"Апостольська церква і сучасне християнство"

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Мих, 20 кві 2009.

1. Даяна

Даяна Well-Known Member

А інші що, - з буддистів вилізли? Були християнами, залишились християнами, лиш відкинули нашароване лушпиння (реформація почалась з заперечення індульгенцій).

Останнє редагування: 14 жов 2009
    • Подобається Подобається x 1
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ех, Даяно, Даяно...

Визнаю, що я вас трохи неправильно зрозумів. Ну добре.
    Давайте розберему вашу фразу виділену курсивом.

Уявіть... лежить/сидить собі хворий... і просить апостола про зцілення. Він не звертається у даний момент ні до Отця, ні до Святого Духа, ні до Ісуса, а до звичайної (на її погляд) людини. Якщо б апостол проїгнорував хворого, то хворий так би і залишився з хворобою, логічно? логічно. Хіба того не достатньо, щоб стверджувати, що апостол є посередником? Так, саме виздоровлення, як чудо - то є справа Святого Духа, а воля, щоб це вчинити - апостола. Можна сказати наступну фразу Святий Дух руками апостола зцілив, апостол тут як середник.
    То є перше.
    Друге, яке наповал вбиває ваше припущення. Ви згідні з тим, що апостоли ще ДО зішестя Святого Духа виганяли бісів? Напевно не станете перечити.

Ну а чому ні?
    Хіба мало з поган вийшло добрих християн?

Я думаю, Даяно, що перші християни, на яких ми ТАК сильно хочемо рівнятися, певно з заздрістю мріяли бути такими християними, як християни у майбутньому. Бо сьогодні здається нам, що тоді все було чітко і зрозуміло. Запевняю Вас, тоді так само було важко, в сотні разів важче, бо не було друкованої Біблії, були перекази, які гуляли між віруючими з різними доповненнями (що властиво людині) і поправками і також, одні вірили, а інші не вірили у певні догми. Тому, то вчення, що сьогодні є у традиційні церкві - то не є нашарування, а відшліфування науки про Бога. Воно пройшло через час, через критику, зневіру і сотні перевірок, перекладів, сучасних перекладів.... І те, що церква сьогодні є - це підвердження того, що написано: адові ворота її не візьмуть. Я не бачу змісту придумувати ровер з самого початку. Дух святий провадить Церкву, тому вона міняється. І та зміна відбувається у жорстокій боротьбі Добра і Зла, тому і є такі явища, як хрестові походи, індульгенції і таке інше. Сатана намагається влізти у церкву. Яким чином? Через священослужителів... це також тре розуміти і розуміти, що інакше не може бути, бо так сказано у Святому Письмі, що свої ж почнуть говорити єресі.
    Сьогодні нема жодної безгрішної конфесії - факт. Ісус створив Церкву - факт. Значить вона існує, а грішність, чи безгрішність - то не є критерій. Одним з критеріїв може бути лише той факт, що справжня церква - це та церква, яка має свою історію з апостольських часів. Все інше... можливо інше має право на життя, можливо ні. Хай Бог розсудить, бо то інше - теж різне.

Останнє редагування модератором: 15 жов 2009
  3. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

"Бог же не є Богом мертвих, а живих, бо всі в Нього живуть". (Лк 20:38)

Напевне, заважка думка (як я ні намагався її донести), що рахувати можна в різний спосіб. Ісус є єдиним посередником у тому сенсі, що звертання до Бога-Отця, нехтуючи Бога-Сина - марна справа. А що звертатись і до Ісуса можна як безпосередньо, так і за посередництвом - невже так важко прийняти? Що заважає?
    (Одна справа - апостоли, на котрих зійшов Святий Дух як язики полум'я, зовсім ішна справа - ми з Вами.)

Останнє редагування: 15 жов 2009
  4. аксакал

Саме так: звідки такі висновки? Адже в нашій догматиці такого нема. В нас ось така схема-ланцюжок: Отець - Син - (святі - небов'язково) - звичайні люди.

А може досить зловтішатись, трохи почекаємо реакції Ватикана на книжки та на листи? Я особисто маю надію, що лад буде наведено. Не виключаю, що або Гузар, або його опоненти навіть перейдуть до лав мирян.

Останнє редагування модератором: 15 жов 2009
  5. Даяна

Даяна Well-Known Member

Апостол є посередником у зціленні, але ні у молитві, ні у процесі здійснення чуда. Тому між апостолом і Богом немає посередників. Посередники є і у бізнесі, і в прохачів різноманітних послуг , в т.ч. у проханні за молитвою, але САМ ПРОЦЕС молитви є безпосередній, де між Богом і людьми не може бути нікого, крім Ісуса. Бог всемогутній і вислуховує щиру молитву кожного, не потребуючи ходатайства, і те, що чиєсь посередництво у молитві дасть кращі результати - є небіблійною вигадкою тих, які сьогодні всупереч Новому Завітові намагаються зберегти посередницькі послуги, які перейшли лише одному Ісусові. (Євр.7: 12-28),(Євр.10:11,12),(Євр.9: 15,16.)

