Целібат - для чого і чи призводить до збочень?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем duncan, 5 сер 2007.

1. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

але у тебе і підхід до Біблії!.. о_О
    які "запозичення"?!! о_О
    так можуть говорити агресивні атеїсти, а не віруючі...
    я думаю, що тут якраз ситуація навпаки -- не Біблія "запозичила", а відомості з Біблії було запозичено різними культами...
    історія наших часів говоре, що це цілком нормальним є, наприклад, мормони таке робили, різноманітні секти, які видирали і видирають фрази з Біблії та трактують їх як хочуть!
    але чи це означає, що це в Біблії зібрано всі ці різноманітні трактування?... ;)
    :empathy: це і була відповідь....

2. Robin

Robin Well-Known Member

І я про те кажу: якщо людина не може вмістити, то нехай не розводить філософію (отсебятіну) і не займається ревізією Господнього вчення. І нехай не доводить, що це Христос казав одною рукою триматися за пристіл, а другою - за спідницю. Це - народна самодіяльність, аби оправдати відсутність Божого покликання служити біля престолу.

Довідка:
    ЦЕЛИБАТ – безбрачие духовенства в Католической Церкви.
    В древней Церкви целибат был распространен среди духовенства как Запада, так и Востока, но документов, подтверждающих обязательность этой практики, не сохранилось.
    Руководствуясь примером Иисуса Христа и движимые мыслью о великой награде, уготованной тем, кто отвергнет семейные узы ради Царства Небесного (Мф 19:10-11; Лк 18:29), люди, желавшие принять духовный сан, внутренне были готовы к тому, чтобы не вступать в супружеские отношения или разорвать их, если они уже состояли в браке.
    Апостол Павел высоко ставил девственность и убеждал, что супружеские отношения неизбежно нарушают душевную цельность человека, побуждая его угождать скорее жене, чем Господу (1 Кор 7:32-35).
    Со временем то, что ранее было вопросом добровольного выбора для духовенства, стало предписываться ему сначала обычаем, а затем и законодательными актами.
    Законодательное обоснование целибата на Западе в общих чертах было осуществлено в эпоху Папы Григория Великого (590-604 гг.), а на Востоке – Трулльским собором (692 г.).

Останнє редагування модератором: 14 жов 2008
  3. mavka

mavka Well-Known Member

почитала тут деякі ваші дописи, напрочуд цікаві, доречі, й вимушена зізнатись, що
    багато б дізналась нового, коли б самовпевнено наважилась дискутувати з Вами щодо певних спірних питань.
    не маю сміливості, а радше, часу,
    проте хотіла б довідатись, хто були такі ті коринтяни, скільки їх було душ, які в них були конфлікти всередині племені, що ліпше було б їм порушити головну заповідь єврейського Бога "множіться та розплоджуйтеся".
    дякую наперід.

