Чи може бути РІДНА мова не одна?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Руда Кішка, 13 лис 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Forpost

Forpost Стоїк

Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

Що ж то за лабухи такі? напевне трієшники.Я технар і то зразу російською пишу
    О видите(діалектичне)видиш ,виділи,видити...де ше на Вашу думку в мене русизми?

Додано через 3 хвилини
    заодно виявилось яка мова у Вашій свідомості превалює

Додано через 6 хвилин
    Ми всі з однієї групи ,з однієї миски на практиках їли.З чоловіком російською,зі мною українською

2. Руда Кішка

Руда Кішка Well-Known Member

Так, в принципі, можна будь-який русизм на діалект списати :) Чи немає часом якихось довідників, джерел, де б можна було взнати які слова відносяться до діалектичних в певній місцевості?
    Цікаві висновки ви робити. Просто я прихильник чистої української мови без подібних діалектичних вставок, тому й звернула увагу.

То їй певно забули пояснити правила поваги до чоловіка в сім ї. Що дружина мусить розмовляти з чоловіком на його рідній мові.

• Подобається Подобається x 1
  3. Lavazza

Lavazza Well-Known Member

То ви таке правило самі придумали?

4. Руда Кішка

ні, майже всі знайомі мені жінки, якщо сім я двомовна, саме так і чинять (за винятком коли чоловік наполягає, що він сам хоче розмовляти з дружиною її мовою)

5. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Це ще не правило :)
    А взагалі то в такій ситуації жінки свідому ідуть на те, що дитина теж буде спілкуватись мовою батька, оскільки якщо в сім"ї переважає мова на якій розмовляє батько, то як навчити дитину мові мами.
    На мою думку, якщо сім"я двомовна, то і розмовляти в сім"ї мають двома мовами:1. З поваги один до одного (а не тільки до чоловіка)
    2. Щоб діти знали 2і мови рівною мірою.

• Подобається Подобається x 3
  6. zenyk

zenyk Well-Known Member

щось мені не зрозуміло чому це Ваші батьки ризикуючи викликати у Вас роздвоєння особистості навмисно розмовляють з Вами різними мовами.....для чого так протиставлятись одне одному?....
    ....якщо вже створили сім'ю - то мають розмовляти однією мовою в прямому і переносному сенсі....а не одне в ліс, а інше по гриби.....

• Подобається Подобається x 2
  7. Lavazza

Ну то це ще не правило.
    Знайомі мені жінки теж говорять рідною мовою чоловіка, бо мова ця - французька, а живуть вони в Бельгії. А в якій країні живуть ваші знайомі?

8. Flamingo

Flamingo Well-Known Member

Я добре розумію, що ви вільно спілкуєтесь обома мовами відповідно до оточення, і для вас легко перейти з одної мови на іншу. Але тут навіть не в тому справа, якою мовою частіше розмовляєш. Оскільки ви вже не дитина, яка найбільше підвладна впливу оточення, а зріла людина зі сформованими поглядами, то ви повинні самі зробити для себе вибір, яка мова вам близькіша і миліша по духу. А вільно розмовляти можна кількома мовами, і при написанні творів/статей не обовязково робити переклад з рідної мови на іноземну. В університеті наш викладач з теорії і практики перекладу (англ. мова) так і вчив - викладати свою думку іноземною мовою, користуючись її структурою і зворотами, а не робити дослівний переклад, бо в такому разі зразу видно, як пише lanka, "кучерявий переклад".
    На мою думку, рідна мова все-таки повинна бути для кожної людини одна, і у випадку, коли людина зростає в багатомовному середовищі, цей вибір потрібно зробити в першу чергу для себе і намагатись цю мову вдосконалювати, і фільтрувати від іноземних зворотів.
    Мене аж ковбасить, коли наші політики, намагаючись говорити українською, вживають російськомовні звороти, тобто не маючи необхіної практики спілкування, роблять кальку з російської. Але воно і не дивно, - раптово, за якихось кілька років заговорити чистою мовою неможливо, не докладаючи потрібних зусиль.

9. Городецький

Городецький Well-Known Member

Робити закиди щодо помилок або недотримань літературної мови на форумах - невдячна справа. Особливо коли самі не без гріха. От, скажімо, як Ви.

