Сьогоднi вповнюється 70 рокiв Кіту Річардсу - спiвзасновнику великих "The Rolling Stones" Long Live Keith!
22 грудня 1989 року, після відмови армії брати участь в розгонах антикомуністичних демонстрацій, що тривали в Румунії близько тижня, і втечі диктатора Ніколае Чаушеску та його дружини Єлени з Бухареста, до влади прийшов Фронт Національного порятунку. 42 роки комуністичної диктатури закінчились через тиждень після того, як сили безпеки відкрили вогонь по демонстрантах в Тімішоарі. Ніколае та Єлена Чаушеску були заарештовані в районі міста Тирговіште 24 грудня при спробі втечі, і 25 грудня, після засідання надзвичайного воєнного трибуналу, їм було винесено смертний вирок за особливо тяжкі злочини проти народу. Вони були визнані винними у збройному виступі проти народу і держави, руйнуванні державних інститутів влади, геноциді власного народу (смерті 60 тисяч чоловік), підриві національної економіки (переведенні на особисті рахунки в банках Європи 2 мільярдів доларів). Вирок був негайно приведений до виконання.
Сьогодні, у віці 94-х років, помер Михайло Калашніков 82 роки тому народився актор Лев Дуров 236 років тому народився імператор Олександр 1-ий 55 років тому народився Дейв Мюррей (гітарист, один із засновників "Iron Maiden")
1937 - народився В'ячеслав Чорновіл, український політик, громадський і державний діяч, дисидент і політв'язень радянських часів, літературний критик, публіцист. Один із лідерів рушійної сили здобуття української незалежності - Народного руху України. Чорновіл був кандидатом у президенти на виборах 1 грудня 1991 р. (друге місце, 7 420 727 голосів, або 23,27 1798 - народився Адам Міцкевич, визначний польський поет-романтик і діяч національно-визвольного руху ("Пан Тадеуш", "Дзяди"). Народився в Бєларусі (сучасній) 1844 - народився Євген Желехівський, український лексикограф, фольклорист, педагог, громадський діяч на Галичині. Один із засновників товариства "Просвіта" у Львові. Автор двотомного "Малорусько-німецького словника" (містить понад 64 000 слів, уживаних як на Західній, так і на Східній Україні). Свого часу цей словник був найповнішім джерелом для знайомства з лексикою української мови, відіграв важливу роль у поширенні нової української літературної мови в Галичині та витіснення з ужитку язичія. Застосований у словнику фонетичний правопис - т. зв. желехівка - хоч і мав певні вади (зокрема, писалося "тїло", "мясо", "сьміх", "українский"), але в 1892 р. був запроваджений у школах Галичини й Буковини як обов'язковий, використовувався у виданнях народовців та НТШ і взагалі сприяв зближенню західноукраїнського правопису зі східноукраїнським 1900 - у Ляйпцігу вийшов перший номер ленінської газети "Іскра" з якої розгорілося таке, б.., полум»я...
Сегодня день рождния великолепного музыканта, композитра и аранжировщика Джеффа Линна Jeff Lynne & Richard Tandy Reunite for Evil Woman
95 років тому 31 грудня 1918 і 1 січня 1919, великопольскі повстанці визволили від німецького панування містечко Кротошин у Познаньщині, де я жил і учився в 70-х роках. 1 січня, за допомогою бронепотягу «Познаньчик» повстанці захопили залізницю і здалися німецькі казарми. Крототшин залишился в руках повстанців до перемір"я в Трірї 16 лютого 1919, і від цього часу є повітом у складі познанського воєводства Uploaded with ImageShack.us
62 роки тому народився Том Гамільтон (бас-гітарист "Aerosmith") 65 років тому народилася Донна Саммер (американська співачка)
Цей приємний день в історії 31 грудня 1947 року в селі Загальці Бородянського району Київської обл. підпільники ОУН вбили лейтенанта МГБ Мізякова
8 січня 1935 року, на Черкащині народився Василь Андрійович Симоненко, український поет, журналіст, один з активістів руху «шістдесятників». "Україно! Тебе я терпіти не можу, Я тебе ненавиджу чуттями всіма, Коли ти примітивна й на лубок похожа, Коли думки на лобі у тебе нема. Я люблю тебе іншу — коли ти бунтуєш, Коли гнівом під кручі клекоче Дніпро, Коли думаєш ти, коли бачиш і чуєш І несеш од криниці вагоме відро."
Нині 360 років з ганебного дня Переяславської зради Якби-то ти, Богдане п’яний, Тепер на Переяслав глянув! Та на Замчище подививсь! Упився б! здорово упивсь! І препрославлений козачий Розумний батьку!.. і в смердячій Жидівській хаті б похмеливсь Або в калюжі утопивсь, В багні свинячім. Амінь тобі, великий муже! Великий, славний! та не дуже... Якби ти на світ не родивсь Або в колисці ще упивсь... То не купав би я в калюжі Тебе преславного. Амінь. Т.Шевченко.
22 січня 1969 року молодший лейтенант Віктор Ільїн з двох пістолетів випустив 16 куль у лімузин Брежнєва та лімузин, в якому їхали космонавти. Було вбито водія, поранено двох космонавтів і одного мента. Ці постріли могли змінити хід історії України: космонавт Береговий відбувся лише кількома порізами від уламків скла. Як відомо, Береговий (як депутат) дав хід процедурі зняття судимостей з нашого дорогого президента. Хоча... не Береговий, так інший... Валерія Новодворська. СВОБОДА Юноше (В.Ильину), стрелявшему в Брежнева, посвящается Свобода плакать в молиться, Высмеивать и отрицать, Свобода жаждою томиться, Свобода жажду утолять. Свобода радости и горя, Свобода сжечь все корабли, Свобода удалиться в море, Отказываясь от земли. Свобода ниспровергнуть стены, Свобода возвести их вновь, Свобода крови, жгущей вены, На ненависть и на любовь. Свобода истерзаться ложью, Свобода растоптать кумир - По тягостному бездорожью Побег в неосвещенный мир. Свобода презирать и драться, Свобода действовать и мстить, Рукою дерзкой святотатца Писать: не верить, не кадить. Свобода в исступленье боя Традиций разорвать кольцо И выстрелить с глухой тоскою В самодовольное лицо. Свобода бросить на допросах Тем, чье творенье - произвол, В лицо, как склянку купороса, Всю ненависть свою и боль. Свобода в мятеже высоком Под воплей обозленных гром Уйти, как прожил, - одиноким Еретиком в гордецом. Свобода у стены тюремной, Повязкой не закрыв лица, Принять рассвета откровенье В могучей музыке конца. 1969 г.
Бій під Крутами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва.