Чи може бути РІДНА мова не одна?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Руда Кішка, 13 лис 2007.

Статус теми:
Закрита.
  1. Zirnycja

Zirnycja Well-Known Member

Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

А Ви прислухайтеся!..
    Але ж окрім літургійної молитви ще є "щира" молитва--звернення до Господа своїми словами, вона є складніша і цінніша, бо походить з "глибин"...

• Подобається Подобається x 3
  2. viltis

viltis Well-Known Member

Досить цікава дискусія....Для мене завжди буде рідною УКРАЇНСЬКА....але, можливо, це тому, що батьки нею вчили, казочки нею розповідали, колискові нею ж співали. Надзвичайно захонаха в милозвучність МОЄЇ мови.
    Але, незважаючи на це, досить часто перехожу на інші мови..( благо, розумію не одну).

Згадались слова, які колись на перший урок написала нам класний керівник " СКІЛЬКИ МОВ ТИ ЗНАЄШ, СТІЛЬКИ РАЗ ТИ ЛЮДИНА" ....Чи треба і це вважати роздвоєнням особистості???

Знаю, до речі, сім"ю, де мама навмисне розмовляє француською з донькою, хоча, живуть у Львові, і батьки українці . От такий в них звичай, один день в тиждень вони всі спілкуються француською.

..... Згадалось , колись дуже заздрила знайомій, з якою мама розмовляла на українській, тато на польській, одна бабуся на француській, інша на німецькій, і тітка на грецькій...... Вона з малечку знала всі ці мови , в той час, коли ми сиділи за словниками ...і намагались вивчити бодай англійську.

• Подобається Подобається x 2
  3. Toyvo

Toyvo Well-Known Member

Може, в мене їх три, тільки я жодної не знаю... Найкраще знаю українську, але вона мені не рідна, як це не порадоксально :)

4. Руда Кішка

Руда Кішка Well-Known Member

про сни і молитви - аналогічно. А з дитинства думаю на двох мовах порівну, тому питання і виникло...

5. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

Є багато людей, які вважають рідними дві мови, це, мабуть, нормально, батьки можуть бути різних національностей. Для мене – тільки українська, хоча й суржик...:)

6. Кася

Кася Well-Known Member

знаєте,медично можна визначити рідну мову...людина з народження має сформовані органи мовотворення.Тобто якщо батьки українці,то дитина ніколи не народиться із зв`язками китайця.У випадку якщо мати наприклад бразилійка а тато..мм..норвежець,то дитина народиться або зі зв`язками бразилійця або норвежця...А от в процесі росту і виховання,якщо дитина говорить на обох мовах,органи відповідно реформуються.
    А якщо глянути з іншої сторони...людина таки сама визначає яка мова є її рідною..І хай навіть це дві мови,це мови її батьків,і це треба враховувати..
    Проте якщо людина всю молодість говорила однією мовою,то інша мова ніколи не стане їй рідною.

7. S_Fighter

S_Fighter Well-Known Member

Рідних мов стільки, скільки людина сама для себе визначить. Приклад: тато - іспанець, мама - росіянка, народилася і живе людина в Німеччині. Яка для неї мова - рідна, якщо досконало володіє іспанською, російською і німецькою? Правильно - та яку сама ця людина вважає рідною, а якщо вважає всі три - відповідно три мови будуть рідними.

8. Україна

Україна New Member

Рідна мова лише одна, якою вона б не була !

Рідна мова одна. Тілька та мова рідна, що надає сили у пошуку істини.

Суржик- не мова, а дивна суміш гарбуза з кавуном.

Цілком згодна.

Одна рідна мова у кожного - не аксіома, а теорема, яку ми зараз доказуємо.

Рідна мова може і не бути рідною для твоїх батьків. Рідна мова та, яку ти любиш та цінуєш.

Я вважаю рідною українську, хоч з близькими говорю російською(вони погано говорять українською).

Ні. Рідна мова-мова серця та душі.

Не згодна.Рідну мову людині допомогає знайти серце. До якої воно лине, та і є рідна.

Так. До якої мови лине серце, таі є рідна, а якщо до двох лине, то дві рідні.

9. Відповідь: Чи може бути РІДНА мова не одна?

Ні. Однією із ознак державності є мова, відповідно кожен громадянин повинен знати свою рідну мову. Це обов'язок кожного громадянина по відношенню до рідної землі. Вас, як особистість, характеризують певні Ваші риси, до яких відноситься знання тої мови, яка наявна в національних інтересах держави. Лише досконале знання рідної мови надає вам право називатися людиною, незалежною особистістю та громадянином держави, в якій ви, по праву, проживаєте.
    А те, що володієте ще кількома мовами, додає вам лише "плюс".

10. S_Fighter

S_Fighter Well-Known Member

Державна мова і рідна мова можуть не співпадати. Згідний на 100% що громадянин певної держави мусить знати державну мову. Але він абсолютно не мусить вважати її рідною...

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

За совітів у нас були підручники:

Українська література,
    українська мова,
    Родная літєратура
    родной язик....

от і будь мудрим.....

А москальської мови не було ваащє....

• Подобається Подобається x 1
  12. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Такого языка и нет - вообще. Есть только страстное желание унизить своих русскоязычных сограждан.
    P.S. Я не знаю, в какой такой школе - в советские времена не было Русского языка (учебник) и Русской литературы (учебник). Я учился по таким. Вместе с Українською літературою (пiдручник) i Українською мовою (пiдручник)...

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

кажу ж, не було "російська література", а підручник так і називався: "родной язик".

14. Гена Букин

Гена Букин Well-Known Member

Странно у меня был учебник "русский" а не родной... может вы в России учились.... тоды понятно:)

15. Re:Story

Re:Story Well-Known Member

У меня родной язык - русский. Причина этого - окружение. Город русскоязычный, семья русскоязычная. Украинский знаю благодаря бабушке. Поэтому о том, чтобы писать, что родной язык - украинский - не может быть и речи.

16. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Її не вдалося зробити росіянкою?

17. Re:Story

Re:Story Well-Known Member

Не удалось. Она и сейчас на таком, ну не украинском, но на суржике говорит. :)

18. TARIKAFR

TARIKAFR Well-Known Member

У мене сини з народження до мене на одній, а до дружини - на другій мові звертаються. Між собою - то однією, то другою спілкуються. Так що в нашій сімї є материнська і батьківська мови. І обидві, звісно, є рідними.

19. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Ха!
    Достатньо ввести 1 мову "міжетнічного спілкування" (не скажу, коку) - фсьо... :)

20. TARIKAFR

TARIKAFR Well-Known Member

А на?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)