Біль

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем ABDURAKHMAN, 23 чер 2010.

1. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Як казали древні греки - усе добре в міру. І біль також. Він і сигналізує про проблему, і вчить, і створює необхідний контраст для радості... і в той же час надмір болю паралізує, знеохочує до життя.
    Тому щасливою є не та людина, що ніколи не знала болю, а та, в якої в житті "червоні і чорні нитки" сплелися в гармонійний узор, в якої біль - це лише тло, що дозволяє радості виблискувати яскравіше.

• Подобається Подобається x 2
  2. Svjato

Svjato Well-Known Member

Втома, або пошкодження клітин, що сприймають імпульси від інших клітин і самі стають джерелом болю (пошкодження)

---------- Додано в 12:36 ---------- Попередній допис був написаний в 12:35 ----------

Як перевтомите очі - буде вам біль. Ніколи очі не боліли?

---------- Додано в 12:37 ---------- Попередній допис був написаний в 12:36 ----------

Як критичних - то завжди... (інакше вони не критичні :))) )

---------- Додано в 12:39 ---------- Попередній допис був написаний в 12:37 ----------

Якщо ви знаєте, що вам зробили погано - ви не реагуєте? Вас не болить? Так і мозок знає і дає реакцію (інформацію) свідомості, ЦП...

3. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

А душевний біль можна пояснити з фізіологічної точки зору? теж би мали якісь процеси відбуватися...

4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я не Бог, пояснити не можу.
    Але очевидно що якісь зв'язки із свідомістю є. Інакше людина б не сохла.
    Смута кістки сушить - десь таке в Біблії є.

Мене завжди цікавило пробудження - коли ще свідомість не прийшла до тями і іноді навіть не пам'ятаєш, що закоханий. Ні болю, ні жалю, ні переживань - рай на душі перші секунди а потім загрузка операційної системи і знову по новій - а вечором тільки спробуй заснути. Клавіші OFF немає ;)

5. ovod

ovod Well-Known Member

а хіба не достаньо просто інформації про те що такий орган зазнав пошкодження, до смерті залишилося 10, 9, ... секунд :)
    А не тоді коли настає шок і нічого робити не можна.
    на жаль чи на щастя мені у майже відповідній темі майже ніхто не відповів :)
    це "болять зорові м'язи" - так бувало, а щоб самі очі не бувало.
    а коли починає відключатися свідомість - це критичні чи ні?
    біль і реакція на нього, напевне не зовсім однакове.
    п.с. А як свідомість відрізняє інформаційні сигнали больових рецепторів і смакових, наприклад? Різні протоколи? :)
    а процес і відбувається, тільки у свідомості чи у мозку не знаю,
    просто відбувається конфлікт очікуваної інформації і реальної. Тобто сталось не зовсім так як хотілось би. А це є шкідливо для особистості чи розуму, тому і потребує вирішення: або прийняття або заперечення або скинення.
    дехто це називає безпосереднім сприйняттям дійсності чи того, що тебе оточує, а потім починає працювати розум і відшуковувати старі і нові проблеми.
    Подивіться на дитину яка перший раз щось витворила, наприклад, розбила вазу, в неї йде просто сприймання що вона щось зробила, страшно стає вже вдруге, коли вона починає розуміти, що за таке буде біль.

• Подобається Подобається x 3
  6. Svjato

Svjato Well-Known Member

А який зміст, коли жити лишилось 6,5,4,0 Шок відмикає біль 0 може тому?
    Але кажуть - очі. М'язи перевтомлені. Буває на світло не можеш дивитися - теж м'язи?

Думаю тоді По.пі. (Людина ж не всесильна)

Думаю так.
    В компі теж є дані, а є операнди - а все це тільки цифри :)

:good:

хороший опис, але втямити зміст свідомості так і не допоміг. Нажаль. Хоч може й накраще...

7. majolika

majolika Well-Known Member

Я дуже хочу, щоб по менше було того болю навколо, аж занадто його є.
    Але якби людина не відчувала фізичного і душевного болю, то не було би потреби у співчутті, у милосерді. Чи змогли би ми бути людьми без цього? Почуття лише зі знаком "+" - ніби і прекрасно, але як тоді зрозуміти, що ти щасливий. Як кажуть - усе пізнається в порівнянні.

• Подобається Подобається x 7
  8. ovod

ovod Well-Known Member

Не обов'язково тільки 10 секунд, але деколи і вони можуть врятувати життя, своє або чуже.
    п.с. раз був у руках петарду випадково взірвав, пошкоджень по суті ніяких не було, але шок від удару наступив десь через пару хвилин аж треба було прилягти щоб пройшов, таке відчуття було ніби зараз відключишся, полежав трохи і пройшло.
    тут ні
    це не зовсім зміст свідомості, а швидше, що таке свідомість без розуму, без неперервного аналізу всього, що навколо, а просто сприйняття.

