;)

Що, думаєте нема матеріалів українською з ядерної фізики?
    А прогуглити що, ліньки?

http://uk.wikipedia.org/wiki/Категорія:Ядерна_фізика

Статті в категорії "Ядерна фізика"
    Категорія містить 47 статей

!
    Ядерна фізика
    І
    Ізотони
    Ізотоп
    Інститут ядерних досліджень
    А
    Альфа-спектрометр
    Альфа-частинки
    Антиречовина
    Анігіляція
    Атомна енергія
    Атомний номер
    Б
    Барн
    Бекерель
    Бета-радіоактивність
    Бета-спектрометр
    Г
    Гамма-квант
    Д
    Дейтерій
    Е
    Ефект Месбауера
    К
    Кварк
    Л
    Ланцюгова реакція
    Лейпунський Олександр Ілліч
    М
    Магнетон Бора
    Н
    Нейтрон
    Нуклон
    Нуклід
    П
    Період напіврозпаду
    Подвійне електронне захоплення
    Подвійний бета-розпад
    Потенціал Юкави
    Протон
    Протій
    Р
    Радіоактивність

Додано через 13 хвилин
    Ось Вам ще цілих 32 700 лінків по цій темі.

http://www.google.com/search?hl=ru&q=статті з ядерної фізики&btnG=Поиск в Google&lr=

• Подобається Подобається x 4
  2. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Википедия ? :)

Слушайте, если кто то серьезно о украинской науке думает будет и серьезно говорить.

Додано через 2 години 4 хвилини
    Я при чем с уважением отношусь к тем ученым на Украине, которые получили образование и тянут еще науку, но она же не нужна никому. Они сейчас на украинском не пишут, да и на русском. Им хороший английский технический дали. :) В институтах. АНглийский сейчас у них.

А потом народ кричит, а чего у нас язык разговорный, литературный и песенный.
    А вот потому, что мало кто понимает функцию и постепенного развития языка, чтобы он стал мировым.

3. Оля

Оля Старожилка форуму

А ось це не побачили? Чи ще для Вас сидіти знаходити? Може й багато нема, бо звідки їй взятися? Вона що, за СССРу українською коли була та ядерна фізика?

Ви звідки взяли, що українська мова стала на світову претендувати? Їй би хоч в Україні не загинути через таких "рідних" діточок!

• Подобається Подобається x 2
  4. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Циганщина (як явище хронічних зайд) дошкуляє не менше. Понаїхали тут... :)

• Подобається Подобається x 1
  5. рівнянин

рівнянин Well-Known Member

ну...взагалі, це мачуха. Але Вона може бути й кращою за рідну неню...

6. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Васілі, Ви приєднуєте себе до когорти "щирих українців"? Судячи з Ваших дописів і на мові що Ви дописуєте я щиро в цьому сумнівають. Sorry...

7. консультант

консультант Дуже важлива персона

Краще б для початку Ви придбали собі український словник...!

8. zenyk

zenyk Well-Known Member

...то Ви так і кажіть, що це політики на Сході називають Вас бандерівкою, а на Заході - москалькою....я ж то думав, то між людьми в цих регіонах Вас так називають....так би мовити: в процесі людських стосунків....

9. Liona

Liona кавоманка зі стажем

дуже часто люди плутають політику і прості людські відносини :sad: В моєму випадку саме так і було - люди настільки затуркались політичною ситуацією в країні, що змішали все в одну кучу... Але, безперечно, таких людей набагато менше :) Хороші та адекватні люди траплялися мені частіше. Щоправда на луганщині люди дуже відрізняються від западенців, менталітет там інший. Тому ближче до душі мені - "западенські" погляди та спосіб життя :)))

• Подобається Подобається x 3
  10. zenyk

zenyk Well-Known Member

чекайте п. Олю, він ще Вам напише "...этого не может быть, потому что этого не может быть никогда!"....

...хоча основна думка в нього правильна: технічна і наукова термінологія застосовується у всіх країнах світу тією мовою, якою мовою розмовляв науковець, який зробив черговий винахід чи іншу новизну в науці і техніці....
    ...руских слів в науці також майже нема. Це виключно переклади зроблені за часів совєтів, бо совєти не могли допустити потрапляння "буржуазних" слів в свою науку. Так само і в українській....

Однак це абсолютно не підстава стверджувати, що української науки немає. Оскільки українська наука - це українські науковці! А українські науковці - не з'являться доки в науку не буде спрямовано великих грошей! і це пов'язано не тільки з меркантильністю людської натури, але й з багатьма іншими різними факторами.

Так що люди: щоб добре жити - треба належно працювати!
    Ніякий ЄС, ЄЕП чи ВТО - грошей нам не дасть. Ці організації можуть дати можливість гарно заробляти (за виключенням ЄЕП, який відбере навіть ту можливість яку ми зараз маємо, і надасть всі преференції в заробітках "...країні з більшим економічним потенціалом....", як було сказано в проекті його створення)

Додано через 1 хвилину
    ...але таке трапляється у виключних випадках...загалом мачуха - мяко кажучи недолюблює своїх прийомних дітей...

