Чи може бути РІДНА мова не одна?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Руда Кішка, 13 лис 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Leopolis

Leopolis Well-Known Member

Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

РІДНА мова є одна, як і РІД НАш :)
    Мову, як і матір, не вибирають, а сприймають з материнським молоком. Вона єдина та серцю мила на все життя. Забув свою мову - забув рідну домівку... Один мудрець сказав: "Людина, котра байдужа до рідної мови, схожа на дикуна". РІДНА мова вплетена у структуру ДНК, вона завжди на підсвідомому рівні. Інша річ, якщо хтось володіє дікількома мовами і використовує їх повсякчасно, але РІДНА мова - не до вибору! Іван Франко теж піднімав питання про феномен рідної мови, а також зв’язок денаціоналізації з деморалізацією, але це вже зовсім інша тема, яка ближче до його статті "Дволичність і двоязичність" (1905) - "...знання чужої мови та володіння нею – одна річ, але інша – зрада своєї мови на користь іншої, що не може не мати для індивіда згубних наслідків".

• Подобається Подобається x 2
  2. Руда Кішка

Руда Кішка Well-Known Member

ні, тільки шаденну любов :) Повагу він почав в мене викликати коли в нього стали формуватися риси особистості.

3. zenyk

zenyk Well-Known Member

у Вас, врешті-решт, родинні свята бувають?
    Різдво, Йордань, Паску зустрічаєте?
    які пісні співаєте за столом на родинних святах?

п.с. тільки не треба писати, що на всіх святах Ви буваєте порівну і в російськомовній родині чоловіка і в своїй україномовній (!) родині....

• Подобається Подобається x 1
  4. Руда Кішка

Тобто - це мова матері?

5. zenyk

zenyk Well-Known Member

взагалі-то я жартома запитався, оскільки дуже сумніваюсь, що при пологах, коли (як Ви самі висловились
    .....пологи забуваются (сам процес і біль), то я ніц не пам ятаю, що і якою мовою кричала.... )
    дуже сумніваюсь, що Ви встигали відчувати якісь почуття до медперсоналу та зосереджуватись на них.....

Додано через 2 хвилини
    ну, якщо взяти за зразок світогляд євреїв - то вони свою національність визначають виключно за матір'ю. Батько у визначенні національності в розрахунок не береться. Хоча в євреїв дуже рідко траплялись змішані шлюби....хіба за жорстоких антисимітських часів під совєтами.....

6. Руда Кішка

Ми якось ті свята майже за столом не зустрічаємо. Раніше, коли були живі батьки моєї мами, то тоді були родинні застілля з українськими піснями. На Святу вечерю ходимо до свекрухи. На Паску їздимо до няні моєї матері на Голоски, також застілля з українськими піснями. Інші свята (а це хіба ДН) дома не зустрічаємо, йдемо десь до міста.

тих свят копійки, так що ділити порівну не вийде точно :) І у мене родина двомовна, а не україномовна, якщо бути точним.

7. vasili

vasili Well-Known Member

Я вже віддавна вважаю, що рідною може бути культура, а озвучення чи висловлення думки, тобто продукт тої культури, може бути під впливом ситуацій.

8. Flamingo

Flamingo Well-Known Member

Мова - це не продукт культури, а невід`ємна її частка, не може бути рідної культури без рідної мови.

• Подобається Подобається x 3
  9. zenyk

zenyk Well-Known Member

то чого ж тобі для Вас постає питання про рідну мову?
    як на мене все зрозуміло!

п.с. тільки не пишіть як п. Дальневосточник, що бабця в нього була одна унікальна в родині, а всі решта чисті росіяни......

10. vasili

vasili Well-Known Member

Flamingo - культури, субкультури може вже не істнувати як такої, а мова як продукт культури залишиться.

11. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Мене турбує? Цікава логіка. Ви починаєте цю розмову, а мене турбує!:8:

12. Оля

Оля Старожилка форуму

То хіба, якщо дружина поїде жити в країну чоловіка. А якщо навпаки, то він мусить вчитися її мови.

13. zenyk

zenyk Well-Known Member

на мою думку п.Шрек не почав цю розмову, а лише згадав про цю тему розвиваючи думку про іншу, а саме Ви, п. Степанич, зосередили увагу саме на цьому....то ж насправді - п.Шрек правий: ця тема турбує саме Вас!

14. Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

А ви не пробували абстрагуватись від навколишнього середовища?
    Наприклад ви самі вдома, нікого немає, порізали палець, як тоді із собою розмовлятимете? на якій мові?
    Я думаю рідна мова є одна, без варіантів, а тут проблема надумана для того щоб "поговорить", звичайно ми тут для цього і зібрались :)

15. Leopolis

Leopolis Well-Known Member

Саме так, поняття, як РІДНИХ декілька мов просто не існує, виходячи з вищесказаних дописів і пояснень. У цьому розумінні навіть немає причини схилятись до нижчих проявів визначення мовної приналежності через зойки "порізали палець" тощо, включно до "пішли б ви..." Повторюсь, РІДНА мова - не до вибору!

16. Liona

Liona кавоманка зі стажем

Вірите, ми в родині за столом співаємо і українською, і російською... при чому "в рівних пропорціях" :) От не можу я сказати, що якась із цих мов мені дорожча чи навпаки! Обидві люблю, шаную, ними спілкуюся, думаю цими мовами (залежно від обставин). Вони обидві рідні, ніколи не зможу зробити вибір на користь однієї.

17. zenyk

zenyk Well-Known Member

....тааааак.....важкі жорна русифікації....все перемололи....

...це трагічно....

...співчуваю....

18. Руда Кішка

Судячи з усього люди з сімей, де використовується лише одна мова (незалежно яка) ніколи не зрозуміють як може виникнути запитання в темі.
    Таким запитання можуть задаватися лише люди з двомовних сімей (власне сімей, а не середовища).

19. Lavazza

Lavazza Well-Known Member

Ну це ж ви й почали тему, значить хотіли дізнатися відповідь, чи не так?
    Маєте різні точки зору.
    Справді важко зрозуміти чому у вас виникає таке питання. Що за цим стоїть? Проблеми спілкування з рідними, чи якийсь внутрішній дискомфорт, чи проблема вибору рідної мови у вас, чи у вашої дитини?

20. Romko

Romko Дуже важлива персона

Дійсно,я знаю багато сімей,де батьки різних національностей,то діти вільно спілкуються двома мовами.Те ж саме з родичами в Австралії і в Канаді.Вони з народження володіють англійською і українською мовою.Тож яка мова є рідною?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)