Чи критикувати Церкву?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 26 бер 2007.

1. ermana

ermana Well-Known Member

Відповідь: Чи критикувати Церкву?

Звичайно можна, навіть треба ;)

2. ermana

ermana Well-Known Member

Ви впевнені, що не помиляєтесь???? :)

3. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

впевнений..... [​IMG]
    чого-чого, а стукачів за часів ссср не бракувало....
    держава була тоталітарна, багато-багато-багато років....
    така держава не допустить (і не допускала) існування “підпільної церкви”....

• Подобається Подобається x 1
  4. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

існувало "в екзилі" - але не тут. І не так багато, щоби підняти тут таку потужну бучу, як то було на початку 90-х. І більшість священників - перейшло саме з РПЦ.
    --
    І, оскільки греко-католицизм був модний - то не всі, що перейшли, цікавилися "ідеєю" - багацько було таких, що цікавилися заробітком.
    --
    І взагалі - церква - це є громадська організація, яку (згідно історії) доволі часто використовували як для збагачення, так і для маніпулювання натовпом (який себе гордо народом величає).
    А Бог в тих випадках був лише "імя прілагательноє"

5. volk

volk Well-Known Member

Це теж, але мені здається, що критикувати можна тоді, коли хочеш щось змінити. А хіба можна хотіти змінити Біблію? Для чого її змінювати?
    Якщо хотіти просто коментувати щось з Біблії, з точки зору кращого розуміння, чи якогось порівняння з чимось- це інше, але не критика.
    Власне, так, незнання Біблії приводить до її критики. Але якщо я скажу, що Старий заповіт є за суттю "драконівський", то це є критикою чи констатацією факта? Особисто я можу сприймати це так, чи так, але воно так є.
    Критикувати церкву? А поняття церкви? Інституцію з печаткою, яка володіє землею і спорудами, чи за визначенням "зібрання віруючих...."?

6. Олена_ua

Олена_ua Well-Known Member

Мені надзвичайно не подобається, що існує така кількіть різних церков, хоча про секти я взагалі мовчу, бо вважаю їх аномаліями.
    Я думаю, що виникнення такої кількості різних вірувань на основі біблії є проявом недосконалості і безвідповідальності окремих людей, які започатковують такі вірування. Часто вони переслідують корисливі цілі або ж їх переповнює гординя і переоцінка своїх спосібностей. Їм не подобається та чи інша церковна традиція, чи якийсь указ папи і вони вважають, що це є привід для відокремлення і утворення чогось такого, що на їх переконання є кращим і правильнішим, не задумуючись над наслідками. Я маю на увазі протестантизм.
    Але в багатьох випадках можна знаходити компромісні рішення не" гримаючи при цьому дверима". Якщо якесь питання не вирішується відразу, то можна почекати на більш сприятливий час. Хіба у своїх сім’ях ми не так поступаємо? Інакше б ніколи двоє людей не могли б вжитися разом.
    Все одно буде одна Церква, хто б що собі не думав. Просто соромно перед Богом за таку поведінку людей.

7. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Доки існують люди, охочі до влади,однієї єдиної церкви не буде. До речі, Євангеліє писали і переписували люди.Мільйони разів і стверджувати,що ми маємо оригінальний текст,неможливо.А якщо згадати кількість перекладів з різним розумінням мовних оборотів...

8. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ви читали історію виникнення протестантизму? Мартін Лютер будучи християнином не міг терпіти що політика пап нічого спільного з християнством не мала. І не побоявся виступити проти того беззаконня.
    Щодо церкви то вона є одна. Яка складається з людей які вірять в Христа і стараються жити згідно його законів.
    Незалежно від деномінації.

9. Олена_ua

Щодо влади я з вами згідна, є такий елемент, але щодо Євангелії, то не все так плачевно , як ви думаєте. За чистотою біблії ретельно слідкує Церква і те, що вона мало чим відрізняється від оригіналів, свідчать віднайдені в 1947-1956 рр. рукописи Мертвого моря або Кумранські рукописи (сувої). Згідно висновків вчених вони були написані орієнтовно 3 ст. до Хр. - 70-ті рр. по Хр. Це багаточисленні уривки єврейської Біблії і канонічні і неканонічні матеріали Церкви.
    Єдині, хто посмів сфальсифікувати біблію, це свідки, які підлаштували її під своє вчення. Тобто "новий світ" випустив і розповсюдив велику кількість фальшивої біблії.

10. Олена_ua

Я знаю, що Мартін Лютер хотів провести у Церкві реформу і він навіть мав у Ватикані прихильників, які бажали бачити його папою, і що він особисто не хотів створювати іншу церкву. Це вже зробили за нього інші.

11. І.Павлович

З приводу критики можна згадати навіть назву нашої церкви - православна.В самій її назві закладено гріх.Гріх гордині: от тільки ми правильно славимо Христа,а всі інші - неправильно!

12. Олена_ua

При бажанні можна і так потрактувати цю назву, а можна і по-іншому. У любому випадку ми визнаємо перед Богом Церкву згідно Символу віри. Не буду вам нагадувати яку, бо самі це знаєте.

13. afterstep

ух! які одкровення! може, таки краще спершу читати, тоді говорити? тлумачення термінології та біблії на "хлопський розум" - воно знаєте, якось зазвичай і людей в оману вводить, і, в деяких випадках, єрессю називається...
    почитайте хоча би http://www.liturgia.org.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=49&Itemid=99

14. І.Павлович

Проголошення себе тими єдиними,хто правильно славить Бога(як і "правовірними")це вже є гординею.А вирішували ці питання ЛЮДИ,а людям природньо помилятися і виправдовувати себе("хто не грішний,хай перший кине камінь...).
    Є ВІРА, а є ЦЕРКВА.Віра це духовне,а церква це людське.

15. afterstep

Павлович - ви прочитали пояснення Й.Сліпого - чи ви вважаєте, що "на хлопський розум" правильніше?

16. І.Павлович

По- перше:я себе нічиїм хлопом не вважаю.Я сучасна освідчена людина і маю право на СВОЮ думку.По-друге: почитайте у наведеній Вами адресі кінець 4-го пункту.По-третє: у питанні релігії жодна людина не може бути істиною у останній інстанції, бо вона ЛЮДИНА.

17. afterstep

1) "на хлопський розум" - йдеться не про походження, - це типовий вислів. Український.
    2) прочитайте не один абзац - а всі як одну суцільну сукупну думку.
    3) йдеться не про думку одної людини - а про рішення перших семи вселенських соборів.
    --
    Хоча - починаючи від
    зрозуміло, що всі мої пояснення - марні.
    а фраза
    - є безперечно вірною. Тим не менше, існує термінологія. Яку на свій розсуд трактувати - дещо воно якось... Як би то сказати? ну, спробуємо на прикладі - це те саме, що заперечувати перший закон Ньоютона, оскільки ваша думка, що інерціальна система відліку означає, що та система має велику інерцію, тобто пригальмовує дуже сильно...

18. І.Павлович

"Хлопський розум" - вислів польський,зневажливий. Якби я не прочитав усієї інформації,незміг би посилатися на окремий розділ. А вселенські собори складалися з людей чи янголів? І останне:порівнювати точну науку із чимось,що складається з одних понять щонайменьше не коректно.

19. І.Павлович

А продовжуючи тему гілкимені цікаво:що було би символом християнства,якби Христа гільйотинували(уявімо собі таке)?Як може бути символом віри засіб страти і катування?

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Символ катування став символом спасіння.

а де твій аватар? :)