Чи може бути РІДНА мова не одна?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Руда Кішка, 13 лис 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. рівнянин

рівнянин Well-Known Member

Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

:sad:

2. Liona

Liona кавоманка зі стажем

та насправді ніякої трагедії нема :) тому нема чого співчувати :) Я комфортно себе почуваю, спілкуючись російською чи українською
    Єдині незручності - це коли на Львівщині називали москалихою, а на Луганщині - бандерівкою. Виходить - я усюди чужа, бо є носієм дох мов?

3. Городецький

Городецький Well-Known Member

Так само як і західняки - мізками! Кажу Вам як людина "звідти" ...

4. vasili

vasili Well-Known Member

не бойтесь, время оно вечно, если через 20 лет западную Украину проглотит русский язык, то все, тогда считайте "Льолик всьо пропало!", а если наоборот тогда в Европейском союзе, Гамерыке с Штадтами Мы щирэ Украинцы будем ногами двери открывать...

5. Flamingo

Flamingo Well-Known Member

В даному випадку тема якраз присвячена рідній мові, а ваш приклад про те, що мова може існувати без культури і навпаки - то мені на думку приходить лише "мертва" мова, латина. А те, що нація трансформується у "щось інше", - як на мене, це справжня трагедія для самої нації, бо тоді вона втрачає свою самобутність. Асиміляція з "чимось кращим", як ви кажете, - думаю, таке порівняння недоречне, оскільки для людини-патріота кращим має бути рідне.
    Я - не консерватор, але я за зміни тільки накраще для мого народу і моєї країни.
    Абсолютно погоджуюсь з вашою думкою про боротьбу української і російської культур, але ця боротьба, я вважаю, і відбувається в першу чергу саме на рівні мови.

• Подобається Подобається x 2
  6. Руда Кішка

Руда Кішка Well-Known Member

Мені здавалось, что в західняків це в крові :) І я згодна, що "там" є люди, які вже дійшли до цього мізками. Але на жаль їх не так вже й багато :sad: А для досягнення мети їх повинна бути більшість

7. zenyk

zenyk Well-Known Member

а думають вони тоже жестами?

Додано через 3 хвилини
    отож!
    тому і співчуваю.
    Бо треба пристати до якогось "берега"....а не бути перекотиполем....

8. Львiва

Львiва Well-Known Member

Не будет никогда такого в Западной Украине и наоборот не будет:)

vasili
    Вопрос может некорректный, но все же интересно, а почему Вы перешли на российскую мову?:)

• Подобається Подобається x 1
  9. консультант

консультант Дуже важлива персона

Чи може бути рідна мама не одна...?:eek: :suicide:

10. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

може.....
    наприклад та, яка виховала.....

11. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

рідна мова, це мабуть перша мова людини, та якою розмовляєш з дитинства

якщо в мами і тата рідні мови різні, то в дитини можливо і дві рідні мови, не знаю як вибрати між татовою і маминою мовою, якщо з дитинства обох вчили, але говорять в сім’ї, як правило, на одній :)

12. консультант

Це вже більш моральний аспект трактування мами. Рідна походить від слова "рід". Той хто приймав участь в зачатті і народженні - це рідні. Всі інші - це названі батьки, хоч звичайно їх заслуги у вихованні і допомозі можуть бути набагато значиміші. Хоч би золотими були названі батьки, все одно в підсвідомості будь-кого з таких дітей виникає запитання, а хто ж їх рідні батьки, як вони виглядають, чим займаються і т.д...

13. Аналитик

Аналитик миється в бані

Leopolis Цитата: "Мову, як і матір, не вибирають, а сприймають з материнським молоком. Вона єдина та серцю мила на все життя. Забув свою мову - забув рідну домівку... Один мудрець сказав: .."

