"Апостольська церква і сучасне християнство"

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Мих, 20 кві 2009.

1. Зануда

Зануда така зануда

Та я думаю, що це якраз не суттєво, що я вважаю, бо ви мабуть і так вже зробили про мене свої висновки. :)

2. Нецікавий

Нецікавий Well-Known Member

я часто був упереджений, тому Бог дає мудрості не робити поспішних висновків.
    ви цікава людина, судячи з ваших каверзних дописів)))

Божої любові.

3. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

у сучасному равиністичному іудаїзмі розроблена ціла теорія - гематрія.
    Тільки от апостоли цитуючи Септуагінту обходились без цифр.
    Пошук якогось таємного змісту часто призводять до ігнорування буквального.

4. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Що я можу сказати, сучасне християнство далеко відступило від послідовників Христа, які існували в 1ст. Можна наводити численні приклади того, але кому вони потрібні?
    А головна причина того це традиція, що існувала в той час в язичницьких імперіях. В подальшому багато чого наслідувало у язичників. Це було пристосування, або ж пошук легших шляів служіння Богу.

5. Оленa

Оленa Well-Known Member

Думаю ви невірно розставили акценти. Християнська віра залишається незмінною, а ось язичники дійсно пристосовувались до християнства.

6. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Якось питав священиків, нічого зрозумілого не відповіли, а в документах Ватикану не знайшов відповіді. :dntknw: Може тому, що слаба людина, як за поганські часи слов'яни вживали кров'яночку, так і не можемо відмовитись. А може ще й тому, що це вважається за дуже легкий гріх, а коли йдеш до сповіді, буде в чому покаятись. :blush:

• Подобається Подобається x 1
  7. Сергій аспірант

це жарт чи неприховане лицемірство, якщо так то хвалю за відвертість

8. ABDURAKHMAN

Олена//
    А можливо те що сучасне християнство і є праобразом пристосування язичників до чистого, непорочного першоапостольного християнства.

9. Даяна

Даяна Well-Known Member

Олено, ви невірно поставили акценти. ABDURAKHMAN був правий. Що християнського ви можете побачити в сучасних язичників? Натомість сучасна т.з. традиційна церква, на відміну від апостольської, багато перейняла від язичників. Це стосується свят і обрядів. Наприклад:
    Щедрівки - це язичницький обряд на честь пробудженням природи:
    Щедрик, щедрик, щедрівочка,
    Прилетіла ластівочка!
    Стала собі щебетати,
    Господаря викликати...
    Церква наповнювала язичницькі свята і обряди християнським змістом.
    Коляда - дохристиянське язичницьке свято на честь зимового сонцестояння з 25 на 26 грудня, що супроводжувалося піснями (....Радуйся, ой радуйся, земле, Рік новий народився". (колядками), вертепами і язичницькою стравою - кутею. Католики в цей день встановили день народження Ісуса Христа, хоча немає жодного джерела про день Його народження.
    Засівання - язичницький релігійний обряд хліборобських племен з метою врожайності:
    "Сійся-родися жито-пшениця
    Всяка пашниця
    Коноплі під стелю
    І лен по коліна!"
    ...
    Через тиждень після Коляди язичники святкують свято Васильчика, що визволив з підземного царства Миланку, - дочку Місяця і Лади.
    Свято Василя, Меланії (як і безліч інших свят і обрядів) - пристосування церкви до язичництва з метою поглинання язичництва і наповнення його християнським змістом.
    На Івана Купала встановили свято св.Івана, і т.д. і т.п.
    Використання у поклонінні, на відміну від апостольської церкви, ікон, амулетів і т.п. носить ознаки язичницьких вірувань фетишизму.
    Прикладів можна наводити безліч. З цього приводу є багато праць істориків, зокрема "Київська Русь від язичництва до християнства";
    Толочко П. П. Київська Русь. , 1998. - (Україна крізь віки. - Т. 4) та ін.

