Чи комфортно Вам у русифікованих містах?

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем premium, 12 гру 2009.

?

Чи комфортно Вам в русифікованих містах?

1. комфортно

35,1%
  2. некомфортно

45,8%
  3. не звертаю на русифікацію увагу

19,1%
  1. Fenix

Fenix Member

Поздно. ;) И что же с ними ясно? Или с нами... или все-таки с ними... ?

• Подобається Подобається x 4
  2. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

А якими документальними свiдченнями це пiдтверджував вiн сам?

3. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Василь Васильович Лизанчук народився 1 січня 1937 р. в селі Ганеві Коломийського району Івано-Франківської області у хліборобській сім’ї Ганни Миколаївни і Василя Петровича Лизанчуків, які виховали п’ятеро дітей: Василя, Марію, Віру, Наталію, Галину. Навчався у Ганівській початковій, Дебеславській семирічній і Корницькій середній школах. Дописувати до районної газети почав із восьмого класу (1951 р.) за порадою учителя Володимира Карловича Новака. Після закінчення 10-го класу, з грудня 1954 р. до жовтня 1956 p., працював коректором коломийської районної газети «Червоний промінь», яку редагувала Ніна Пилипівна Головко. Три роки перебував у лавах Радянської Армії, служив в одній ескадрильї з майбутнім космонавтом Германом Степановичем Титовим, який згадує про Василя Лизанчука у книжках «700000 километров в космосе», «Голубая моя планета», «Авиация и космос», «Ветвь сибирского кедра». Протягом року (1959/1960 н. p.) навчався у Львівському військово-політичному училищі.
    У 1966 р. закінчив заочне відділення факультету журналістики Львівського державного (тепер — національний) університету імені Івана Франка. З 1960 р. до 1962 р. завідував відділом сільського господарства новояричівської районної газети «Червона зоря» (Львівська обл.). З 1962 р. до 1965 р. працював завідувачем відділів передового досвіду, промисловості, сільського господарства в коломийській міжрайонній газеті «Радянська Гуцульщина» та коломийській міськрайонній газеті «Червоний прапор».
    З лютого 1965 р. до травня 1968 р. — літературний працівник, кореспондент обласної газети «Прикарпатська правда». Згодом тривалий час працював старшим редактором Івано-Франківського облтелерадіокомітету, власним кореспондентом Українського радіо по Івано-Франківській області. У 1974—1976 pp. навчався у Вищій партійній школі при ЦК КП України. Також у цей час займався науково-дослідницькою роботою. Дисертацію «Педагогічні проблеми підвищення ефективності впливу радіо і телебачення на соціалізацію підлітків» на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук захистив 1 липня 1977 р. у Науково-дослідному інституті педагогіки (м.Київ). Дисертацію «Засоби масової інформації і формування громадянської позиції молоді» на здобуття наукового ступеня доктора філологічних наук захистив 27 червня 1991 р. на засіданні спеціалізованої вченої ради в Київському державному (тепер — національний) університеті імені Тараса Шевченка.
    З грудня 1978 p. — асистент, із жовтня 1980 p. — доцент, із травня 1992 р. професор кафедри теорії і практики журналістики, з вересня 1993 р. — завідувач кафедри радіомовлення і телебачення Львівського університету імені Івана Франка.
    http://www.franko.lviv.ua/faculty/jur/k-tv.php?p=1&id=1

Под люстрацию явно попадает

• Подобається Подобається x 2
  4. Калиниченко

Калиниченко Well-Known Member

В Україні - ну так вже сталось - РЕАЛЬНО функціонують, є у вжитку дві мови, хто вам забороняє, наприклад в Києві чи Житомирі спілкуватись українською,а якщо соромитесь спілкуватись українською в російськомовному оточенні - то це ваші комплекси, і не треба нікого виховувати...Ми вже виховані... І взагалі, хай живе суржик...:)))

• Подобається Подобається x 1
  5. premium

premium Well-Known Member

Ще не вистачало щоб мені забороняли.
    Соромляться рідної мови лише ті, хто перескакує перед російськомовними на російську.
    Щодо виховання, то якраз виховання бракую людям. Ні мови, ні культури, ні історії, ні традицій... Вас влаштовує такий манкуртизм?
    Відродження (виховання) нації передбачає вміння грамотно і гарно розмовляти рідною мовою, високу культуру поведінки людей, повернення до самобутніх традицій, відродження історичної пам'яті... Без всього цього матимемо те, що маємо зараз, якщо не гірше.

• Подобається Подобається x 2
  6. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

Тим22, якщо то прикол, то я не врубився :)

А якщо з англомовними перескакуєш на англiйську -- те ж саме?
    А нещодавно зi швейцарцем на iнглiшi спiлкувався -- то ми обидва, виявляється, соромилися, причому вiн у чотирикратному розмiрi (бо у Швейцарii 4 мови, а не одна) :)))

Словом, продовжуйте, продовжуйте видавати нєтлєнки :mocking:

• Подобається Подобається x 3
  7. premium

premium Well-Known Member

Не те саме, бо англомовний української не розуміє.

