Відповідь: Церква, секс, контрацепція Bear Прошу мені пояснити, чому в Православній Церкві духівники дозволяють такі речі, як стерилізація, оральна контрацепція та інші види? Правда, мене найбільше жахає саме стерилізація.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція На скільки знаю, обидві речі не є дозволеними. Хочу всеодно пояснити в чому річ. Щодо контрацепції взагалі Православна Церква ставиться негативно. Вона вважає це спотворенням Божого замислу щодо людства. Але вона(Церква) й розрізняє цілі та методи. Якщо подружжя не хоче мати дітей з егоістичних міркувань - це, дійсно, вважається гріхом, не дивлячись на те яким методом вона цього добивається. Але бувають ситуації, коли, дійсно, вагітність може вбити матір. В цьому разі дозволено (але, звісно, не схвалюється) навіть аборт. Звісно, що це в разі, якщо запліднення вже сталося. Якщо не сталося, а ті ж самі причини не дозволяють мати дітей, то схвалюється тільки єдиний вид контрацепції - повна відсутність сексу. Але щодо цієї рекомендації духівники застережені бути відповідальними і дивитись на духовний зріст кожного з подружжя та обох разом. Якщо духівник з огляду на цей духовний зріст не може рекомендувати утримання від сексу та з огляду на слабкість людини взагалі до пристрастей - Церква виявляючи снисхождение (не знаю українською) дозволяє контрацепцію. Але, звісно, що тільки не абортивну! Оральні контр-ви вже точно не підходять! З вище наведеного видно, що методи контрацепції Православ'я поділяє і на види теж: Абортивні методи - суворо забороняються. Неабортивні, хоч і не схвалюються, але є дозволеними у деяких (дуже обмежених), виключних випадках. І от ми підійшли до стерилізації. Серед неабортивних методів є ще кілька видів, стерелізація в яких мабуть на останньому місці. ЇЇ можуть рекомендувати тільки, коли всі інші методи вичерпано, або небезпечна ситуація на 100000% має виключати запліднення. Звісно, що шанс отримати такї рекомендації наближається до нуля. Практично така ситуація не можлива. Хоча, теоретично... Тобто духівник, який спілкується з подружжям, має оцінити причини не мати дітей на предмет егоістичності, оцінити сили подружжя щодо утримання від сексу і винести рекомендації. Звісно, що він не є істиною в останній інстанції... Намагався викласти зрозуміло, тому багато написано. Можна й менше, що я і робив в попередніх дописах.... Ще щось, може, прояснить, коли я знайду та дам ссилку на "соціальну концепцію". Сама вона в мене є, але велика, щоб її викладати сюди. Хоча, якщо бажаєте...
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Ефективність будь-якого методу визначають за індексом Перла (ІП). Це кількість непланованих вагітностей при застосуванні певного методу протягом року 100 парами. Для симпто-термального методу Редцера ІП становить 0,2%. А так Ефективність методів природнього планування сім'ї при відкладанні зачаття становить: Вузький термальний, похибка методу 1,2% похибка користування 5,4% Розширений температурний похибка методу 5% похибка користування 19.3% Овуляційний похибка методу 2,9% похибкакористування 15.5% Подвійного показника похибка методу 0,44% похибка користування 1.76% Симпто термальний похибка методу 0,2% похибка користування 0,9% Ефективність методів так званого контролю народжуваності Засоби, які діють як контрацептиви Перерваний статевий акт похибка методу 10-15% похибка користування 25% Презерватив похибка методу 3% похибка користування 10-15% Діафрагма+хімічні засоби похибка методу 4% похибка користування 20% Хімічні засоби для вкладання в піхву похибка методу 7% похибка користування 20% Засоби, які діють також абортивно Оральні контрацептиви похибка методу 0,2-0,8% похибка користування 2-5% "Спіраль" (внутрішньоматковий контрацептив) похибка методу 1,6% похибка користування 2-5% "Стерилізація" похибка користування 0,2-0,4% Зі 100 жінок, котрі мають близькість регулярно і не користувалися запобіжними засобами, протягом одного року вагітніють від 60 до 80 жінок. Незнаю як можна вибирати між одним життям і іншим, тепер навідь позаматкову вагітність можна перенести в матку, це тільки вправі Бог визначати кому жити і коли померти, бо коли ти хочеш завагітніти то маєш лише 40% а 60% залишається за Богом то чому хтось може вирішувати абортувати одну людину через іншу????
