Целібат - для чого і чи призводить до збочень?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем duncan, 5 сер 2007.

1. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Мені це відомо,
    я не є противником неодруження, яко це є особистим вибором.
    людини. У перших християн взагалі не було священників збори керувались радою старійшин, які переважно мали сімї
    У деяких релігій де вимагається целібат, він однак не є перешкодою для статевого життя (будійські монахи можуть здійснювати статеві акти з незайманими дівчатами, принаймі така традицій позбавлення незайманості тривалий час існувала в Китаї)

буду вдячний за зсилку

Останнє редагування: 9 лип 2009
  2. Даяна

Даяна Well-Known Member

Ви пишете "якби церква дозволила священикам одружуватись", НЕНАЧЕ АПОСТОЛИ НЕ ДОЗВОЛЯЛИ. А ап. Павло казхав ЯК ПОРАДУ (а не наказа), що, в залежності від ситуації,- в ордному випадку краще не одружуватись (хто може і хоче), в іншому - "краще одружитись, ніж розпалятись" (кому важке стримання), бо правила як такого не було.
    А ви праві, що фарисеї, які стараються чинити інакше, ніж апостоли, завжди були, є і будуть, нема чому дивуватись, пророцтва мусять збуватись.(1 Тим. 4: 1-3) (2 Сол. 2:3-7) (Дії 20: 28-30).
    Я згідна. Мені далеко до них. Вони навіть лімбо знайшли, не те що описані пророцтва. А стосовно пророцтва, що стосується тих відступників, що забороняють одружуватись, то,- або ап.Павло казав неправду, або пророцтва збуваються. Якщо знаєте таких у християнстві, що забороняють одружуватись,- назвіть. В інакшому випадку пророцтво ще не збулось (звичайно лише в очах католиків), бо целібату (ЯК ПРАВИЛО і ОБОВЯЗКОВА УМОВА) більш ніхто не вигадав.

Останнє редагування: 9 лип 2009
  3. Зануда

Зануда така зануда

Ви так добре розбираєтесь у пророцтвах? Знаєте, як правильно їх розуміти і до кого-чого приміняти? Я вас вітаю. Бо цією галуззю біблійних наук займається багато вчених, які десятиліття кладуть на дослідження і досі ще не отримали усіх відповідей.

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

Цісьо.... Даяна вже всьому розібралась і все знає, не "заважайте"... прирівняли до вчених, які десятиліттями....:haha:

5. Оленa

Оленa Well-Known Member

Я лише хотіла сказати, що апостольське віровчення не зобов’язує нікого одружуватись чи не одружуватись, це була порада і тому щоб звинувачувати католиків у порушені апостольського вчення потрібно мати лише велике бажання, бо інших підстав немає.

Якщо священнослужителі самі вирішили соборно збільшити до себе вимоги заради святості-то це їх ПРАВО. Якщо ж вони вирішать соборно це правило відмінити, то це також їх ПРАВО. У ПЦ також є целібат але у вигляді негласного правила. Вони теж керуються "як краще". У свідків є "кращим" щоб подружні пари не мали дітей, хоча офіційно від них цього не вимагають.
    У будь-якому колективі існують правила внутрішнього розпорядку розписані у колективному договорі, а також посадові інструкції і тому робити кому-що заманеться можна лише в себе вдома і то враховуючи інтереси інших членів сім’ї.
    Коментувати пророцтва -то не ваше. Приставка "лже" якраз дуже пасує.

КАТОЛИКАМ НІХТО НЕ ЗАБОРОНЯЄ ОДРУЖУВАТИСЬ.

Останнє редагування модератором: 10 лип 2009
  6. Даяна

Даяна Well-Known Member

1. Погоджуюсь з вами, що "апостольське віровчення не зобов’язує нікого одружуватись чи не одружуватись, це була порада ".
    2. Але ця порада, де кожен християнин САМ (а не зібрання чи собор) вирішував як йому в цьому випадку бути, переросла у правило, яке забороняє висвяченим священикам одружуватись і нехтує пояснення ап.Павла, де кожен САМ ОДНООСІБНО мав вимрішувати це питання. Це ПРАВИЛО суперечить вільному вибору і поясненням ап.Павла, де він казав, що тим, чий організм важко переносить стримання - "краще одружитись, ніж розпалюватись". Целібат як непорушне правило для будь-кого, - це порушення віровчення і практики апостолів. Коли є порада, то кожен ОДНООСІБНО вирішує це питання згідно пояснень (відповідно до бажань і рівня сексуальності), а коли є непорушне правило, - то шлях лише один. Ви не помічаєте різниці? Католицьким священикам заборонено одружуватись, і крапка. І це факт, як би його не приховували під свідомим вибором тих, хто іде на такі нав'язані зверху умови. Я нікого не суджу. Я просто знаю стосовно заборони одружуватись пророцтво (1Тим.4:1-3). А кого воно стосується, - подивіться навкруги і може знайдете таких .

Останнє редагування: 12 лип 2009
  7. консультант

консультант Дуже важлива персона

Особисто я не сприймаю поняття целібату. Якщо Бог створив чоловічу та жіночу стать, то який сенс в целібаті? Може давайте тоді не будемо їсти, пити, говорити, слухати, нюхати та робити все інше, що спроможне робити наше тіло, маючи відповідні органи. Бог - це Любов. У пік своїх почуттів та бажань люди займаються сексом, виходячи на ще вищий духовно-душевний рівень, в екстазі вступаючи в стан гармонії із своєю другою половиною. Можливо це лиш один із варіантів поняття Любові, але не розумію чому він є перешкодою на Шляху до пізнання Бога?
    Думаю, що целібат - це ширма за якою стоять в більшості особисті проблеми тих, хто пішов таким шляхом, можливо пов"язані навіть з фізичним, моральним та психологічним станами.

