Особиста буде тоді, коли організувати собі приватну "церкву". У Церкві Христовій тре слухати, що каже Господь. В іншому випадку і до богоборства недалеко. Та невже? А ось пророку Єремії Господь сказав: І надійшло до мене слово Господнє: Не бери собі жінки. І нехай не буде в тебе ні синів, ні дочок... (16: 1-2). То що, Господь казав Єремії грішити? Відмову від життя у родині старозавітні пророки трактували як передумову цілковитого присвячення себе служінню Господу. І через це всі були грішниками? А як щодо есеїв? Вони також відмовлялися від життя у родині, але не пригадую, аби фарисеї чи садукеї вважали їх боговідступниками. А Йоан Хреститель? Невже також був грішником лише через те, що не мав жінки? Дєвушка, раджу читати Біблію, не пропускаючи сторінок. Тоді і не буде в голові туману сєрого... Мдя.. Цікава сентенція. Стосовно розмноження ангелів. Самоклонування? І в чому? І про що? І чому перестав їсти? А він умер до гріхопадіння? Туман клубочиться, нє?
РПЦ тут ніпричому. Григорій Ниський рідний брат Василія Великого, близький друг Григорія Богослова. Про чин оо. василіан чули?. Стосовно "скотів безсмістовних", це теж зі Святого Письма. Людина в пошані, але нерозумна, подібна худобі, що гине! (Псалми 48:21) Про те саме, чого люди стидяться й зараз. Уявіть собі нагого Адама, палаючого в своєму бажанні до Єви. Як би він виглядав перед очима всевидячого Бога. Або ж нагу Єву, під час її циклів .. Смертним він став через те, що не послухав Бога. Але з дерева знання добра й зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш! (Буття 2:17) Підійміться, що би не доводилось повзати.
Святитель Григорій Ниський, котрого так само визнає Католицька Церква як і його рідного брата Василія Великого (нехай вас не хвилює російський переклад, українського нажаль немає), якраз і каже: Но какой способ размножения у естества ангельского - это неизреченно и недомыслимо по гаданиям человеческим http://www.vehi.net/nissky/nissky.html Утім, що розмноження може бути іншим говорить й той факт, що Бог розмножив Єву з Адамового ребра.
Не розмножив, а створив. Розмножуватися люди успішно почали самотужки. "Ребро" - символ тісного зв'язку між чоловіком і жінкою. Символ рівності. Перед тим Господь приводив до чоловіка різних тварин, аби той обрав собі поміч, йому придатну. І такої помочі чоловік не знайшов. Щоправда, богослови часом розважаються, коли кажуть, що в ребрі нема навіть кісткового мозку...
Все ж Бог являється людям яко чоловік. Чоловіком й сотворений Адам на образ Божий. Жіноча половина, це одна з допоміжних сутностей людини, через яку та має перейти. Тварини (тваринне) для того, щоб над ними людина панувала. Це вони розважаються і скоріше це не богослови. Побутує думка, нехай це вас не здивує, що жіноча половина це РОЗУМ, а чоловіча половина це ВІРА. Суть ось у чому. Людина покликана до Божої досконалости. Отож, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний! (Матвія 5:48) Досконалими з-під нагайки не стають, ними можемо стати лише з власної волі. Для цього й надана людині свобідна воля. ВІРА в Бога -- й обирає Бога. РОЗУМ же, грунтується на своєму власному й обирає з-поміж власного (відчуттєвого) і Божественого.
стосовно Ієремії - подавайте цілу цитату . дослідіть цей біблійний характер - чоловік слабкий духом та тілом, переляканий, невпевнений в собі нитик, який або лементує на цілий світ, який той світ недосконалий та поганий, або на себе недолугого. в англійській є навіть похідне слові jeremiad - той, хто постійно жаліється на життя. ясно, такий чоловік не пристосований до нього, не в стані бути опорою не тільки самому собі, але й іншим. але для цього в пророцькій книзі є виправдання офіційне - дозвіл Бога, видіння. тобто, для неодружених має бути індульгенція від Бога. багато таких в Біблії ? адже практично усі апостоли християанські були одружені та мали дітей. В Біблії на цьому увага не акцентується, бо це by default єврейської віри мається на увазі. оце Ваше "Відмову від життя у родині старозавітні пророки трактували як передумову цілковитого присвячення себе служінню Господу." - брєд сивої кобили. пардон!... не пишіть більше такого. якщо Ви десь читаєте про єврея, що він був (Є) раввином, це автоматично означає, що в нього є дружина та, ймовірно, багато дітей, бо навіть природня контрацепція заборонена їм вірою. й обов"язок правовірного єврея - задовольняти свою жінку сексуально.(не навпаки). раввин вірить, що першим питанням на Суді до душі буде "Чи ти виконала свій обов"язок та утворила сім"ю?" ось так і не інакше. В найвищому Єврейському суді бездітний Верховний суддя не може займати таку позицію, бо діти вчать співчуття, розуміння та бажання допомогти. тепер, коли Ви (ми з Вами на "Ви" - не забувайте , будь ласка) це знаєте, розгляньте з цього кута зору постать Іоана Хрестителя. Він народився в стародавній родині ваввинів й мав право стати Верховним первосвященником. І коли Ангел Габрієль з"явився перед Захарієм , він повідомив, що народжений син буде служити людям та Господу (як священник). Логіка працює?
