Чи є Папа Римський намісником Бога ?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем SatYr, 15 бер 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Відповідь: Чи є Папа Римський намісником Бога ?

чув... чув навіть про війни, які проводив Ізраїль під Божим проводом проти поган (З Старого Завіту)... і що?

2. SatYr

SatYr Well-Known Member

А у війні перемагає сила чи чисельність, а не правда. "Хто сільнєє тот і прав". Тобто те що ви наводите це не арґумент правильності.
    Наприклад іслам, чи сатанізм теж мають немалу історію, чи будизм. Але ж християни не вважають дані течії правдивими.

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

є різні війни... різні ситуації.

4. SatYr

SatYr Well-Known Member

А йдеться про війни на релігійному ґрунті, чи покору через силу. Про спалювання слов'ян що не прийняли чужоземну віру, про походи хрестоносьців на невірних, про інквізицію над єретиками, про фанатичних правителів християн, про патристику на ранніх етапах християнства, коли проповідники не були такими смиренними, про контроль держави церквою і так далі. Це все не є слова, а меч і насильство.

• Подобається Подобається x 1
  5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Правильно, то вже питання віри.

Додано через 9 хвилин
    У католицькій церкві теж, як і будь де, є відступники... є. З тими хрестоносцями не все зрозуміло. Та й інквізиція - то не є однозначно, як подається у різних джерелах. Щоб оцінити інквізицію і ті події, що мали місце, треба розуміти, який то був час і які умови. Виконання вироку - спалювання не церква робила, а цивільний уряд. А ще є багато стереотипів, мов католицька церква займалася спалюванням відьм. А як же тоді бути з Жанною Д"Арк? Чому ніхто про це не згадує? Адже до її страти має відношення протистантська церква, але... хто про то знає? Всі "знають", інквізиція - то католики. Тобто ярликів вистарчає. Як і вистарчає тих католиків, які перегинали палку. АЛЕ... є церква, а є люди.

6. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Чітко.
    Вікаріус Хрісті не дорівнює Вікаріус Деі.
    Чому воно у вас дорівнює, не розумію.
    Правильно.

А тут вже ваша інтерпретація.
    Папа всього лише видимий представник Церквоної влади. Глава держави Ватикан.
    Крім того, як вам уже Мих написав, Христос був Боголюдиною. Він залишив по собі Петра на чолі Церкві. І далі вже мова про переємство і т.д.
    Сатире, я вас не розумію. У цитаті написано "то нащо ж розказуєТЕ". Де тут я говорю на "ти"? Ви не накручуєте бува? Нащо ці всі емоції?
    Але ж це має пряме відношення до питання.

7. SatYr

SatYr Well-Known Member

Має. Але я спілкуюсь у площині, де це так є. Опираюсь на ваші судження і терміни, а не на терміни СЄ, адвенитстів, чи інших течій. Бо розмова йде про Папу, який належить до римо-католицької конфесії християн. Приклад, перший допис даної гілки :
    Вибачте, не так зрозумів, певно вже спати хтів, але не знання не звільняє від відповідальності, тому ще раз - пробачте.
    Прошу зауважити стоїть заступник(намісник) чи представник сина Божого.
    Джерело http://en.wikipedia.org/wiki/Vicarius_Filii_Dei
    Отже термін намісник :
    Джерело http://www.slovnyk.net/?swrd=%E7%E0%...F3%EF%ED%E8%EA
    В даному випадку щодо першого пункту не зовсім чітко зрозуміло, хоч Папа і є головою Ватикану, проте не відомо чи він здійснює владу від імені Бога на данній території. Щодо 2 значення, то тут теж якщо вважати Бога як миторполита тоді теж можливе, але то знову земні твердження. Щодо 3 пункту то тут ніц не розходиться.
    Цікава тенденція, у словнику зникли слова. Чи то в них база полетіла, чи то після моєї розмови його хакнули. :sad:
    Це як в тому випадку : я сиджу на лаві. Чи кошу косою. В мене в підвалі на дверях висить замок.
    Лава, коса чи замок - мають декілька значень. Але тут взагалі простіші слова: заступник, представник. Що в першому, що в другому випадку це особа, яка переслідує інтереси когось(чи чогось) кого(що) він представляє. Я кажу що намісник це тотожньо заступник(те що ви назвали - Папа всього лише видимий представник Церковної влади).
    А от розмову, що саме потрібно вкладати у те на що Папа має владу, чи вважати Церкву(тобто про що йшлося) як тільки духовну, чи вже духовно-політично-соціальну структуру.
    Можливо той термін який ви мені пропонуєте означає цілковиту владу на землі, по аналогії намісника цезаря у стародавньому Римі, тоді це можливо й не так. Що виражається 1 пунктом, тлумачення слова намісник, але ж термін має іще 2 значення.