І де ви такий критерій прочитали: у Біблії? Знову ж таки – у катехизмі тих, хто у такому небіблійному критерії зацікавлений. Бо у цьому критерії присутня лише механічна формальна складова наступництва без врахувань того, що наступництво не відповідає ні історичним фактам (враховуючи періоди лжепапства), ні САМЕ ГОЛОВНЕ – наступництву того вчення, яке міститься у Новому Завіті. Наступництво – це ЗМІСТ, а НЕ ФОРМА. Тож критерій ваш – небіблійний, просто - механіка, формальність, а не ознака.
    Що заважає? Дві прості речі:
    1. Таке вчення є небіблійним. У Писанні немає подібного, хоча як у Старому, так і в Новому Завітах божий люд мав можливість у молитвах в якості посередників використовувати Авраама, Ісаака, Давида, Якова, Мойсея, пророків, ангелів і т.д., але ж недарма не використовував цього.
    2. Біблійні пояснення: «До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене.» Ів.14:6. "Один бо є Бог, і один Посередник між Богом та людьми, людина Христос Ісус" 1 Тим.2:5.
    Якщо оперувати уявами і думками, а не підтверджувати Писанням,(навівши для прикладу з сотень випадків опису біблійних молитв бодай одну за посередництвом когось), то цій полеміці не буде кінця-краю, бо можна придумати-змоделювати не десяток уявних ситуацій, викладених у цій темі, а сотні, тисячі. Саме уяви-припущення, а не апостольська наука привели до появи вчень про чистилище, лімбо, непомильність, індульгенції, хрищення немовлят, освячення помешкань чи інших небіблійних практик. А дуже довго обговорювати припущення мені нецікаво. Тому я не бачу сенсу продовжувати саме це питання на рівні "уявіть собі". ;)

6. Romko

Romko Дуже важлива персона

Ніхто нікуди не перейде...

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

А хто вам сказав, що при молитві/зверненні до святих зцілення йде не від Бога, а від святого?

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну тлумачення Біблії мало б бути мудрим, а не просто лиш би себе оправдати.

Бо що до апостолів, які зцілювали до зішестя Святого Духа я так нічого і не почув... а до них, у даному випадку - посередників зверталися хворі.

Ну, Ромко... Раз не перейде, значить Гузар правий, бо якщо запитати Ковпака, який знає одного колегу-кардинала, якого перевели.

Останнє редагування модератором: 16 жов 2009
  9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Забув як то слово називається... калібристика, чи що... Якщо я до Бога звернуся, написавши на папері, чи їдучи в машині, чи сидячи за компютером, то це буде небіблійне звернення, вигадане ким? Скажіть, Даяно, а ви можете звернутися до директора фірми через свого начальника? До ректора через керівника групи? Що тут є крамольного? Даяно, а Ви в молитві "Отче Наш" через Кого звертаєтеся до Бога? Оте, що ви пишите, якраз і є нашарування, яке служить для обмеження якогось, чи що.... Та звертайтеся до Бога безпосередньо, через Ісуса Христа, через святих, через кого завгодно і як завгодно, тільки звертайтеся!!! Не робім собі штучних обмежень.

При чому тут "приходить" до звернення?

Ну є один Посередник, а хто проти?

10. Romko

Romko Дуже важлива персона

Гузар...дуже багато неясного...:nea:
    Чому Папа Іоан-Павло 2 17 років не давав дозволу його висвячувати..та й те,що Йосиф Сліпий нарешті добився цього...під тиском?
    Його вислови..щодо гомосексуалізму..щодо масонів...можливо для звичайної людини й припустимі..але для глави церкви..:nea:

11. Даяна

Даяна Well-Known Member

:good: БЕЗпосередньо, - значить БЕЗ посередників. Виняток - ОДИН (1Тим.2:5).http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=547679&postcount=1365
    :good::good::good:(ОДИН посередник, а не вигаданих багато посередників у ролі ангелів, святих і т.п.)

12. аксакал

На 1. Я думав, Ви краще знаєте писання.
    На 2. Вже пояснював: ми Христа не обминаємо. (Мо, написати метровими літерами, як то Ви робите?) Тому цей Ваш пунктик б'є мимо.

