Чи може бути РІДНА мова не одна?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Руда Кішка, 13 лис 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

Думаю у AnnaAk рідна мова російська, але їй хочеться щоб була українська, от тому й виникло таке питання.

Ні, не у всіх, та й таке ставлення як намене рівне расизму хіба ж Бог нас ділить на народи, нації, за кольором шкіри тощо????

Підтримую, тема надзвичайно цікава і неординарна

2. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

Свекор все життя прожив у Львові, українською ледве кілька слів зв"яже нормально (при цьому щиро переконаний що знає українську і добре нею розмовляє). Свекруха народилась і виросла в Херсоні, до Львова переїхала в 20-річному віці. Українською розмовляє дуже чисто, без акцента. Почувши таку мову на вулиці ніколи б не здогадалась що для неї рідною є російська мова. Так от, в даному конкретному випадку як на мене це є питання розумових здібностей ...;)

• Подобається Подобається x 3
  3. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Я б не вживав слово "гидують". Десь читав, що російська з якихось причин більш агресивна мова. Я вже десь писав, що в житті при розмові російськомовного з україномовним останній як правило переходить на мову свого співрозмовника. Переконаний, це не від вихованості-невихованості. Можливо тому, що росіяни підсвідомо вважають українську... ну... смішною чи шо. І тому не вчать її. А для україномовного вивчити російську значно легше. От написав і подумав, що може й дурню написав. Але хай залишається як варіант відповіді.

• Подобається Подобається x 1
  4. Руда Кішка

Руда Кішка Well-Known Member

"Все-таки" і не думаю, що щось змінится.
    Дитина ходить в 2-й клас української школи. Тут варіантів навіть не було. Найближча школа біля дому виявилась найсильнішою в окрузі. Туди ї віддали. Школа звичайна, але з поглибленним вивченням російської мови. Гадаю, що це нікому ще не заважало, а навіть навпаки :)

дитина так і буде продовжувати розмовляти з татом однією мовою, а з мамою - іншою. Бажання розмовляти з мамою мовою тата не виникне.

5. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Я теж не вибирав. Бо навіщо вибирати? Просто користуюся обома.

Ну це звісно так! Це дозволяє Вам ВИМАГАТИ себе поважати! Ну, якщо іншого нічого немає, за що можна поважати, то це аргумент.

Ну да, ну да... А до чого це Ви? Натякаєте, що я у Вас в гостях? Не вгадали!

6. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Ну от, якщо дитина ходить в українську школу то не дивно що переважає українська. Поспитала бо з чоловіком зговорилась на цю тему, він все такий "двомовний". В його випадку вирішальний вплив на те що став спілкуватись українською мала школа (в яку його перевели з рос-ої в середині 90-х, злякавшись "бандерівців" ).

7. Руда Кішка

Хіба? Тоді як на ваш погляд, є людина у якої мова рідна російська, з чоловіком розмовляє російською, з мамою - українською (не з поваги ж :) це ж точно), середовище двомовне порівну. І ця людина, живучи в столиці (про яку часто говорять, що тут майже одна російська) розмовляє зі своєю дитиною з народження українською, колискові співає українською, дитячі книжки з набагато більшим задоволенням купує і читає дитині українських видавництв. Чи буде так чинити людина, в якої рідна мова російська? І з якої радості їй собі так силувати?

Додано через 4 хвилини
    Перевага була й до школи. В школі багато дітей з російськомовних сімей, так що середовище якось не дуже на нього впливає в цьому плані. На нього навіть не впливає те, що няня розмовляє злегка з елементами суржику, він її виправляє, коли та так говорить :)

8. Городецький

Городецький Well-Known Member

Степаничу, а що ж це як не питання виховання? Як на мене - саме так.

Розумієте, все було б гаразд, якби не одне якби: мова йдеться про громадян однієї країни, і більш за те, однієї національності. І ті і ті чують українську і російську повсякденно, але україномовним, себто з україномовних сімей, перейти на російську на раз, а російськомовним - зась. Он як ...

Висновок: виховання дитини в російськомовній родині створює сталий мовний поріг!!! :)

9. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Тут я погоджуся з AnnaAk: думати можна кількома мовами.
    Іноді, достатньо включеного російського телеканалу... :)

10. Forpost

Forpost Стоїк

Бачу що то Вас турбує.Мені же фіолетово де Ви живете, чи жили туть раніше, на якій мові спілкуєтесь

11. levandivka

Ділить! Одних робить неграми, інших - іншими.
    Нє? :)

• Подобається Подобається x 2
  12. Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

AnnaAk я не хотіла Вас образити, просто мені так видалось. А щодо рідної мови, то я написала у цьому ж пості як це визначається

13. levandivka

Тре буде зробити закладочку... :)

14. Руда Кішка

Так ото ж. Я пробувала багато разів по різному аналізувати, які можуть бути критерії. Навіть радісні і сумні моменти я переживаю "тією" мовою, якої людини це стосується. Якщо я хвилююся за дитину, то переживаю українськими думками, якщо пишаюся чоловіком, то російськими думками і т.д.
    Як там було в "Сімнадцяти миттєвостях весни": рідна мова та, якою кричить жінка, коли народжує :)
    Але оскільки пологи забуваются (сам процес і біль), то я ніц не пам ятаю, що і якою мовою кричала. А ще з мене могло статися, що я з поваги до лікарки і акушерки могла їх мовою щось їм кричати :) Але діло було у Львові, але мож вони все-таки і російськомовні були... Давно це було :)

15. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

"рідна" -- мова, якою розмовляєш у дитинстві.....
    це аксіома....
    потім рідною може стати та, якою послуговуєшся......

це як сім’я...
    спочатку живеш з батьками, потім з дружиною (чоловіком) та дітьми....

• Подобається Подобається x 2
  16. Руда Кішка

а якщо розмовляєш в дитинстві однаково двома мовами, то ж як?

17. Liona

Liona кавоманка зі стажем

хм... цікава думка... Але чи вірна? От я все дитинство розмовляла українською (в школі, з друзями, в інституті), але не відчуваю, що вона є рідною. Або навіть не так. Вона рідна, але так само, як і російська (якою я розмовляла з батьком, читала цією мовою, думаю). Чи такого не може бути, щоб рідних мов було дві? :rolleyes:
    пішла думати :)

18. Руда Кішка

безнадійно :) я вже давно думаю, відповіді немає

19. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

інший приклад....
    моя покійна вже бабця....
    в дитинстві мама з неї розмовляла українською і все оточення розмовляло переважно українською, батько -- російською, в школі -- польською.....
    потім своїх дітей виховувала і розмовляла російською....
    але коли було дуже-дуже багацько їй років, сама не відаючи, розмовляла українською, переходила на неї.......

20. zenyk

zenyk Well-Known Member

та російська теж не менш смішна: взяти тільки до уваги ваше слово аналог нашого порівняй - сравні: відразу і не зрозумієш ср@в чи ні....:D

Додано через 5 хвилин
    а поваги до дитинки, яку народжували, Ви часом підчас пологів не відчували? ;)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)