А сколько красноармейцев в первые годы войны сдались добровольно и где потом они воевали ? Вам напомнить или сами знаете?
А хтось не наважився покинути рідну землю і піти в невідоме...То їхній вибір...Не мені їх засуджувати...Тим більше, коли за Хрущова в країні настала відлига і людей почали масово випускати з таборів, то в багатьох з'явилась надія на краще...І краще таки стало, нема куди правди діти... Так вбивали ж не партфункціонери, а польові командири і бійці...За що ж зневажати керівництво ОУН? За помилки? Чи може мета їхня - створення самостійної української держави, була не благородна? За їхню ідеологічну обмеженність? За що? Сказати, що вони ховались за спинами бійців не можна, бо в тій війні тилу не було, про що свідчить і доля Бандери, Ребета, Коновальця... Та й Петлюри також (хоч він до ОУН відношення , звичайно, не мав)... А хоч би і так...Вони були не досконалі і народ був політично стихійним...Що ж тепер плювати на них? Вони робили справу так, як могли, а могли не дуже.... ---------- Додано в 11:48 ---------- Попередній допис був написаний в 11:46 ---------- Намагаюсь в міру своїх скромних можливостей...
Знаю. Напоминать не надо... Но!!! Я не заявляю таких вещей, как господин Ярема, будто-бы вся мразь живет на западе Украины и служила в УПА. Как и не заявляю, что все, что связано с большевизмом - благо. По этому, уважаемый Алек, рассматриваем исключительно этот случай, беспочвенные обвинения Яремы. ---------- Додано в 12:46 ---------- Попередній допис був написаний в 12:34 ---------- Невже? А серед них скільки було членів партії? Чи не з них складалась вся старшина? Хочаб за те, що основною їхньою метою побудова держави для себе по лекалам ВКП(б) і НСДАП. Якими би казочками не прикривались... Припустимо на хвильку, що ОУНу вдалось здобути державу. Який її політичний устрій? Диктатура ОУН, Економічний? Націоналізація всієї промисловості, колгоспи розподіл за баченням партії. Соціальний? Всіх знищити, залишити тільки згідних і заставити їх ходити строєм згідно генеральної лінії партії... В один ряд, в одну купу...
Мне трудно уловить суть вашего спора. Но по поводу УНР могу сказать, что судить так безапелляционно, что они - лузеры, наверное не стоит. Трудновато наверное было воевать одновременно на три фронта против поляков, большевиков и белогвардейцев с ещё не сформировавшейся в мозгах идеей собственной государственности. Ну, не получилось. Хотя, судя по военному кладбищу во Львове, бои были ещё те. В других местах Украины тоже очевидно шли бои, только это всё покрыто пеленой забвения и по сей день.
Яремо. Не чіпайте народ. Народ був готовий до боротьби і захисту. Мільйони людей були готові до захисту країни, мілйонну армію, саму дієву і керовану частину армії Російської імперії, протримали в ешелонах та на позиціях без керівництва і харчування... Роботу людям дали? Ні. Землю селянам дали? Ні, Владу дали? Ні. Звичайно більшовики зразу скористались моментом. Їхні декрети про мир, землю, фабрики тощо людьми були прийняті на ура. А потім Петлюра з поляками, німці... Ні, Яремо, народ був готовий... Чуваки-самозванці, починаючи з ЦР, не змогли направити... Злякались свого народу... То за який холеру їх тепер шанувати? За який холеру дали героя А.Волошину, який кинув змобілізованих людей напризволяще, без керівництва і озброєння? Це людям, що три дні лили кров треба давати Героїв. Ви не пояснюєте, Яремо, а оправдовуєте... А це різні речі. ---------- Додано в 13:18 ---------- Попередній допис був написаний в 13:08 ---------- Алек, не одновременно... Том разброс по времени огромный. Просмотрите внимательно 17-тый год. А еще лучше начните с начала империалистической войны. Картина получится яркая...
А які тоді лекала були їм доступні? Ну ще лекала Польщі Пілсудського з пацифікаціями, Румунії Антонеску, Угорщини Хорті, Словаччини Тісо... В чому їхня безпідставність? Ви заперечуєте, що основну масу ЧА в 1918-1921 році складали росіяни, причому з центральних районів Росії, бо інших більшовики не контролювали?...Може Ви заперечуватимете, що в Україні підтримка більшовиків була невелика і саме тому, в ній утвердилась Центральна Рада?Чи може Ви буджуте заперечувати факт походу російської ЧА на Київ в 1918 році? Чи факт походу російської ж армії Денікіна на Київ в 1919 році? Невже українські селяни самі себе підкорили і завоювали, обклавши продрозверсткою? Давайте не будемо припускати... Он більшовики також припускали рай на землі, а побудували пекло...Хто знає, як розвивалась політика ОУН в умовах побудови незалежної української держави, які могли б бути корективи?..Не думаю, що оунівці могли б проігнорувати думку селян стосовно колгоспів... А щодо промисловості, то не треба забувати, що вона перебувала в руках вороже налаштованого польського підприємця...Націоналізація в тих умовах була б необхідною...А далі було б видно...Але то так, гадання на кавовій гущині... ---------- Додано в 13:34 ---------- Попередній допис був написаний в 13:27 ---------- Як У Вас все просто...Роздали усім потиличників, Буонапарте Ви Стрийській...Якби ж все було так просто... Може моє пояснення і схоже на виправдовування...Це легко пояснити, бо стосується мого народу, його долі і я не можу бути вже абсолютно неупередженним...