• Подобається Подобається x 5
  11. консультант

консультант Дуже важлива персона

В нас, в селищі, проживає узбек. Прекрасно розмовляє на узбецькій, російській та українській мові. Казав, що найважче йому давалась українська мова, яку він вивчив завдяки дружині. Тепер сміється, показує паспорт, що він громадянин України, а не урюк-шовініст і розмовляє українською. З такою людиною приємно спілкуватись...!:clapping: :)

12. рівнянин

Ну...щоб українська мова стала однією з міжнародних мов, потрібно не язиком а де-що іншим органом попрацювати, щоб збільшити кількість україномовних громадян. А мова в нас дійсно і розмовна і літературна і пісенна! Невже це погано?

13. Оля

Оля Старожилка форуму

Ви про таке мрієте? :)
    А я мрію, щоби мене хоч на Сході і Півдні України не перебивали грубим:"Ви можетє нармальним язиком разгаварівать?" :sad: Або щоб не дивилися, як інопланетянку, хоча би...

• Подобається Подобається x 3
  14. рівнянин

А чому мріяти?
    "ЗБІЛЬШИМ КІЛЬКІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ НЕ СЛОВОМ А СПРАВОЮ!":)

15. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

...АмеРИКИ

це я до того, що вам не лише технічної термінології бракує для повного щастя :)

16. Руда Кішка

Руда Кішка Well-Known Member

Отже Ви спочатку погоджуєтесь, що вибрати між татовою і маминою мовою дуже важко, якщо з народження на обох розмовляли, а потім кажете що права вибору не існує?

Тобто людина, яка спілкуєтся українською мовою з двома найближчими на світі людьми (мамою і дитиною) через те що вона спілкується з двома іншими не менш близькими людьми (батьком і чоловіком) російською згідно вашого твердження не може бути українцем і вважати себе таким ніяк?

Додано через 3 хвилини
    Ось бачите критеріїї для "рідної" мами знайшли, а якже для мови? Є якісь подібні критерії? Від народження людина чує, говорить двома мовами. Хіба можна якось визначити яка РІДНІША?

17. Liona

Liona кавоманка зі стажем

ото ж! нема ріднішої, є обидві однаково рідні :clapping:

18. vasili

vasili Well-Known Member

Flamingo скажите вы читаете класиков украинской ли-ры родившихся 19 веке в Австо-Венгрии? Я читаю, и радуюсь ихнему языку, это и мой язык, у меня дед еще пару лет назад так балакав, понимаете наш язык меняется, хотим мы этого или нет, тенденции понимаете ли?
    Скажу откровеннее мова западной Украины, меня лично еще не раздражает, но восточнее это выносить я не могу, кошмар как весело становится!

Додано через 7 хвилин
    Педро, уважаемый не в мове дело, а в любви к культуре своего края, я лично ничего общего не имею с подольскими и днепровскими, полесскими ит.д. украинцами, и не обязан ихнюю культуру и речь считать своей родной и истинной...

19. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

я всю тему не читала і наївно подумала, що йдеться про різні мови і національності - урк., рос., анл., фран., нім, кит., а тут виявляється як завжди: українці і питання, а яка ж мова рідна для українця? то бляха, треба сильно думати над питанням, бо чогось нікому воно до кінця не зрозуміло... цирк...

якщо мама і тато українці, то чого хтось говорить укр., а хтось рос.?
    в нас не так багато росіян за національністю як воно виглядає з точки зору мови. багато хто думає, що йому російська рідна, бо не знає свого коріння. і звісно палко відстоює право спілкуватися рідною рос.
    где логіка, где разум? для УКРаїнця рідною є УКРраїнська, до ПОЛяка ПОЛська, як для УКРраїнця рідною може бути Російська? він був би РОСіянином

те саме питання: якщо мама і тато українці, то чого хтось говорить укр., а хтось рос.?

20. Руда Кішка

Руда Кішка Well-Known Member

У нас взагалі графи національність вже немає. Є люди, які все життя розмовляли російською мовою, тому що всі їх батьки розмовляли російською мовою і ви вважаєте, що в 50 років їм треба або щиро в душі для себе прийти до думку що жити в Україні можи лише той хто розмовляє виключно українською в усіх випадках або признати що йому не місце в Україні бо він не може себе пересилити і в такому поважному віці почати спілкуватися виключно українською мовою? Бо інших варіантів я не бачу. Ці люди не за національністю росіяни, вони просто російськомовні. Чи ви пропонуєте всіх таких виселити за межі України?

Прекрасно знає коріння і ніхто не відстоює права спілкуватися ВИКЛЮЧНО російською, просто нею спілкуєтся з найближчими людими. І це право поважається так само як право людини сповідувати певну релігію.

Тато і мама все життя (як і більшість їх батьків прожили на Україні). Обидва притримуються думки, що Україна - це їх дім, їх країна. Від того, що хтось один з них все життя спілкувався російською в особистому житті (по роботі та з україномовними друзями - українською), він перестане бути українцем? Вибачте, але якщо Ви відповісте - ТАК, то трохи менше половини населення України підходять під марку "неукраїнців". Тому і виходить, що тато та мама - українці, а говорять до дитини кожен на своїй мові, один - російською, інший - українською. всіх це влаштовує. Дитина з народження росте білінгво і легше вивчає інші мови.

Гелен, у Вас є знайомі двомовні сімії? Мені здаєтся, що ні. А якщо так, то ви вважаєте одну з половинок в тій сім*ї "не українцем"?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)