8. Liliyah Romanova

Але не Бога.
    У вас же воно виглядає саме Вікаріус Хрісті = Вікаріус Деі. А це вже підміна понять. Чому - я вже написала. І це є земне поняття.
    Все, що видає Папа чи говорить, має значення для тих, хто себе називає чи вважає членом саме Католицької Церкви. Для решти людей він просто громадський діяч, мабуть. Ну, чи діяч Католицької Церкви, але явно не проводир, не авторитет і т.д.

• Подобається Подобається x 2
  9. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

і керівники держав не "записуються на прийом", не роблять офіційних зустрічей, немає "держави ватикан" з кількаметровим муром, своє поштою і тд?.. [​IMG]

10. SatYr

SatYr Well-Known Member

Отже, по-перше це означає, що ви згідні щодо перекладу Vicarius Christi - як представника чи заступника(намісника) ?
    По-друге, тепер я бачу розмову, але прохання вказувати на помилки раніше, а не в кінці дискусу. Можна було зразу написати, що власне не подобається у моєму логічному ряді.
    Наскільки я розумію то це : вікарій Бога не відповідає вікарій Ісуса(Петра), так ?
    Якщо, так тоді чи не є Бог триєдиним, тобто уособленням трьох осіб ?
    Якщо, так тоді якщо хтось є учнем Ісуса чи тим хто йому вірує(тобто вважає його слова цілковитою правдою), не вірує в Бога чи не є Божим учнем? А саме, чи немає тут розділу між тим, що Папа є представником Ісуса, котрий є часткою Бога, але в той жеж час не є представником Бога ?
    Звісно що не є, бо дехто має інших проповідників, поводирів та авторитетів. А от щодо певної авторитетності, навіть у інших колах(та культурах), тут можна посперичатись. Він є головою церкви зразу після Ісуса, як представник чи то послідовник Петра.

11. Liliyah Romanova

Не зрозуміла питання.

Додано через 5 хвилин
    Ну, не люблю я богословські дискусії.
    Так.
    Так, але, Христос на землі був ОДНІЄЮ особою, хоч і в двох природах. При тому не кентавром 50 на 50, а 100% чоловіком (людиною) і в 100% однією з осіб триєдиного Бога.
    Бог об"явився нам у людській подобі, аби показати свою любов до нас. Він принизився настільки, аби подати нам приклад. Приклад, як жити, якими бути.
    Далі знову перечитайте допис вище. Тут мова про переємство і саме на це хоче вказати титул.
    Ну, але це ж уже ставлення людей. Просто християнство було провідною релігію, от і вплив був великий. А Іван Павло ІІ взагалі був надзвичайною людиною.

12. SatYr

SatYr Well-Known Member

Згідний він досить багато зробив, втримав імідж церкви у індустріальній революції.
    З вікіпедії :
    Джерело http://uk.wikipedia.org/wiki/Іван_Павло_II
    І з цього видко, що все ж таки інші культури звертають на нього свою увагу, то для прикладу.
    Тоді я не розумію, ви стверджуєте що Ісус цілковито людина і водночас цілковито Бог. Я не маю на увазі що Папа є богом нижчим по рангу(ну тобто в контексті якщо він представник Бога), він лишень є головою Церкви від Бога для римо-католицької конфесії(можливо й інших).

13. mavka

mavka Well-Known Member

і тут сперечаються розглядаючи наслідки, а не причину. Симон, котрий Петро, ніколи в Римі не був. Чому саме на території Ватикану живе Папа?
    Та тому, що найдавніші печери Митри там є. Коли поступово виявилось, що через церкву можна керувати величезними масами людей, християнство заполонило сакральні споруди й перейняло чини та субординацію митраїстів.

Папство - звідти.....

а ранні послідовники Ісуса розходились по землі не маючи на меті створювати таку авторитарну конструкцію, як Ватикан.
    існує дуже багато аргументованих дискусій в користь того, що це об"єктивно не Ісусова церква, а Петрова.

14. Liliyah Romanova

Мавко, а вас чому це так дуже хвилює? За душі абідна? [​IMG]

Вибачєйте за фамільярність...

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

По-моєму, Мавка дуже любить науково-популярну літературу.

16. mavka

mavka Well-Known Member

заздрісно (за мавку) ? терпіть..... або підтягуйтеся... :)

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

будемо терпіти і підтягуватися... можемо й самі ще дещо писати у тій площині

18. Liliyah Romanova

Пробачте, але радше шкода...

19. Coffe13

Coffe13 Дуже важлива персона

Дивіться - главою всіх християн є Христос.Папа є чільником католицької громади,він продовжує справу Петра,то чому інші конфесії чи релігії повинні сперечатися чи вирішувати чи є він намісником Бога.В Бога не може бути ні намісників ні замісників.Бог є!А заміщають,чи виконують обовязки того кого нема,нє?

20. mavka

mavka Well-Known Member

пробачаю, бо самі не знаєте, за чим шкодуєте.
    радше, слова Симона Михові перекладіть : Simon Peter said to Him, "Let Mary leave us, for women are
    not worthy of Life."

:cowboy: :)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)