Целібат - для чого і чи призводить до збочень?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем duncan, 5 сер 2007.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

А в обітниці у шлюбі якось по-іншому?
    От пройшов час і зрозумів: не та і шо?

2. Levko

Levko Well-Known Member

А кажете, що не порівнюєте...

Справа в тому, що про шлюбну обітницю маємо чітку і зрозумілу вказівку Господа, що шлюб - це завіт і на все життя.
    А про якісь обітниці безшлюбності Бог нічого не говорить, тим більше ніде не написано, що це на все життя.
    Якщо Бог говорить про щось, то напевне, Він знає краще, що є корисним для людини, а що ні.

3. Оля

Оля Старожилка форуму

Це Ви про себе, Занудо? ;) І справді, воно Вас не стосується, тому так хочете, щоби священники мали бути целібсами? Я би ще зрозуміла, якби Ви нам доказували, бо були в стані безшлюбності і стійко то переносили, а так одне бла-бла-бла..... бо так вчить моя церква. ;)
    До речі, я тут мала нагоду перечитати всі попередні сторінки цієї теми і що мене вразило, що Ви зовсім нічого не перечили Лілі на її критику целібату і її доводів, що то нічого спільного з Богом не має. А вона, як звісно дружина греко-католицького священника і знає всю ту "кухню" не зі слухів, а дуже близько. І багато приводила фактів з Інтернету до того, що і самі ці бідні целібси просяться, що вони хочуть і Богу служити і мати сім"ї і жити нормальним подружнім життям. І чого Ви то нічого не коментували і не доказували ніразу Лілі, що вона неправа? ;) Мих то ще щось від початку там намагається доказати, що та єресь оправдана і тільки так і має бути. А Ви - мовчок. Виглядає дивно, правда?
    А ще про неприродність того целібату. Мені дивно чути, коли до такого безшлюбного ксьондза звертаються "Ойтєц свєнтий". Кому він може бути отцем, якщо він ні не знає, як то жити з дружиною, ні як бути батьком дітям? Який то отець? Кому? То теорією не навчається, а тільки практикою. ;)

• Подобається Подобається x 2
  4. Donner

Donner Member

Чомусь так виходить, що традиції Католицької Церкви страшно нервують тих, хто до неї зовсім не належить, такі собі "єресехантери":) Ніхто ж не заперечує, що заповіді про целібат немає в Святому Письмі, є лише поради. Але, в тому й різниця Католицької Церкви від інших (напр, протестантських), що вона живе також Традицією і Переданням. Ну, скажімо, в Біблії нігде немає вказівок, скільки в ній має бути книг, і чому Євангеліє від Марка - це Боже слово, а апокриф - Євангеліє від Томи - ні. Значить, визнає це хтось, чи ні, але сама Біблія - це теж до певної міри плід традиції та передання (канонічність книг, їх кількість), все це було встановлено на перших Вселенських Соборах. Целібат - це традиція Церкви, не догма. І вірні, які до цієї Церкви належать, дотримуються також і традиційних практик Церкви. Що тут дивного? Так, може пройти час, і практика целібату зникне. І, на моє глибоке переконання, целібат ніяк не пов'язаний із сексуальними збоченнями декого із духовенства. Такі речі трапляються у всіх спільнотах, збоченцями стають цілком сексуально "забезпечені" люди. Просто Церква - на видноті, хороший ньюзмейкер для журналістів:). Для багатоьох людей, які прийшли до Католицької Церкви, її сила притягання якраз і полягає в тому, що скліьки її не намагалися очорнити, знищити, бувало, вже всім здавалося, що Церква не встане після чергового удару, аж ні - почала друге тисячоліття:). З особистого: я свого часу вчився у семінарії і планував стати священиком-целібатом. Повірте, там є достатньо часу і можливостей, аби розібратися, чого ти насправді в цьому житті хочеш. Як наслідок, я покинув семінарію, зараз в мене чудова сім'я і робота. І ніхто нікого не змушує до "мазохізму".

