Атеїзм - що це таке?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем lumencoelum, 18 сер 2008.

1. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

Відповідь: Атеїзм - що це таке?

враховуючи те, що ваша "церква" тільки у 20-у сторіччі "повернулася лицем до людей", то 150 років -- дуже великий строк... [​IMG]

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

еге, подякуйте Зануді.;)

3. duncan

подякувати за ці слова, чи вона причетна до "повернення лицем"?.. [​IMG]

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

вона причетно до того, що ви знаєте і оперуєте інформацією.

5. duncan

це погано?..

після ваших дописів у мене з'явилася думка щодо атеїзму...
    адже атеїстами стають люди з високим інтелектом, як правило, з технічним чітким розумом...
    а стають атеїстами через відсутність чіткої логіки у традиційників та їх попів, бо для традиційників що важливо?...
    важливо просто вірити...
    а людина, яка досліджує питання квантової фізики не може "просто вірити", вона повинна бачити факти, така людина не повірить, що пляма на стіні від патьоків -- божий витвір; а дехто з традиційників вдабає у цій плямі "втручання згори"...

• Подобається Подобається x 3
  6. Мих

Мих Дуже важлива персона

навпаки - добре.

а що таке знання без віри? Як каже Ісус: "віра спасла тебе"... не знання, а віра...Атеїсти можуть знати, але не вірять.

О, Пупере, втручання згори.... Воно є, просто ви вам не прийшлося бачити явно.

7. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

• Подобається Подобається x 4
  8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Перша таблиця більш-менш зрозуміла, а друга.....

що таке "початок"? Початок чого?

Ідея.... Ідея чого? У релігії, якщо вона правдива, все йде згори, а не за рахунок ідеї.

Якщо взяти християнство, то воно живе понад 2000 років і поки фактам не суперечить.

9. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Та будь-чого... Наприклад підставте туди ідею створення світу...

10. SatYr

SatYr Well-Known Member

Почнемо із першого, щодо файності. Кожен визначає рівень для себе сам(файно, добре, посередньо, погано, дуже погано та інші), але дивлячись що слово без лапок вам він(сатанізм) дійсно імпонує (ну це моє твердження з ваших слів, яке не претендує на істину, хоча складається враження що висновок не є коректним, але то вже інша розмова :) ).
    Далі щодо якого сатанізму ведеться мова, чи ви взагалі про всі види та прояви ?
    Щодо "філософськими знаннями", що то має означати ? Що вони не несуть філософських ідей та знань ? Якщо ви так дійсно думаєте з вами немає змісту взагалі про щось спілкуватись. Згадується цитата котру цитував Sashka-ua :
    Щодо питання, то чітко я зараз дати відповідь не можу, не зтикався до кінця із цим, не читав літературу (з домашнього читання :) ). Тож чітко і арґументовано відповісти не можу. Але скажімо щодо масовості більшості проявів точно не згідний(хоча поки що не виключаю усі можливі прояви :) ).

Щодо мого ІМХО чому я проти, ось те що мені не подобається у визначенні власне самого терміну і звісно поглядів, а саме :
    Ось з цим я не погоджуюсь, а власне я погоджуюсь із одним із завдань релігії - стримання прогресу. Чого християнська релігія не дотрималась(хоча й стримували). Це моє ІМХО, чому атеїзм, як прояв, не заслуговує на масовість.

11. D.M.

D.M. Well-Known Member

Це добре. Але існування чуда (тобто чогось загадкового, не поясненого наукою) ще не свідчить про існування Бога.

Додано через 10 хвилин
    Нижня табличка з тих, що подав Sashka-ua, стосується скоріше церковної практики середньовіччя. Нормальні віруючі повинні не відкидати факти, що суперечать ідеї, а просто виводити їх за межі релігійної інформації. У цьому якраз і різниця між наукою та релігією, що релігія описує те, що неможливо ні переконливо обґрунтувати, ні переконливо спростувати (друге важливіше!).

12. duncan

помиляєтеся!..
    віра без знань -- глупість!...
    кожен з апостолів на свої очі бачив Ісуса Христа, бачив чуда, знав, що про Ісуса передрікали!..

