Чи критикувати Церкву?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 26 бер 2007.

1. Оля

Оля Старожилка форуму

Відповідь: Чи критикувати Церкву?

Ну, Ліля ,певно, мала на увазі дії і якісь нові закони, що часом приймаються церковними діячами, бо церква це ж люди, а не просто щось абстрактне. :)

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

А Ви знаєте, що критикування далеко не завжди є позитивним моментом в житті? Дух критики, неподобства, незадоволення ніколи не приведе до внутрішнього миру. Тобто майже будь-яка критика віддаляє нас від Бога.
    Є навіть така молитва у монахів: "духу критики відійди від мене....". І якщо ми когось критикуємо, то це свідчить в більшості, що ми порівнюємо себе з тим, кого критикуємо. І якщо нам небхідно конче когось покритикувати, то це має бути зроблено дуже делікатно, без образ. Критикувати треба не стільки особу, скільки вчинок, який та особа зробила. Якщо критика стосується церкви, тобто кого (що)конкретно - це одна справа, інша, коли критикується діяння церкви, її основних засад. В церкві має царювати послух, а не критика.

3. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

а до якої межі має бути послух?...
    як в армії?...
    накази не обговорюються?..

4. Locke

Locke невиправний реаліст

Критикувати чи ні - то з якого боку подивитися. Ясна річ, якщо церква дотримується Слова Божого - то критикувати її, це значить ставити під сумнів правильність самого Бога. Не ставлю під сумнів правильність церковних обрядів, церковних канонів. Але, на жаль, в житті не все так просто. В будь якій церкві переважає людський фактор, і то не найкращі його прояви. Один св'ященнослужитель колись в розмові зі мною сказав, що церква натхненна Божим Духом і робить все правильно. Тоді як пояснити, що церковна інквізиція спалила Жанну Дарк, а потім через кілька століть проголосила її святою, коли спалювали вчених які стверджували, що землі кругла і крутиться навколо сонця, коли до 18.. (не пам'ятаю якого точно року) церква вважала, що у негрів немає душі. Просто сміх і гріх. А коли в наші дні церква має тарифи на шлюб, хрестини, заняття (школу) перед шлюбом - то це як розуміти? Або коли випускники духовних семінарій дають хабарі, щоби отримати кращу парафію. Такі речі, без сумніву, потрібно критикувати, щоб очистити церкву від подібного. Але чи хтось прислухається до такої критики?

5. duncan

до 18 сторіччя у негрів душі не було?.. :eek:

найгірше те, коли церква є масовою — вона перестає бути церквою...

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Взагалі-то Бог хотів-би побільше щоб людей навернулося, але комусь дуууууже хочеться бути вищим за інших - вибраним..... ну-ну.

7. duncan

сторіччями були вибрані, і нічого... ;)

8. ihorweb

ihorweb Well-Known Member

Згідний з Михом, Нашо ж тоді агітувати (це я знову про свідків), якшо чим менше, тим краще?

9. duncan

щоб масовості було менше...

а давайте поговоримо про традиційних священиків...
    я довго читав, що тут пишуть про свідків: набрило...

історії про кілька автомобілів, які мають священики, про хабарництво, про жадобу грошей, про нецензурні вислови таких "пасторів" невже ніхто не чув...
    ніхто не стикався з цим?...

я такого бачив достатньо...

а щодо свідків...
    все, що ви їм закидаєте, це міфічне "навіювання", міфічну "жадобу грошей" тощо...

10. ihorweb

Я їм закидаю тіки те, шо вони безпідставно чіпляютьс на людей, а вірити собі хай вірять в шо хочуть, якшо іншим не заважають (якшо це законно), а вони заважають! А навіювання не міфічне. Шоно був вдома на обіді. Питаю в мами, а ти все розказуєш про тих двох своїх з роботи - свідків... І вияснив, шо обидві в сім'ї мали проблеми. В одної мама померла в 5 років, в другої татів було 3-оє. Це може тільки співпадіння, але шось дуже дивне, і Вас, шановний пупере, вони майже загітували, бо Ви були атеїстом - людиною з несттійкими погладами...