• Подобається Подобається x 6
  5. Зануда

Зануда така зануда

Олю, а в и хіба ще не виросли з того віку, щоб спілкуватись у такій манері? А може маєте щось особисто до мене?

Такий титул носить тільки папа. :) Крім того, духовне батьківство не мусить бути підкріплене чисто фізичним досвідом. Бо тоді і усиновленнч не матиме змісту.

Вам видніше.
    Не знала, що бідні священники страждають через мої захцянки. :pardon:

6. Levko

Levko Well-Known Member

Цікаво було перечитати, те що писала Ліля... Бачите, все таки народжена згори людина мислить тверезо і розуміє такі елементарні речі...

До речі, целібат- це ще нічого... Ми зараз з дружиною дуже тісно спілкуємося з християнами- католиками. І що мене найбільше вражає і лякає водночас- це те, що в церкві взагалі відсутнє біблійне вчення про народження згори, про спасіння... Це фундаментальні речі, з котрих власне і починається християнство, якщо цього немає, то про що можна дальше говорити... Слава Богу, за те, що є у Львові греко-католицька спільнота "Руах", де хоча б трохи відкривають очі спраглим Бога людям...

• Подобається Подобається x 1
  7. Зануда

Зануда така зануда

Можу я поцікавитись на основі чого ви так вирішили?

8. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Збочення - це в людей, які морально не готові до приборкання плоті, тобто, умовно кажучи, професійно-непридатні.
    Колись на старій роботі в однієї жінки син вчився на ксьондза в Варшаві (все село звичайно знало), а вона таку мову вела: "Ну все файно, лиш уже останній курс, треба встигнути женити, доки на сан не посвятили".

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

А мене лякає інше, а саме те, що так зване "справжнє фундаментальне християнство появилося 15 років назад" і ви в це свято повірили. Ото для мене дивина. Цікаво, що було до того?

10. Levko

Levko Well-Known Member

На основі того, що знаю, бачу і чую...

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

У Левковій церкві є багато семінарій з сотнями студентів, а викладачі там вільно володіють не лише латиною, євритом, грецькою, а й іншими мовами, що дає можливість добре читати Святе Письмо. Левкова церква має купу перекладів Біблії, хай католицька церква сховається. А ще є чимало бібліотек, присвячених християнству. Ось з такої висоти можна критикувати католицьку церкву.

12. Зануда

Зануда така зануда

Знаєте ви про католиків лиш те, що чуєте, а від кого - питання? От щодо того, що ви бачите, то тут знаєте, як кажуть поляки: "pozory mylą".
    То сумно, що багато людей є лише "недільними християнами", а ще є "великодні християни", то ви поцікавтеся, що вони про Церкву знають - у вас депресія почнеться, але їм це не заважає називати себе католиками. Крім того їхнє незнання не свідчить про те, що Церква не вчить, а про те, що вони не хочуть знати.

• Подобається Подобається x 3
  13. Levko

Levko Well-Known Member

Та ні. Знаю добре, бо сам був католиком...

14. Зануда

Зануда така зануда

Значить ви були поганим католиком, раз перестали ним бути. Дякую за спілкування. Я сьогодні пригадала собі, чому стільки часу не була на форумі і чому не люблю ходити по релігійних гілках.

15. Levko

Levko Well-Known Member

16. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Бачу суперечки йдуть все більш жорстокі. А чи не краще вдатись до Писання щодо целібату.

Ось що сказав Ісус:

10 Учні говорять Йому: Коли справа така чоловіка із дружиною, то не добре одружуватись.

11 А Він їм відказав: Це слово вміщають не всі, але ті, кому дано.

12 Бо бувають скопці, що з утроби ще матерньої народилися так; є й скопці, що їх люди оскопили, і є скопці, що самі оскопили себе ради Царства Небесного. Хто може вмістити, нехай вмістить.