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Дякую за пояснення, але для мене багато речей є суперечливими. Наприклад, утримування від сексу. Розумію, що постити і боротись зі своїми пристрастями це потрібне, але всетаки не розумію дозволу на закінчення вагітності абортивним способом. Тоді це виходить так, що хто як підмажеться до духівника може бути оправданий з гріха. І такі приклади я можуть практикуватись не лише в православній церкві. Це не те щоб на когось показати пальцем і сказати, ось яка я добра а він поганий.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція В такому разі питання має зніматися. Якщо є така можливість - перенести, зрозуміло ж, аборт ніхто не буде дозволяти, ані саме православне подружжя ані його духівник. Додано через 17 хвилин Ви невірно зрозуміли роль духівника в цім питанні... Він не є дозвільним чи забороняючим органом. Він надається як поміч подружжю, що сумнівається в спірному питанні. Зрозуміло ж, що від "підмажеться/непідмажеться" гріх вбивства залишається гріхом. Тим більше документів ніяких духівник не веде щодо зняття гріхів, або журналу прийому громадян. Введення в оману духівника не приведе до зняття гріха. І це всі розуміють, ніякого протирічча нема... А закінчення вагітності абортивним способом - я ж писав - у виключних випадках.. я навіть навів приклад. Бувають ще різні види таких випадків, коли життю матері погрожує вагітність, це не тільки позаматкова вагітність, якщо вже такий приклад невдалий... До того ж православна мати має вибір пожертувати життям задля життя дитини. Це її подвиг. Але вона сама має його вибрати, не лікар, не духівник, не "концепція", не інша постанова... і за вибір свого житя їїї ніхто не має засуджувати; повірте, їй і так не легко робити такий вибір, можливо, все життя буде каятися. Не дай Бог такого вибору нікому... Духівник, як людина більш обізнана в духовній справі та людина дещо незалежна має допомогти, але не зняти чи навісити гріх... От не можна ж сказати, що, якщо Ви прийдете до священика-католика і укриєте якись з гріхів і він прочитає молитву, що розрішає, то Ви збавились гріха? Тут теж саме...
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Тут буде радше питання коштів, така операція не безкоштовна. але тут буде прояв Божий бо на даний момент кількість успішних операцій мала. Мені чомусь здається що в такому випадку Бог дає можливість задуматися подружжю про дитину чи про другу дитину в разі неуспішної пересадки
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Не вірю, що Католицизм такий жорстокий. Невже категорично й суворо забороняє аборт в будь-якому разі? А ви говорите, що забороняти секс - то є жорстоко... Прошу, розвійте, будь-ласка, мої сумніви... Додано через 5 хвилин Звісно, якщо є кошти в подружжя, то вибір буде відомий. Бо навіть в випадку неуспішної операції то вже не аборт. Але якщо нема коштів... Помилуй, Господи... навіть ворогу не побажаєш такого вибору.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Ви мене можливо незрозуміли я тут мала на увазі смерть одної людини заради іншої, коли та дитина може вижити до можливості виживання в інкубаторі, а позаматкова рахується терапевтичною операцією, хоча тепер буде все мінятися.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Схоже, я вірно зрозумів. Якщо приходиться вибирати матері чи своє життя чи життя дитини залишиться, що пропонує Католицька Церква? Невже схвалює лише вибір життя дитині, а матері забороняє категорично зробити вибір в пользу свого життя (бо таким чином прийдеться робити аборт)??? Називати приклад з позаматковою вагітністю абортом, чи операцією, чи в медичному змісті, чи в церковному, то є вбивство все одно. Дотого ж приклад з позаматковою вагітністю один з прикладів, коли життю матері загрожує небезпека.... різні випадки трапляються. От я і не второпаю... Секс Католицтво не обмежує, і називає це жорстокою практикою та середньовіччам, а в іншому питанні посилає на смерть матір, тільки щоб не було аборту. Скажіть мені, що я не правий і все ж таки не вірно зрозумів Вас.