п.с. мене ще цікавлять методи контролю або відключення болю і їх механізм, принаймі такий як головний і зубний біль можна, а от сильніші не знаю.
    п.с. згідний біль потрібна, щоб виправити те що стобою сталося і бути щасливим, але деколи надоїдає.

• Подобається Подобається x 1
  9. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

1. Шок не обов'язково наступає лише тоді коли щось пошкоджено в люському орґанізмі, а часом настає через несподіванку, гучний шум, як у вашому випадку та навіть через зізнання людини у чомусь, що світом сприймається як ненормальне чи огидне.
    2. Медитація - чудовий засіб позбавлення болю.
    Після якої йог спокійно йде по розпеченому вугіллю.
    Хоча мені здається що медитація, грунтується на чомусь більшому ніж заглушення больових рецепторів.

---------- Додано в 13:49 ---------- Попередній допис був написаний в 13:34 ----------

згодом з мізків по нервах і до клітин, і так постійно
    Біль це відповідь мозку на подразнення викликані зовнішнім середовищем.
    Можна навіть сказати, що мозок є причиною всякого болю.

10. ovod

ovod Well-Known Member

згідний з цим

11. Svjato

Svjato Well-Known Member

Уявив духа - спостерігача...

Вам повезло!
    мені би так колись (головну біль[​IMG])...

12. ovod

ovod Well-Known Member

аналогічно, тільки це і є безпосереднє сприйняття без поділу на добро і зло,
    попробуйте таким чином сприймати біль, хоча б слабкий, в тому місці де болить. Але без зусиль і спокійно, спостерігайте біль повністю, точніше не можу висловитися треба самому пригадати :).
    п.с. до речі таким способом без проблем можна засинати, по іншому - це зупинка внутрішнього діалогу. Тобто, коли про себе не розмовляєш. 10 хвилин і вже хропиш :)

13. Svjato

Svjato Well-Known Member

Я так робив. Допомагало тим, що коли все болить - починаєш розкладати на частини як мозаїку. Коли усвідомлював джерело збурення (виділяєш точне місце розташування)
    - біль притихала, засинав. Але іноді бувала така каша, що сил вже не було і я здавався.
    :)))

14. majolika

можна детальніше, бо деколи несила відключити ту думалку

15. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Цілком згоден, і є купа медичних засобів які цього болю позбавляють
    Правда є ризик розвитку залежності.

---------- Додано в 19:00 ---------- Попередній допис був написаний в 18:59 ----------

Нажаль допомогти людям які звикли причиняти біль іншим немоливо

16. poetka

poetka Дуже важлива персона

Може їм самим треба причинити біль?

17. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

вони часто начількі черстві що його не вдчувають або чудово даюь собі раду з болем

18. ovod

ovod Well-Known Member

бувало й таке

потрібно перевести увагу на щось інше, на будь-який процес або на спостерігання явищ природи без аналізу. При цьому не варто напружуватися і виганяти думки - не поможе. Просто розслабитися і безперервно щось спостерігати. І не думати: от тече вода, капає дощик, а дивитися ЯК тече вода і ЯК капає дощик. При цьому можна відчути(не подумати): Я - це дощ і дощ - це Я.
    якщо ж перед сном, то можна спостерігати за тим, що відбувається в тілі. Наприклад, сконцентруватися на руці чи чомусь іншому і спостерігати ЯК проходить кров, ЯК стукає пульс, якщо є біль, то біль. Якщо вистачить зусиль(в мене рідко то буває), то таке можна зробити і в інших частинах тіла, при цьому виникає відчуття легкості і невагомості. Бажано, щоб при цьому не виникали зорові ефекти, а спостерігати тільки те що СПРАВДІ "чути": стук серця, пульс, біль, напруження м'язів.

19. majolika

Так так, бажано :))). У мене ніколи не було глюків. Це цікаво, напевно :)))

---------- Додано в 20:03 ---------- Попередній допис був написаний в 20:02 ----------

я завжди намагаюсь перевести думки в іншому напрямку, але, як правило, повертаюсь назад (

20. Saszko

Saszko Well-Known Member

Дивно Вас читати:). То Ви кажете, що лише біль можна відчути як відчуття у всій повноті (мені ця думка незрозуміла, до речі), то потім зізнаєтесь, що таки не всі відчуття переживали, тобто не можете судити про повноту чи неповноту якогось почуття. Але менше з тим, я хочу про інше. Сумніваюся, що Ви пережили весь спектр страждань, що витікють з фізичного болю. То як можете говорити про фізичний біль так легковажно? От якщо, говорячи про емоційний біль, Ви мали на увазі якийсь конкретний "емоційний біль" (я так поняв "душевний"), то його можна позбутися. Карочє, всьо індивідуально:)
    А ше біль для того, щоб розібратись хто є хто...

а де твій аватар? :)