Чи комфортно Вам у русифікованих містах?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 12 гру 2009.

?

Чи комфортно Вам в русифікованих містах?

1. комфортно

35,1%
  2. некомфортно

45,8%
  3. не звертаю на русифікацію увагу

19,1%
  1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Это все Камчатка. Я сам там 10 лет проработал - от звонка до звонка :)
    И вот - пишу тоже только по-русски... :sad:

• Подобається Подобається x 1
  2. Мікі

Мікі Well-Known Member

Пишите, Шура, пишите...:haha:

• Подобається Подобається x 3
  3. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Та ні. Він на Камчатку поїхав в 1977 році і пропрацював до 1989 року...А я народився в 1961 році і з дитинства чув від батька російську мову..Від матері також, але ж вона народилася в Сталіно, яка ще з дореволюційних часів була російськомовною...Тому Камчатка тут ні до чого.

• Подобається Подобається x 2
  4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я постійно кажу - кожен повинен ставати сильнішим і відстоювати своє. Постійно.
    Тоді почуватися людина буде гідно. А то промили совковим милом всі мізки і люди досі бояться відстоювати свої права. Про конституцію взагалі мовчу. Навіть я її не читав. (але в мене є своя гордість і закони країни можуть лише допомагати мені протистояти навалі безпринципності - читай "безпредела")

---------- Додано в 01:20 ---------- Попередній допис був написаний в 01:19 ----------

Щось в цьому є...

5. NorthWind

NorthWind Дуже важлива персона

Так со времен Достоевского всё каемся да каемся...

• Подобається Подобається x 4
  6. Svjato

Svjato Well-Known Member

А "толку"?

7. NorthWind

NorthWind Дуже важлива персона

Так это азербайджанский космонавт. Писал, как выращивать опоссумов за полярным кругом. Ленинскую премию по арифметике получил.:yahoo:

---------- Додано в 12:58 ---------- Попередній допис був написаний в 12:54 ----------

И лопнула?
    Это я к тому, что много пить вредно. Лопнешь.

8. Мікі

Мікі Well-Known Member

Петербург обожаю. Впервые попал туда классом. Нас наша замечательная классная училка вояжировала на каникулах по музейным городам Союза... Две недели в Ленинграде, только целая неделя в Эрмитаже, где я впервые увидел А. Куинджи с его "Ночь на Днепре" и самая-пресамая, навсегда и по сей день лучшая для меня работа в мире,- "Девушка с веером" от П. Ренуара...

• Подобається Подобається x 5
  9. Dragush

Dragush Member

Некомфортно. І це незважаючи на те, що моя Вінниця, порівняно з іншими містами центру та сходу, російськомовна десь на половину. Приємно, що молодь переважно вибирає українську!

10. Bogun

Bogun Well-Known Member

Скажу про Хмельницький та Вінницю, у цих містах українська мова стає мовою офіційного спілкування.

• Подобається Подобається x 1
  11. Sandy

Sandy GRAND

А побутового?

12. Bambook

Bambook Persona non grata

Стане (вірніше, повернеться в статус) автоматично.
    Зараз половина населення тієї ж Вінниці - вихідці з села або їхні діти. Люди, для яких українська мова - рідна (я знаю, в мене вся родина з тих сіл, обїздив всю Вінничину в усі боки). Але багато хто з них переходив на російську ще навіть в 90-их, тому що російською говорило все чиновництво і всі топ-менеджери - люди, від яких залежало працевлаштування, соціальне становище і теде. Це було питання виживання. Плюс більшість літератури російською, плюс більшість фільмів і музики - російською.
    Підозрюю, що цей процес тривав і раніше, за рахунок чого серед тих, хто народився в самому місті, також відсоток російськомовних сформований штучно.
    Аби це підтвердити, достатньо послухати, наскільки жахлива ця російська, наскільки вона відрізняється від мови етнічних росіян, які народилися тут, не кажучи вже про мову москвичів. Людям банально тяжко нею говорити, бо в дитинстві розмовляли хоч і суржиком, але все ж більш подібним до української мови.
    Якщо забрати штучні чинники, врешті-решт ситуація повернеться на "круги своя": російською будуть говорити в побуті не 50% вінничан, а відсотків 25: 20% росіян, молдавани, євреї, ну і ще пару відсотків політично стурбованих російськомовних українців.

13. Nevermind

Nevermind Просто персона

14. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

15. Sandy

Sandy GRAND

Мені комфортно. Пробачайте, хто з цим не згоден, але кожній людині не може бути некомфортно, якщо вона живе у місті, де розмовляють її рідною мовою.

16. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

17. Dragush

Dragush Member

все залежатиме від того, яку мову обиратиме еліта суспільства. доки нове, україномовне покоління не почне формувати еліту, позиції російської залишатимуться домінуючими.

18. Bambook

Bambook Persona non grata

ну я ж і кажу:
    :)

19. Vadim Kharkov

Vadim Kharkov миється в бані

• Подобається Подобається x 6
  20. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний