От Ви завжди пишете, коли хтось Вас питає відносно того, як бути сім'ям, які мають по 10 - 15 дітей, але не можуть їх виховати і забезпечети (мова не про авто, дачу і т.д., а про елементарні підручники, ранці до школи, одяг), то ви кажете, що треба думати головою - що Ви маєте на увазі під такими словами? Не займатися сексом? Але ж це не виконання подружніх обов'язків. Займатися лише у дні неплдіності? Але це, як Ви висловилися, "антиконцепційне мислення", що теж є гріхом. Як же їм уникнути такої кількості дітей, коли вони і грішити не хочуть і у мов для життя стільком дітям не мають?
Описане Вами - це, насамперед, гріх недбальства або і лінощів. Людина могла б запобігти шкоді стараннішим ставленням до речей, натомість з недбальства чи для виправдання лінощів людина махнула на все рукою, мовляв, замок для злодія не перепона. До речі, в багатьох країнах за залишене без нагляду незабезпечене/незамкнуте авто доведеться заплатити штраф. Причина - таке авто можуть не тільки обікрасти чи вкрасти, але і з його допомогою вчинити інші злочини, скалічити чи вбити когось. Не варто так легко все списувати на світські речі. Зокрема, християнин повинен дбати і про матеріальне забезпечення родини. Недбале ставлення до маєтку спричиняє зайві витрати на направу шкоди, натомість ці гроші могли б бути використані на благо родини, чи хоча б і на милостиню, врешті-решт. А такі випадки непоодинокі - людина посилається на брак грошей, а водночас ці гроші їй бракують саме із-за недбалого ставлення до майна.
Почнем з того, що між виховати і забезпечити матеріально я б знак рівності не ставила. Наступне - перш ніж народжувати 10-15 дітей треба розуміти, які наслідки то за собою потягне. І не кажіть мені, що того наперед ніхто незнає, бо всі чітко розуміють, що то є витрати, то є зусилля, то є здоров"я. Я можу сказати лише одне - якщо люди бідують, якщо їм важко живеться і вони об"єктивно нічого не можуть зробити для покращення матеріального стану, то їхнє бажання мати 10 дітей є нерозумним. І планування меншої кількості дітей з об"єктивних причин не є гріхом. І не йде у розріз із Божою волею. Але навіть у не дуже заможних родинах діти можуть бути (і часто є) краще виховані ніж єдина дитина заможних батьків. Знаю родину де 9 дітей. Батько помер, коли старшому було 18. То є діти, які вміють все, які допомагають одні одним, які ставлять собі цілі і їх досягають. В тій родині, правда, є секрет: Бог і молитва. Я думаю правильні пріоритети дають в результаті правильний вибір.
А я і не ставлю. Значить "антиконцепційне" мислення все ж допустиме в цьому випадку? Можна закритися на нове життя, якщо не можеш дати собі з тим раду? Бачив передачу про одну багатодітну сім'ю, там теж всі допомагають один одному, тримаються купи, що є дуже добре, але на питання до найстаршої доньки "чи плануєш ти мати багато дітей?" вона відповіла "ні, в жодному разі не планую"...
Мене це і не дивує. Вона вже зараз у надмірі має те, що для деяких недосяжна мрія - братик, або сестричка, крім того, людина знає, як все це непросто, бо частину того тягару несе на собі і мріє "відпочити". Воно недопустиме у будь-якому випадку. Просто сім"я, що народила одну дитину не ставить крапку. Це тільки наразі одна дитинка, але вони будуть готові народити ще одну, а то й двох діток. І якщо раптом станться хтось незапланований - вони приймуть нове життя. В основі цього планування завжди залишається місце і для Божого плану. Бог не змушує нікого народжувати 10-15 дітей, жертвуючи своїм здоров"ям, та наражаючи дітей на скруту.
Але вони все - таки планують певну кількість дітей. Я розумію, що вони народять і не запланованого, але вони хочуть мати певну кількість тих дітей і роблять для цього відповідні дії, а саме займаються сексом у дні неплідності, бо тоді шанси завагітніти є мінімальними. Чи так вже сильно "мріяла" та дівчина з ранку до вечора за кимось доглядати, при чому із самого дитинства... Ви правильно сказали, що вона мріє відпочити, особливої насолоди для неї така кількість родичів не приносить, як було видно з інтерв'ю. Ну подумайте самі - подружжя з ряду об'єктивних причин спланувало, що народиить двоє дітей, для цього вони свідомо будуть кохатися у дні неплідності, звичайно, жінка може завагітніти, вони народять і третю дитину, але вони цілком усвідомлено вибирали дні неплідності, щоб звести шанси народження тієї дитини до мінімуму. Це те, що Ви називаєте "антиконцепційним мисленням". Я щось не можу зрозуміти - кажете про планування кількості дітей, але те, за допомогою чого ту кількість можна спланувати називаєте "антиконцепційним милсенням". Ну як ще можна народити визначену кількість дітей, якщо не за допомогою занять сексом у дні неплідності? Ви кажете, що у даному випадку не потомство не закриваються, та зрозумійте, що та пара, яка планує певну кількість дітей вже є закритою на потомтсво у своїх думках - вони не хочуть більше нащадків, вони приймуть нового, не запланованого, але вони хочуть певну кількість їх.
