Церква, секс, контрацепція

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Latkes, 21 гру 2007.

1. Bear

Bear Well-Known Member

Відповідь: Церква, секс, контрацепція

Це і для мене так. А в цій темі ми говоримо про погляд на секс у різних віровченнях. Звісно, що крім ставлення для сексу та контрацепції середньостатистичній людині треба ще прививати й інші правила. З задоволенням про це поговорив би, але в іншій темі.

Дала. Ви ж самі далі пишете:

А якщо індивідуально, то чому має бути однаково?

Рішення на заборону сексу та на інші важливі дії духівник має застереження бути уважним та відповідальним. До того ж не є істиною у останній інстанції (навіть рішення Патріарху ними не є, на відміну від католицизму).

Таке запліднення допускає? Помиляєтесь.. Це суворо заборонено.. навіть більше ніж контрацепція.

Невірний погляд, як на мене... ще й упереджений. Прочитайте: "Хитра позиція, я вам скажу. Енцикліку вам видав - слідуйте за буквами. Всіх под одну гребінку. А решта мене не хвилює, я непогрішим". Вважаю недопустимими такі висловлювання.

Мабуть ми в слово "пристрасть" вкладаємо різні значення... Я вважаю так:
    Пристрасть - (πάθος) - внутренняя болезнь. Тобто викривлення чогось. Щось нам було дано Богом, але своєю гріховною сутністю ми це викривили. Наприклад: нам був даний гнів, для протистояння лукавому, а ми гнів використовуємо на ближньго свого. От це я і розумію як пристрасть. Жагу тілесних задоволень я називаю пристрастю. Ми не маємо заміняти любов у подружжі, намагання злиття у дусі та в тілі (для праволсав'я ще й жагу до продовження роду) на ту пристрасть.
    Буду вдячний, якщо ви наведете свій погляд на пристрасть взагалі. Так, гадаю, ми скоріше дійдемо консенсусу, або конструктивного висновку.

О! так впевнено.. будь ласка, доведіть! Я теж хочу мати знання замість віри. Теж саме й з замислом. Це питання віри та довіри, але ж не знання.

Ох. Як з вами важко.. Ми про секс говоримо чи про пристрасті? То ви плутаєте надмірності з пристрастями (згоден, надмірності - це один з видів пристрастей, але не замінник), то секс з пристрастями... вибачте...
    Секс, пристрасть, надмірність - то різні категорії. Я не проти поговорити о них всіх, але, давайте по черзі.

Хворе, якщо під пристрастями ви маєте інший зміст ніж я...

Додано через 6 хвилин
    Дякую за пораду.

Що є на ваш погляд:
    обжерство,
    пияцтво,
    злослів'я,
    сквернословие (не знаю українською)
    гординя,
    легковажність,
    гнів
    ?
    Чи не пристрасті це? Чи з ними не треба боротися? Можливо ми з вами вкладаємо різні змісти в поняття пристрасті.

2. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Це щось пахне мені ось таким...
    Жінко, я з тобою зливаюсь душею і тілом, але як ти не отримаєш від того ніякого задоволення і в тебе нема пристрасті до того діла - то не журись!!! Усе в порядку! Це ж бо не те головне ...
    Ви мені вибачайте, але в народі на таке кажуть - злився або плюнув і пішов.

3. Bear

Bear Well-Known Member

Є, є. І не дуже вже категорично. Хоча не такий документ, який є у католиків. Бо не вважалось що до його видання контрацепція абортивна, чи неабортивна є дозволеною, а от "видамо документ і дозволимо, або заборонимо". Є так звана "соціальна концепція", видана однією з православних церков. Там все зведено. Вона (концепція) не є дозвільним/забороняючим/схвалюючим документом... вона лише викладає погляд, який був та відношення на нові питання в світі, відповіді на які теж даються з огляду на попередні погляди та переконання. Якщо знайду в інетінаведу ссилки.

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

зверніть увагу на хронологію.... перше - розмножайтеся, а потім вже, щоб не було скучно... створив жінку... цікаво, нє?

5. Bear

Bear Well-Known Member

Ох, шановна Маруся-мама... ну чим я спрвокував вас на такий допис? І одразу ж закид на чоловіків. Я теж можу позакидатися на жінок (доречі, не менше вас і на чоловіків можу). Я теж можу написати що мені що нагадує. Прошу, читайте, що я Вам пишу, а не те що ви домислили... ..пробачте...