а. То не припущення чи уяви, а плід роботи фахівців, що вивчали Традицію в світі Писання. Обзивання принижує, але не їхню працю.
    б. Сам по собі підхід "соло скриптура" є хибним, хоча б тому що левова частка Писання не була одразу написана на папері, а передавалась усно.
    в. Ми не наполягаємо, щоби усі навколо дотримувалися виключно наших догматів і правил (досвід навчив - порозумнішали). Але я не люблю, коли люди з меншим об'ємом знань і розуміння суті, ніж наші богослови, повчали нас через губу. Ви особисто змогли б написати щось на рівні хоча б Томи Аквинського?
    г. Підхід "соло скриптура" приваблює тим, що можна не думати, не аналізувати, кожного разу гарантовано видаючи самі по собі вірні слова. Але - Писання є багатошаровим, і ковзнувши по поверхні, можна прийти до хибних висновків. Гностики, аріани тощо теж видштовхувались від Писання. (О! Саме відштовхувались!)

Останнє редагування: 16 жов 2009
    • Подобається Подобається x 2
  13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Даяно, ви читаєте у мене те, що подобається, але ж не все.
    Поясніть посередництво в молитві Отче Наш. Там його взагалі нема.

14. Даяна

Даяна Well-Known Member

, - тих самих (чи таких самих), які розробляли небіблійні вчення про чистилище, лімбо, індульгенції і освячення помешкань.
    Ісус не заперечував прямого звертання до Отця, але якщо вже шукати посередника, то він – ОДИН в особі Ісуса (1Тим.2:5). Без посередництва обходились апостоли, а католики не можуть обійтися, нє? Так само як і без лімбо з чистилищем, про які апостоли і не здогадувались. Божий люд у Старому Завіті не мав підстав ні використовувати ікон Мойсея чи Авраама, чи Ангелів, ні молитись до них за ходатайством. Так само сьогодні і євреї, поклоняючись тому самому Богові (хоч і відкинули Ісуса) цього не роблять. А католикам хто сказав подібне робити, - апостоли, чи Ісус?
    Може досить вже товктися на місці на рівні «уявіть собі»? Залишайтеся собі з припущеннями, якщо не можете це показати на прикладі вчення і практики апостолів.:)
    Тема називається «Апостольська церква і сучасне християнство». Я дякую вам за те, що ви так гарно демонструєте різницю. Ваших припущень у апостольському вченні ви не навели, то давайте вже на кінець зіб’ємося з цього і перейдемо до іншого, наприклад – ОСВЯЧЕННЯ ПОМЕШКАНЬ. Вмикайте фантазію і починайте наводити цитати, які про це не говорять чи моделюйте ситуації на рівні «уявіть собі». (Лишень більше не нападайте на деякі інші конфесії, які також собі (хоч і не в такій кількості) дещо науявляли). ;)

15. Оленa

Оленa Well-Known Member

Ви вірно сказали, бо коли Боже Слово говорить, що Дух Святий досліджує Божі глибини, то я це розумію так, що Бог дає можливість людині глибшого пізнання Себе і наближення до Себе. Чим ближче людина наближається до Бога, тим більше вона робиться Богоподібною, її знання і розуміння збільшуються так ніби світло стає все світлішим і світлішим. До таких людей варто прислухатися і у них навчатися, як цариця Савська навчалася у мудрого Соломона. Коли ж людина категорична у своїх поглядах, то категоричність стає кінцем шляху до глибшого пізнання.

16. Даяна

Даяна Well-Known Member

Майже один в один - фраза свідків Єгови. Вони навіть при цьому цитатою користуються (не пам'ятаю місце Біблії),- приблизно так: "світло буде збільшуватися поступово аж до повного дня".
    P.S. О..., знайшла: Приповiстi 4:18 "А путь праведних ніби те світло ясне, що світить все більше та більш аж до повного дня! "

17. Оленa

Оленa Well-Known Member

Так ця фраза не їх особиста, вони нею лише користуються.

18. Даяна

Даяна Well-Known Member

Авжеж. Нею багато хто користується, видаючи вигадки за світло.

19. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Або навпаки ті хто несоромиться виправляти помилки

Але саме цим підходом користувались апостол. Ви ж радше нагадужте євреїв для яких усний закон, іншими словами традиція відіграє значно більшу роль ніж саме писання. Усі книги Нового Заповіту були написані до кінця 1 ст. В часи апостолів навчання та виклад основ віри здійснювався через листування апостолів з зборами. Але в усьому перші християни спирались не на традицію а на Септуагінту та настанови передані надхненими святим духом Апостолами. Зверніть увагу - в старому Завіті Бог детально описав як люди мали поклонятись йому - знайдіть в Новому завіті хоч натяк на сьогоднішній католицький культ

Останнє редагування модератором: 16 жов 2009
  20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну.... Даяно... не чекав. А як же словА Ісуса "Ніхто до Отця не прийде, як не через мене"?

а де твій аватар? :)