Чи критикувати Церкву?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 26 бер 2007.

1. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

Відповідь: Чи критикувати Церкву?

а як вимірюється кОристь чи корИсть? і як же ж можна "возвеличитися критикуючому"?
    Якщо вас не обтяжить - приклади, будь ласка...

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

якщо людина критикує для того, щоб показати свій розум перед колективом, чи начальством - то є корИслива критика. Це критика, щоб себе показати, тому святі отці і церква вважає, що така критика породжена духом критики і духом гордості. У такім випадку ця критика не приносить жодної користі.
    Коли ж критика націлена на те, щоб принести загальну користь церкві , (раз ми говоримо про церкву) і не ставить на перше місце ХТО сАме ту критику виніс - то це є здорова критика. Здорова критика повинна не лише критикувати, а й дати рішення проблемі, а не просто когось принизити і крапка.

Тому ми, якщо хочемо критикувати, повинні бути обережні і виважені у словах, щоб дух критиканства і гордості не керував нами.(Якщо хочемо бути досконалими).

• Подобається Подобається x 1
  3. afterstep

і ще раз повторюся - приклади, будь ласка!
    Бо фрази якісь аморфні - без прикладів!
    можна з історії КПРС - як ви думаєте, більшовики критикували церкву заради власного возвеличення? ("щоб показати свій розум перед колективом, чи начальством")
    можна з католицької церкви - папа римський, здається6 теж собі критику дозволяв?
    можна з російської православної - той же Мень теж ніби собі таке дозволяв?
    можна і з прикладів нашої, любої з трьох - УГКЦ, УАПЦ, православної Московького патріархату...
    --
    причому, якщо можна - приклад позитивної критики...
    Ну, і з десяточок - негативної... Щоб на майбутнє знати, чого не бажано казати ;)

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

вони критикували для того, щоб замість церкви поставити свою ідеологію на перше місце у свідомість людини, тобто їх критика була корислива.
    Головна ціль людини - построєніє коммунізма.

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

не слідкував за цим спеціально.

6. afterstep

їм же простіше було знищити церкву взагалі ;) натомість - вони того не зробили ;) і критикували - але м'яко, неагресивно ;) (тобто менш агресивно, ніж скажімо прояви буржуазного націоналізму).
    І ті самі віруючі - теж будували комунізм ;) тобто критика церкви з їхнього боку була абсолютно безкорисна (тобто не давала комунякам ніякої вигоди) - але таки вони церкву критикували ;) А як ви думаєте - критика комуняк пішла церкві на користь?

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Церкву неможливо знищити.
    Можна знищити один-другий храм, проте інша справа вибити церкву людям з голови, поміняти свідомість, замінити "вічне життя" на "побудову комунізму". Ці дві речі є нусумісні, ба навіть протилежні, бо будувати рай на землі - є протилежне до християнства.

Так от, щоб "вибити церкву" з голови, потрібна критика цієї церкви. Критика церкви при комуністах - один з способів боротьби з свідомістю людей, бо були і жорстокіші методи.
    У даному разі критика використовувалась для того, щоб керувати масами, відібрати авторитет церкви і поставити на перше місце свою ідеологію. Критика з корисливих цілей.

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

коли це?

9. afterstep

ясно - не хочу розв'язувати ваше словоблудство намарно ;)
    Але що дивує - ви, такий всезнаючий - і не розумієте російської? і не орієнтуєтеся в історії КПРС?
    В мене саме малому 15 і стоїть питання вибору - куди поступати. Не порадите - де таких спеців як ви готують?

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

І російську знаю і історія КПРС знаю, в крайньому разі - вчив. Але, скажіть афтерстеп, я маю конституційне право пожартувати?

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

ну це вже заздрість, нє?

12. afterstep

вам навести приклади з історії?
    що сталося з дохристовою церквою?
    Якщо церквою вважати сукупність храмів певної віри - що сталося з елінською релігією?
    Скільки релігій місцевого значення було відкинуто і замінено кораном?
    Якраз церкву знищити - дуже просто. Але комуняки того не зробили - бо були мудрі, нє?

нє - пересторога. Буду знати, куди не можна дитину віддавати, щоб не зіпсули ;)

13. afterstep

я маю право не розуміти ваших жартів. Так само, як і ви маєте право не розуміти моєї російської.
    До речі, якраз за совітів російське богослов'я пережило небувалий злет. То вам, знавцю релігій - "вузлик на пам'ять"

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Розумію, для вас, атеїста всі церкви одинакові. Христову церкву неможливу знищити і тому комуністам це не вдалося. Не думайте, що то комуністи були такі добрі, бо то зовсім не так. Вони хотіли, але не змогли.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

не там шукаєте істину, пане афтерстеп, не там.

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

1. Ви маєте права мати право

2. злет? Ви про Соловки? Чи Сибір?

17. afterstep

ви помилилися - я не атеїст.
    Те, що комуняки не знищили церкву - це не тому, що її знищити неможливо. теж типова помилка - вважати наслідок першопричиною.
    І ще одна типова помилка - приписувати свої думки іншим людям. Не хотіли комуняки церкву знищувати. Їм існування церкви давало більше користі6 ніж знищення.

ні - я про розквіт богослов'я. Якщо ви не розумієте, о цо ходзє - то ваші проблеми.
    За совіцьких часів російська богословська думка була, певно, найпрогресивнішою, і російські богослови (той самий Мень) уславилися на весь світ. Правда, в совку вони не видавалися ;)

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Знову не стиковка. знищення церкви і підпорядкування комуністам - це все одно для мене.

Що до наслідку і першопричиною, знаєте, якщо наслідок завжди один і теж, то це вже правило, бо церкву знищували не лише комуністи...

що до атеїст, то ви, наскільки пригадую самі про це писали.

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Мень - не був наслідком процвітання богословія, у тій ситуації він був вийнятком, тому його і знищили.

20. afterstep

дивно.... адже ви тоді, виявляється, ходите в знищену церкву?
    чи вона постала з руїн, яко фенікс, з абсолютно новими персоналіями?
    Чи таки була не знищена? Чи як тоді розцінювати священників, що після незалежності не зріклися сану?
    Чи може - таки знищена? бо що ж може бути гіршого, ніж співраця з безбожницьким режимом?
    А той самий Мень - як то він стільки років прожив? і тут, вже по перестройці, коли вже було "все дозволено" - його знищили?
    Сліди зачищали - чи що?
    приклади - в студію! тільки непотрібно про африканські країни і добру традицію їсти місіонерів.
    угу - і навіть нагадаю вам контекст, в якому. На дописи DM відповів, згідно жанру ("Киса, скажите мне как художнік художніку...") "як атеїст атеїсту - відповім вам на питання питанням". Але у вас або гумор аж надто в іншій площині лежить, або вмикається дуже рідко та вибірково...
    ????
    враховуючи особливості вашого гумору, а також - вашу любов до точності та підрахунку нулів - давайте на початку дискусії чітко визначимо часові та територіальні рамки явища, про яке ми говоримо....
    --
    Хоча - в прнципі - напевно краще за влучним висловом левандівки - "проїхали..."

а де твій аватар? :)