Такого як ви написали не може бути в дійсно християнському подружжі, яке має бути єдиним тілом... виж самі розумієте.

6. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Просто тоді є все підряд.
    Навіть стерилізація!!!
    Що ж це за позиція така?
    От про заборону сексу не чула.
    Хіба на час посту, а так...
    Правда. 40 днів посту від сексу!.. :crazy:

Миху, то не хронологія. Ви вчитайтеся. Просто кожна версія щось інше має на меті підкреслити.
    А я читала, що допускається. Відповідно до індивідуальної ситуації, якщо духівник вважатиме, що так є добре для подружжя.

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Середньовіччя....

8. Bear

Bear Well-Known Member

Не все є підряд. Стерилізація не схвалюється, не знаю з чого ви то взяли.. якісь страшилки про стерилізацію, дозвіл контрацепції, дітовбивство...

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

не схвалюється і забороняється - то дві різниці... як на мене...

• Подобається Подобається x 1
  10. Bear

Bear Well-Known Member

Невірно висловився. Мав на увазі, що заборона (рекомендація утримуватись) єдина дозволяється з методів "контрацепції". І духівник має попередження відповідально ставитись до такої рекомендації...

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Хороша відповідь, але я подумав, що кожна наступна фраза є хронологічна у часі. Як Ви думаєте, міг Бог сказати: розмножайтеся, коли ще жінки не було?

12. Liliyah Romanova

Православна Церкву, миху. ;)
    Там багато що не схвалюється.
    БО конкрентна позиція Церкви дуже неконкретна. :D
    Ага, я читала, що єдиним способом контрацепції, що "не посилає скорбей", то "воздєржаніє".

13. Bear

Bear Well-Known Member

Розумієте, бувають випадки, коли жінці погрожує велика небезпека.
    Наприклад:
    Внематочная (не знаю українською) вагітність. Плод є. А лікується ця патологія тільки знищенням плоду. Що є дітовбивством як і аборт. Тому слово "забороняється" потрібно обережно використовувати.

Є багато різних ситуацій...

14. Liliyah Romanova

Дійсно, миху. Перше була зоофілія. І тоді Бог на то все подивився і подумав, ой, недобре бути чоловікові самому... :ireful1:
    У першому розділі є хронологія. В другому вже радше розжовування сказаного. Конкретизація.

15. Bear

Bear Well-Known Member

А в католиків можна так порушувати піст???

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

а я подумав, що то ви від себе сказали....

17. Маруся-мама

Маруся-мама найкраща

Я таке писала? Мо... стара, шклірозна..

Але мій дідусь таково вчив свого зятя, як прийде Великий Піст - то не то що не вольно пити або мяса не їсти, то не вольно жінку мати.:p :p :D:D:D

По сьогоднішній день згадує і сміється з того. Зятеві вже за 60-ку перевалило.

18. Liliyah Romanova

Позаматкова вагітність майже не вважається вагітністю, бо у кожному випадку плід буде мертвий, на кожному етапі. Народитися дитина з того не може. А якщо не перервати її, то жінка може позбутися маткової труби і відповідно ускладниться можливість завагітніти пізніше.

Додано через 54 секунди
    А в католиків це подружній обов"язок. ;)

• Подобається Подобається x 2
  19. Bear

Bear Well-Known Member

Але як не крути - то дітовбивство.
    Тому й пишете "майже". Так де конктетна позиція?
    А як можна це схвалити??? Де протирічча, з яких ви насміхаєтесь?

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Хотів би я побачити ваше лице у вигляді - :ireful1:

:D :D :D

Ну але це так....
    Я просто читав іншу версію про цей момент у Біблії.
    Ніби-то створив Бог людину, яка була в собі і чоловіком і жінкою, тобто двостатевою в одній особі, а потім взявши ребро (ребро - то сиволічно), утворив жінку, розділивши статево. Прикладом первісної людини є так звана снігова людина, вона ж і є двостатева....

Додано через 2 хвилини
    конкретика в тому, що жива дитина не буде по-любому....

а де твій аватар? :)