Чи критикувати Церкву?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 26 бер 2007.

1. Melody

Melody Well-Known Member

Відповідь: Чи критикувати Церкву?

Щодо мене, то я вважаю, що критики не витримує "ораторське мистецтво" більшості наших священиків. Можу перелічити на пальцях тих священиків, проповідь яких справді залишає в моїй душі якийсь слід. Більшість, на жаль, говорить кострубато, вживає багато полонізмів (вплив студій за кодоном). Особливо страшна ситуація у провінції, в селах - плакати хочеться. Звичайно, хтось скаже, що головне - форма, а не зміст, але ж навіть найгарніший діамант в поганій оправі потьмяніє. Я намагалася декільком знайомим священикам обережно вказати на їхні помилки - та де там, обурюються. Мовляв, займаюся дурницями. А для мене це важливо. І думаю, не тільки для мене. Дбати про те, ЯК ти говориш, - це так само, як рано почистити зуби чи гарно зачесатися. Людина має бути гарною у всьому. Тому вважаю, що нашим майбутнім священикам не завадили б додаткові заняття з української мови і риторики.
    Я собі думаю: якби Христос говорив абияк, чи у нього би хтось повірив?

• Подобається Подобається x 1
  2. Forpost

Forpost Стоїк

Оппа !!!!а що на то скаже Мих? нарешті погляд зсередини традиційної церкви,на зібранні свідків щоб виступити тре закінчити ,як мінімум школу піонерів,доповідь перевіряється головою збору(не на політкорректність, а на відповідність тексту Біблії)до речі на стадіоні СКА зара конгрес всесвітній,тобто зара він проходить по всьому світу .і текст промов одинаковий у всьому світі,на рідних мовах слухачів,то де вселенська церква в Брукліні чи Ватікані

3. Forpost

Forpost Стоїк

золоті слова тіко не для Мих"а

4. Forpost

Forpost Стоїк

Відчувають свою слабку позицію,віра їх слабка ,так як в КПРС СРСР,та за критику в Сибір

5. Melody

Melody Well-Known Member

Дякую за зацікавлення цією темою, Шреку.
    Так, я з "традиційної" Церкви. І вважаю, що мій обов'язок - не тільки хвалити, але й вказувати на помилки, якщо вони є. Заплющувати очі на свої недоліки - це дитячість. А недоліки Церкви - то мої недоліки, бо я її частина.
    Чекатиму на думки інших, в тому числі й Миха :)

6. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Чому? То недоліки церковнослужбовців. Це їхні інтриги, боротьба за владу, вплив на паству...

• Подобається Подобається x 2
  7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Добре сказано. Лише додам. Критикувати Церкву - це все одно, що критикувати містичне Тіло Господнє. Критикувати людей, які роблять не так - теж не вихід, а от їхні діла - можна, якщо є потреба, але так, щоб не образити нікого. Ну і треба бути обережним, адже критика може стати початком возвеличенням свого "Я".

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Люди є різні. ціль має бути одна покращити ситуацію в Церкві, а покритикувати і нічого не робити більше - то недобре.

9. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Покритикували - то вже й зробили. А що може прихожанин? Помирити Московський патріархат з Київським?

10. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

і як ви пропонуєте поліпшувати?.....

я пропоную ходити до свідків та вчитися у них.... [​IMG]

11. Melody

Melody Well-Known Member

Степанычу, казати, що Церква - це тільки ієрархи і церковнослужбовці - це так само, як казати, що держава - це тільки Президент і уряд, а не всі її громадяни.

12. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

але в нас ніби зараз саме так і є?

13. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Я думаю, щоб покращити ситуацію в церкві, треба, щоб прихожани були більш вимогливі. Наприклад, в селі моїх родичів, що на Хмельниччині, не було церкви. Як стала Україна самостійною, перш за все вони збудували церкву, всі охристилися, але були незадоволені священником. Їм прислали іншого і тепер все гаразд.

14. Melody

Melody Well-Known Member

У нас, українців, просто ментальність така - ми чекаємо харизматичного лідера (чи то в Церкві, чи в державі), щоби він нам вказував, що ми маємо робити. Мовляв, ми не Церква, ми не держава, а прості маленькі люди і нічого не можемо змінити. Тому в нас і є така ситуація, яка є. Але це вже офф-топ. Ми тут про критику Церкви говорили.

15. vasili

vasili Well-Known Member

За останні п’ятнадцять років незалежності для багатьох наших співвітчизників цінності матеріальні стали важливішими від цінностей духовних.
    Чернівецька область. Конфлікт між мешканцями села і священником. Ревізійна комісія церкви вважає, що священник вкрав ікони. Священник погрожує журналістам, які приїхали знімати церкву.

16. Melody

Melody Well-Known Member

Сюжет для детективу. Далі буде? :)

17. vasili

vasili Well-Known Member

18. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

а в селі, де бував раніше літом, (але предки мої зовсім не звідти) є церква, є піп, є бабки, які в ту церкву ходять....
    піп п’є.....
    бабки перемивають кості....
    молодь писок б’є один одному щосереди і щосуботи....
    а попу до лямпки....
    головне, що бабки до церкви ходять...

19. vasili

vasili Well-Known Member

Плачу......
    На справді оті панотчики такі кумедні як вип"ють. Я говорив трохи з одним таким філософом, враження на все життя.
    Пам"ятаєте фелдкурата та Швейка - один в один.

20. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Деякі люди мають потребу в підвищенні своєї самооцінки шляхом приниження інших.

а де твій аватар? :)