Розумієте, є священики-педофіли, є священники-злодії, є ....... Є то все... куди від того діватися? Де є людина - там є гріх. А от що до шведської лютеранської церкви - це є межах норми. Відчуваєте різницю? Моя племінниця зі шведом ходила брати довідку, що він хрещений, видало пастир... вибачте, не знаю як то правильно рід поставити....
Погоджуюсь. Нашарування є у всіх. Але їхня кількість і значимість (наприклад у важливому питанні хрищення) - у жодне порівняння не йде з католико-православними нашаруваннями , від яких протестанти відмовились. Погоджуюсь, брєд. Це неможливо взагалі поєднати з християнством. Можете дати посилання, бо я про це не читала?
У мене, Даяно, нема посилання. То мій живий приклад з життя. Я ж писав, племінниця моя заміж за шведа виходила... і з таким зіткнулася...
Думаю, Ви переважно користуєтесь навколоцерковною інформацією. Інакше б Ви помітили, що Католицька Церква час від часу спотикається, але завжди підноситься і лише набуває мудрості. Це стається завдяки дійсно святим людям. Наведу лише один приклад: в ХІІІ ст. багато, більше за Лютера, зробив для "випрямлення шляху" св. Франциск Асизький, але при тому зміг не утворити розколу. Тому що витравив з себе гріх гордині. Усі питання Католицька Церква узгоджує з Писанням і Традицією. "Небіблійні вчення" насправді не є такими. Хоча б про ікони. Для нас вони не більш нее менш як для Вас світлини, про що я вже писав. І що нема в нас платних послуг, про це теж писав. Напевне тому найбільш галасу, що сили ада найбільш намагаються атакувати найкращу з конфесій Я писати конкретно не буду (не на Привозі), але (наприклад) я, що не був хрещений у дитинстві, добре розміркував, до якої конфесії приставати, коли душа достигла. І задоволений. Проштрафившихся священиків з Церкви не гонять, але позбавляють права відправляти обов'язки священства. Наприклад, у закритий монастир його.
Мусульмани християни і євреї досить мирно уживались в Кордовському халіфаті. Замість того щоб нести мир церква використала свій вплив щоб розвязати тривалу і безуспішну війну. Хрестоносці поки діставались до Палестини встигали познущатись з євреїв у європейських містах. Результатом подіьних воєн було тільки ускладнення стосунків між ісламським і християнським світом. Конфлікти між протестантами і католиками виявляють що жодна сторона не булв чимось кращою за іншою. Проте я навмисно наводив приклади течій які не застосовували насмлля до опонентів. http://ru.wikipedia.org/wiki/Вальденсы
Думаю ви переважно користуєтесь ЛИШЕ церковною інформацією, де церква називає себе святою і непомильною не зважаючи на злочини перед людством. І якби ви читали ще й історичні дослідження, то знали б, що документальна інформація про Ф.Асизького дуже скудна, і в більшості - це народна і церковна легенда. А чому ви не напишите кількома реченнями, - проти яких зловживань чи догматичних перекручень виступив Ф.Асизький? У чому полягає реформа того монаха? Лише в тому, що він заснував монашеський чин, який намагався не сидіти за задвірками монастирів, а проповідувати? Це ви називаєте реформою церкви зсередини? Не будьте голослівними. Авжеж. Особливо з т.з. святим переданням... там,- де це їй вигідно. ЯКщо якийсь "св. отець церкви" схвалював хрищення немовлят,- то це афішується (без зазначення назви книги, сторінок і т.п.), а позиція В.Великого чи І.Златоустого, Тертуліана і багатьох інших замовчується. Ось така вибіркова "традиція", що є наслідком відмови від того, аби був лише один критерій віровчення - Слово Боже. "найкращу", "непомильну", "святу" конфесію, історія якої - по лікті у людській крові, конфесію, яка під керівництвом духа (якого ???) продавала індульгенції і чинила інквізицію. На щастя багатьох, часи змінились, і папи не контролюють світську владу, а підкоряються законам держав, які вже того не допустять. В нових умовах, не суперечу, все виглядає більш пухнастим.
А вот і ні. Збереглися частково тисячні списки мучеників. Ну я про це власне й писав. По-більшовицьки тоді мріяли-думали. Ідеальної конфесії нема. І СЄ не виняток. Руки вальденсів теж були заплямовані кров'ю: коли в місті вальденсів ставала переважна більшисть, "впертим" католикам залишалося вмерти в муках або тікати. Лише св. Антоній Падуанський завдяки надзвичайному ораторському таланту не був страчений і навіть багато кого переконав повернутись до католиків. Просто дехто "забуває" писати про такі факти.
