Чи може бути РІДНА мова не одна?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Руда Кішка, 13 лис 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Та ж написано:
    І всє дєла! :)))

• Подобається Подобається x 4
  2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Як щодо прикладу Бориса? Дитина рівносильно знає ДВІ мови своїх батьків. І такі сім'ї реально існують. І то не одна... Як у цій ситуації бути? Ви думаєте, що дитина визначається, чия мова їй рідніша? Тата чи мами???

• Подобається Подобається x 3
  3. МарянаК

МарянаК Well-Known Member

Прочитала вчора класну цитату в одному з Городецьких соцстрахів: "Людина, яка не розмовляє мовою країни, в якій живе, то значить вона або гість, або завойовник тієї країни, або не сповна розуму..."

• Подобається Подобається x 6
  4. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

І до чого тут Україна? Чи просто цитата сподобалась?

5. МарянаК

МарянаК Well-Known Member

угу. Можливо не в ту гілку, вибачайте:sorry:

• Подобається Подобається x 1
  6. harmony

harmony Well-Known Member

Це завойовник, який став непрошеним гостем та ще й не сповна розуму.

• Подобається Подобається x 2
  7. Марусино

Марусино Well-Known Member

все це тільки красиві слова. На справі не діє воно. І приклад тому - наша держава. Україна.

8. Liliyah Romanova

Чому? Дуже правдиві слова. :)

9. Re:Story

Re:Story Well-Known Member

Правдивые? Но если я говорю на русском, но при этом я и ни гость, и ни завоеватель, то значит, что я....?о_О

10. Liliyah Romanova

Ні, у цих словах таке зовсім не сказано. Це вже ви перекрутили. Прочитайте ще раз.

11. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Знаете - если на заборе написано - "все лохи" - не стоит принимать это на свой счет... :)
    И уж тем более возмущаться и доказывать обратное.Посмотрите топик - тут не происходит "осуждение", говорите спокойно на родном языке. :)

12. Liliyah Romanova

Розмова глухого з глухим. Вичитали невідомо що і тішаться. :)))
    Цирк на дроті!

13. harmony

harmony Well-Known Member

Не знаю чому, але чомусь ця фраза мені завжди не подобається, хоч поганого ніби нічого не сказано. Как говориться "медленно, но уверенно" будь впертим, як москаль.

Останнє редагування: 17 жов 2008
  14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ця цитата є цитатою Карла Маркса....

15. Максим

Максим Well-Known Member

От в мене дві рідні мови, визначити, котра "рідніша" я не можу. Єдина різниця - на якісь теми мені зручніше оформляти думку одною мовою, на інші теми - другою мовою. А втім, існують певні теми, де мені зручніше висловлюватися одною з іноземних мов, яку я знаю - причина в тому, що попередній досвід спілкування на цю тему базувався на даній мові і наступне спілкування зручніше проводити саме нею, всупереч тому, що ця мова не є моєю рідною.

16. левиця

левиця Well-Known Member

Це питання на мій погляд риторичне. А чи може бути рідна мама не одна? Знати можна декілька мов, але близька серцю лише одна.

17. Максим

Максим Well-Known Member

Це ви просто так вважаєте, тому що самі не зіткнулися з даною ситуацією. Знання мов в якості чужих - це дещо інша тема.

А поняття "близької серцю" мови взагалі досить абстрактне. Насмілюся припустити, що для когось "близькою серцю" може бути і мова, якою дана людина не спілкувалася з раннього дитинства, проте має з певних причин до неї сентимент. Відповідно, близькими серцю може бути теж і кілька мов.

18. левиця

левиця Well-Known Member

Ну і добре, що не стикнулась і не бажаю.
    Це ваше власне твердження. А для мене лише одна-УКРАЇНСЬКА.

19. франц-йосип

франц-йосип Well-Known Member

20. Максим

Максим Well-Known Member

Я намагаюся вам пояснити тло предметного питання про білінгвальних осіб з власного досвіду, оскільки без цього людина схильна сприймати білінгвальність як формулу "рідна мова + досконало опанована чужа мова".

Вашими твердженнями "добре, що не стикнулась і не бажаю" а також "А для мене лише одна-УКРАЇНСЬКА" ви переходите з раціонального обговорення запропонованої теми в емоційну площину, яка б радше пасувала до дискусії про російськомовних українців, які вважають себе українцями, проте рідною називають російську мову.

В мене не виникає ані найменших сумнівів, що якщо, як я припускаю, ви виростали в україномовній родині, то і відповідно рідною мовою для вас буде лише одна - українська, як ви і пишете - це є само собою зрозумілим. Дивно було б, якби у вашій ситуації ви писали, що у вас дві рідні мови. :)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)