Якщо я приніс пожертву, то я про то знаю і це відомо Богові, але ше більше відомо Даяні, бо якщо я кинув у скриньку - то то пожертва, а якщо де інде - то то платня... Ось така нехитра логіка. (Ніби поганий священик з скриньки не витягне)
1. Я не заперечувала пожертви на справи церкви чи допомогу людям. 2. Я звертала увагу на відокремлення пожертвувань від торгівлі благодаттю. 3. У цій темі забагато уявлень, гіпотез і припущень, але це закономірна очевидність. -1. Я про ваші особисті наміри не писала. Перекручуєте мої дописи? -1. Всього навсього повторюю Писання. (Діян. 17:25), (Євр.13:15-16) А я крім цього ще розрізняю пожертвування - від торгівлі благодаттю і церковного бізнесу. І що Бог робить з тією десятиною? Забирає Собі, чи вона йде на церковні справи для людей ? Я щось проти писала? Може до вас на тищу..надцятий раз дійде думка про відокремлення пожертвувань від торгівлі благодаттю, а поки що продовжуйте фантазувати про "дармо" і інші припущення.
І припав він обличчям до ніг Його, складаючи дяку Йому. А то самарянин був... Ісус же промовив у відповідь: Чи не десять очистилось, а дев'ять же де? Чому не вернулись вони хвалу Богові віддати, крім цього чужинця? (Луки 17:17-18 Вдячність, як ознака щиросердечності. Особисто мені, в греко-католицьких церквах куди я ходжу, не доводилось бачити таких прейсукрантів. Але як би навіть і висів такий. Чи маємо ми право взагалі щось говорити на цей темат, коли геть чисто забули про уже згадану тут десятину: Буття 14:20; Буття 28:22; Вихід 29:40; Єзекіїля 45:11,14; Левит 5:11; Левит 14:21; Числа 5:15; Числа 15:4; Числа 28:5; Числа 29:4; 1-а Книга Царів 8:15,17; Луки 18:12. А не подобаються заведені порядки в церкві -- не ходи. Торгувати Божою Благодаттю взагалі не можливо, бо тоді це вже не Благодать. Якщо хтось хоче придбати за гроші Божу Благодать, -- отже він такої Благодаті не вартує. Давти пожертви тим, через кого Бог уділяє Свою Благодать -- потрібно.
Так я одна з тих вірянок, які нібито ходять до церкви за платними послугами.) З Дії 17:25 згідна, з вашим дописом, що тоді Богові були потрібні дари рук - ні. Хто що шукає, те й знаходить. Якщо у церкві заведені прейскуранти, то щоб ніхто не спокушався це діло слід вирішувати спільнотою, а не одноосібно.
QUOTE=Оленa;551305]Так я одна з тих вірянок, які нібито ходять до церкви за платними послугами.) [/QUOTE] Я такого не писала. Те, що ви платите,скажімо, за освячення помешкання, не значить, що ви ходите до церкви з цією метою. А ви почитайте вимоги Бога стосовно жертвоприношення, скинії, ковчегу і багатоо іншого у С.З. А далі - не мій допис, а слова ап.Павла про те, що Людина своїми руками нічого не може створити для Бога: ні дому для нього, ні будь-чого іншого, бо на відміну від Старого Завіту, де Бог вимагав плодів праці людини як символу плати за гріх, у новому Завіті Йому угодні лиш духовні жертви, і це апєПавло виразив словами: : "Він не вимагає служіння рук людських, ніби в чомусь Він мав би потребу» , «Не забувайте ж і про доброчинність та спільність, бо жертви такі вгодні Богові.». У Н.З. є і інші тотожні пояснення, тому від вашої незгоди Його потреби не зміняться. Стопудово. Хто шукає скажімо бізнесу на вірі, то знаходить навіть те, чого ніколи не було, перекручуючи для прикладу слово "дармо", чи вигадуючи підстави для освячення, та й ще за гроші. Такі фантазери можуть радіти за своїх адептів, які у цьому їм сприяють, збагачуючи їхні кишені. Прейскуранти, - то вже крайність. І без того достатньо торгівлі благодаттю, лиш, як ви сказали, "вирішувати спільнотою" подібні питання скажімо для католиків, - це так само як і для С.Є. спільнотою робити якісь зміни у своєму церковному устрої. Все вирішується трохи вище. Десь читала коментар якось МП ієрарха, який казав приблизно так: "та ми знаємо про зловживання, та от нічого не можемо вдіяти. Ми це не схвалюємо, і думаємо, як з цим боротись). От лиш не зміг відповісти на питання журналіста, - кого з священиків, і як наказано (подібно до того, як у католиків чи православних "наказанням" педофілів чи гомосексуалістів-священиків є перевід (від людських очей) в іншу парафію). Типова ситуація зацікавлених. Фінансова піраміда повинна бути ефективною. Я не хочу узагальнювати. Це просто стійкі тенденції. Тих священиків, які бажають церкві очищення, - одиниці. http://p-p.com.ua/articles/3255 Нажаль такі «погоди» не роблять.