8. artobstrel

artobstrel Дуже важлива персона

ЖАХ! - еслии вообще
    если добровольно - идиотизм ....

• Подобається Подобається x 1
  9. Lents

Lents Well-Known Member

"В чужой монастырь со своим уставом не лезут".

Не подобається - то в наш час є багато церков, нарешті є вибір. І так має бути.

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

яку ви ігноруєте, оскільки переконуєте, що це лишнє і критикуєте церкву, яка цю пораду взяла за правило, щоб якомога ближче бути до Божих заповідей.
    Чомусь для вас апостольське вчення про те "як краще" сприймається "в штики" навіть при тому, що воно абсолютно вас не стосується. Цікаво, звідки береться така агресія і спротив? Адже слова Павла "як краще" не суперечать вченню церкви і постанова церкви про целібат - це намагання бути "як краще". Тобто вимоги церкви до священиків високе, а хіба то зле? Напевно ні, але то зі здорової точки зору, а не з хворої уяви.

11. Даяна

Даяна Well-Known Member

Вам краще уважніше читати Біблію, тоді ви може з часом побачите, що слово "краще" - це побажання, а не правило, і стосується не всіх, а тих, , які одноосібно визначають це для себе в залежності від сексуальних потреб. Ви до одного "краще" вчепились, а інше "краще" не помічаєте. У кого сексуальні потреби малі, тому "краще", а у кого більші, - тому ап.Павло ясно радить: "КРАЩЕ ОДРУЖИТИСЬ, НІЖ РОЗПАЛЮВАТИСЬ". Порада стосувалась не всіх, а робилась на власний розсуд людей. А про тих людей, які слово "краще" (яке було вибірково на власний погляд кожного) перетворили у ОБОВ'ЯЗКОВЕ ПРАВИЛО - НАКАЗА, ап. Павло каже, що говорив це НЕ ЯК НАКАЗА, а як пораду, а ті, хто перетворює це у наказа (забороняє одружуватись) назвав відступниками.
    А агресії ніякої немає, ви самі собі її вигадали. А спротив проти відступництва - це інше.:)

12. Зануда

Зануда така зануда

Досі нічого не змінилося. Людина, яка вибирає той чи інший шлях обдумує свої можливості його реалізації. Це стосується також і кандидатів у священство. То є їхній вибір і вони мають час, щоб переконатись, чи він є правильним. Від моменту початку навчання до свячень проходить 6-7 років - невже це мало, щоб зрозуміти себе, свої потреби і можливості?
    А хто вибирає цей шлях має постійно бути на сторожі - піст, молитва та самоконтроль. А хіба Христос казав, що бути його послідовником легко? Праця над собою має бути постійно - для того Бог нам дав мозок, щоб думати і вдосконалюватись.

13. Даяна

Даяна Well-Known Member

Досі нічого не змінилося?о_О
    1.Була порада,- стало правило. 2.Був власний розсуд,- стала установлена зверху вимога. 3.Порада стосувалась усіх християн,- заборона одруження вигадано для категорії придуманих новозавітніх священиків. 4.Апостольська порада залежала від рівня сексуальності, - католицьке правило ні від чого не залежить. 5.Суть поради полягала в тому, що для одних краще бути неодруженими, для інших краще одружитись, а суть католицького целібату унеможливлює одруження священиків. 6. Побажання в залежності від ситуації (рівень сексуальності) замінено на загальну заборону для священиків.
    І ніяким свідомим вибором тих, кому встановили таке правило, неможливо скрити усіх цих відступницьких змін, що переросли з поради у заборону, бо "Дух ясно говорить, що від віри відступляться дехто в останні часи, ті, .....хто одружуватися забороняє..." 1 Тим.4:1-3.

14. Зануда

Зануда така зануда

Як добре, що за віки християнства нарешті з"явився хтось, хто відкриє всім очі. :)

• Подобається Подобається x 1
  15. Мих

Мих Дуже важлива персона

а що вас турбує те, що хтось по власній волі вибрав "як краще" за правило? Заздрість мучить?

16. artobstrel

мдя ... насовали как хотели ... ну ладно поклонники целибата, не нарушает ли это основное желание Бога? если не ошибаюсь сказано было живите и размножайтесь ...

17. Зануда

Зануда така зануда

Тоді цей Божий закон порушують всі, хто з різних причин не одружився і не народив дітей. Не треба доводити до абсурду.
    Вас особисто ніхто не змушує дотримуватись целібату, чи вам "за дєржаву абідна"(с)?

18. консультант

консультант Дуже важлива персона

А чому? Голубі не в рахунок - це хворі. А решта?

19. Зануда

Зануда така зануда

Що решта? серед ваших знайомих немає таких у кого не склалось особисте життя і немає з ким народжувати дитину? Серед моїх такі є. Скакати з першим ліпшим у гречку, щоб народити "собі" дитинку їм мораль не дозволяє, то що вони грішать? Вдумайтесь!

20. artobstrel

да я ж не агитирую за или против, а за державу очень обидно но то в других ветках ... вы правильно сказали с разных причин, а я правильно написал - ДОБРОВОЛЬНО ... тем более данное понятие шире чем женитьба и рождение детей, как раз тут краеугольным камнем есть секс вообще, я так понимают что сторонники Ц. этим не занимаются...ну и как назвать людей которые этим не занимаются принципиально ???

а де твій аватар? :)