Чи існує Бог?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем dukh, 16 лют 2007.

1. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

Відповідь: Чи існує бог?

так от - основне запитання - душа в тварин є? чи може бути душа присутня/відсутня? І, остаточно - ви не сплутали божий дар з яєшнею?

2. Олег Оранжевый

Олег Оранжевый Well-Known Member

Колись я читав, що душа - то якість людини відрізняти добро та зло.
    Кішка моєї матері цю задачу вправно вирішувала.
    Як і перший-ліпший собака. Спробуйте-но забрати в нього кістку.
    Отримаєте поширене розуміння про зло :)

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

тут тре розрізняти: дух і душа.

4. afterstep

або собака суттєві травми. В т.ч. моральні.
    В тварин немає "абстрактного" зла - то є тільки в людини. Тварини - вони "цільні" і задля розваги не вбивають. В них недоцільних вчинків в житті не буває (ну, хіба якісь винятки). І тільки людина навчилася вбивати та знущатися задля розваги. Оце і є душа ;)

5. Олег Оранжевый

Таку душу...задушу

6. afterstep

чому ж так радикально і так відразу?
    В природі все доцільно - крім людської поведінки. Саме для пояснення цього винятку і введено абстрактне поняття "душа" ;)

7. Олег Оранжевый

Коли науковці ведуть дискусію та у ній з"являються якісь поняття, то необхідно дати їм визначення, щоб дискусія не стала безпредметна.
    То будь ласка, Миху, дайте щось на зразок:
    Душа - це.....
    Дух - це......
    Або - під духом я розумію ... (так за наукових традицій коректніше)

• Подобається Подобається x 1
  8. D.M.

D.M. Well-Known Member

У тварин є душа; думаю, що її наявність починається приблизно з рівня комах. Мабуть, багато хто з Вас не хоче називати душею занадто примітивну душу; душа у Вашому розумінні - це частинний випадок душі в моєму розумінні. Колись я замість "душа" казав "свідомість", то теж виглядало не дуже доречно, ніби це слово більше підходить до людини. А як це назвати? Ще можна "психіка", але наявність психіки часто ототожнюють з наявністю нервової системи, що нівелює ту деталь, яку я хочу виділити.

Спробую ще раз пояснити, що я відмежовую фізичні процеси, які можна назвати відчуттями, від чогось такого, що відчувається "реально". Я не просто клацаю зараз клавіші як деякий біологічний об'єкт, керований мозком; я живу і щось відчуваю; якась субстанція наповнена цими відчуттями, і вона робить світ відомим для себе. Мабуть, не всі зрозуміють, бо для описання цього не існує слів.

9. Forpost

Forpost Стоїк

Ви вкладуєте в це поняття свій ,сформований Вашим життєвим досвідом,зміст.Але ради справедливості цитата:
    "Иов.12:10 В Его руке душа всего живущего и дух всякой человеческой плоти" Як бачим не все так однозначно,але з комарами ....фі

• Подобається Подобається x 2
  10. Forpost

Forpost Стоїк

ось туть ще одна цитатка попалась не стримався Еккл.7:28 Чего еще искала душа моя, и я не нашел? — Мужчину одного из тысячи я нашел, а женщину между всеми ими не нашел.

11. afterstep

іноді виникає таки бажання попити з вами пива....
    але боронь боже - не на пСихові!

12. Олег Оранжевый

Мих щось надовго замислився. Мабуть, науковий підхід... трафив у несподіване місце :)

13. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

:)
    абстрактне мислення не обмежується лише "нестандартними" думками...
    окрім "виживання", яке властиве усім тваринам — у людей є ще "душевне", тобто таке, яке не має стосунку до "виживання"...

14. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

сім душ корів... :)

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Считается, что человек состоит из трех составляющих - это дух, душа и тело.

Дух – это та часть человека,
    которая изначально чиста (божественна). Утверждают, что это частица бога,
    психологи иногда называют это подсознанием (сверхсознанием), православные –
    святым духом, эзотерики – энергетической оболочкой или связью с
    энергоинформационным полем. Мы будем рассуждать просто – дух это то, что дает
    нам духовые потребности. Та часть нас, которая хочет понять, что есть природа,
    человек, в чем смысл всего, что нас окружает, что есть жизнь и что с ней
    делать, что есть бог и пр. Таких
    вопросов множество, на разных языка в разных культурах они формулируются по
    разному, однако их объединяет то, что эти вопросы и попытки на них ответить,
    глобальны и не слишком связанны с материальным миром.

Душа – это интеллект и эмоции.
    Проще всего – это то, что порождает эмоциональные и культурные потребности.
    Потребность в развлечениях, потребность в информации и знаниях.

Тело – это не только физическая
    составляющая, но и те животные инстинкты, которые свойственны человеку. Чувство
    безопасности, власти, физического наслаждения, голода и многое другое.

Глобальной целью является
    поддерживание баланса между данными тремя составляющими. С учетом того, что дух – это высшее, которое управляет как душой, так и телом. Тело подчиняется как душе,
    так и духу. Душа управляет телом, но подчиняется духу. Выстраивание такой гармоничной взаимосвязи в человеке и является, наверное, смыслом его существования.

Много людей, у которых тело управляет душой и духом (как правило, т.к. дух спит).

Еще больше людей, у которых душа подавляет дух и тело. Они жаждут чувственных наслаждений и предаются им часто во вред всем остальных составляющим.

Очень мало людей, у которых дух довлеет над телом и душой. Но у этих людей, тем не менее, нет гармонии между всеми составляющими, и например дух подавляет тело (например, у некоторых практиков из-за голодания возникают болезни, слабеет интеллект, или из-за неправильной практики йоги, из – за неуважительного отношения к своему телу или / и душе).

И, наконец, люди, у которых дух владеет душой, а душа владеет телом. Такие люди действительно высокоразвитые существа.

16. Олег Оранжевый

Цікавий підхід. При нагоді, будь ласка, дайте мені лінк на джерело.
    А за релігійною традицією - що саме є безсмертним - душа чи дух?
    Згідно цьому, собака має якнайменше душу:), оскільки є ознаки розуму... не кажучи вже, що деякі люди виглядають гірше деяких собак;)
    З пункту зору оточення людини, відносно безсмертною є та її частка, що складає інтелект, тобто душа.
    Бо саме це лишається після уходу... в інший світ - спогади, відкриття, результати творчості.
    А дух (частка Б-га!) відходить без сліду. Якось це не пасує до ідеї безсметрного Б-га.

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Наприклад свідки по-іншому все це тлумачать.
    Вони кажуть так: дух+тіло=душа
    тобто ми всі є душі.:)

18. Олег Оранжевый

А поміщики теж цікаво трактували - "продайте мені, Степане Семеновичу, душ із двадцять"

19. Forpost

Forpost Стоїк

......і одну душу Дияволу

20. Олег Оранжевый

:) Хотів обмежититсь посмішкою, та не вийшло

а де твій аватар? :)