о, Боже! які діти поприходили на цей Львівський форум..... соромно коментувати Ваш пост, Юрій. Адам - душа. Душа. не мужчина. Єва - не жінка. на цьому рівні розгляньте сюжет. Підійміться на цей рівень, бо Ви повзаєте.
перечитайте . Бог поставив Ангела стерегти Дерево Життя, щоб Адам не їв з нього плодів і не жив повіку.
Не послухаю жінку, як радив ап. Павло. Писатиму. Адам не мужчина. Єва не жінка. Тварюки напевно, нє? Дєвушка, здається це Ви повзаєте на рівні інстинкту розмноження і годі Вам піднятися вище. Множтеся собі в мирі, не тре так надриватися. Біблію Вам однаково не збагнути. У мене логіка цілком справна. Саме тому і Біблію буду розглядати не з Вашого кута, а з точки зору вчення Церкви.
Рабе Божий, Робін - чи Вам хтось стане на перешкоді в цьому ? маєте проблеми з жінками - я Вам в цьому не допоможу. але й загострювати їх не стану..... щастя Вам на Вашому шляху.
Які проблеми можуть бути? Жінки - це такі потішні сотворіння. Сумно було би, якби Господь такої радості не сотворив. А за квіточки дякую
адам - душа. єва - бажання. зрозумієте, як вони взаємодіють й хто кого контролює, - підійдете ближче до Дерева життя., - "переможцеві дам їсти від Дерева життя, яке в раю Божім." Чи Вам збагнути Біблію? (це був мій останній допис на цій гілці.Па!)
Що ж такого сороміцького вам завиділося в моїх постах? Людина -- душевно/тілесне, цілісне сотворіння. І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її, і стала людина живою душею. (Буття2:7) В російських перекладах часто можна зустріти вираз душевный человек, тобто тілесна людина.
Такого поняття як целібат в Бога не існує. Нема світських священників! Нема одружених священників! Священник є лише той, який виконує три євангельські ради – добровільна убогість, довічна чистота душі і тіла і Святий послух Богові. А те, що у схдній церкві дозволено одружуватися священству, то є великим спротивом Божій Волі. Тут варто застановитися над історією. Дозвіл жонатого священства в східному обряді, ухвалений на Трулянському соборі 692р. в Царгороді, проведений східними церквами під керівництвом цісаря Юстиніана ІІ, Папою Римським Сергієм схвалений не був, а навпаки Папа відмовився приймати участь і пізніші Папи Римські, хоча і мирилися з цим блудом, благословення ніколи не давали і неодноразово робили спроби повернути чистоту Христового вчення. Цей собор є не визнаний Церквою, бо Папа його не підписав. А ще 385 р. Папа Римський Сиріцій на жалобу єпископа Тарагонського Гімерія в Іспанії про те, що деякі після висвячення не хочуть покидати жінок, наказує позбавляти таких права духовного сану чи то єпископа, чи священника, чи диякона. Подібні рішення є в постанові Ельвірського синоду 306р., Картагінського синоду 401р., Папи Інокентія (402-417).
Ви ту Божу Волю покажіть. Де Бог сказав, що то його волі суперечить? О, Самойлович теж у новітню секту припишеться, так бачу...
Бог дав нам власний приклад. Приклад Своїх Апостолів. Звичайно ніхто нікому не може заборонити одружуватись, так як ніхто не може заборнити комусь грати на фортепіано в рукавицях з двома пальцьома. Бо багато ми всі помиляємось. Коли хто не помиляється в слові, то це муж досконалий, спроможний приборкувати й усе тіло. (Якова 3:2) А я хочу, щоб ви безклопітні були. Неодружений про речі Господні клопочеться, як догодити Господеві, а одружений про речі життєві клопочеться, як догодити своїй дружині, і він поділений. (1-е Кор 7:32-34) Для цього й цилібат.
Ну, може, то банально зазвучить, але до мене Христос ближче, а папа далеко... Апостоли були розлучені? Чи ніколи не одружувалися? Чи ви хочете сказати, що Христос заперечив Боже "плодіться й розмножуйтесь"? А щодо Павла зверніть увагу, що він пише "а Я хочу", він не каже, а Бог наказав чи Бог хоче. Це суто Павло від себе то писав, підкреслено від себе. Христос же каже: Чи ви не читали, що Той, Хто створив споконвіку людей, створив їх чоловіком і жінкою? (Матв.19:4)
Лілю, ну ви знаєте моє ставлення до теми - священник має бути нежонатим і крапка. Тому й поставив плюс, хоч одна дівчина тверезо і розумно до целібату ставиться...
Та мені байдуже, хто і як ставиться до целібату. Нащо з того догму робити? Такої догми нема. І те, як і хто ставиться до целібату теж нічого не міняє. Єдиною в світі Церквою із обов"язковим целібатом є Римо-Католицька. Тільки якщо ви належите до однієї зі Східних Католицьких Церков, то це взагалі забавно. Але знову ж таки, це цілковито ваша справа. Так само, як цілковита справа тих, хто за вуха притягує до целібату слова із Біблії.