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Не гріх аборт, коли є реальна загроза життю матері. Не гріх аборт, коли є позаматкова вагітність. А секс... я проти вседозволеності... це заваджає бути досконалим. Тіло - є храм Духа Святого. Про це треба памятати.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Наскільки я пам'ятаю, то перевага надється радше дитині, ніж мамі. Якщо під час пологів можна врятувати або маму, або дитину, то вважається, що рятувати треба саме дитину. Але категоричності в тому немає. Чому? Думаю, ці слова можуть пояснити. Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх. (Iван.15:13) Дозволяється при позаматковій та у тому випадку, коли дитину ніяк не можна врятувати, лише маму. Позаматкова загрожує не лише життю матері, але й плідності жінки. Додано через 38 секунд А хто за? Додано через 29 хвилин У мене все вирішив Бог. Але перенесла я це все одно важко. Єдине, що мене тоді шокувало, що мені нічого лікарі не говорили. Якби я сама у картці крадькома не прочитала, то би й не дізналася, до якої операції мене готують. Мене постійно заспокоювали, що все буде добре і все. Це не конрацепція, це її відсутність. Не є дозволеними, але допускаються? Ну, реально знаємо дві сім'ї, де жінка пройшла стерилізацію, бо вже мають 4 дітей. Духівник їм дозволив. А скільки це коштує? Католицька Церква секс не забороняє. Утримуватися рекомендують так, як сказано у Павла Не вхиляйтесь одне від одного, хібащо дочасно за згодою, щоб бути в пості та молитві, та й сходьтеся знову докупи, щоб вас сатана не спокушував вашим нестриманням. А це говорю вам як раду, а не як наказа. (1Кор.7:5,6) Католицька Церква шанує подружжя як інститут. І тому не пхається у її відносини. Там, де секс виникає з кохання, де двоє людей віруючі, про яку вседозволеність може йти мова? Середньовіччям вважається сприймання інституту сім'ї лише як засобу до розмноження. Що ж тоді з бездітними сім'ями, котрі дітей не можуть мати? Так, звичайно, вони можуть усиновити. Але таке трактування все одно робить таку сім'ю меншовартісною. Крім того Церква наполягає на взаємній праці над подружжям, на розвитку та спільній дорозі до Бога. Є навіть таке сміливе порівння, що подружнє ложе - це престол, а секс - один із видів Причастя, коли двоє людей кохають одне одного перед Обличчям Бога. А використання природного методу - то є використання можливостей, які дав Бог. Із власного досвіду можу сказати, що то дає велику радість. Оте пізнання себе, того дару, який дав Бог, і пізнання того, як мудро він усе побудував. До речі, саме природній метод може допомогти уникнути позаматкової вагітності. Я не медик, але з того, що мені пояснювали, то великий ризик позаматкової є після дня піку плідності. У нас тут є кілька знайомих християнських сімей. Мають по 6 дітей. Усі діти заплановані і саме завдяки використанню природного методу планування. І між дітьми є різниця у 2-3 роки, теж завдяки тому самому методу.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Мене переконували так само зробити але я відмовилась. Тобто, проблема є що я можу такої операції на стерилізацію не витримати - в мене дуже погано були порізані і зашиті органи після першого кесаревого, тому треба робити чоловіку. Він не хоче. Інших методів окрім природного я не визнаю.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Хто що хоче так і читає, я там ясно і чітко написала якщо дитина може вижити до приблизно 22 тижня (щоб була можливість вижити поза мамою) то тоді аборт недозволений. Додано через 1 хвилину я не знаю але знаю що таке роблять і Київському інституті якому теж незнаю якого, це йде як експеримент