Хто шукає бізнес на вірі, а хто шукає пояснення своєму жалюгідному становищі. Використовують Святе Письмо кожен на свій лад... Що цікаво... шукають не правди, а оправдання.
+1. Тільки трохи доповню - спеціально для опонентів. За нашими звичаями, можна з'явитися, тобто приймати участь у Службі Божій, і нічого в тацю не покласти: так роблять порядні вірні, коли в скрутному становищі: нестача грошей не є приводом не прийти на Месу, щоби віддати шану Богові. +1. "Як побачив же Симон, що через накладання апостольських рук Святий Дух подається, то приніс він їм гроші, і сказав: Дайте й мені таку владу, щоб той, на кого покладу свої руки, одержав би Духа Святого! Та промовив до нього Петро: Нехай згине з тобою те срібло твоє, бо ти думав набути дар Божий за гроші!" (Дії 8:18-20)
Ви праві. Здебільше шукають не правди, а оправдання, готові в будь-яку хвилину опрадовувати і хрестові походи, і індульгенції,і інквізицію, і небіблійні вигадки, і торгівлю благодаттю, вдаючись "використовувати Святе Письмо на свій лад", шляхом гіпотез і припущень на рівні "уявіть собі...", "як на мене....", або для прикладу - перекручуючи слово "дармо" для захисту симонії. Причиною цього є те, що віра в релігійну організацію домінує над вірою у Слово Боже. Хоч і не виправдовую тацю під носом (для цього є скринька), все ж таки ніколи не заперечувавала пожертв, якщо це не стосується окремих випадків, обумовлених Ісусом стосовно "давати дармо" дію Святого Духа, що перетворює пожертву у торгівлю. Так само згідна з тим, коли нема що дати, - це не повинно бути причиною відмови молитися Богові там, де зручно людині, от лише таця під носом ставить таких людей у незручне становище.
Воно то так, та зазвичай люди ходять до церкви, але якоїсь особливої участі в парафіяльних справах не приймають. Й от приходить така людина до церкви і бачить висить прейскурант на хрещення, шлюб, похорони і таке інше. Особисто мені видається проблема не стільки в тому, що за послуги треба заплатити, бо ж кожен розуміє що пожертви складати таки треба, якщо хочеш мати церкву і священика в церкві. Очевидно проблеми від самих священиках, котрі дратують людей збиранням коштів. Хоч і їх теж по-людськи можна (й гадаю треба) зрозуміти. А коли вже аж так теліпає від прейскурантів, а іншої церкви поблизу немає, напевно таки краще туди не ходити й не грішити.
Індульгенцією, хрестовими походами, крадіжками, вигаданою "продажею благодаті" теж зручно поянити свою позаконфесійність, позацерковність. А найбільше то дратує тих, хто до церкви ходить раз на рік - на квітну неділю, або коли тре шлюб взяти, чи дитину похрестити, бо якось тре оправдати свою бездіяльність.