• Подобається Подобається x 2
  10. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Вживання кров'янки чи крові не є гріхом. У Новому Завіті нема заборон Старого Завіту. Розпитувала навмисне одного отця, котрий добре на тих речах знається, й він мені чітко відповів, що ніяких заборон такого роду ми зберігати не повинні. Так що можна їсти кров'янку і на французький манір зготований стейк.

Свято взагалі-то не Івана Купала, а просто - КУПАЛА. :))) У давніших піснях співається просто "ой на купала, купалочка..." ;)

11. ABDURAKHMAN

Кажеш немає! Ну тоді загляньте у Новий Заповіт:
    Бо святий дух і ми самі вважаємо слушним не накладати на вас додаткових тягарів, окрім того, що неоахідне: стримуватися від пожертвуваного ідолам, від КРОВІ, від м'яса задушених тварин і від блуду. Якщо старанно оберігати себе від цього, то буде вам добре вестися. Бувайте здорові. (ДІЇ 15:28-29)

Якщо ж говорити про віруючих з інших народів, то ми передали їм своє рішення: стримуватися від пожертвуваного ідолам, від КРОВІ, від м'яса задушених тварин і від блуду. (ДІЇ 21:25)
    Чи слова Луки для вас не авторитет. Вам же сам 'отець' сказав.
    Видно він такий 'отець'. І певно він на тих речах добре 'знається'.
    Чи можна переливати кров я не знаю, але я точно знаю що жерти її заради наповнення черева - це гріх.

12. Liliyah Romanova

Так, від жертвоприношених дарів. Кров*янка не вироблена внаслідок жертвоприношення чи якихось поганських обрядів. :)))
    Основою є інші слова:
    3 Хто їсть, нехай не погорджує тим, хто не їсть. А хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть, Бог бо прийняв його.
    (Рим.14:3)
    Як для кого. У традиційній Церкві - це не гріх. Нема заборон щодо споживання, за винятком тих, що я згадала.
    Таке споживання - гріх для СЄ, бо це одна із причин, чому можуть бути виключені зі спільноти. А щодо переливання вони вже поміняли філософію й дозволяють. Принаймні в Штатах. Хоча відкрито про це не заявляють ніби, але можливість таку допускають.

13. Даяна

Даяна Well-Known Member

Як на ваш погляд, - чому у Н.З. заборонено їсти м'ясо задушених тварин?
    ..., якщо основою є ця цитата:
    ????????
    З чого ви взяли що той отець (як і інші) добре знаються на таких речах?
    Читаємо аргументи (ставлення "отців" до цього) в минулі часи:
    (Толкование на правила святаго шестаго Вселенскаго Собора ).
    "Божественное Писание заповедало нам воздержатися от крове и удавленины и блуда (Деян.15:29). Посему, ради лакомствующаго чрева, кровь какого бы то ни было животнаго, каким либо искусством приуготовляющих в снедь, и тако оную ядущих, благоразсмотрительно епитимии подвергаем. Аще убо кто отныне ясти будет кровь животнаго каким либо образом: то клирик да будет извержен, а мирянин да будет отлучен. " (Ап. 63; Гангр. 2).
    http://www.pagez.ru/olb/223.php?id=344
    А сьогодні (як бачимо) церкві немає потреби боротися з язичництвом, швидше навпаки, - присутній синтез двох релігій.
    Свято називається Івана Купала. Але ви праві, що спочатку було просто "Купала", а потім в результаті синтезу стало Івана Купала:
    http://ru.wikipedia.org/wiki/Иван_Купала

Останнє редагування: 15 гру 2009
  14. Оленa

Оленa Well-Known Member

Якщо уважно почитаєте Дії 15:29 і 21:25, то побачите, що ніяких зауважень щодо обрядів, побуту, традицій одягу чи кухні там немає, бо християнство - це не їжа і не питво. Культура і світогляд давніх слов’ян були пов’язані з землеробством і це дало свій відбиток. Відродження природи, "сійся - родися жито - пшениця і всяка пашниця..." є актуальним для усіх часів. Християнство не мало на меті ламати усе добре і гарне, що було в українському народі, а навернути його до Христа, щоб став спасенним і наслідував Царство Боже.