10. Руда Кішка

Нічого подібного. Мати розмовляє з дитиною однією мовою, батько іншою. Батьки між собою розмовляють мовою чоловіка, але це не впливає на дитину аж ніяк. Дитина вільно володіє обома мовами, розмовляє чистими мовами, не змішуючи. Мамі не треба "вчити дитину мові", мамі треба просто з нею спілкуватися :)

Дитина і так буде знати дві мови, навіть якщо мати буде розмовляти з батьком між собою мовою чоловіка.

Додано через 4 хвилини
    Я знаю, і до грамматики ніколи не чіпляюсь, просто тут я сприйняла діалект Шрека як неприєний натяк, тому й звернула увагу.

Була б вдячна, як би мені показали де, оскільки прагну вдосконалення :)

11. Lavazza

Ще й як впливає. Про який тоді розподіл 50% на 50% може йти мова?
    Дитина буде знати стільки мов, скільки зможе вивчити, але йшлося, здається, про те, яку з них вважати рідною. Зможе бути рідною мова, якою батьки між собою не спілкуються?

12. Руда Кішка

І нічого така собі сім я вийшла, вже понад 30 років щасливо живуть :)
    І в мене ніякого роздвоєння особистості. І ніяких зайвих проблем з вивченням другої мови.

13. Ljolik

Ljolik Well-Known Member

Припустимо дитина в садочку, батьки на роботі, ввечері всі сходяться до дому, жінка і чоловік розмовляють між собою мовою чоловіка, якою мовою буде розмовляти дитина? невже те що мама з татом розмовляє іншою мовою не впливає на "авторитет" мови? на бажання дитини розмовляти нею?
    Щоб спілкуватись з дитиною своєю мовою, потрібно сидіти вдома і проводити з дитиною досить багато часу, працююча мама це зможе зробити? ;)
    Зрештою питання яка мова стане рідною залежить не тільки від того як розмовляти з дитиною, це ще й питання традицій, звичаїв - адже в двомовних сім"ях як правило люди носії не тільки різних мов, але й культур. Якщо жінка з поваги до чоловіка переймає в сім"ї його мову, то вона повинна і культуру перейняти? чи все таки має бути якийсь баланс?

14. Руда Кішка

У вас є особистий приклад? або приклад найближчих людей? Ніяк абсолютно не впливало на мене і багатьох моїз знайомих те, що батьки спілкувалися між собою однією мовою, а з дитиною двома. І на мою дитину також не впливає, він навіть трішечки краще знає мову мою, ніж мову чоловіка.

Якщо цією мовою спілкується з дитиною хтось один з батьків, то на мою думку запросто

15. zenyk

zenyk Well-Known Member

а друга мова для Вас яка?

а яка - перша?

16. Forpost

Forpost Стоїк

Хіба що шукати в певному діалекті
    Українські діалекти:

Північні : cхіднополіський • cередньополіський • західнополіський

Південно-східні : середньонаддніпрянський • слобожанський • степовий
    Південно-західні : лемківський • надсянський • закарпатський •
    покутсько-буковинський • гуцульський • бойківський • наддністрянський • волинський • подільський
    Тре наших фільологів поспитати.

17. Lavazza

З вивченням може і ні, але чому постало питання рідної мови?

18. Руда Кішка

В таких сім ях дитина вже розмовляє і мовою з садочка (тобто батька чи матері) і мовою іншого з батьків. Як тоді в неї може виникнути таке бажання? З якої б це радості дитині стрельне в голову говорити до мама раптом іншою мовою?

Запросто. Ви ж не думаєте, що всі працюючі мами думають, что садочок за них навчить дитину всьому. Мами працюючі знаходять багато часу на спілкування і зайняття своєю дитиною, якщо захочуть.

Додано через 1 хвилину
    гаразд, невдало висловилася.
    "Іншої мови". Не має перша мова - така-то, друга - така-то. Є дві рівноцінні

19. Forpost

Forpost Стоїк

ВИДІТИ, -джу, -диш, недок., діал. 1. Бачити. 2. Розуміти. Видіш, брате мій!
    http://www.slovnyk.net/?swrd=%C2%E8%E4%B3%F2%E8

20. Руда Кішка

Дякую. Вибачте, що неправильно вас зрозуміла :)
    То мені певно вороги за кожним кущем останнім часом маряться :)
    І за посилання на словник також дяк.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)