Целібат - для чого і чи призводить до збочень?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем duncan, 5 сер 2007.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

Відповідь: Дискусії щодо різних питань традиційного християнства

І я поважаю твори...синів священників..

"Свобода" — найпростіше слово в світі,
    Це подих, мрія, листя золоте,
    Це те, що по воді мене веде,
    Єдине, задля чого варто жити.

Навіщо боротьба,— мені казав один.
    Мовляв, дарма її шукати по майданах,
    Бо завтра вранці буде все те саме —
    Прокинешся холоп, холопів син.

Неправда твоя, повінь не спинити.
    Моє вино і хліб, свідомість і буття —
    Шукать не треба те, що маю все життя.
    І ми зійшлися греблі потрощити.

• Подобається Подобається x 4
  2. JaguaR

JaguaR щасливий

дотепно.

...не думайте, що знаєте, чому я поставив три крапки.

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Я зараз хворію, то трохи поволі доходить. Не проясните?

4. harmony

harmony Well-Known Member

Так, це була доволі "дотепна" відповідь. Я навіть не знав, що відповісти, але потім прийшов до висновку, що кожен має право на свою думку.

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я й не заперечую. Просто чоловік пропонує, щоб священик жив безкоштовно для церкви. Тобто, захотів похрестити дитину - священик все кинув - приїхав, похрестив. (От не знаю проїзд як? безкоштовно?). Ну але що не кажіть, самому легше матеріально, аніж з сімєю, хоча, звичайно, багато залежить від самого священика. Але тут є два обовязки, які тре поєднювати: утримувати сімю і служити Богові, а то все важче, ніж робити одне з них.

6. Liliyah Romanova

Матеріяльно то легше, але чисто по-людськи - ні.
    Чоловіком та жінкою їх створив, хіба ні? То вже католики придумали, що хлопові ніц не треба, от і мають: діти наліво, конкумбінати, гомосексуалізм та педерастія. Все дуже "природньо". Зате матеріяльно легше...
    А оце типова відмазка, яку придумують собі одружені християни, які занедбують свої обов'язки щодо Бога (не маю на увазі вас особисто, тільки таке думання, так каже чи не кожен 2-3). Зовсім воно не є важко. Утримувати сім'ю, дбати про сім'ю, служити Богові та людям, то все нерозділене!
    Богові дякувати, був колись у Любліні мудрий отець, який, коли семінаристи питали його "отче, а як поєднати священство і подружжя", казав "та що ви хлопці за питання ставите, воно ніколи розділене й не було".
    Легше сказати саме так - робити щось одне легше. Але пригадайте притчу про таланти. Хто закопав свій, що отримав?
    Як людина на Бога надіється, то й дається їй багато. І таке є, то не вигадки. Тільки реба вміти віжки зі своїх рук впустити і Богові дати. Але для того треба перестати у всьому лиш на себе надіятися, та тільки голосно говорити, що є надія на Бога, коли її насправді нема.

• Подобається Подобається x 1
  7. Мих

Мих Дуже важлива персона

То не відмазка, а реалії життя, інакше монахи були б одружені.

• Подобається Подобається x 2
  8. Liliyah Romanova

Все, що ви сказали в цих словах, то це те, що ви не розумієте сенсу монашества.

9. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Справжній священник, слуга Божий, має бути не одружений! Крапка. Це аксіома, якій вже більш ніж пару тисяч років, і якогось доведення чи спростування вона просто не потребує.

10. Liliyah Romanova

Ну і де ж така аксіома? Не покажете мені?
    Може, ви ще й розкажете історію целібату та коли він почався?
    Як на мене, Самойловичу, то це пустий крик, без основи під ногами. Обґрунтуйте. :)

Ой, Самойловичу. Але насмішили... [​IMG] [​IMG] [​IMG]

11. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

десь... [​IMG]
    колись... [​IMG]
    я читав, що в стародавньому єгипті жерці мали доводити, що не мають статевого потягу....
    виходили "на люди" і демонстрували "це", їх по-різному спокушали, але вони мали показати відсутність ерекції....

