Чайові

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем Dzeko, 21 чер 2012.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та нормально то є.
    Кожна людина має право подякувати іншій людині.
    Я завжди майже залишаю чайові.

Максимальні чайові дав у Ризі симпатичній білявці - 5 євро. Не знаю, чи то багато по їхніх мірках, але по наших - 100 грн. Ого!

Вона сказала, суп з лисичок хороший, бо латвійський.

• Подобається Подобається x 1
  2. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

В США 10-15% від суми замовлення.

3. Lvivska Kvitka

Lvivska Kvitka Well-Known Member

А хіба в нас так не роблять,не дають такі собі"чайові"???

---------- Додано в 13:06 ---------- Попередній допис був написаний в 13:01 ----------

В нас тоже є такі заклади в яких у чеку зразу вписують певний відсоток за обслуговування.Я цього не підтримую,бо я не прийшла у столову,де є самообслуговування,а в нормальний не дешевий заклад,тому на те і є офіціанти,щоб обслужити клієнта.В кожного своя робота,їхня полягає саме в цьому.Тому сама частенько залишаю чайові;)А вписувати добровільно-примусово % не гарно і не правильно:dntknw:

4. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

В США як правило не виписують суму. Це загальне неписане правило. Можна і 6% це все одно краще чим нічого.
    Я писав про іншу країну. Як в Україні це інше питання. В США окрім незначної кількості дуже дорогих ресторанів офіціанти майже не отримують зарплати. І звільнити їх можуть будь-коли без будь-якої причини. У Франції платять кращу платню і звільнити майже неможливо. Різні системи. Хамуватих офіціантів у Франції можна зустріти частіше чим у США де їх майже нема бо зразу втратять роботу. Я просто інформую тим кому цікаво. Офіціант в США який не отримає чайових працює для Вас безоплатно. І він хоч нічого не скаже але буде дуже незадоволеним.

5. Lvivska Kvitka

Я щось тоді не розумію..вони що задурно працюють???о_ОЧи в них просто чайові і все,ніякої ставки??

6. prius

prius Well-Known Member

Дуже маленька,прожити на цю ставку неможливо

7. Gron

Gron тафгай

Задурно тільки в срср працювали.
    Зп офіціанта 12-15 $ за годину, але власники намагаються брати студентів на 8-10$ все інше це чайові.
    Мій малий колись давно на Нантакеті за сезон стільки капусти нарубав, що аж одружився на ці чайові.
    Нє, трошки всеж допомогли))))

8. Lvivska Kvitka

Нічого собі.То це ж точно мають бути студенти,які просто підзаробляють.Бо прожити самому на такі гроші в США точно не реально.

---------- Додано в 14:13 ---------- Попередній допис був написаний в 14:12 ----------

Значить не погані чайові були,що навіть одружився:cools:

9. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

В них платня офіційна дуже низька. Головний прибуток із чайових. На офіційну платню з нинішніми цінами прожити дуже тяжко. Але це все відносне. В провінції витрати на життя менші і там платня грає меншу роль. В дорогих ресторанах зазвичай платні хороші і ще вони зазвичай є членами профсоюзів, тому і платні хороші. І плюс чайові які набагато вищі в дорожчих ресторанах. Але назагал офіціанти це люди які працюють не повний тиждень і річної платні не отримують а якщо і отримують то дуже низьку. Тому чайові для них є головним прибутком. На їхню платню прожити неможливо принаймні у великих містах.

• Подобається Подобається x 3
  10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Традиції не для скупих....

А скільки може обійтися середній обід в середній реставрації?

11. Gron

Gron тафгай

Там дуже багато так званів "буфетів", шось на кшалт шведського столу, береш що завгодно і скільки завгодно.
    Так на 15-20 баксів отимаєте стільки, що не влізе.
    А в середньому поїсти в з офіціянтами десь від 50$, але це в НЙ, в СФ можно і за 30.

12. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

В Н.Й. десь від $10-30 це якщо недорогий варіант. Без чайових. Вони і не є необхідні. Є повно кафе із самообслуговуванням окрім того багато ресторанів мають опцію де можна замовити обід за баром і тоді не потрібно платити. І час економить коли працюєш. Можна взяти на винос і десь їсти на вулиці чи парку. Десь в районі $10. Залежить скільки їсти зрештою. Найдешевший варіант це піца напевне. Вона тут непогана. Найдешевше що я зустрічав це $1 за кавалок на Святого Марка. В середньому звичайно десь $5 але ціни справді дуже різні в залежності частини міста і піцерії. До речі якість і ціна піци зовсім не зв’язані. Італійці її зазвичай краще роблять і хоч не завжди але багато можна знайти цілком не дорогих італійських піцерій.

13. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Нещодавно були з дружиною у Празі. Рівень обслуговування залежить від закладу. Загалом позитив. Але в одному місці дружині не донесли одну страву, в чеку (розраховувався карткою) пробили зайве пиво і окремим чеком - "чайові 7.5%".
    Більш того, в меню стояли ціни без ПДВ (21% в Чехії), а в чеку "Dan" приплюсовувалася до сумарної вартості страв.
    Пішов розбиратися. Суржиком+англійською дав зрозуміти, що 4-го пива не було і за такий сервіс я не збирався платити "Tip". Будьте готові до того, що зайду ще раз і в разі обрахунку поскаржуся топ-менеджеру сусіднього готеля, в якому зупинився. Втратите клієнтів.
    Мовчки віддали зайве готівкою.
    Таки зайшли туди іншим разом, була інша команда персоналу. Все підрахували коректно, ПДВ було включено типу "в тому числі". Кельнерка сказала: "Якщо бажаєте заплатити чайові карткою, введіть суму в кронах на терміналі". І я ввів суму, яка складала 7%.

• Подобається Подобається x 4
  14. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Ну $50 на одну людину без алкоголю я б не сказав що це середньо. В середньому місті можливо хоч і там є дешевші варіанти. В низу дуже непогані ресторани мають страви від $15-30. З чайовими хай буде на пару доларів більше. В китайському місті ще досі можна за $10 непогано поїсти в ресторані з офіціантом. От вже з алкоголем то дуже швидко можна піднятись і до $50 і до $300. Поза ти є і дешеві ресторани поза китайським містом де можна вкластись в $10 але останнім часом їх стало набагато менше. Польські, українські, латиноамериканські ресторани зазвичай були дуже не коштовні. Та й зараз вони ще існують. "Одеса" біля мене була дуже не дорога хоч я там років 5 не їв але якщо без алкоголю то впевнений що і сьогодні там можна вкластись в суму біля $10-15. При нагоді перевірю.

Суші біля мого будинку менше 10 доларів. Деякі варіанти до 15. І воно зовсім не погане. Деякі ресторани трохи далі беруть 30-50 за суші яке тільки дещо кількісно більше. Хоч без сумніву в них є свої додатки яких в попередньому нема, наприклад м'ятне морозиво і гарний дизайн інтерєру. Далі на Святого Марка є кілька прекрасних японських ресторанів де в 10-20 легко вкластись якщо не пити цілу ніч пива що мушу визнати зі мною в старі часи рідко траплялось. Тому ціни скачуть досить сильно в залежності від закладу. На Св. Марка я завжди ходив у компанії і не тільки їсти. Там атмосфера така що тільки їсти якось не випадає. Хоча можна напевне і якість страв у них дуже добра.

15. Lvivska Kvitka

Заробляють як можуть))Я думала то тільки в нас так можуть зробити:facepalm:

16. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Я можу виправдати той персонал тільки одним припущенням: В меню кожна позиція була чеською, англійською, німецькою та російською мовами. Мабуть вони почули, що ми між собою читаємо вголос російські рядки без перекладу, прийняли нас за москалів, а нажухати москалів - це свята справа. :)
    Нажаль, в деяких інших закладах нас теж приймали за москалів і на запитання типу "цо то єст?" відповідали російською тоном "вчителька - тупим дітям". Тоді я відразу переходив на англійську і продавець або кельнер терміново кликав англомовного колегу. :)

Я скачав на смартфон два російсько-чеські розмовники (українською знайшов лише словник), але не світив смартфоном, бо на екранному меню були у верхніх кутках расєйський триколор і чеський прапор. Один розмовник був для зовсім тупих росіян - промовляв чеські фрази жіночим голосом. :)

• Подобається Подобається x 2
  17. Gron

Gron тафгай

Перепрошую, писавши п. Миху я зовсім забув про Чайна-Таун і про його смачні та дешеві ресторани.
    Взагалі НЙ це якесь царство їжі і де навіть двох життів не вистачить, щоб усе посмакувати.
    Не дешеві, але дуже смачні ресторани корейські та німецькі в р-ні 40-х вулиць, чи ірландські, трохи нижче.
    Але чайові нібито обсудили, потрібно нову гілку відкривати, ресторанну.

• Подобається Подобається x 4
  18. Lvivska Kvitka

А тоді прощається:yes:

---------- Додано в 18:53 ---------- Попередній допис був написаний в 18:51 ----------

Ха-ха-аха ото вам було весело напевно;)

19. Mirowka

Mirowka Member

Я завжди залишаю на чай так і ще і добре )

20. Lvivska Kvitka

Навіть,якщо обслуговування було не найкращим?

а де твій аватар? :)