• Подобається Подобається x 1
  4. Зануда

Зануда така зануда

Чесно перечитала всі дописи на цій гілці. Посміхнулась не один раз. Позитивненько.;)
    Пупере, ви готові вступати до лав СЄ - ви здобули одну з найважливіших навичок цього товариства - не слухати і не приймати до уваги аргументів інших співрозмовників, ви так часто повторюєте одне і теж, хоча вже різні люди по кілька разів говорили протилежне і довели свої слова, що стає цікаво, як вам вдається цього не помічати.:pardon:
    Миху, ваші благі наміри це чудово, але їх замало, щоб переконати когось у власній точці зору. Особливо, якщо суперечка йде між дружиною священика та прихильником СЄ.:dntknw:
    Кожен захищає свою точку зору. Кожен в чомусь правий. Але на мою думку святість священства не в наявності чи відсутності родини, а в його готовності до жертви.
    Самотній священик несе важку ношу. Він одинокий фізично. Його ніхто не чекає вдома, йому важче знайти співрозмовника, який би його зрозумів і перед яким не треба тримати "марку". Але - він знав на що йде. Яка заслуга в людини, що не грішить, бо немає нагоди, бо немає спокуси і не має чого уникати? А яка заслуга в того, хто молитвою і постом, працею над собою своїми слабкостями бореться зі своєю природньою схильністю? Отож бо! (с) Целібат не є примусовим, римо-католицькі священики нічого не підписують - це добровільний акт повного підпорядкування себе, з душею і тілом, служінню в чистоті Господу. Семінарія є не лише для того, щоб здобути магістра теології, але й для того, щоб перевірити себе у служінні такого роду. А що стосується сексуальних збочень серед священства - то хочу сказати, що тут переплутані причини і наслідки. Вони не стали педофілами чи гомосексуалістами, бо були неодруженими, а радше вибрали священство, як засіб для реалізації своїх збочених уподобань - закрите семінарійне середовище молодих здорових хлопців і натовпи дітей на катехізаціях, гуртках при церкві etc.
    Священство для таких - це засіб, але не причина.
    Одружені отці - це також тяжкий хрест. Бути хорошим священиком і одночасно хорошим сім"янином, чоловіком, батьком - це нелегко. Це також постійна робота над собою, боротьба зі спокусами, але іншого характеру.
    От багато говорилось про матеріальну сторону. Як важливо не перетворити покликання на роботу, а ще страшніше на "калим".
    І це не залежить від сімейного стану. Це залежить від рівня розвитку душі.
    Я думаю, що Церкві потрібні різні отці - такі, що приходять з 3-ма дітками на Літургію і найменше обо"язково закричить "тятьо", коли отець вийде з Царських врат, а люди глянуть, яка чудова сім"я, який то гарний приклад для молодих,але потрібні і такі, що самотньо у фізичному розумінні, але з Богом в серці жертовно служать іншим, показуючи, що людина не тварина і може панувати над своїми інстинками і керувати своїм тілом.
    І ще раз повторюсь для пупера: імпотент священиком не стане, його не приймуть в семінарію і довідку йому не видають в поліклініці за місцем проживання, а після медкомісії в семінарії. Бог не жебрак, щоб брати собі те, що нікому не придалось - Йому потрібні найкращі. :tongue:
    Ніхто нікого не змушує до целібату, але свідомий свого покликання дорослий чоловік має вибір. Якщо покликання істине - він буде з Божою поміччю намагатись його достойно виконати.
    Ліля озвучила хорошу фразу, дозвольте без цитування, бо поки знайду світати почне :), йшлося про те, що не варто надто покладатись на власні сили, що вірячи в Бога, покладаючись на Його мудрість можна прекрасно сумістити сім"ю і священство. Чиста правда! І та сама правда абсолютно примінима до целібату. Не варто бути надто самовпевненим - "просіть і дадуть вам, стукайте і відчинять"(с)
    І на завершення:) перед поєдинком в Кличка брали інтерв"ю і коли спитали, чи доведеться вам від чогось відмовитись підчас приготування до такого важливого бою у вашій кар"єрі він сказав: так, я відмовлюсь від сексу, від жирної їжі ...і ше ряду речей і зосереджусь цілковито на роботі над собою. От вам і відповідь на питання, на які жертви часом мають йти люди, які мають інше покликання ніж священство, але мають при тому сім"ю - спортсмени, художники, поети. Всі вони по різному і різною мірою, але жертвують чимось чи кимось заради того, що в їхньому уявлення має стати геніальною музикою, художнім шедевром чи спортивним рекордом. Для того щоб отримувати - треба бути готовим давати. Часом переступити через власну природу, щоб з готовністю зануритись у служіння, а часом, щоб служити і достойно використовувати при цьому свою природу. :)