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

А я й не говорив жодним словом про сенс монашества.
    Та чомусь у посланні до корінтян ап. Павло каже:

1-е до коринтян 7
    1 А про що ви писали мені, то добре було б чоловікові не дотикатися жінки.
    7 Бо хочу, щоб усі чоловіки були, як і я; але кожен має від Бога свій дар, один так, інший так.
    8 Говорю ж неодруженим і вдовам: добре їм, як вони позостануться так, як і я.

Я й не стверджую, що якщо чоловік одружений, то грішний. Але, якщо він хоче більше часу присвятити Богу, бути більш досконалим, то звичайно, тоді не варто одружуватись.

• Подобається Подобається x 2
  13. Liliyah Romanova

Іще один доказ на походження християнства невідомо від кого? [​IMG]
    І що? Вдавалося тим жерцям? Хоч трохи?

От, що цікаво, католицькі целібси би такий тест навряд чи пройшли. Адже імпотентові свячення не дадуть... Має принести довідку, що здоровий і "там" також, тоді висвятять...

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Від кого довідку?

15. Liliyah Romanova

Еге ж, і ви зовсім не вириваєте цитату з контексту? А ще й до всього знаєте, чому саме Павло так писав? Знаєте?

Від лікаря.
    Невже ви не знали?

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

ну кожна цитата з Біблії є вирвана з контексту всієї Книги.

Лікаря чи лікарки?

17. Liliyah Romanova

А тепер подумайте.
    Якщо сказано, що кому БІЛЬШЕ дано, з того більше спитають, то кому дано більше? Чи священикові-целібсові, що лише себе обходить, чи тому, котрий дбає і про сім"ю, і про паству?
    У чому та досконалість, на ваш погляд? У тому, аби мати якомога менше обов"язків і за якомога менше відповідати?

18. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

Ліля, священник має встати зранку, помолитися і сказати собі "Господи, дай мені сили на сьогодні в боротьбі за душі і допоможи повністю віддатись служінню Тобі... Так, Ок, я готовий, з чого починати?!".
    А не думати по ранковій молитві шось типу "Так, не забути купити каву жінці на іменини, ага і памперси дітискам обов"язково!".

19. Liliyah Romanova

А це для вас має принципове значення? Цікаво чому?
    Добре, нехай буде вирвана з контексту.
    Дайте відповідь на питання просто.
    ЧОМУ САМЕ Павло так писав?
    Це перше. А по-друге. Там же не сказано "священикові", там сказано "чоловікові". То чому ви (Самойловичу і ви теж, раз ви вже тут [​IMG]) не виконуєте його настанови?
    Бо легше на духовних осіб зіпхнути? А нас, людей світу, то не стосується? [​IMG]

М"яко кажучи, примітивно.
    Чому? Бо дивишся під призмою власного життя.
    Ми наприклад вранці або разом молимося з нашим татком правило, або я малого збираю, а він молиться сам, якщо запізно встанемо. І так є у всіх священичих родинах, які знаю. Отець рано в першу чергу йде до покуття чи каплички (хто що має) молитися, а вже тоді має час на буденні справи.
    Увечері ми присвячуємо від 30 хвилин до години часу на молитву та читання Письма. А з наших богословських дискусій та різних моїх питань часто родяться його проповіді, бо він думає, що раз Ліля таке питання задала, то воно і ще когось може цікавити, то давай я іншим теж поясню. І люди потім підходять і дякують.

Смішно буває інше, коли отець посповідає, а людина потім до їмості йде жалітися, але каже "отцеві не кажіть". І тоді ситуація трохи комічна, бо обоє зберігають таємницю сповіді тієї ж людини. Ну, але таке рідко буває. У мене лише двічі поки трапилося.

До церкви ми ходимо не лише в неділі та свята на Літургії. У неділю ми на утрені, а тоді й на Літургії. На Паску та інші свята ми в церкві більше як вдома. До півночі, а часом і довше... Від 10 ранку, або й від 8-ої...

Про які памперси мова? Те, що щось якось уклалося у твоїй голові, не значить, що так само є укладено у всіх поголовно...

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну.... ми говоримо про різні речі. Ви говорите про целібат, щоб про себе більше дбати, а я про целібат, щоб більше часу посвятити Богові. І тут ця фраза "кому більше дано...", думаю не до цього сказано...

а де твій аватар? :)