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Повторю вже стисліше: Абортивні засоби контрацепції в тому числі оральні контрацептиви суворо забороняються. Стерилізація не схвалюється, але допускається у деяких, дуже мало імовірних випадках. Але, бачу: Якщо, це дійсно, православні духівник та подружжя, то, мабуть то і були ті самі окремі випадки. Якщо ні - то це помилка духівника, якщо він так "допоміг". Бо стерелизація не з серьозних причин ще більше спотворення Божого замислу аніж навіть презерватив. На енцикліку, звісно, не покажеш пальцем, бо в Православ'ї того нема. Це все на совісті подружжя та духівника. Провів деяку дослідну роботу. Вияснив - у різних Православних Помісних Церквах можуть відрізнятися ставлення щодо цього питання (контрацепція), бо то не є догматичним питанням, та ми знаємо, що і у Євангелії щодо цього нема вказівок, бо не було в той час не презервативів ні симптомо-термального методу. Тому трактування косвених вказівок відрізняється у Католицизмі та Православ'ї. До того ж і у Помісних Церквах Православ'я. З цієї точки зору централізація земного керівництва Церквою було б доцільніше аніж така "демократія". =) От от! От вона роль духівника. Порадити, як людина духвоно хоч трошечки але вища аніж прихожанін. Я мав на увазі, що саме Православ'ю закидається заборона сексу. Погляд Католизизму ще раніше зрозумів щодо цього питання. Ніхто не говорить про тільки засіб для розмноження. Але секс називається й вищою мірою поєднання в дусі подружжя. Секс не забороняється та не засуджується, навіть навпаки - схвалюється в подружжі! Але секс, який не є задовільнення пристрастей, та егоістичний акт, а як я вже казав - секс для поєднання в дусі й народженння дітей. От тільки в цьому питанні бачу розбіжності щодо ставлення до сексу. Бо в Католицизмі схвалюється секс як обидва засоби разом або тільки поєднання в дусі. А от щодо пристрасті - окреме питання. До цієї дискусії вважав, що все хоистиянство веде боротьбу з пристрастями, але ви мене переконуєте, що Католицизм вже ні. Може, переведемо тему у цей бік, бо вже зрозуміли погляди щодо контрацепції та секс?. Якщо - ні, та є питання щодо Православ'я - питайте. Допоможу, чим зможу. Додано через 26 хвилин У Православ'ї Церква проявляє снисхождение (підкажіть, будь-ласка, українськоою) до матері, яка вибрала своє життя, а не життя дитини. Хоча цей вибір не схвалюється. І епетимия (теж українською не знаю, пробачте) не накладається на неї як за гріх вбивства. От і є, що не забороняє.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Це є однозначна неправда. запліднена яйцеклітина починає ділитися з утворенням багатоклітинного організму і рухатися по матковій трубі в порожнину матки. У цей період харчування зародка здійснюється за рахунок вмісту жовтка в яйцеклітині (запас поживних речовин, які є джерелом поживи для дитини на ранніх стадіях її розвитку). Імплантація ембріона в стінку матки відбувається на 7-8 добу після запліднення На 7 день вагітності зовнішній шар зародка (трофобласт) починає виробляти гормон - хоріонічний гонадотропин. Цей гормон дає організму матері інформацію про те, що наступила вагітність, і починає його функціональну перебудову. Якщо з якихось причин (природніх, штучних) перистальтика труби уповільнена (унаслідок запальних процесів (як наприклад дія спіралі)), ембріон може проникнути в стінку маткової труби з виникненням позаматкової вагітності. Додано через 4 хвилини Біологія дітородної системи жінок
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Мабуть, саме аби уникнути таких помилок, Католицька Церква сказала, що все штучне, придумане людиною є цілковито заборонене, дозволено лише те, що дав Бог. Переважно такі речі випливають уже як наслідок, а не як попередження подій. Мусів бути прецедент. Католицизм у даному випадку наголошує на повній довірі до Бога. Якщо користуватися природнім методом, 100% певності все одно нема і завжди є місце для Божого задуму. От на це й наголошується. Якщо є ПМП, то подружжя кожного разу свідоме, що з цього може бути і плід любові, а не лише сама любов і приємність. Вже колись писала, що моя мама мені радила не користуватися природнім методом, а штучними засобами, бо їй казали, що 99% певности, а все-таки народився мій брат. А я вважаю, що то був Божий задум, тим більше, що різниця між нами з братом аж 6 років. Чекайте, а так не є? Бо завжди