Чоловіче,я не вчорашній.. На жаль життя так склалось,що дуже багато в ньому болю... І фізичного..і не лише... І дуже багато разів я відчував Його присутність...дякуючи тому ще живу... Більше не маю чого сказати... В кожного своя дорога до Нього..
тобто получається, Бог з поглядів науки - це сили фундаментальної взаємодії: гравітація, електромагнітна взаємодія, слабка взаємодія і сильна взаємодія + те що не вивчено?
ну, наприклад, сила волі, сила любові. А якщо серйозно, то це не обов'язково взаємодія, а хоча б свідомість, розум, пам'ять, проблема існування вибору. Неживе і живе, живе і розумне, не все так просто пояснити. А замінити одне поняття на поняття квантової системи це не пояснення(а опис), хоча і науково. Я розумію, всі поняття в кінцевому випадку пояснюються як вода водяниста, але все-таки.
Воля та любов є людським феноменами. Не розумію, до чого тут бог? В перший раз чую, що людина називається богом.
Ок, Василь. Давайте тоді трохи по-іншому порозмірковуємо. З матеріальним світом ніби все ясно. А от сама ідея... як ви можете пояснити саму ідею створення всього живого і неживого. Взяти, припустимо, навіть другий закон Ньютона. Наука той закон не винайшла, він вже існував. Хтось мусів то придумати і закласти. Погодьтеся, наука вивчає лише те, що вже є, досліджує, експериментує над існуючим матеріалом. Наука.. вчені... вони лише йдуть протоптаною дорогою і то як вночі і по тайзі.... море гіпотез, течій, думок і помилок і тільки з часом щось з того приймається за істину.... Отже в кожному є свій задум, ідея... а потім воплочення тієї ідеї. Хіба ні?
Щодо процесів пізнання це вірно: спочатку виникають ідеї, а вже потім вони реалізуються. Але що стосується самих фізичних процесів, то їх зовсім не треба створювати, а вони відбуваються спонтанно. Наприклад, коли йдеться про закон збереження енергії, його можна вивести з умови, що взаємодія системи є однаковою у всі моменти часу. Але це не означає, що цю однорідність часу хтось повинен створити. Навпаки, вона є сама по собі, коли немає зовнішніх впливів, які привели б до порушення цієї однорідности. Так що ніякого божого втручання для виконання закону збереження енергії не потрібно. Або, наприклад, тіло, яке має масу, падає на поверхню землі саме по собі завдяки тому, що воно має масу. І не треба божого втручання, щоб воно падало. Оскільки фізичні системи є такими, якими вони є, то вони виявляють свої фізичні закони. І не треба божого втручання, щоб вони їх виявили. Інші фізичні системи виявляють інші закони і саме цим вони відрізняються від перших. Відтак, немає окремо фізичної системи, а окремо її закону. Фізична система визначається такою, якою вона є своїм фізичним законом і їх неможливо розділити.
навіть сліпо-глухо-німі з народження відчувають прояви любові вони позмовляють дотиком... спеціальною мовою дотиків пальців вони також люди - просто виражають свої відчуття, ємоції не звичним для нас способом але все розуміють... Бог, як поняття - це абстракція... а мислення у людей є асоціативне і абстрактне пояснити поняття "творця" (також абстрактне поняття) - не так вже і важко (творець є у табуретки - і у дерева з якого зроблена табуретка також є Творець) а з чого ви взяли що воля і любов це поняття придумані людиною? якщо ви чогось не розумієте чине можете собі уявити - це ще не означає, що цього не існує... а те що як ви виразились "В перший раз чую, що людина називається богом" - це щира неправда з вашого боку... всі у нас вчили історію де наприклад римські імператори називали себе "богами" - правда, це також не означає, що воними були цими "богами"...
Ви неуважно читаєте: я не писав, що воля та любов придумані людьми, а що вони є людськими феноменами, тобто притаманні людям. Так що, твердження, що бог є сила волі і любови означає, що бог є людина, бо людей без волі і любови немає. А, дійсно, я й забув, що людину Ісуса назвали богом, чи він сам себе назвав сином божим. Але я не був цього свідком. А от тепер мені випала нагода бути свідком того, що людина називається богом. Я не зрозумів тільки, чи це бог є якоюсь породою людей, чи, навпаки, люди є якоюсь породою богів?
Дааааааааааааааааааааа? Дас іст фантастіш....!!!!!!! Тобто закон ґравітації, перший, другий закони Ньютона, закон збереження енергії і т.д. - то все спонтанне???? Нє, ну я люблю жарти.... Нє, ну Василь, кокі одинакові? кокий час? Все спонтанно!!!! Не суперечте вже самі собі. Закони? Ну не смішіть! Якщо є закон - значить хтось той закон заклав/створив(називайте як завгодно), якщо є хаос - там закону нема. Ви ж пишите, що все пішло і створилося хаосом і тут же про якісь закони говорите, нєкрасіва.