Чи є Бог всезнаючим?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем D.M., 7 лип 2007.

1. Melown

Melown Well-Known Member

Відповідь: Чи є Бог всезнаючим?

Обана! Як це? Просвітліть мене, прошу дуже.

2. D.M.

D.M. Well-Known Member

Деякі її елементи описано на цьому форумі, особливо на гілках "Хто якої віри на форумі (розширено)", "Про природу моралі", "Про перспективи утвердження прав тварин".

3. ermana

ermana Well-Known Member

те, що хтось може напамять знати Біблію, не свідчить про духовність тої особи і про те що він чи вона може навчати інших

• Подобається Подобається x 2
  4. D.M.

D.M. Well-Known Member

У буддизмі найбільш знаюча істота - це Будда, тобто людина, до якої прийшло просвітлення, що гарантує їй перехід після смерті у стан нірвани. Будда має досконало розуміти принципи світобудови. Але чи знає він абсолютно все? Навряд чи.

А серед богів тим паче нема таких, які знають абсолютно все.

5. Melown

Melown Well-Known Member

Що цікаво, в буддизмі люди, лише люди моють змогу стати Буддою. (буддистським богам такого права не надано)

6. D.M.

D.M. Well-Known Member

Саме так. Боги занадто щасливі для того, щоб зуміти замислитись аж до просвітлення.

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

буддисти покланяються людині?

8. ГРоманюк

ГРоманюк Well-Known Member

Буддисти не поклоняються людині, але почитають Будду, як ми почитаємо своїх батькiв та вчителів.

9. Melown

Melown Well-Known Member

Давайте краще перенесемо розмови про буддизм на іншу гілку. В буддизмі, як одній із найпоширеніших релігій світу, є багато цікавого, пізнавального. Думаю, пізніше на форумі з'являться послідовники Будди і ми матимемо змогу дізнатися основні засади, принципи, мету, і т.д... буддизму, а не покладатися на "загальноприйняту думку", "парадигму", чи "чутки".

10. D.M.

D.M. Well-Known Member

Не бачу різниці між словами "поклонятись" і "шанувати" ("почитать" по-російськи). Так само, не бачу нічого дивного в тому, щоб робити це з людиною.

Поки таких нема, я замість них. Покладаюся не на чутки, а на достатньо авторитетну літературу, включаючи сайти, на які посилався.

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

"поклонятися" - зрозуміло, а "почитати" - це поважати, але не поклонятися.

12. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Якщо розуміти Бога, як творця всесвіту, то звичайно, що він є всезнаючим, інакше він не створив би його (всесвіту).
    А до чого тут кінець світу. Кінець світу це християнька вигадка. В інших релігіях він не обовязковий.

Будда ж не Бог, не творець всесвіту. То як же він може все знати. Я не великий спеціаліст в буддизмі, але у мене склалося враження, що ця релігія сама по собі існувати не може. У неї має бути власне "божа" основа, ну наприклад, той же індуїзм, у якого буддизм може бути як похідна релігія.

13. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

поржав. дякую ;)

14. D.M.

D.M. Well-Known Member

Зовсім не обов'язково! Він міг створити, але не знати, як воно розвиватиметься. От, наприклад, більшовики створили "соціалістичну" державу. Хіба ж знали, як воно все піде, навіть на 100 років наперед?

Історично - навпаки. Індуїзм виник як компроміс між буддизмом і брахманізмом; а буддизм - на грунті брахманізму. За Вашою термінологією, буддизм "підпорядкований" брахманізму (як християнство та іслам - іудаїзму). Але я не розумію, нащо це називати підпорядкованістю. І фраза, що ця релігія "сама по собі існувати не може" не несе суттєвого навантаження. Чому ж не можна розглядати буддизм (разом з положеннями, взятими з брахманізму), не думаючи при цьому про брахманізм?

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Чому ж не знали? Вони вважали, що діло йде до комунізму, а виявилося помилилися, але знали-знали.

16. KabMiner

KabMiner Well-Known Member

Каюсь, помилився. Що то значить - людина не має спеціальної духовної освіти ...Але ви мене виправили і зрозуміли правильно.
    То виходить, що в Індії духовні проблеми владнали? Ото молодці, тому і живуть так щасливо.

Ну, більшовики - то окрема тема.
    У мене інший приклад: якщо б ви своїми руками зробили автомобіль, то ви б напевно знали як він працює, чи не так?

17. D.M.

D.M. Well-Known Member

Допускаю, що я міг би не знати якогось нюансу. І не кожен програміст швидко розбереться, чому програма глючить, навіть якщо він сам її створив. А Всесвіт значно складніший за комп'ютерні програми, а тим паче за автомобілі.

Крім того, треба мати на увазі, що слова "знати все" я розумію буквально. Скажімо, сформулюємо питання: "Назвіть точно загальну кількість листків, які 25 липня 2008 р. о 12.00 за гринвіцьким часом ростимуть на деревах, що розташовані в м. Ванкувері." Якщо істота знає все, то вона має знати відповідь і на це питання.

• Подобається Подобається x 1
  18. afterstep

троха послабте свою вимогу - не обов'язково напам'ять, але таку інформацію надати може ;)

19. D.M.

D.M. Well-Known Member

Після цього зауваження я зрозумів, що навіть поняття "знати все" доволі розпливчасте. Спочатку мені здалося, що я якраз і маю на увазі, що "таку інформацію надати може"; але ж постає питання: протягом якого часу може надати? І якщо йдеться про Бога, то така постановка питання може виявитися некоректною, бо, можливо, Він діє поза часом.

Ні, під твердженням, що Бог знає все, я все-таки маю на увазі, що вся інформація сидить у Його свідомості так, що у Своїй діяльності Він неспроможний чогось не врахувати.

20. afterstep

саме з цією частиною фрази - погоджуюсь, але не зовсім згоден з
    простий приклад з людського життя - ми не боги, але у цьому питанні ми зустрічаємося з подібними речами повсякденно.
    Ми можемо не знати всю інформацію - бо вона просто не є необхідною для прийняття рішення - тим не менше, врахувати ту інформацію, що не знаємо, при прийнятті рішень.
    Наприклад, маючи дуже опосередковане уявлення про роботу автомобіля (йдеться про найдрібніші деталі та конструктивні рішення) - тим не менше, коли ми вибираємося в поїздку, то врахувати/передбачити всі можливі варіанти ми таки в змозі.
    --
    Є масса непотрібної інформації - що на прийняття рішення не впливає.
    --
    Натомість - є постулат про непомильність бога. Відповідно, виходячи з цього постулату - на нашому рівні свідомості слід вважати, що таки він врахував усе. Можливо, бог і помиляється - але ті помилки є в тій царині, яку ми не можемо собі уявити/осягнути. Отже, для нас бог є непомильним ;)
    --
    Всі спроби довести "помилки природи" і "виправити" ті помилки - закінчувалися поки що трагічно ;)

• Подобається Подобається x 1
а де твій аватар? :)