напевно вальденсів ви плутаєте з альбігойцями. Католицькі епископи в працях проти вальденсів і альбігойців навмисно плутали ці дві течії Антоний отправился прямо в Римини, город, где у катаров было больше всего сторонников. Пламенные проповеди Антония и совершённые им чудеса быстро возвратили город в лоно Церкви, после чего святой продолжил свою проповедническую деятельность среди еретиков уже на юге Франции. Проповедь св. Антония была успешной даже в Тулузе, городе принадлежавшему лидеру альбигойцев Раймону Тулузскому. Вікіпедія
Для мене "сама дурепа" - не аргумент. Думаю, з моїх постів видно, що читаю не лише католицьку літературу. За 8 сторіч (!) зберіглися також офіційні документи. Його Устав, листи... А "реформа" його була така акуратна, як втручання досвідченого хирурга. Догматичну частину він залишив більш вченим доминиканцям, а зі зловживаннями боровся в першу чергу власним прикладом: доведеною до крайнощів молитвною практикою, бідністю, послухом. Порівняйте з Лютером! Можу навести досить сучасну проблему з Лефевром: протиставив себе цілому Собору, кожний учасник котрого анітрохи не дурніший за нього. На щастя, ця історія ще не закінчена, є шанси на загоєння рани. Пані, якщо кілька богословів пишуть протилежні висновки, доводиться щось одне обирати. І не замовчується, є багато католицьких докладних розвідок. Природно, в Катехизмі і т.ін. знайдете лише готові висновки. А без Передання християнсьтво було б бідніше. Цієї неділі був спомин батьків Пресвятої Діви Марії, імена котрих, Йоахим і Анна, відомі лише з Передання. А то дідусь та бабуся самого Месії. "Остапа понесло"
Эвреъ мали величезне передання яке називали усним законом, хоч часто цей закон супречив написаному в Торі що виявляв і критикував Ісус. Сьогдні церква надає переданню значно більшої ваги ніж Біблії, хоча і зареречує це. Наприклад православні богослові відверто визнають що для пояснення догматики, самого існування церкви Біблії недостаньо.
Хіба можна створити релігію на підставі самої Біблії?? Кожна християнська релігія починається з власного трактування Біблії, в цьому трактуванні використовують інформацію з свого світогляду, всі трактування в купі утворюють релігійний продукт, який можна комусь навязати. Оскільки людина сама не має ресурсів створити свій власний релігійний продукт, то вона купляє чужий.
Ви праві часто Біблію трактують через призму сучасного свідогляду, хоч насправді слід звертати увагу на те що хотів передати письменник. Тому слід аналізувати культурн-історичний контекст, звертати увагу на особливості мови тошо.
Завжди. СЄ це також стосується. Не осуджую нікого, просто субєктивність присутня в кожному мислені, не тількі у сусіда а і в моєму.
Ля-ля, фа-фа, бла-бла-бла... і жодного прикладу (пункту) "реформи". Кльово. Будують віровчення на тому, що позбирали у богословів (що сподобалось, що підійшло- не підійшло...) Виходить так, для прикладу: "І. Златоуст - отець церкви, але для нашого віровчення не все нам підходить. Смикнемо щось в одного, щось у другого і зліпимо з того щось нове. І нехай вони один одному протирічать, а ми виберемо те, що нам підходить". "Протилежні висновки" - основа віровчення. БІБЛІЯ ВІДПОЧИВАЄ! Та нехай собі будуть передання-легенди, але джерелом віровчення має бути Слово Боже, а не легенда, за якою хтось там щось сказав, а з того вибрали те, що протирічить іншому легендарному авторитету. От у православній церкві вже і билинного Іллю Муромця до лику святих занесли, вигадавши (згідно передань), ніби він під іменем Іллі Чоботка став монахом, хоча це не вписується у хронологічні рамки (інакше йому би прийшлося жити більше двохсот років". Я на днях натрапила на сатиричний сайт "ПДРС" і прочитала статтю про Муромця. Давно так не сміялася Там стьоб на рівні маразму, але все взято з нашого маразматичного життя. http://pdrs.dp.ua/pedia/Илья_Муромец
Та ні Передання, то є одна пісня, а легенди - інша. Останнє канонічної сили немає. Апокрифи не формують вчення. Це література. А Передання то інше.
Питання канонічності - неканонічності передань-легенд,- це формулювання церкви. Апостоли не протирічили один одному. ТОму це може бут каноном. А "переданісти" протирічили. То як можна на протиріччях будувати віровчення? Ось і понабирались всього, що не вписується у апостольське віровчення, та й ще свого всякого повигадували, назвавши це "розвитком". Придумали "чистилище" - розвиток, придумали "лімбо" - розвиток. ВІдмінили "лімбо" - теж розвиток. Свабода творчєства.