Я намагалась уважно читати тему, але, можливо, щось пропустила. Я не зустріла жодного писилання на джерела цієї концепції "відповідального батьківства". Шановна Занудо, чи могли б Ви надати джерело? І більш чітко сформулювати погляд церкви на питання запобігання вагітності? Різні християнські церкви мають різні погляди?
фактично так. Погляд який відстоює Зануда характерний для Католицької і Православної церков. Більшість протестантських церков забороняють лише абортивні контрацептиви. Хоча є громади які не заперечують і аборти.
Ага це свідки Єгови. Давайте швиденько всі до нас. З нами дуже добре. Ще один метод вербування людей в свої ряди.
За Ваш допис поставив би - 1000 якби міг. Невже так складно ставитись до поглядів інших з повагою? Невже обовязково пистати дурниці і наклепи про релігійну громаду поглядів яких Ви не знаєте? Свідки Єгови не заперечують використання контрацептивів неабортивної дії. Розгляд вибору методу залишається за подружжям. Свідки Єгови завжди були противниками абортів.
Важко буди толерантним, якщо релігійна громада вважає аборт нормальною справою, як почистити зуби. (А ви не підкажете, які саме громади незаперечують проти абортів?) Це позиція Католицької Церкви, якщо вас цікавить, то завдяки http://www.google.com.ua/ можна знайти навіть більше ніж людина в стані прочитати П. С. А чому фразу відповідальне батьківство ви взяли в лапки?
Я взяла цю назву в лапки, бо не впевнена на скільки коректне її вживання. Про гугл мені було відомо і раніше, тільки він мені не допоміг. Більшість матеріалів таки не про контрацепцію і її обгрунтування, а про виховання дітей. Тому я і прошу Вас поділитись джерелом. І, до речі, можливо хтось в курсі, яка позиція православної церкви (прошу зазначити джерело інформації)?
Що означає більш чітко? 23 сторінки дискусії, інформації і посилань. Якщо коротко - Католицька Церква закликає християн не використовувати жодні засоби контрацепції. Активно пропагує натомість Природні методи планування родини. Це пов"язано із тим, що людське життя є найбільшим даром. Джерелом є вчення Католицької Церкви. Наприклад енцикліка: HUMANAE VITAE. Але мені здається я вже подавала назви документів Церкви на цю тему. Повторюсь: Humanae vitae Evangelium vitae Persona humana Donum vitae
як я вже писав свідки Єгови аборт нормальною справою неважають. http://www.jw.org/index.html?option=QrYQZRQVNZNT Рухи за легалізацію абортів є В 1960-1970 годы начался раскол среди протестанских церквей в вопросе об аборте. Например, Пресвитериане поддержали свободу абортов, за ними последовал еще ряд церквей. Это, в свою очередь, привело к основанию конфессиональных групп "в защиту жизни" (pro-life). [5] В настоящее время протестантизме вопрос об абортах является предметом дискуссии. Помимо критики, встречаются и осторожные сторонники[7]. Лютеранский теолог Пер-Андерс Груннан, осуждая аборты, оговаривается, что "аборт допустим для христиан лишь в том случае, когда жизнь матери находится под угрозой"[8]. В целом в лютеранских странах сильны позиции противников абортов[9]. Тем не менее есть лютеране открыто практикующие аборты (например, убитый в церкви доктор Джордж Тиллер[10]) http://ru.wikipedia.org/wiki/Аборт_в_христианстве
Дякую, Занудо! Нажаль, в темі більше особистих думок, ніж конкретики про позицію церкви. Скажіть, будь ласка, Ви особисто дізнались про це від священника? В особистій розмові, чи під час якогось навчання?
Я брала участь у декількох курсах. Одні були організовані при церкві, а подальші входили в додаткову програму мого університецького курсу.
Онан був покараний за порушення левірату, а не за виливання сперми. так що до онанізму і контрацепції це немає жодного відношення