15. Даяна

Даяна Well-Known Member

Олено! Я не засуджувала мотиви. Я наводила ФАКТИ пристосування християнства до язичництва у святах і обрядах. Засівання (як і багато інших свят і обрядів) - це МАГІЧНИЙ язичницький обряд, а чи використовувати його на християнський лад - ваше право, я ж вам не забороняю і взагалі про це не пишу, лиш факти наводжу.
    Стосовно ж крові, то полеміка тут доцільна лише після коментування наведеного мною коменту отців і постанов вселенського собору, а також відповіді на питання посту 1973.

16. Liliyah Romanova

Бо він це викладав. Крім того, він має трохи різної крові намішано й добре знає жидівські традиції.
    Для християн традиційної Церкви обмеження в харчах немає.
    А до чого такий висновок? :))) Аби на своє перекрутити. :)))
    Під столом. Вочевидь, довго вивчали матеріял. :)))

• Подобається Подобається x 3
  17. Сергій аспірант

поперше слово жид для эвреъв э образливим.

даний отець мав би знати як християни сприймали заборону вживати кров
    і

18. Даяна

Даяна Well-Known Member

Для прикладу, у католицьких семінаріях довший час викладали про лімбо, що не означає його існування.
    Ви не коментували поясненнь наведених мною отців в контексті питань вселенського собору, не відповіли на запитання посту 1973, не коментували наведених аргументів. Вочевидь не цікавилися матеріалом з історії цього питання у богослов'ї минулих століть. Одні голослівні твердження з посиланнями на чиїсь пояснення. Оце дійсно "під столом".:))) Чисто, як Олена... бовкнути: "язичники пристосовувались до християнства.", а аргументів - навіщо, нє ? Хоча, якщо нема доказів, то можна було написати, що хоча би ...якийсь отець сказав....:mocking:

---------- Додано в 22:26 ---------- Попередній допис був написаний в 22:01 ----------

Кількість смертних гріхів залежить від поглядів Ватикану ???
    http://korrespondent.net/world/400056

---------- Додано в 22:41 ---------- Попередній допис був написаний в 22:26 ----------

Та він би мав знати і документи церкви з цього питання (Ап. прав. № 63) \164, с. 239-140\, ; (VI Всел. соб. № 67) \164, с. 556\. ), але ж його завдання було - викладати, а не ЗНАТИ.

19. Liliyah Romanova

То хіба для радянських євреїв.
    Усе життя кажу москаль і жид, і ніц, жива. Мене совєтська політкоректність мало цікавить. :)
    Я не хочу лити воду. Я вам написала те, що мені сказали. Пояснень я не запам*ятовувала, бо мені було байдуже, я й так із тим проблеми не маю, а встрягати в дискусії щодо цього на той час наміру не мала. Хіба наново розпитаю й вам подам аргументи. :)))
    Це сказав о. Роберт Андерсон. Вам це ім*я щось скаже?
    Він усе чудово знає, не сумнівайтесь.

---------- Додано в 14:57 ---------- Попередній допис був написаний в 14:52 ----------

Так то ж виключно для вірних тої Церкви рекомендації й поради.
    От що мене смішить, це бажання показати щось дивним чи не правильним із протилежної точки сидження.
    Покажу на прикладі "нетолерування лактози". Якщо вона у мене є, то мій лікар порадить не вживати молочних продуктів. А хтось почне мені говорити, що то взагалі смішно, що якийсь лікар говорить, що мені молоко не корисне, бо взагалі не йому вирішувати, що мені корисне, а що ні.
    Так що то хіба для любителів "понаїжджати" задля гостроти дискусії.
    Із особистою культурою в вас проблеми, ну але нехай.

• Подобається Подобається x 3
  20. Даяна

Даяна Well-Known Member

Та ні, нічого не каже. Такого не знаю, але судячи з вашого допису - напевно якийсь поважний священик, хоча і не знає наведених мною документів церкви з цього питання, якщо вам так відповідав.
    То не рекомендації, а список, який міняється, що і викликало у мене логічне питання.

а де твій аватар? :)