Я думаю, шо серед свідків є ті, які щиро вірять (після навіювання), а є такі, шо на цьому наживаються, так як і всюди...

11. duncan

всюди?... це де?..
    "безпідставне чіпляння"? це називається проповідуванням, що не є забороненим законом про свободу віросповідання...
    хороший приклад... :D
    аргументований... :D :D :D
    погляди були стійкі, не вірив, бо не хотів вірити...
    свідки не "майже", а "переконали", що Бог є...

12. ihorweb

От ще про критику церкви: є такий Сандей Аделаджа, якось так, - мавпа шоколадна, як він себе постійно називає, чи то його так називають... То він виступає з критикою традиційної християнської церкви в тому плані, шо там всі в чорному ходять, такі старенькі сумні дідки шось розказують таке страшне. А йому от не подобається, шо все так сумно. І він вирішив в своїй церкві зробити танці під час молитви... Вся релігія і єврейська, і християнська на тому заснована, що люди - грішні, що вони непослухали Бога в Саду, а потім і на Землі не слухаються, потім Христ розіп'яли, а той собі вирішив, шо все має бути весело.
    Так приблизно і свідки, але в іншу сторону: не будемо нічого святкувати, бо Христа розіп'яли і на Пасху спиваються, мовляв, радіють шо розіп'яли... Ну це ж викривлення. Як в одних так і вінших.

13. duncan

а, хороше порівняння...
    харизмата з африки і свідків... :D

14. ihorweb

Приклад як приклад. Саметакі люди і піддаються на агітації найлегше.

Ну як переконали, значить з нестійкими були поглядами ;). А як вони Вас переконають, шо саме такий Бог як вони кажуть, шо саме так треба, як вони кажуть, а не як в Біблії написано?

15. ihorweb

Африканців в свідки не записують? А чого чіпляються до всіх підряд? Вони ж не знають звідки я родом... Ну все... а то нас звідси перенесуть в тему "свідки".

16. duncan

пан іхорвеб, невже мене легко переконати?... ;)
    особливо тоді, коли аргументи не надто аргументовані...

17. duncan

будемо політкоректними: афроукраїнців...
    та й не чіпляються до всіх під ряд...
    мені здається, що до вас вони підійшли один-два рази, не більше...
    надто агресивно ви тут пишите, щоб це не відображалося на вашому обличчі, коли ви їх бачите... ;)

18. ihorweb

Переконати важко, а от навіяти - РАЗ! і Ви вже до них на збори йдете ;)

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Буду консервативним. Є я і є церква. Є два суб"єкти. Якщо я починаю критикувати, то вважаю себе безперечно розумнішим. Якщо подивитися на вік мій і вік церкви, на мій досвід і досвід церкви, то напевно це не буде на мою користь. Через що церква пройшла на протязі всієї історії? Через всі людські слабості, які тільки можна. Чому людські? Та тому, що нею керували люди і ці люди не завжди були святими і ці люди, бувши під особливим прицілом сатани, не завжди витримували тих спокус, але церква, започаткована Христом жила і поширювалась. Те, що ми маємо сьогодні - це є результат не одного століття поневірянь і сумнівів, помилок і навернень, терпінь і страждань. Сьогодні церква, виходячи з досвіду, ніколи вже не стане на шлях людської слабості і не проводитиме хрестових походів, сьогодні церква багато чого не буде робити з того, чим вже перехворіла, а чи позбавлений я всіх цих людських слабостей, при моєму віці і досвіді? Коли трьохрічна дитина критикує 60-річного чоловіка, як це виглядає? Найменше - смішно. Знаєте, критика церкви - це прояв гордості, мов я розумніший за церкву. Ісус критикував книжників та фарисеїв, але я не пригадую, щоб він критикував церкву. Тут треба розділяти дві речі. Є церква і є люди в тій церкві. То є дві різниці.

20. duncan

на збори?..
    рік спілкувався — не хотів йти....
    на зборах може психоделічна музика звучить, думати не дають?.. :D
    може спати не дають?..

а де твій аватар? :)