8. INGUL

INGUL Well-Known Member

- ті народи які у Швейцарії мають 4 мови живуть на своїх етнічних територіях, яка чітко окреслена кантонами. У нас инша ситуація. На кордоні з РФ україномовне село (причому на російському боці кордону) а у містах (схід) - російська. Я от у Харкові тільки сідаю у приміській автобус або в електричку (на Дргачі, на Ольшану, на Зміїв) - і вже чую хай спотворену, але українську. У 50-х роках у Харкові були розстріляні студенти, що відмовились складати іспити рос. мовою. У 30-х у Харкові (тодішня столиця УРСР) зібрали на "з'їзд " кобзарів з усієї республіки, вивезли за місто і всіх стратили. В часи Голодомору у крамницях міста не продавали хліба людині (навіть дітям), якщо вони говорили українською. ось так Харків (та инші міста на сході) робили російськомовними, тому порівняння зі Швейцарією є абсолютно недоречними.

---------- Додано в 03:51 ---------- Попередній допис був написаний в 03:45 ----------

Даруйте, але коли мені у державній установі - у відділі РАЦС начальник, який є держслужбовцем, каже "В нашем ЗАГСє всьо толька па-русскі" це якось неправильно. Коли моїй кумі, виховательці українського державного дит.садка завідуча (членкиня "ПР") каже "Єслі я єщо раз услишу, што ти раговаріваєш с дєтьмі па-укрАінскі, вилєтишь атсюда на брєющєм пальотє !" То даруйте, про яку другу державну взагалі може йти мова ?

• Подобається Подобається x 10
  9. borkhes

borkhes Дуже важлива персона

Давайте сразу подтвержать всё источниками. Я вот слышал, что во Львове русскоязычными питаются, а на месте выяснилось что в массе своей это добрые и отзывчивые люди, не то, что Борис, Педро или премиум с другими форумными деятелями.

Из вашего рассказа почему-то выпадают царские времена и создаётся впечатление, что русский язык на ВУ пришёл в 39м, как и на ЗУ. Нехорошо так факты передёргивать.

10. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

А ви порийтеся в архівах і все знайдете. Думаю, доступ маєте незрівняно кращий ніж пан Інґул.:crazy:

11. INGUL

INGUL Well-Known Member

- 1918 рік, академік Багалій "Історія Слобідської України" (це найкращий науковий фундаментальна праця про історію Харкова та Харківщини) - у Харкові до кінця 19 ст. панувала українська мова. Російською розмовляли лише у військовому поселенні "Москалівка", яке згодом стало частиною міста. Харків'яни Квітка Основ'яненка та Гнат Хоткевич писали саме такою українською слобожанською мовою, якою розмовляли харків'яни. до речі Слобожанщину заселили та засвоїли переселенці з Волині та західної України, які втікали на схід від Унії та польської панщини.

12. nirvanka

nirvanka просто фотограф

От власне! Потрібно нарешті почати впроваджувати в дію закон про те, що в Україні державною мовою є українська. Бо закон то є, а толку? Якщо мені, українці, доводиться переходити на російську в Одесі, бо "нє панімают", то є неповага до мене особисто і до всього українського. І після того вони ще дивуються, що жителі ЗУ все частіше віддають перевагу відпочинку в Туреччині, ніж в Одесі та Криму, де поза совковим сервісом ще й клієнтів не поважають :n:

(Прошу не оффтопити в цій темі, тут розмовляємо про русифіковані міста, до яких Львів не належить).

• Подобається Подобається x 4
  13. Gron

Gron тафгай

Взалі згоден.
    Але
    В Туреччині розмовляють/розуміють українську?

14. borkhes

Цікаво, чому якщо людина вас не розуміє, то це одразу вважається неповагою до вас. Неповага - це коли людина знає вашу мову, але принципово розмовляє мовою, яку ви важко розумієте чи не розумієте зовсім. :dntknw:

15. Saszko

Saszko Well-Known Member

:scratch_one-s_head:гм, перепрошую, а скільки Вам років? Ну, просто Ви такий романтик...
    Якшо це правда, то це просто жах. Показово те, що навпаки бути не може. Хтось знає приклад, щоб українець так дорікав російськомовному?

16. Svjato

Svjato Well-Known Member

Брехня? Брехня! Вкажіть місце у Львові де я можу придбати українські журнали? (це не офтоп і не образа).

З повагою...

17. artobstrel

artobstrel Дуже важлива персона

прошу прощения, а перечень русификованых дадеётся? и к кому вопрос? к жителям этих городов или к туристу? или к тому кто при слове с корнем "рус" зубами скрежещет ?

18. borkhes

А журналы-то при чём тут? Покупайте украинские журналы и газеты, кто запрещает?
    Я вот покупаю импортный Storage и не кричу о американизации вынужденный читать на английском. Да и на ССN ведущих не ругаю, а ведь говорят на чужом мне языке. :dntknw:

19. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я би купив, як би вони взагалі були! ...

---------- Додано в 12:16 ---------- Попередній допис був написаний в 12:10 ----------

Дозволю собі дати відповідь.
    1. Перелік міст ніхто, ще не складав. Маєте багато вільного часу - можете доєднатися.
    2. Питання уточнене самим Преміумом. (читайте вище) Ви проголосували?
    3. Відповідь відкрита в п.2.
    4. Ви відноситеся до тих, хто " при слове с корнем "рус" зубами скрежещет" ? Я особисто ні!

20. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Уявляєте, яке поле для підприємництва?
    Вкладаєте невелику суму грошей, видаєте "ГраючогоХлопчика" і гребете прибутки шуфлею, разом з шаною і вдячністю зголоднілих без друкованого слова львівян...

• Подобається Подобається x 5
а де твій аватар? :)