Чи є тут користувачі Mac?

Тема у розділі 'Комп'ютери', створена користувачем Ashen, 5 жов 2008.

1. HacK

HacK Member

а мені нові макбуки подобаються)) дизайн супер, все з металу ) і як зверху писали алергії тепер точно не буде, бо все з натурал елементів)) хочу собі прикупити десь під літо)

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

• Подобається Подобається x 3
  3. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Ну от я тепер повноцінний користувач Мака поневолі :sad:
    Раніше користувалась Віндовсом ХР на іМаку, але довелось зараз перейти на Мак ОСХ тимчасово (довго пояснювати чому).
    І раніше користувалась Мак ОСХом на чоловіковому лаптопі, але так трошки - фільм подивитись, музику включити, в неті полазити. Але це не до порівняння з роботою на компі на повну катушку (в моєму випадку - обробка фото). Погоджуюсь з думкою, яку зустрічала в неті - Мак ОСХ нормальна зручна оська для тих, хто зразу нею користувався, а для тих, хто багато років сидів в Віндовсі (9! в моєму випадку), все таки незручності відчутні.

Випишу їх, може комусь пригодиться. А може хтось підкаже як вирішити невирішені мною проблеми.

1. Програми-аналоги. Вони є, при чому навіть непогані безкоштовні, але якщо до чогось дуже звикнути, то потім тяжко.
    Мені довелось замінити улюблений Total Commander (Windows) на MuCommander (Mac OSX). Вигляд і принцип роботи дуже подібний, але: 1) нема можливості правою кнопкою виділяти файли; 2) програма на джаві і живе сама по собі, тобто звідти взяти і перетягнути файли, наприклад, на робочий стіл чи в кошик неможливо.
    Спроба замінити ZoomBrowser (кенонівський експлорер для фото) на аналог для маків ImageBrowser була трагічною - фотографії (розмір ~15 Мб) видалялись з нього по 2 хв! Перейшла на Photoshop Bridge - все робиться миттєво.
    Інших типів програм ще особливо не рухала, тому не знаю як там.

2. Клавіатура. В налаштуваннях змінила функціонал кнопки Ctrl, щоб був як в Віндовсі (бо в Мак ОСХ за Ctrl по замовчуванню робить "віконечко"). Також довелось знайти в неті нормальний мовний пакет української, бо маківський пише И замість І і розділові знаки інакше. Але налаштувати зміну розкладки на Shift+Ctrl або Ctrl+Alt так і не вдалось :sad: Вибрала Ctrl+пробіл. Капєц як незручно.
    А ще ж Інсерту в маках нема, тому комбінації Shift+Insert та Ctrl+Insert для копіпасту не працюють :sad:
    Ще одна проблема - Ctrl+Z в Фотошопі не робить Ундо. Можливо це проблема Фотошопу, бо його в плагінах Ctrl+Z працює.

3. Вікна. По перше, клікаючи двічі на шапці віконечка воно згортається в трею, а не відкривається на повний екран. І це неможливо змінити :sad: По друге, якщо, наприклад, відкрити Фотошоп, то всі панельки в ньому і відкрите фото будуть самі по собі без загального фону. Коли випадково під час обробки фото клікнути між вікном з фото і якоюсь панелькою, то звісно відкривається та програма, яка в фоні. До речі, видимість інших програм в фоні теж дратує. По третє, меню програм відкривається при активності програм. Якщо навіть видно одну програму, а було клікнуто на другу, то думаєш, що ти в першій, лазиш по меню і дурієш, бо воно відкрите для другої, а ти не зразу це розумієш..:suicide:

Може треба і плюси виписати..
    Звісно, ті самі програми на іМаку швидше працює в Мак ОСХ, ніж на Віндовсі XP, бо це оригінальна оська. Хм.. Більше нічого в голову не приходить.

4. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Власне, помилка завжди тільки одна - думати у стилі:"Як би я це зробив у віндоуз?"