ну, ви ж знаєте, що в ті часи появлялося дуже багато "пророків", і в багатьох люди вірили...

тільки "знання + віра" -- оце правильно, а не "віра, а знання потім, коли-небудь згодом"!...

• Подобається Подобається x 4
  13. Мих

Мих Дуже важлива персона

не помиляюсь, бо я не писав про віру без знань, я писав про знання без віри.
    Юда в тому числі бачив... знав.... але напевно не вірив....

• Подобається Подобається x 1
  14. duncan

знання без віри?..
    це як?..[​IMG]

наприклад, якщо я знаю, що вода це "аш два о", то чи вірю я, що вона існує?..
    звичайно....
    якщо я знаю, що ім’я Бога -- Єгова, бачу факти, що це так і є, то чи я вірю в це?..
    безумовно!

ви ж пропонуєте спочатку повірити у щось; а докази де?..

Додано через 1 хвилину
    вірив, вірив...
    але не знав!
    то повішався чому?..
    бо усвідомив!

хороший приклад, пан мих! [​IMG]

15. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

Так, мабуть треба було лапки зі свого допису або зовсім забрати, або двічі поставити :). Отже, по пунктам.
    "Файна" - було сказано з іронічною інтонацією. Якби мені сатанізм сильно імпонував, я б охарактеризувала б його словами "добра релігія". Але визнаю, що з мого допису була не зовсім зрозуміла моя точка зору, тому уточнюю - до сатанізму я ставлюсь спокійно. Без захоплення і без жахання.
    Під словом "сатанізм" я розуміла сучасну (і найбільш поширену) його модифікацію, ту, про яку пан ЛаВей писав. Дияволопоклонництво наразі не розглядаю.
    Слова "філософські знання" я взяла в лапки, бо це цитата з вашого допису. Наскільки я орієнтуюсь, філософських ідей у сучасному сатанізмі більше ніж досить. Правда, тут постає питання, наскільки вони є прийнятними для конкретної людини (суспільства).
    А щодо використання релігії, як гальма для прогресу... Найкраще цю роль вона виконувала у середньовіччі, коли інквізиція спалювала Джордано Бруно. Не вважаю, що це було аж так позитивно.
    Можливо, ви мали на увазі не гальмування прогресу, а спрямування його у потрібне людству русло?

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Як це знання без віри?
    Та дуже просто.
    Наприклад релігієзнавець, як правило атеїст. Знає про християнство багато, але не вірить. Скажімо, ви знаєте про язичництво, але не вірите.

Додано через 4 хвилини
    віра і знання. Віра не базується ЛИШЕ на знаннях. Знання лише можуть підтверджувати віру, але на знаннях віра не грунтується на 100% - це що до релігійних справ, а не ашдвао.

Додано через 4 хвилини
    а Петро, що тричі відрікся? Не знав? Не усвідомив?

• Подобається Подобається x 2
  17. duncan

я в дитинстві вірив в діда мороза....
    але я виріс...
    а ви, пан мих, вірите в діда мороза, санта клауса, миколая?.. [​IMG]
    я Біблію почитав і зробив висновки, що віра, яка у мене тепер є -- базується на логіці, на непорушній істині; не на істині попів, отців, бізнесменів...
    а ваша?
    на емоціях?.. [​IMG]
    це той петро, на кому ваша церква збудована?.. [​IMG]
    якраз віра його і підвела...

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

віра від Бога, її в гастрономі не купити.

19. duncan

справді?..
    від якого "бога"?...
    є Бог Єгова, а ви вірите і молитеся до "заступників"...
    цікава у вас віра...

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

а знаєте ЧОМУ підвела? Бо в той момент повірив, що його віра від нього самого, а Ісус йому сказав, що молився за нього. Тобто віра не від знань, а від Бога. Чи ви думаєте, що у апостола Петра підстав вірити було менше, ніж у вас?

Додано через 2 хвилини
    Я не вірю, що ви правильно озвучуєте Боже імя, хоча напевно маємо наувазі одне і те ж.
    Краще поясніть вислів Ісуса: Хто Мене бачив - Отця бачив.

а де твій аватар? :)