Чи може бути РІДНА мова не одна?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Руда Кішка, 13 лис 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

А для чого?

2. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Приклад. Сім"я (чоловік російськомовний, мама - україномовна) виїхали в Німеччину. Дитині зараз 4 роки. Мова садочка - німецька, з мамою українською, з татом російською. Між собою спілкуються як коли.
    Так , дитини знає 3 мови, але періодична вдома забувається, і переходить на німецьку. Тому що в неї починаютть в такому віці з"являтись друзі, це важливо, друзі розмовляють німецькою, як і вихователі, в садочку дитина проводить більшу частину дня, ця мова на разі для неї є "авторитетніша". Так, знати вона буде 3 мови, але ці мови далеко не рівнозначні будуть.
    Так само і в сім"ях двомовних. В свідомості дитини мова якою розмовляють батьки між собою є "авторитетніша" ніж мова на якій розмовляє тільки мама.

Не зрозуміла питання.

3. Руда Кішка

Руда Кішка Well-Known Member

А в собі покопатися?;)

4. Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

"Мову мою" це яку ви мали наувазі?

Думаю що з точки зору психології це дуже впливає, Психологи є? Ану розсудіть?

А щодо рідної мови, то я думаю що та мова якою ви думаєте у найрадісніші чи найжахливіші моменти свого життя і є для вас рідною, тобто тоді коли ви переживаєте сильний біль чи радість, в такі моменти однозначно не будеш думати іноземною.

5. Flamingo

Flamingo Well-Known Member

Підтримую думку від Lavazza
    Моя подруга вийшла заміж за німця, виїхала до Німеччини і народила дитину. Звичайно, з чоловіком, його сім`єю і друзями вона розмовляє німецькою (хоча при знайомстві спілкувались тільки англійською), оскільки вона повинна знати і поважати мову країни, де проживає (а не тому що це чоловік, і вона мусить автоматом перейти на мову чоловіка). Наприклад, якщо чоловік китаєць, і він приїхав в Україну до дружини жити, то жінка мусить китайську вчити? :suicide:
    А згодьтесь, що не хочеться, щоб твоя рідна дитина не знала твоєї рідної мови, - тому і вчиш дитину своєї мови змалечку. От вам і двомовність в сім`ї.
    У випадку моїх друзів, для дитини, яка зростає в Німеччині, рідною мовою буде німецька. Хотілося би провести паралель і на прикладі AnnaAk, але звичайно, якщо ви відчуваєте, що російська для вас рідніша, ніж мова країни, де ви проживаєте, то це ваш вибір і значить, він правильний.

6. Руда Кішка

В тому-то і справа, що не відчуваю.

7. Степаныч

Яке роздвоєння? З якого-такого дива? Те ж саме і щодо "протиставлення". Ви надто переоцінюєте вплив мов, якими розмовляють в сім"ї, на формування особистості.

Додано через 1 хвилину
    Не треба. Хіба що від нічого робити. "По приколу".;)

• Подобається Подобається x 1
  8. Руда Кішка

Чому ж тоді в дитини все-таки трохи переважає мова матері?

та це я ніяк до кінця не могла зрозуміти вашу думку: "Припустимо дитина в садочку, батьки на роботі, ввечері всі сходяться до дому, жінка і чоловік розмовляють між собою мовою чоловіка, якою мовою буде розмовляти дитина? невже те що мама з татом розмовляє іншою мовою не впливає на "авторитет" мови? на бажання дитини розмовляти нею?"
    Виходить "невже те що мама з татом розмовляє іншою мовою не впливає на бажання дитини розмовляти нею?". Так динина і так нею розмовляє (тою мовою). Я подумала, можливо ви мали на увазі, що дитина під впливом авториттеності захоче раптом все змінити і розмовляти з мамою мовою тата тільки через те, що батьки між собою нею спілкуются.

Додано через 1 хвилину
    українську

9. Городецький

Городецький Well-Known Member

Я ж вже написав - невдячна справа! :) І даремна, гадаю з форума підручник ніякий. Мовне середовище і простір для спілкування - так.

10. Forpost

Forpost Стоїк

А взагалі новачку тре віддати належне за цікавий ракурс теми.
    Ось у моєї дочки скоро рідною мовою стане англійська,а син і російську не хоче знати, не то що англійську.Чи може в жінок понижений імунітет до чужих мов.Хто би то нам розтлумачив

11. Lavazza

Lavazza Well-Known Member

Якщо хоче пізнати свого чоловіка, зрозуміти культуру його народу - то мусить. Але ця мова ніколи не стане для неї рідною, як і наприклад англійська, якщо вони між собою нею спілкуються. Діти ж у них будуть наполовину китайцями, цілком імовірно захочуть знати мову батька, і не повинна одна національність бути чужою для іншої через мову.
    А бельгійці, про яких я говорила, вивчили українську і досить пристойно нею володіють. То ж якщо донька звернеться до тата на маминій рідній мові (українській), то тато її зрозуміє.
    Паралелі з українсько-російським варіантом тут не зовсім підходять. Немає людей в Україні, які б одну з них розуміли, а іншу ні.

Взагалі кажучи двомовність у сім'ї має наслідки, хоча б через питання яку з них вважати рідною. Питання, до речі, виникає далеко не у всіх. Може справа в національній ідентифікації в цілому?

МОВНА ПОВЕДІНКА БІЛІНГВАЛЬНОЇ СІМ'Ї

12. Forpost

Forpost Стоїк

Ми повинні Вам вірити ,а оть не погоджуватись маємо право.Зуб даю,що якби мене з пеленок вчили російської мови .то був би таким самим москалем як всім відомий Пересвет

13. zenyk

zenyk Well-Known Member

в жінок набагато краща пам'ять і виконавчість

14. Руда Кішка

Господи, да що ж у Вас всі, хто знає російську - москалі? :)

15. zenyk

zenyk Well-Known Member

Додано через 1 хвилину
    ....не вірний висновок.....:cool:

16. Степаныч

Ви можете мені не вірити, але не погоджуватися права не маєте!:) Тому що в мене є досвід двомовного дитинства, а у вас його катма!:p

17. Forpost

Forpost Стоїк

Ну .пані Оля мене москальом обізвала ,що я на російській деколи дописую,але я не ображаюся.По тій же причині vasili можна обізвати і то було би смішно.Але коли Ви пообітретесь туть, Ви зрозумієте "ху із ху"

18. Городецький

Городецький Well-Known Member

Не знаю, не знаю, Степановичу. Вам звісно, фахівцеві, зрозумілі не тільки причини і наслідки мовного середовища родини.
    Мене просто вражає один факт: чому в україномовних родинах дуже мало дітей цураються вчити (говорити) російську, але ж в російськомовних українською гидують бодай що не половина. Принаймні тут, на Сході. Чи не вплив мови у родині?

ПиСи: про Гебельса не згадую :)

19. Forpost

Forpost Стоїк

Тому мені і не прийшося вибирати,чому я дуже радий !.так як і моїм дітям не прийшлось вибирати.То дозволяє мені почувати себе автохтонним українцем з діда прадіда,ще з часів Запоріжської січі.(Бабуня доречі мала потрійне прізвище) Я в себе дома....

• Подобається Подобається x 2
  20. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

"Все таки",чи "поки що" ?;) А до речі, в школу яку дитину будете віддавати, з якою мовою?

Думка була "невже те що мама розмовляє мовою тата (а тато не розмовляє мовою мами?) не впливає на бажання розмовляти також мовою тата".

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)