Матвія 19

Ап Павло:

26 Отож за сучасного утиску добрим уважаю я те, що чоловікові добре лишатися так.

27 Ти зв'язаний з дружиною? Не шукай розв'язання. Розв'язався від дружини? Не шукай дружини.

28 А коли ти й оженишся, то не згрішив; і як дівчина заміж піде, вона не згрішить. Та муку тілесну такі будуть мати, а мені шкода вас.

29 А це, браття, кажу я, бо час позосталий короткий, щоб і ті, що мають дружин, були, як ті, що не мають,

30 а хто плаче, як ті, хто не плаче, а хто тішиться, як ті, хто не тішиться; і хто купує, як би не набули,

31 а хто цьогосвітнім користується, як би не користувались, бо минає стан світу цього.

32 А я хочу, щоб ви безклопітні були. Неодружений про речі Господні клопочеться, як догодити Господеві,
    33 а одружений про речі життєві клопочеться, як догодити своїй дружині,

34 і він поділений. Незаміжня ж жінка та дівчина про речі Господні клопочеться, щоб бути святою ті тілом, і духом. А заміжня про речі життєві клопочеться, як догодити чоловікові.

35 А це я кажу вам самим на пожиток, а не щоб сильце вам накинути, але щоб пристойно й горливо держались ви Господа.

1 Коринфянам 7

• Подобається Подобається x 3
  17. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Ми вчора розмовляли в скайпі з колєжанкою, казала мені, що почала езотеричну літературу читати. Коли я спиталась чому, то відповіла:"мені цікаво, тому що там люди шукають відповіді на питання хто вони такі, куди вони йдуть, що таке смерть, що буде після неї, в християнстві, наприклад, всі відповіді на ці питання є сліпа віра в те що говорить церква".

І так багато людей вважає.

А попри все те, що люди собі придумали, в Біблії є відповіді на всі питання, і церква, як інституція, до того не має ніякого відношення.
    І кожний приклад з одуженим священником - цьому підтвердження.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ця тема що раз має якісь нові відтінки. От зараз вона перейшла в розряд: "чому ви не так віруєте, як я? Я ж - правильний, а ви неправильні."

19. Robert

Robert Well-Known Member

Олю, чому Ви так часто згадуєте про єресь? Ви впевнені? А може єресь - це Ваші переконання? Майте повагу до християн інших конфесій, їхніх традицій і правил. Шукаймо не розбіжності, а спільне.

20. Оля

Оля Старожилка форуму

Та нікого не нервує нічого. Ви ж назвалися християнами і, як стверджує Мих, стали послідовниками тої першоапостольскої Церкви ;), маєте найбільший авторитет в світі, а скандали зі збоченнями ваших ксьондзів раз у раз випливають на весь світ. От тут всі і стараються вам доказати, що то від того все, що ви перекрутили Біблію і лишень в 12 столітті дійшли до висновку, що ксьондзи мають бути безшлюбні. Тому, або ховайте беззаконня тих ксьондзів, щоби світ не показував пальцями на всіх християн, або робіть шось з тим. Впливайте на свою церковну владу, щоби вона змінювала такі закони-єресі і не позорила весь християнський світ. Тільки про то і йдеться. А решти нікого не буде цікавити, як ви вірите в Бога. То ваша і Бога справа . ;)

---------- Додано в 10:11 ---------- Попередній допис був написаний в 09:34 ----------

Занудо, не маю до Вас нічого особисто, просто відписала Вам у Вашому стилі. В чому є тут проблема?

Ну і? А де ж хоч яке роз"яснення про те, що Лілі Ви ні одним словом не заперечили, а вона ж найбільше понаписувала, ніж ми тут всі разом взяті і протиріч, і доказів, і фактів проти того целібату. Вам не було їй що сказати, бо вона права, а ми всі інші тут - ні? ;)

До того, Миху, для тих людей, була мертва релігія. Та і для більшості є і зараз. Але слава Богу, що час від часу є пробудження і люди, що щиро шукають Бога, знаходять Його. Тому треба радуватися, а не єхидничати.