перед постом читаю, що вірним порадили утримуватися протягом посту. Ну, і на сайтах, де є "вопросьі священнику", завжди це питання виникає: от як це можливо протягом 40 днів. І ще цікавило мене завжди: а якщо протягом посту таки не витримають і матимуть секс, то що, з цього треба сповідатися? Не зовсім зрозуміла, що ви маєте на увазі. Католицизм теж закликає до боротьби із пристрастями. Тільки у мене враження, що вони дуже все пом"якшили. Немає такої суворості, як лишилася в Православ"ї. До прикладу, в часі Великого Посту в латинських семінаріях дають м"ясо в усі дні, окрім середи та п"ятниці. Хоч не дуже добре м"ясо, але таки дають. Це мене дуже дивувало. Дякую за роз"яснення. А які можуть бути природні причини позаматкової вагітності? Поблажливість.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція От от! Тут все збігається! В цій темі я говорив вже про не сто-відсоткову ефективність методу. Але шановна Ksani наголошувала саме на 100%. Гріхом в Православ'ї вважається не застосування методу неабортивної контрацепції але саме бажання не мати дітей з егоістичних міркувань й зведення сексу тільки до методу отримання сексуальної насолоди (пристрасть). Бо саме бажання спотворює Божий задум, а не використання презервативу чи симптотермального методу (вони вже, як методи спотворення). В Православ'ї дуже обережно підходять до того, що Бог нам дає. Інституту непогрішимого Папи там нема. Навіть Патріарх не наважується видавати категоричні заборони чи дозволи. Цім займаються Собори (декілька предстоятелів), де вирогідність помилки, з точки зору фізики, дуже мала, а з точки зору Православ'я - неможлива. Але й вони не наважуються категорично "виступати" в не догматичних питаннях. Я ж писав, що ні. Він навіть схвалений у подружжі. Але ж не під час посту. 40 днів? Легко! =) Брешу.. важко. Але можливо. А щодо більш тривалого утримання тут вже діє застереження для духівника щодо рекомендацій. І основою є все той же вислів з СП... Звісно! До боротьби з пристрастями все життя, не тільки під час посту... Ми вже з вами говорили щодо пристрастей. Я просив навести визначення, як ви їх розумієте. Бо маю підозри, що ми говоримо про різні речі. Якщо не важко, приведіть, будь-ласка. Або зхоча б загальноприйняте визначення в Католицизмі щодо пристрастей. А м'ясо точно не можуть давати під час посту в православних семінаріях, бо навіть звичайним мирянам заборонено (крім деяких верств населення)... Дуже дякую!
Відповідь: Церква, секс, контрацепція Ну, то вже таке. Тут від темпераменту залежить. Мене цікавило, чи з того сповідатися треба. Але якщо то цього я вже ніяк не розумію. Якщо хтось не вважає це гріхом? Чи тоді перепитують "було не було"? Ну, але в Православ"ї із Причастям справи сутужно поставлені. Тому для католиків це може бути просто пізнавально, що з подружнього сексу треба сповідатися. У католиків нема такого, що сповідатися треба перед кожним разом, коли йдете до Причастя. Якщо важкого гріха на душі нема, до Причастя можна ходити досить довго, відповідно до того, що на совісті лежить, як людина це відчуває. І з подружнього сексу сповідатися не треба (за винятком збочень, бо це вже є вседозволеність), радше з мастурбації. Це вважається гріхом. Зараз важко. Треба шукати. Для мене то це будь-яка залежність. Від будь-якої речі чи людини. Все, чим захоплюєшся надмірно і що віддаляє від Бога. Наприклад, у моїй сім"ї немає телевізора і я була і далі є проти купування саме цього пристрою. Бо немає нічого гіршого, як просте перецикування каналів, бездумний перегляд усього підряд. імхо Так що тут може бути варіянтів дуже багато.
Відповідь: Церква, секс, контрацепція З якихось причин перистальтика труби уповільнена (це треба дивитися лікарю) Маткові (фаллопієві) труби - це протоки циліндричної форми, довжина яких 12-15 см, а просвіт коливається від 2 (з'єднання з маткою) до 4 мм. Дуже часто запальний процес матки робить тих 2 мм ще меншими, або це вроджене. Але це однозначно требе виясняти з лікарем, по якій причині сталася позаматкова вагітність.