Цікава логіка Отже коли говорити ДАРмо (ДАРом рос.), це буде перекручуванням. А коли наводити те, чого в Євангельській циттаті й слихом-дихом нечути, й тим самим змінюючи на протилежне суть усієї викладки, це не перекручування
То називається: ЯК НЕПРАВИЛЬНО розуміти те, що написано у Святому Письмі. Симон за гроші хотів набути владу покладання рук!!!! Питання... яке то має відношення до даного питання? Отак Даяно ви дуже часто приводите цитати з Біблії, які не мають жодного відношення до питання, що обговорюжться, мало того, ще й стверджуєте, що то є аргументом.
яка вигадана? Священик,що освячує за бабло джипи,офіси,туалети,публічні доми - вже давно є постійним героєм анігдотів... Недавно бачив такого на Краківському:ходив між лотками...освячував...благодать...продавав(судячи по банкнотах),недешево... Мова не йде про відсутність,чи наявність Віри, мова йде про організацю під назвою "християнська церква",що погрузла в хабарництві і нікчемних ритуалах. Причому не важливо, православна, католицька чи протестантська. Не можна золотити хрести коли навколо стільки бідних і знедолених. Коли стільки болю..сліз...смертей....
І шо? Бог, дивлячись як той священик продає Його благодать, давав йому ще? Ага і на підставі одного-двох таких батюшок робимо висновок про всю церкву. 39 И Он проповедывал в синагогах их по всей Галилее и изгонял бесов. 40 Приходит к Нему прокаженный и, умоляя Его и падая пред Ним на колени, говорит Ему: если хочешь, можешь меня очистить. 41 Иисус, умилосердившись над ним, простер руку, коснулся его и сказал ему: хочу, очистись. 42 После сего слова проказа тотчас сошла с него, и он стал чист. 43 И, посмотрев на него строго, тотчас отослал его 44 и сказал ему: смотри, никому ничего не говори, но пойди, покажись священнику и принеси за очищение твое, что повелел Моисей, во свидетельство им. 45 А он, выйдя, начал провозглашать и рассказывать о происшедшем, так что [Иисус] не мог уже явно войти в город, но находился вне, в местах пустынных. И приходили к Нему отовсюду.
Якщо говорити про земну організацію, треба розуміти -- що люди. Й подивитися на себе. То коли комп'ютер в дитячий будинок занесете.
Ви особисто там були? А ми і є на Землі. і всі люди.І дивлячись на отих...хм..."всечеснійших" отців...
Я лиш поставила схвальний смайлик у дописі Аксакала , не коментуючи наведений ним вірш. Я не ототожнювала різні наведені мною чи кимось цитати, хоча дві з них стосуються Святого Духа і обидві підпадають під термін "симонія", яке означає торгівлю благодаттю в цілому, включаючи навіть продаж духовних санів, приходів і хабарів у семінаріях. Стосовно ж контексту Писання, то у одному випадку (Мт.10:8) Ісус забороняє брати оплату за дію Духа Святого; В другому випадку (Мт.10:9,10) Він радить не брати у місіонерську проовідницьку дорогу грошей і припасів, пояснюючи, що учні місіонерів їм дадуть потрібну поживу, а у третьому (наведеному Аксакалом) випадку йдеться про те, що Святий Дух неможливо купити за гроші. Продавати його дію теоретично (і як бачимо сьогодні - практично) можливо, але ЗДОБУТИ його за гроші неможливо. Хоча мої слова "як бачимо сьогодні практично" не стосуються Святого Духа буквально,що практикувався апостолами бо у випадках скажімо вигаданого посвячення (тим більше за гроші) його дії немає, а воскрешення сьогодні не практикується, тому симонією сьогодні називають узагальнені види церковного бізнесу: http://risu.org.ua/ukr/study/religstudy/article;27787/ http://ru.wikipedia.org/wiki/Симония Отож для мене той вірш є лише символом церковного бізнесу, який (я згідна) не повторює Сказане Ісусом у Мт.10:8. Ви знову плутаєте себе зі мною, нічим не аргументуючи і нічого не доводячи.
Тому й золотом нікому не дорікаю. Життя ж наше на небесах, звідки ждемо й Спасителя, Господа Ісуса Христа (Филип'ян 3:20)