Чи критикувати Церкву?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 26 бер 2007.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Відповідь: Чи критикувати Церкву?

грекокатолицька церква існувала в підпіллі, якщо Ви не знаєте.

2. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

та ви шо? от не брешіть. От на дві/треті священників первинного "незалежного" складу грекокатолицької - не зі схронів повилазили, а з православної московського патріархату перехрестилися ;)
    отакі вони були таємні патріоти - роками мужньо сиділи у знищеній ворожій церкві ;)

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

хіба Ви не читали про перших християн? Як з них знімали шкіру живцем, або розпинали вверх ногами?
    почитайте про християнство в Римі у перших століттях.

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

Дорогенький афтерстеп, завіряю Вас, грекокатолицька церква існувала у підпіллі. Я особисто знаю священників, які служили Служби Божі підпільно у совітські часи, багато з них є досить відомим, наприклад, отець Вороновський.
    Що до тих, що перейшли з московського патріархату, то зараз і такі є, в основному це ті, котрі в совітські часи вимушені були бути під московітами. Я навіть знав одного такого старенького священника, він після того, як московський патріархат розігнав грекокатолицьку церкву, відсидів 10 років, а повернувшись з Сибіру відправляв у московському патріархаті до смерті, але він завжди би перейшов у грекатолицьку церкву - не дочекався, помер. Доречі, він був особистим секретарем Шептицького. Про нього навіть у книжці радянській згадується під назвою "Дорогою ганьби та зради".
    Хороший був чоловік.

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

не дивуйтеся, Ви ж не зі Львова, нє?
    Я був у Києві не давно, розмовляв з одною дамою. Я її так гарно пояснив що мені потрібно, а вона уважно мене слухала, а потім видала лише одно слово: "чьо". Хто-небудь може мені пояснити що означає оце слово - "чьо". Я просто розгубився.

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Вони сиділи не лише в церквах, а й в тюрмах, в Сибіру, на Соловках.
    На Соловках було так багато духовенства, що там, на території табуру була збудована церква.

7. afterstep

і в честь цього тюрму на соловках назвали "Соловецький монастир"...
    Чьо?

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

можливо.

9. volk

volk Well-Known Member

Щоб Ви знали - не сиділи, а таємно служили (чи то правили) служби на квартирах, бо де ж іще могли? Розповім зі слів моєї баби. Колись, як померла моя прабаба, а то було десь в році 54-55, і на квартирі відправляли парастас, прийшов священник, та й почав. А мій дід в молодості вчився у духовній семінарії в Києві , тож православну службу ще трохи пам"ятав. І от, десь на середині парастаса, дід, зрозумівши, що щось якось не так, питає в сусідки, корінної галичанки,- пані, а щось отець якось не так править? А та відповідає: Заждіть, пане ... зараз почне правити так, як треба. Дід зрозумів, але ніколи про це нікому не казав.

10. afterstep

а вдень - працювали на заводах? чи на які гроші жили? - і то в державі, де людина без певного місця праці відкрито правила службу на примусових роботах?
    --
    Мих дурню меле - а ви підтримуєте.
    Батюшка - належав до РПЦ, інше питання - як правив, і (особливо) - як думав.
    --
    Але - належав до РПЦ. І когорта священників, що прийшла на незалежність в греко-католицькі церкви - не з діяспори чи вигнання повернулася, і в один день не народилася - а в основній своїй масі - покинула РПЦ і перехрестилася в католики.

11. ermana

ermana Well-Known Member

Мені просто цікаво, це ваша думка чи це справді доведено, що так було як ви пишете?

12. volk

volk Well-Known Member

Ну, то й що? Працювати людина могла будь-ким. Хоть двірником. А що мав робити, -повіситися? Дехто й з заслання повернувся.Справжній священик що в РПЦ, що в УГКЦ служить Богу і людям. Хто хотів вийти з РПЦ - той вийшов. А якщо я поставлю питання так: - хто не хотів стукати, той вийшов? Це погано?
    А ми з вами вийшли з ВЛКСМ і КПРС (КПУ), і ведемо бесіди про демократію і про УГКЦ пишемо на форумі, президента лаємо... А це - тюрма...:ireful1:

• Подобається Подобається x 1
  13. Melody

Melody Well-Known Member

Невдячна це справа - критикувати минуле. Воно було таким, яким було. Залишмо його в спокої.
    Конструктивніше було б критикувати теперішнє. Але не просто критикувати, але й бажано з пропозиціями, що можна змінити на краще.

• Подобається Подобається x 2
  14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Дехто правив підпільно, а дехто сидів у тюрмі

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Недокінця правда. Більшіть були підпільні грекокатолики. Потім була скорочена програма навчання висвячення у священники, а тих, що перейшли з РПЦ досить мало. З РПЦ немало перейшли до УПЦ КП та в АПЦ.

16. sanya

sanya Well-Known Member

Не треба кртикувати Біблію !!!

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

до критики Біблії приводить незнання Біблії.

18. afterstep

ото - Миху - ви "радикально брешете" - і я до того ж вдався ;) іначей вас, видко, і не побореш ;)
    --
    у вас все "чорно-біле" - так не буває. Якщо у тата немає 10 тис. рублів - то дитина сі вчисє, нє? або - то не в тата грошей не стачило, а в дитини лою в голові, нє? і незнання вами особисто українських слів/зворотів - ніц ми не завадить їх користати, правда?

моя думка в цьому питанні - відсутня. Просто - були такі реалії. То був просто "факт" - тобто - реалії. Які я й виклав у художній формі.
    1) ніхто не міг "не працювати" в СРСР - була стаття і тюрма. І "стукачі" - в селах в т.ч.
    2) РПЦ існувала, держава не заперечувала та підгодовувала
    3) не всі попи РПЦ були "ревні" і "агенти КДБ" - як казав Мих - йому простіше так казати - в нього такий світогляд.
    4) греко-католицька церква у 1991 році постала не з "божого чуда" - а з реальних священників - з РПЦ
    ...
    і т.д. - Мих навряд чи свою позицію доведе - в нього навіть з біблійними цитатами не все гладко...
    А мої твердження - можна підтвердити вирізками з преси - таки не на "одна баба сказала" спираюся...

• Подобається Подобається x 1
  19. ermana

ermana Well-Known Member

Наскільки я розумію, ви хочете сказати, що підпільної УГКЦ не існувало як такої???

20. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

можна я скажу?..
    не існувало...

а де твій аватар? :)