Столь высокопарно и напыщенно, прям дух захватывает, как в парфюмерной лавке. Тут же далее: "..зрада своєї мови.."
    Язык для человека - это инструмент общения с внешним миром. Чем богаче (по запасу слов) язык, тем больше открытий можно сделать этим инструментом. Изучение других языков - это прокладывание дорог в другие миры с их знаниями и обычаями, возможность обогатить свой язык новыми словами и понятиями.
    И потому нельзя согласиться с попытками заклеймить тех, кто способен проявить толерантность, признать родными два языка, как мы признаём мамой тёщу, либо свекровь не изменяя при этом своим родителям.
    Переходить из уважения на язык мужа, либо жены наверное не стоит. Настояще знание языков позволяет просто не замечать, на каком языке говорит собеседник. Главное, чтобы вас понимали. А это не всегда возможно даже для тех, кто говорит на одном языке, если нет желания. В многоязычных семъях очень важно, чтобы ребёнок принимал решение, на каком языке учиться, а не родители. Это важно в первую очередь для его успешной учёбы и адаптации в школьном коллективе.

igor Цитата: "..Для справжнього українця повинна бути тільки одна ріда мова це УКРАЇНСЬКА.."

Важнее быть настоящим человеком, тогда для потомков второстепенным будет, кто вы: украинец, русский, англичанин..
    Список настоящих людей велик. Каждый из них оставил после себя человечеству новые знания, благодаря которым мы можем сегодня общаться находясь в разных концах земного шара, обеспечивать себя едой, теплом, комфортом.
    Но есть и список нестОящих людей. За их деяниями видны только трупы, а их знания и сегодня не дают людям жить в мире и согласии. Не идите по их следам.

• Подобається Подобається x 3
  14. консультант

:shutup:...!

15. Liona

Liona кавоманка зі стажем

що значить перекотиполем??? Людські відносини - це не політика, і на якій мові ти спілкуєшся - це не проблема :) Я вже пристала до "берега" - я українка. Але яким чином російська мова може заважати моїй "українськості" (вибачте за такий каламбур, мабуть емоції :o )?

16. Оля

Оля Старожилка форуму

Ой, а я знаю, що діти з родин СПРАВЖНІХ УКРАЇНЦІВ часто одружуються з росіянами. :) А діти з родин НАСТОЯЩИХ РУССКИХ часто одружуються з українцями. :) Тоді маму/тата хапає серце, він каже, що того не переживе, але з часом, як діти файно живуть, змиряється і починає невісточку "нашою хахлушкою" називати, або зятька "нашим москаликом". :) В інтернаціональних шлюбах основне ні на кого не тиснути і нікому дуже не затинатися на своєму. Я вже розповідала, що в мого брата дружина - словачка. Її родини тут зовсім нема. Але не сильно вона спішила на українську переходити. Але ми на неї не тиснули і самі й незчулися і не помітили, що вона говорить з нами українською мовою. І то в Америці. :)

• Подобається Подобається x 2
  17. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Мы все время о разговорном в семье говорим. А если взять профессиональный ? У меня есть вещи, где только английский. ПРиходится суржиковать, иногда даже дома и с женой и дочерью. :)

Что происходит тут ? По моему расширение словарного запаса и понятийного аппарата. Если в разговорном твоем родном его нет, то рано или поздно ты начинаешь сначала заимствовать, а потом все чаще и чаще переходить. Так и происходит смешивание языков и выигрывает тот, где заложено больше понятий, который более развит в научном и цивилизационном плане..

18. Оля

Оля Старожилка форуму

Ета Ви імєлі ввіду, адназначна, русскій, Чорнобильцю.:crazy: Але те, що Ви не знаєте української наукової термінології, може тільки підтвердити, що Ви в цьому плані мало розвивалися. Якщо розвивалися взагалі. ;)

• Подобається Подобається x 5
  19. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

якщо суперечка тільки про мови українську і російську, то, імхо, для українців і тих хто себе ними вважає є лише одна рідна мова - українська
    і про що тут можна ще сперечатися?

• Подобається Подобається x 4
  20. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

Где уж нам до вас. Особенно в Сполучених Штатах Амерiцi.:)

Но не угадали. Я имел любой более развитый. В моей специальности словник конечно есть, но это заимствования либо придуманные слова, В АН все выходило на двух языках, но это были переводы, в основном. спасибо СОветской Власти иначе бы не было и словаря. В моей специальности - это английский, немецкий, французский, и это не просто слова и словари, а поддержано научными центрами и исследованиями.

Хотя может и ошибаюсь, но тогда пришлите мне научные статьи по ядерной физике.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)