• Подобається Подобається x 2
  5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Звичайно важко, то є на грані можливостей, а тому.....
    От уявляю собі священика(чесного), який повинен жити за рахунок того, що йому дадуть за похорон, хрещення, вінчання... Добре, коли парафія велика.... Інша робота - не можна. З іншої сторони скинути матеріальний тягар на дружину - теж не вихід.... Плюс робота з парафіянами, з дітьми парафіян.... То є надзвичайно важкий тягар. Я то собі мало уявляю як то все можна об"єднати.
    Що до дружини священика, то для повного відчуття тре бути у Галичині, мати в селі(наприклад) парафію і тільки тоді було б цінно послухати думку їмості. (Без образ та закидів)

6. duncan

добре, добре.... :)
    ваші "доводи" я знаю: "це бог вирішив"... :)

тільки історія говоре протилежне: ваша релігія включно з догмами, церемоніями тощо -- нормальний бізнес-проект....

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

СЄ так само... стадіони... збори... церемонії....

8. duncan

що ви ще могли сказати?... :haha: :haha: :haha:
    пустозвонимо, пан мих?...
    свідки Бога Єгови ніколи не пхалися в політику!..
    їх цікавлять тільки Божі правила...

а ваша КП-релігія від самого початку створювалася, як політичний бізнес-проект....
    і примусова імпотенція попів -- одне з правил, бо гроші тоді відходили від старших попів до дітей молодших... :haha:
    це ж очевидно.....
    ваші потуги виправдати якось це релігійно -- смішні.... :)))

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

радує те, що проти моєї репліки Ви жодним словом не обмовили, а просто перейшли на інше.

10. duncan

є такий метод при веденні дискусії: не зважати на всі аргументи, які говоре співрозмовник і постійно акцентувати увагу на якійсь дрібничці....
    мовляв: "а ви не відповіли, про що тут ще говорити?!!!!!!!!!!" :haha: :))) :))

етапять, пан мих, у вас це гарно виходе!... :good: :haha:

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Як???

Ви почали про церемонії, а сказав, що у СЄ теж є церемонії, потім ви зї"їхали з теми, про що я написав, а ви тепер філософствуєте про стиль розмови і таке інше....:)

12. duncan

та невже?...
    мова про те, нащо целібат...
    я й написав: бізнес-проект, де примусова імпотенція попів -- вимушений крок старших попів....

а ви що написали?...
    свідки тут до чого?.. :haha: :))) :))

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ваші слова?

А СЄ інші?

14. duncan

звичайно.
    свідки Єгови -- єдина громада на планеті земля, яка найбільше схожа на християн....
    це перше...
    і друге: свідки Єгови ніколи не позиціонувалися, як бізнес-проект, як штучно створена язичником чи антихристом державницька релігія для заробляння баблосів, захоплення необмеженої влади тощо.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну десь тут можна й згодитися.
    Ми - християни, а вони (СЄ) найбільш схожі на християн.

А хто себе позиціонує, як бізнес-проект? Нема такої релігії....

а ким створена організація СЄ? Не відступником? Грошей у неї нема?

16. duncan

ви (персонально) і ваша КП-релігія мало спільного має з християнами.
    факт!
    є, ваша!
    свідки Єгови не поставили за самоціль -- збір грошей для дармоїдів у рясах...

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я думаю, що якби не моя релігія, то навіть би такого слова, як християнин сьогодні б просто не існувало.

приведіть приклади, де моя релігія позиціонує себе, як бізнес-проект - підвищу карму.

не наїжджайте на Ліліного чоловіка.

18. duncan

ой, дякую, але не тре мені послуг... ))))))
    ваші попи -- це дармоїди, оскільки таку армаду тре годувати -- це бізнес-проект.
    я не машина, щоб на когось наїжджати.... ))

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

Гм.... то ваш домисел, ваша думка, а не те, про що Ви стверджували раніше, нагадаю: КП-релігія позиціонує себе, як бізнес-проект....

Тоді скажіть прямо: Лілін чоловік - дармоїд у рясі?

20. duncan

саме так, замішаний на релігії (невігластві людей) бізнес-проект...
    це ви у ліліного чоловіка спитайте.. ))

а де твій аватар? :)