Християнство почалося не з середини віків, а з першого століття. Так шо до перших вчених за сучасною термінологією, - 16 століть.
эх Рома-Рома .... ты видимо забыл, что в свое время даже Библию читать простым людям возбранялось, дабы не смогли уразуметь из нее что-то отличное от "генеральной линии партии" ...
Атеїзм був ще до Різдва Христового. “Безумний говорить у серці своїм: “Нема Бога” (Псалом 14:1) - ці рядки були написані за тисячу років до н.е.
А де Ви бачили справді християнську державу, крім Ватикана, справжню, а не номінальну. У мусульман, для прикладу, в деяких державах діє шаріат, тобто, держава справді побудована на релігійних засадах. У нас же християнською державу називають тільки тому, що більша частина може сказати, що вони християни, хоча являються таким чисто номінально.
Першими християнами якраз були іудеї. Апостол Яків став єпископом Єрусалимським. Саме звідти християнство поширилось на весь світ.
З простих мало хто взагалі читав. Ну а ідея самому чититати не сказав би позитивною, бо появились ті, котрі почали самі її тлумачити. Це призвело до багатьох різних течій. І це не є добре.
Так, але хто про них знав? Коли християнство стало домінувати в Європі і стало основною релігією і набуло масовість? В першому столітті за віру Христа каменували, розпинали, знімали шкіру живцем - це що до мучеників, з яких ви з Артом підсміювалися.
нет, как только они стали христианами они перестали быть иудеями ... но в целом - верно, не вижу противоречий ...
нигде, и Ватикан - туда же, это сейчас он няшно-лубочный, а так я и сразу говорил о том что фактического христианства не существует в виде общественных организаций ... хороший пример того что такое религиозное государство - не дай Бо ...
та хоть 10 разів. читання Письма непідготовленим людям призводить до неправильного її розуміння. Далеко не треба йти - маємо дискусію.
Це можна сказати про яку завгодно сферу. Але начитаний може в двох словах пояснити суть неначитаному. Ви ж пояснити нічого не можете. Я наприклад об'єктивно маю бажання дізнатися що конкретно корисного може принести це вчення (все ще "може", бо за сотні років так і не принесло нічого), я поставив десятки запитань, які мене дійсно цікавлять, а ви не спромоглися відповісти на жодне. Я бачу тільки інфантильний тролінг в якості самозахисту, і повну відсутність навіть базових шкільних знань. Тому я і кажу що такі "начитані" навпаки антиреклама для того, що вони практикують.
а что она ??? когда внутри общества есть два человека объединенные общностью целей, методов и одной идеологией , это уже общественная организация ...
Після воскресіння Христа бачило багато людей. Про це записано в Писанні. Є згадки про воскресіння і в багатьох авторів того часу. В об"явленні Марії Вальторти описані деякі з"яви Христа людям, в тому числі і матері апостола Юди Іскаріота, який видав Його - Христос прийшов підтримати і розрадити вбиту горем жінку. Можна по-різному оцінювати їхню автентичність, але однозначно, що коли б Ісус не з"являвся багатьом - віра в Нього не рознеслася б по всьому світу. Зі смертю багатьох псевдомесій закінчувалась і віра в них, їхні послідовники розбігались і про них забували. Щодо Пилата. Ви запитували, чому Ісус не з"явився йому і іншим Його катам. Ви вважаєте, що серце людини, яке закам"яніло і противиться Богові, після цього навернулося б? Пригадайте випадок, коли Ісус воскресив Лазаря, що вже перебував у гробі - чи це навернуло фарисеїв? Чи навернуло фараона десять кар? Чи утвердили євреї свою віру, спостерігаючи за чудами і карами при виході з Єгипту? - ні. Серця фарисеїв і фараона затвердли, євреї, перейшовши через море, яке розступилось перед ними, які їли манну з неба - створили собі ідола, не вірили Богові, через що і водив їх Мойсей по пустелі 40 років, щоб вигубити це покоління, яке було не гідним увійти в землю обітовану. Щось подібне відбувається зараз і з Україною. Дружина Пилата - Клавдія Прокула навернулась і стала християнкою, стала святою і її канонізували. Про Пилата немає певних відомостей. Є деякі згадки, що він покінчив життя самогубством, а в християн-коптів існує передання, що Пилат навернувся і став християнином, його пам"ять творять разом з дружиною в один день.