Чи існує життя після смерті?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем ABDURAKHMAN, 13 гру 2009.

1. Locke

Locke невиправний реаліст

А хто його може знати? Колись в свій час дізнаємося. А наші суперечки на цю тему чи будь-які доводи будь-якої зі сторін є просто смішними і безглуздими. Фантазувати на цю тему можна скільки завгодно, але ніхто достеменно не доведе і не заперечить існування життя після смерті. Хоча хотілося б щоби воно було.

P.S. А от цікаво інше: чи є життя після шлюбу? :))):))):)))

• Подобається Подобається x 2
  2. Василь

Василь Well-Known Member

Довести щось можна, лише знаючи, що таке життя та що таке смерть. А, спираючись на хибні уяви про життя та смерть, нічого довести не можна. Так що таке життя, а що таке смерть? Очевидно, про те, що таке "душа", ніхто так і не напише.

3. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

А ось цього я не зробив навмисно. Бо немає рації. По-перше, гілка не про це, а по-друге, моя мета була показати, що є науковці які думають трохи інакше ніж ви.
    А це означає, що ви не маєте права робити заяв на кшталт

Що ж до "генетичної пам"яті" (яка так всіх зачіпила у даній темі), то такого явища не може існувати.

без додавання фрази "на мою думку".

Розумієте, в науці не може бути слова "не може існувати". Я слідкую за науковими новинами на протязі приблизно 40 років. І, здавалося, загальноприйняті аксіоми могли раптово впасти.
    Чи ви можете собі уявити, що на початку 60-х імена Ґреґора Менделя і Томаса Морґана в СССР були прокляті і звучали щось на кшталт матюків? І що ми вже на початку 70-х в Львівському медичному генетику "вивчали" з дуже і дуже великою обережністю.
    Так що, never say never...
    Ось внизу Василько вже поставив клеймо лженаука. Але то Василько, що з нього візьмеш. Його тут серйозно ніхто не сприймає.
    Але хто рахує себе більш серйозною людиною, не повинен, як в нас кажуть, to jump into conclusions і заперечувати чогось по причині незгоди чи нерозуміння.

4. nata-k

nata-k Well-Known Member

Педро, ви мене вже дещо втомили пустими фразами. Кажу відверто.

те, що ви навели цитату англійською - ще не є онакою її науковості. Правда?
    Джерело інформації - це визначальний момент. Я користуюсь лише науковими базами даних. А ви де шукаєте "наукову" інформацію?

5. Igel

Igel Active Member

А своєю головою думати не пробували? Питання даної теми більш філософське, ніж наукове. А у філософію з "лише науковими базами даних", без власної думки пхатись не варто. Очистіть свій розум, і спробуйте осягнути ті питання, котрі зараз науці не по зубах. Вас розриватимуть сумніви, але це будуть Ваші сумніви. Ви мінятимете погляди, але це будуть Ваші погляди. Патетично? Можливо. Але принаймні щиро.
    Скажете, що філософія - це ніщо, а наука - все? Вивчіть історію, і побачите, що наука завжди була тільки знаряддям для досягнення цілей, поставлених філософією. Перший поштовх завжди давала філософія.

Для будь-якого завдання є свій інструмент. Не варто лізти з молотком до мікросхем, там паяльник потрібен.

6. Василь

Василь Well-Known Member

Тобто Ви стверджуєте, що душа є не предметом наукового пізнання, а лише приводом до філософських дебатів? Але навіть для філософського розгляду цього питання треба перш сказати, що таке "душа". Бо інакше філософствування стає безпредметним. Поки що Ви не написали, що таке "душа". А тема не про методологію дослідження, а про конкретну проблему: є душа чи її немає.

7. Pedro

Ната-к, ви знову грубите? Пустими, по-українськи, порожніми:). Але то так, між іншим.
    Мені також робиться нецікаво з вами дискутувати.:nea:
    Розумієте, я вам стараюсь пояснити, що по крайній мірі далеко не 100% науковців є згідні з вами. І вони користуються суто науковими базами даних. Нема ніякої гарантії, що ті теорії, що ви їх зараз дотримуєтесь через 5 років будуть повністю заперечені. І люди будуть дотримуватись суто наукових даних.
    Чи може теорії, яких науковці дотримувались 50 років тому і зараз повністю є заперечені не були базовані на наукових даних?
    І ви дасте гарантії, що ті теорії не вернуться?
    Як один грецький філософ сказав, панта реї. Все тече...

8. Megan

Megan Well-Known Member

Є життя після смерті. Була, бачила... Що цікаво питайте..

• Подобається Подобається x 1
  9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Розумієте, Педро. Для того, щоб прийняти те, що ви пишите, потрібно мати хоть трохи креативності, навіть фантазії. Бо науковець, у якого не розвинута фантазія, ніколи у житті не відкриє нічого нового, хіба читатиме чиїсь праці і на основі них переказувати то саме і писатиме "свої" статті. Ви ж знаєте як у нас стають кандидатами наук.

---------- Додано в 12:05 ---------- Попередній допис був написаний в 12:05 ----------

Ви кажіть, що бачили. Цікаво почитати.

