ну, а потім висушити то заодно і зубочистки будуть... щоб виколупувати мурах які були перероблені на чорну ікру. Нє? )
Добре, VasMT, що ви тему відкрили, бо я вже десь раніше на форумі питалась способи приготування березового соку, але так ніц і не взналам Минулого року пробувала збирати той сік вставляючи трубочку у висверлену в дереві дзюрку, але терпцю в мене хватило назбирати іно майонезий слоїчок того соку. Просто з-під дерева він смакував ніяко (як вода з дивним присмаком) а як приправити той сік я не знала, тож лишилась того роверу. Але щойно порозставляля банки вашим методом і чекатиму, аж накапає Хотілосяб дізнатись в щорічних збирателів березового соку якісь цікаві рецепти І ще маю таке питання: що робити з дирками в дереві після збору соку? Колись бачила, як хтось заліплював пластиліном або жувачкою, щоб сік перестав текти і "рана" загоїлась (і сама так робила). Чи треба спускати той сік поки не перестане текти? Але що робити, коли нам вже його не треба, шкода, щоб сік дарма витікав...
Вони самі затягуються... Ви побачите, як за два-три дні дірка потемніє і затягнеться білуватою масою... Я тоді ще раз підсверлюю її ж, щоби не дірявити березу. Після збору соку в ту дірку треба забити березовий "корок" - чопик, вирізаний із гілки дерева. Заросте - сліду не буде. Можна і пластиліном, жуйкою тощо... Але то від лукавого. Березовий чопик. Лишати дірку не бажано. Всякі гадості можуть посилитись і шкодити дереву. Вчора "закатав" п"ять слоїків соку. Інетовський рецепт видався "занадтим" : там було 150 г цукру і 5 г лим.кислоти на літру - засолодкокислий вийшов. А залишки від консервації змішав 1:1 з свіжим соком - пісня Як советський в банках . При консервуванні головне не кип"ятити. Довести до 80 - 90 гр. С і "протримати" (забув тото слово про термічну обробку ) 15 хв. Я так роблю! Не претендую на правильність і оригінальність. ---------- Додано в 19:09 ---------- Попередній допис був написаний в 19:05 ---------- От якраз із під дерева і треба його пити... Там вся таблиця Мєндєлєєва і профілактичний курс оновлення сил і активізація імунітету організму, ослабленого НР переїданням, зимовонадиванілежанням і Великим постом.
Де б собі такого березового автомата знайтиУ нас і берізки якісь тоненькі, та й не дозволять такого зробити..
А можна з того моменту детальніше, бо я теж хочу щоб вийшов такий советський в банках (смак дєтства всеж таки ) Так скільки ви давали лимонної кислоти і скільки цукру на літр води, бо я щось не зрозуміла Після добавки смакових інгридієнтів підігріти не доводячи до кипіння, відставити щоб вистигло і все? Можна відкривати і пити? П.С. В мене вже літр за сьогоднішній вечір накапав
Перепрошую, що вчора не написала рецепту, не мала можливості... Рецепт дуже простий, а сік ми минулого року дууууууже швидко випили - особливо влітку він добре тамує спрагу. Отже: П.С. До нас вже зара їде 100 л соку, чекаємо з нетерпінням Зараз в нас почнеться процес. Мама он вже банки миє і стерилізує
Зовсім єнча пара кальош... Дякую і здоров"я мамі! Ходив вечором зібрати сік... Знайшов, де дівався Пацани, років по дванадцять зливали... Добре хоч не нищили... Віддав їм все що було, але наказав зранку не брати
Не дуже поважаю, тому що мухи та мураши. Але знайомий старий дід робив отак -вибирав стару березу і гілочку на ній по можливості вище ,обламував її та вішав на неї відерце. Чим вище по стовбуру від землі гiлка і чим старее береза, тим більше буде смаку.
Вибачте, не помітив Вашого запитання... Імперичним щляхом визначено, що на 1л соку 50-75гр цукру і 2-3 г лим кислоти... Кислоти можна більше, до 5 г. Нагрівав до 60-70 гр , розчиняв там інгредієнти і заливав в стирилізовані слоїки. Потім у виварку з водою 90 гр (це коли невеликі бульки підіймаються з дна виварки) на 15 хв. Закручую і повітряне охолодження. Це на зиму заготовка. А зараз пити потрібно свіжій, додавши капку цукру і соку лимону... Сваха за день сокової терапії відчула, що з нирок пісок почав виходити Може так, а може самообман... Як Вам мій спосіб збору соку? І чого так мало, тільки літра? Вішайте сміло 2 - 3 л пластикову пляшку і за ніч буде повна. Лісники розповідали, що при совєтской власті, при промзаготівлі соку з однієї берези за сезон доїли до 400 л соку без шкоди її здоров"ю! Вчора ввечері зробив по Вашому Маминому рецепту... Залишки в банячку смачні Сьогодні зранку пройшовся полком. Берез там багато. По мойому принципу заготівлі робиться отвір ф 1,0 см. За ніч дволітрові пляшки повні! Я повісив 4 пляшки. Зранку беру я, ввечері ті пацани. Хай п"ють, мені не шкода, бо встигнути обробити більше 8-10 л за раз не маю змоги і бажання. Так ось майже під кожною березою козли поставили пляшки. Зрубали кору на 1-2 квадратні дм. Діри, як моя долоня сік тече рікою ПОЗА ПЛЯШКИ, бо дебілам бракує розуму забити кутник абощо... Жах. Повбивав би. Ось вона ментальність, не моє не шкода... А держава??? Природа? А всратися і в державу і в її природу... !!! ((
Ось відео-інструкція по збиранню березового соку: http://www.videoseminar.com.ua/2008-06-24-19-30-57/3--q-q/1-2008-06-25-20-56-22.html
До лимона можна і дольку апельсину в кожну банку. Ми ріжемо дольку лимона і дольку апельсина. І цукру менше даємо, виходить такий несолодкий освіжаючий напій! Смачнющий! Недавно останню баночку відкрили!
А ось як виглядає збір соку цивілізованим методом . Просвердлити дірку і вбити кутник: Повісти пляшку і чекати
Все! Можна закривати гілку до наступного березня... Чи продовжимо її іншими корисними речами? Черемшою, кропивою, кульбабками та іншими багатствами нашої землі? Аж до підпеньок і жолудів... Як?
Смійтесь-смійтесь над старим Колись на військовому складі взяв пачку кофейного напою "Арктика". Читаю склад: скількись там цикорію, скількісь там ячменю і 60 % жолудів . Хоча про жолуді я писав в іншому сенсі: хто тримає кріликів, папуг, хомячків, свинок і свиней - дуже корисний і ситний корм... Отак. Наточив багато. Закрутив літрів 60-70. По дорозі вже з десяток літрів "здохло". Всім дуже сподобався рецепт мами Darcy. Велике спасибі Правда я його трохи доопрацював. Перед заливанням гарячого соку в літрову банку насипав 1 ч.л. (в трилітрову - 1 с.л.) чаю Каркаде (червоний такий). Смак суперський... Вишнями пахне і на смак...
Борони Боже . Це я як пенсіонера себе назвав, та й як ветерана... Він сам тік Всього п"ять дірок просвердлив. І збирав раз в день - зранку по 10 л. Решту добрі люди зливали. Цікаво, скільки вони скористали? А так - спасибі. Як мій сусід каже - газда! (лінь букву [ґ ] вставити)