• Подобається Подобається x 1
  5. shumik

shumik Well-Known Member

Вся справа у звичках. До Мака 13 років працював у Віндовсі. Пристосувався під Мак за тиждень. Звичайно, деякі кнопочки працюють не так як треба (або ж вони у Віндовс працюють не так як треба :pardon: ). Але коли вже звик до Мака, то робота під Вінедовс тільки дратує :nea:

6. nirvanka

nirvanka просто фотограф

Власне - звичка. А коли на роботі Віндовс, а вдома Мак, і час використання обох практично однаковий, то нагружає :sad: Шкода, що в Мака нема "теми" з опціями Віндовса - це було б оптимально! :)))

7. shumik

shumik Well-Known Member

Так, а я колись під Віндовс ставив тему з опціями Мака :mocking:

8. Un.Known

То все знову ж таки - звичка. В мене на роботі віндоуз, а вдома мак з убунтою, переключаюсь автоматично на функціональність тої чи іншої. Тільки на розкладці перших 10 хвилин збиваюсь. )

9. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

У Віндовсах з 19*7 року. Ще з MS-DOS'ів. :)

Можливо, тому взяв у руки Мак - і за півгодини звик. Просто прочитав Хелп - і все. Мізки одразу переключилися на інший інтерфейс. І навіть пальці, як не дивно. Тобто, "інтуїтивно зрозуміло" - це не просто слова. Треба просто забувати Віндовс, сідаючи за Мак, і навпаки.

10. нова система їхня, Lion - зводить мене з розумууу!!!! Help!!!!

11. ovod

ovod Well-Known Member

ну то насолоджуйтесь....

12. не можу поки ще, бо тільки на початковій стадії :)))

• Подобається Подобається x 2
  13. ovod

ovod Well-Known Member

в чому тонете?

14. перш за все, та скотина повільна!!! потім згикли деякі попередні аплікації (до сканера, на приклад) а нових немає, бо сканнер - стариййй!!!! сд, що потрібно мені для підготовки до екзамену (який за 3 тиждні) не читає.... (рву волосся, яке ще не посивіло....)

15. ovod

ovod Well-Known Member

ще не привикла скотинка))))

може легше скачати?
    і шо за привичка тримати на дисках? тримати тре на вінчестерах...

нічого доброго не пораджу.... про мак тіко чув....

16. ну, бо ж бета-версія )))

та то сд з підручником було, там "фальшивий екзамен" і взагалі - підручник в ел. форматі. може також читатись на віндах, але того у нас вдома нема - справа честі чоловіка - UNIX програмера )))
    отож і мій коханий так каже: "шукай сама", а я йому: "а ти сам собі їсти готуй." так і живем :)))

• Подобається Подобається x 2
  17. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

Два дні одночасної роботи на макбуці і звичному ноуті винесли мені мізки. Буде час - повивчаю утилітки для адаптації маківської клавіатури до ІВМівської.
    Станом на зараз я
    - плутаю і/и
    - довго шукаю на клавіатурі апостроф, крапку і кому
    - копі-пейст роблю виключно мишкою - в м’язевої пам’яті перегоріла плата
    - намагаюся правити текст за допомогою Fn + Backspase

Але найцікавіше в тому всьому відчуття затиків. Коли пальці полетіли робити звичну дію, а потм усвідомлюєш, що ти не знаєш як, і вже забув, що планував зробити-натиснути (ну бо команда в пальці пішла).
    Бррр, треба відпочити...

18. Un.Known

Уко,

ти мене лякаєш, бо я тебе не розумію.

В мене вдома іМас, і різниці в мене між клавіатурами нема (я не говорю про функціональні клавіші чи хоткейс).

Одне спадає на думку - в тебе якась там типова розкладка, то встанови собі звичайну українську та й по всьому.

19. Ука

Ука сова на посаді жайворонка

є
    в стандартній маківській клавіатурі в укр. розкладці поміняні місцями букви и/і
    крапка і кома набираються через шіфт6, шіфт7
    кнопки Delete нема в принципі (в мене макбук)
    розкладка перемикається через команд-пробіл
    копі-пейст через команд, котрий біля пробілу, а на ІВМ через контрл, котрий скраю.

Все разом - нічого страшного і дуже швидко звикається, тільки є одне АЛЕ - я працювала на обох одночасно. Тобто в мене одночасно увімкнені два буки і я постійно кручуся від одного до другого
    Збій в пальцях - шалений. Такий, що я набираю зараз майже як Сергій-аспірант. При чому не потрапляю по всіх кнопках, а не лише тих, які різняться. то певно якась специфіка, коли рефлекси вступили в конфлікт з раціо :)

20. Un.Known

Я не кажу, що зовсім нема. В мене нема. Якщо макбук твій власний - варто встановити те, до чого звикла, для комфорту. Залишиться маківського небагато, наприклад
    в мене так і є. Але букви, коми-крапки на своїх звичних місцях.

а де твій аватар? :)