Та може він тупо мав на увазі відношення українців до Росії. На сході дійсно трошки краще відносяться до Росії. А щодо культури "рашен", то це скоріш культура "совку". Хоча, на разі принципової різниці немає. Може в майбутньому росіяни позбудуться тієї совкової складової і тоді дійсно на Росії буде нарешті хоч якась автентична культура. А поки що там панує суцільний великоімперський совковий шовінізм.
Ось та "автентична культура", побудована серед угро-фінських народів ізгоями Долгорукими, монголами, й пробувала при всій своїй сурогатності будувати "3-й Рим" за рахунок інших народів.
В історії є чимало прикладів як імперії будували свої держави за рахунок інших народів і нічого - переросли. Впевнений, що росіяни не виключення. Шкода тільки, що це станеться не скоро, сьогодні більшість росіян хворі на імперський шовінізм і навіть ті опозиціонери, що зараз протистоять Путіну, у великій мірі інфіковані тією ж хворобою.
Дійсно шкода, що ви рівняєте всі підряд імперії. Позитивні сліди Британської чи Римської імперій до цих пір видно по всьому світу. А ось після Монгольської та її спадкоємиці, Москальської, щось позитивного не видно.
Я не збираюсь записуватися в адвокати російського імперіалізму, але імперіалізм більшою мірою не національне поняття, а історично-цивілізаційне. Ви ж не будете заперечувати, що доба російської імперської колонізації добігає кінця і колись зійде нанівець?
Та я ж не сумнівався в цьому. Я просто відчуваю різницю навіть між імперіями Габсбургів та Романових. Вгадайте з трьох раз більш цивілізовану з них.
Вгадаю з одного разу.)) До речі, росіяни не дарма взяли габсбурзький герб та прапор собі. Вони хотіли бути такими ж великими як Габсбурги. Хотіли як краще, а вийшло не як хотілося. Велич нібито і була але якась неправильна. От якщо забрати в росіян оту шовіністичну імперскість, то і вийде такий собі майже європейський народ тіпа сучасних фінів - добрий та невойовничий. А статися це може тільки за умов, коли Росія не буде мати тих скажених доходів від продажу енергоносіїв які і йдуть на підтримку тих шовіністичних кремлівських хазяїв.
Цього тлумачення не буде достатньо до кінця мого життя. Почніть з вивчення Римського права та в якому стані залишили англо-сакси Гонг-конг Китаю.
В свій час наш великий земляк І.Рєпін, який дуже вже "любив" Московію, другий варіант своєї картини "бурлаки на Волзі" назвав більш відверто "Бидло імперіалізму". Не можу ніяк знайти її фото, бо сама картина знаходиться десь в Баку. Надаю зміст листа Рєпіна "нєгодующєму" імперцю
А ось сучасна публікація про БИДЛО Цей автор себе автоматично, сам того не розуміючи, записав до БИДЛА, бо крім критики ніякого конструктивізму.