Більше того, Яремо, я буду це стверджувати. Логіка проста. Основа ЧА - армія російської імперії. Армія російської імперії на початок війни 14-го року склада 5,3 мільйони солдат. З них українці складади ТРИ МІЛЬЙОНИ, Яремо, солдат. Більше половини. І в 17-18 році це була сама дієва частина російської армії, бо серед українців не знайшло широкого розповсюдження ейфорія лютневої революції... Яремо! Ви хоч в підручник історії колись заглядали? Центральна рада самозвалась на початку сімнадцятого року. А більшовики коли прийшли? І підтримка у них була величезна, бо на фоні аморфної ЦР, більшовики обіцяли мир, роботу, землю... Це вже пізніше українці зрозуміли, що їх розвели, як лохів Не буду... Але спробуйте мені розповісти про героїчну оборону Української влади під Крутами, Розкажіть де була УГА і чому Петлюра воював із нею. Де ділись січові стрільці, повстанські частини Директорії, яких налічували від 100 до 300 тисяч чоловік? Яремо, давайте по історії, ане по Вашим вигадкам... Ні, не самі. А з допомогою "еліти", яка прохіхікала все, що можна. Мінімум стотисячна армія повстанців та 30-40 тисяч регулярної армії плюс Галицька армія... Так що "неча на зерцало пенять, коли рожа крива"... ---------- Додано в 14:10 ---------- Попередній допис був написаний в 14:06 ---------- Це і мій народ. Тому він і не потребує виправдання, а тільки захисту. А от ті, хто водив його базниками та чагарниками, хто безмежно його боявся, хто дбав тільки за свою шкуру і свою владу - тих потрібно не звеличувати, а правдиво давати оцінки їх діям. ---------- Додано в 14:14 ---------- Попередній допис був написаний в 14:10 ---------- Яремо, коли заглиблюєшся в історію, день за днем, не перескакуючи з сіння по червень, і з 18 року на 14-тий, і не тільки із підручника для націоналістів, то все стає ясно і зрозуміло...
Історія УРСР? Навіть забув, про що він... Пане Василю...Якби не було зовнішнього ворога, то Центральна Рада, або ще якесь утворення в 1917-1920 році вистояла б і проблеми навчилась би вирішувати, маю сподівання, що не такою ціною, як більшовики...А розгромив її саме зовнішній ворог, за підтримки п'ятої колони з люмпенізованих пролетаріїв...Це Ви теж будете спростовувати?...І якби ж той ворог був один...Бо в тій ситуації, яка склалася для УНР, навіть і Наполеон був би безсилий... І це об'єктивно, не дивлячісь на персони керівництва УНР.
Не забувайте про свій підпис. Ви розмовляєте з москалями... Вони за один злочин якогось бандита готові очорнити усю Армію УПА і всіх українців разом взятих...
видумаєте ви один бачите що було в історії.... багато речей було профукано і не так як би хотілось, але кожний справжній патріот який думає про майбутнє нації завжди буде підсилювати сильні сторони і мовчати про негатив.... Негатив будуть вороги говорити. Молодь потрібно виховувати на патріотичному позитиві. Інакшого шляху немає. Приклад як зробили комуністи вам напевно відомий, коли в пошуках ідеології для утримання вкупі імперії СССР (починаючи з ментальності камчадалів, калмиків і інших азійських народів кінчаючи прибалтами. білорусами і українцями) взали істрію другої світової і з абсолютно ганебної історії ведення бойових дій, коли ціною більше 20 млн людей перемогли противника. Взяли весь негатив запхали в архів, а придумали з допомогою замовних істориків, письменників і журналістів зовсім нову історію своєї частини другої світової під назвою ВОВ. але так робили всі і французи з Наполеоном і американці з війною між північчю і півднем і інші. То чому українці не можуть використати таку методику... і розумні патріотично настроєнні українці так і роблять. А вороги - використовують тактику навпаки - бо вони вороги. Ніхто не каже приховувати негатив... про нього треба говорити, але про позитив треба говорити в десять раз голосніше і тоді все буде добре. всі ці ваші розмови про те яка б була дерхава коли б ОУН виграла і шо вони б побудували - це знов як у карти - шуллерство... не чесно говорити про те чого не було, а може ОУН навпаки б побудувала державу де принципи толерантності і соц.захисту були б на найвищому рівні. На все треба дивитись в динаміці, а ви зациклили на документах 70 річної давності.... це або від нерозуміння, або спеціально.... я думаю ви розумієте яка велика різниця між цими поняттями. Перше це просто малоосвідченість неправильна розуміння, яке в процесі навчання і формування власного світогляду виправляється, а друге це просто вороги нації.... от така от петрушка.