10. Pedro

Мих, причому вибірково читатиме. Бо багато праць просто протирічать одні одним. Часто після того як прочитаю якусь наукову статтю скажімо на сторінці 20, а потім на сторінці 30 де автор не згідний і доказує протилежне, відразу постає питання - кому вірити.
    Шкода, що дехто вибирає певний матеріал і трактує його як істину в останній інстанції.

11. Megan

Megan Well-Known Member

Я сьогодні не буду багато писати, вчора свекра поховали - почуваюся жахливо. Пізніше розкажу в деталях, а сьогодні лише основне.
    щойно переглядала тему, то писали, що душа це молекули, що це кисневе голодування мозку... ще якийсь брєд..
    Бачила себе зверху, бачила чоловіка який тиждень перед тим розбився на фурі в Дніпропетровську. Що цікаве, що розповіла аварію в деталях.. бачила тунель, і світло, біля якого добре, навіть слова не можу підібрати, блаженство і тепло від світла, але воно не разить в очі, воно ніби зігріває. Потім ходила по саду, яка краса, дерева ніби хрусталь, який одночасно і золотий, слів бракує щоб описати, легко так, пахне гарно. Потім було відчуття ніби мене хтось назад тягне і в грудях чомусь так тисне, а я опираюся, бо ж дуже мені тут добре. То лікар масаж серця робив. Чесно скажу, вертатися не хотілось. Але побачила жінку з дитиною на руках, згадала про свою дитину і запитала чи це моя, вона відповіла, що за своєю я мушу вернутися. Вернулася. Тепер я тут.

• Подобається Подобається x 5
  12. Igel

Igel Active Member

Вважаю недоречним вести дискусію з людиною, котра "філософування" називає зневажливим "філософствуванням". І котра навіть забула про що мова. Шановний, тема називається "Чи існує життя після смерті?", а не "є душа, чи немає?". Заблукали???

13. Pedro

Тут деякі атеїсти щось плели про галюцинації. Прочитав на цю тему багато книжок. Здається найбільш переконаним був один випадок, коли один хворий мав клінічну смерть, потім в деталях описав всі процедури, які здійснювали лікарі, щоб його оживити і навіть сказав номер операційної лампи, який він аж ніяк не міг бачити коли лежав на операційному столі.

14. Igel

Igel Active Member

Згоден. У нас найкращий науковець - це той, хто вміє писати найбільші реферати зі старих совкових книг (бо інших в бібліотеках майже немає).

15. nata-k

nata-k Well-Known Member

Мені дуже прикро, що ви і філософію ототожнюєте з невіглаством. Філософія - це також наука, яка використовує наукові підходи. А наукові підходи не допускають пустопорожнього фантазування (яким ви тут займаєтесь,нажаль). Наукова теорія чи гіпотеза мають бути обгрунтованими.

Pedro, ви ніде ніяк не довели, що та думка належить науковцям. Доведить це одним єдиним лінком, і вам не доведеться виписувати такі довгі логорейні повідомлення :). Чому ж ви не даєте лінк?

І ще, шановне товариство, може ви поясните чому для вас так важливо довести, що душа тики є науковим поняттям (ну, або стане ним колись)? Чому так прагнете знайти "наукові" пояснення та підтвердження своїм поглядам?
    Буду вдячна за чіткі відповіді.

16. Василь

Василь Well-Known Member

Про філософування я, справді, нічого не чув. Це якийсь неологізм. А наразі заблукали Ви, а не я, бо тему життя після смерти ми вже обговорили. Залишилось тільки дізнатись, що таке душа. Тільки цього ніхто не знає, так ніхто на це питання й не відповів!

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Хто сказав?(с)

18. nata-k

nata-k Well-Known Member

Миху, почитайте уважно навколо чого точиться розмови останні сторінки.
    Я не правильно окреслила тематику? Озвучте свій варіант, будь ласка.

19. Megan

Megan Well-Known Member

Я бачила операційну, бачила медсестер які бігали по коридорах в пошуках необхідних ліків, потім уколи кололи. Бачила як забрали мою дитину в реанімацію, потім сама туди пішла не розпитуючи нікого де моя дитина, лікарі самі дивувались. Ще бачила в деталях подряпини, порізи і рани мого чоловіка ще до того, як він повернувся додому, також без нього знала що саме в машині побите. Знала що в цей час мама моя на кухні пекла печиво, а батько стоячи на колінах молився.

• Подобається Подобається x 3
  20. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Раз ви пишете на форумі можу припустити що мертвою ви не є і ніколи не були.
    Кліні́чна смерть — це стан організму, в якому він перебуває перші 8—10 хвилин після зупинки дихання і кровообігу. Після зупинки дихання серце може працювати 1 хвилину. Стан клінічної смерті може тривати довше в умовах охолодження. В такому стані клітини головного мозку живі і продовжують функціонувати. Клінічна смерть може призводити до викидів гормонів, спалахів активності у різних ділянках головного мозку. Під час нейрохіргічних операціях було помічено що стимуляція деяких зон кори головного мозку створює ефект виходу з тіла. Можливо що встані клінічної смерті мозок продовжує аналізувати інформацію отриману з зовнішнього середовища та певним чином інтерпретувати її. Тобто ви могли чути уривки фраз лікарів розмови присутніх родичів тощо

а де твій аватар? :)