А бути священником і мати сім"ю вам ніколи не хотілося? ;)

От і весь довід. :) "...ви були поганим католиком, раз перестали ним бути." Нє, щоби сказати : "Я рада, що Господь вам відкрився десь в іншій церкві." :)

Петре, а хто там вдається до Писання? Вхопилися за слова Ап. Павла і - все. Тільки ж ніхто так мені не скаже, чого вони за ті слова вчепилися тільки 12 століть після того, як Павло то сказав? А до того, виходить, Павла не слухали?

Ну і що на Вашу думку, Олю, Біблія каже по питанню целібату?

Миху, знову пересмикуєте? Тут хтось доказує, що так правильно, бо він так вірує, чи всі разом стараємося розібратися, звідки та єресь про целібат взялася і про її наслідки. А наслідки, бачите ж, плачевні. Хоча Ви доказуєте, що то не від того.

Дуже впевнена. Тому в папірчик не буду загортати, називати то якось політкоректно (як зараз модно), а саме так, як воно є. Та і то не тільки ця антибіблійна єресь, що панує в традиційній церкві. Їх повно. Але вони роблять шкоду лише для вірних тієї церкви і не моє то діло їх переконувати. Раз так хочуть вірити - нехай вірять. А єресь целібату, як я вже говорила, приводить до таких гріхів, що через це порочиться ім"я всіх християн. От тому нам і не байдужа ця тема. :sad:

---------- Додано в 10:25 ---------- Попередній допис був написаний в 10:11 ----------

Хто мені скаже з прихильників целібату, як католицька церква застосовує оці слова того ж самого Апостола Павла, які він написав до Тимофія:

1-е Тимофiю 3

1 Вірне це слово: коли хто єпископства хоче, доброго діла він прагне.

2 А єпископ має бути бездоганний, муж однієї дружини, тверезий, невинний, чесний, гостинний до приходнів, здібний навчати,

3 не п'яниця, не заводіяка, але тихий, несварливий, не сріблолюбець,

4 щоб добре рядив власним домом, що має дітей у слухняності з повною чесністю,

5 бо хто власним домом рядити не вміє, як він зможе пильнувати про Божу Церкву?

6 не новонавернений, щоб він не запишався, і не впав у ворожий осуд.

7 Треба, щоб мав він і добре засвідчення від чужинців, щоб не впасти в догану та в сітку диявольську.

8 Так само диякони мають бути поважні, не двомовці, не багато віддані вину, не соромнозахланні,

9 такі, що мають таємницю віри при чистім сумлінні.

10 Отже, і вони нехай перш випробовуються, а потому хай служать, якщо будуть бездоганні.

11 Так само жінки нехай будуть поважні, не обмовливі, тверезі та вірні в усьому.

12 Диякони мусять бути мужі однієї дружини, що добре рядять дітьми й своїми домами.

13 Бо хто добре виконує службу, той добрий ступінь набуває собі та велику відвагу в вірі через Христа Ісуса.

14 Це пишу я тобі, і сподіваюсь до тебе прийти незабаром.

15 А коли я спізнюся, то щоб знав ти, як треба поводитися в Божому домі, що ним є Церква Бога Живого, стовп і підвалина правди.

16 Безсумнівно, велика це таємниця благочестя: Хто в тілі з'явився, Той оправданий Духом, Анголам показався, проповіданий був між народами, увірувано в Нього в світі, Він у славі вознісся!

То що, на це католицька церква очі закрила, чи до неї то не відноситься? Нащо тут Павло пише про дружин, про доми єпископів і про дияконів, раз вони повинні бути безшлюбні? ;)

а де твій аватар? :)