краще подумати над тим, що ми робемо тепер, в нас ніби теж все є і ніби Україна самостійна а шось не виходить
Та ж пан Василь не москаль. Він же пише, що цей народ (українці ) і його народ...Він більше на хитрого яничара тягне... ---------- Додано в 15:22 ---------- Попередній допис був написаний в 15:11 ---------- Нє, неможна так...Тоді кожного разу будемо наступати на одні і ті ж граблі... Треба загострювати увагу на помилках попередників, але не поливати їх брудом...Каждий мніт сєбя гєроєм, відя бой со сторони... Молодь потрібно виховувати на правді, а правда в тому, що українці ніколи не були гнобителями, а лише жертвами...Це наше і прокляття, і благо одночасно... А в нас ситуація просто дзеркальна з тими часами. На щастя, за винятком війни. Бо інакше Україна закінчилась би, як незалежна держава, ще в 1994 році... Завдячуючі миру ми протримались 20 років і , навіть, щось побудували...Зараз переживаємо кризу становлення...Таку кризу і теж через 20 років переживали і Польща в 1939, і Чехія тоді ж...Ми ж знову, на щастя, переживаємо її без війни...В цьому наш шанс...Будемо сподіватись, що Україна його не втратить...
Все, Яремо... Я не маю більше сил Вам відкривати очі на елементарні речі. Продовжуйте вірити в святість і непогрішність ЦР, та тупість і лінивість українського народу... Але хочаб вікіпедію відкрийте... 1-й Українськи корпус, 2-й січовий запорожський корпус, 3-й український, купа дивізій, маса полків... Те, що ЦР їх профукала, вина солдат. Тhe End.
хе... знав я тих "ястребків" Один із них - двоюрідний брат моєї бабусі розказував, як їх НКВС брало із собою на облави... Пацани просто залягали і стріляли у повітря, а упівці через їхні голови перестрибували і тікали в ліс Тут важлива не кількість (набирали силоміць, бо майже ніхто не хотів іти туди добровільно), а якість... Зрештою, факти того, що в УПА дехто йшов не з власної волі, також є, зокрема й у моєму рідному селі. Так. І через наше село йшли... Минулого літа дядько розказував, АЛЕ!!! За його словами то йшли мельниківці. Так що інфу требе перевіряти, бо точних даних я ніде не зустрічав.
Які елементарні речі? Що там і тоді було елементарного? Де я писав про святість і непогрішимість ЦР та тупість і лінивість народу?! От Ви всіх розбили і розігнали, не залишивши і камені на камені...А чи є у Вас хоч одна людина в новітній історії України, яку б Ви поважали? Я маю на увазі лише політичних діячів...
а були на той час інші лекала???? до того ж БУДЬ-ЯКА ВЛАДА БУДУЄ ДЕРЖАВУ ВИКЛЮЧНО ПІД СЕБЕ, хоча і прикривається ідеями роботи на благо народу. Якщо так глибоко розібратися, то чому треба боронити державу? Для того, щоб на певній території якась влада і далі залишалася владою, користувалася благами Народовладдя - не більше, ніж міф Замилювання очей самому ж народові. ---------- Додано в 15:40 ---------- Попередній допис був написаний в 15:36 ---------- якось мій тато сказав: "нема більшого ворога для українця, як сам українець" Яремо, були українці гнобителями, були, причому гнобителями власного народу (так, у більшості випадків під керівництвом іноплемінників, та все ж)... й інших гнобили також. Простий доказ: якщо б українці нікого не гнобили, то зараз жили б у мирі й багатстві, а так за щось же ми страждаємо як держава. Нє?
Не примітивізуйте...Народовладдя проявляється в тому, що народ на ЧЕСНИХ І ПРОЗОРИХ ВИБОРАХ делегує у владу своїх обранців, а через деякий час їх переобирає, якщо вони не вдовольняють більшість народу. Я мав на увазі гнобителями, як народ...Розумієте про що я? У нас немає ворогів окрім бувших наших поневолювачів. І це нашому народові дає моральний козир...Хоч ми цим і не навчились користуватись...Все деяку частину тягне к "імпєрскому вєлічію"... Ми хворіємо на синдром бездержав'я...Нема, поки що, у нас і нашої еліти гострого почуття державництва...
Тільки забули добавити що це був наказ керівництва УПА - з метою збереження кадрів для майбутньої боротьби. Було прийнято рішення частину УПА вивести з території підконтрольної СССР частину залишити в лісі, частину легалізувати і законспірувати. Мій родич наприклад займався легалізацією - виробляли документи і відправляли людей з лісу в глибину України і навіть в Росію. І таким чином спасли багато людей від винищення. А потім діти і внуки тих людей в 90 вийшли на мітинг і розвалили СССР... і зараз вони становлять кістяк, який не дасть Україні пропасти.... так що рішення керівництва УПА було правильним і історія це підтвердила
О как! А чего не вышли в 61 году? или в 71? или в 81? Эх, сказочники.... Костяк? Где бы его увидать? Хоть хрящик какой-нибудь! Одни сине-белые или красно-сердечные метастазы...