Дуже багато цитувати прийдеться... Є в Діях апостолів, в посланнях апостолів, навіть в книзі Об'явлення є на початку...
є такі місця, але всі вільнодумства присікались апостолами, а по їх смерті рукоположеними ними єпископами (читайте постанови вселенських соборів)
Перші відхилення і домішки були пов'язані з Законом. Люди увірували в Христа, але ще часами верталися до Закону. От, наприклад, ап.Павло написав дуже різке послання до галат, де називає їх нерозумними, бо вони вважали, що замало увірувати, що треба ще й обрізуватися і т.п.: Гал.3:1 О, ви нерозумні галати! Хто вас звів не коритися правді, ...і далі по тексту ---------- Додано в 23:20 ---------- Попередній допис був написаний в 23:13 ---------- Самі апостоли часом лицемірили і не "йшли рівно за євангельською правдою": Гал.2:13 А з ним(з Петром) лицемірили й інші юдеї, так що навіть Варнава пристав був до їхнього лицемірства... Гал.2:14 А коли я побачив, що не йдуть вони рівно за євангельською правдою, Але слава Богу, Дух Святий викривав ці лицемірства і неправди, люди були чутливі До Духа Святого, каялися у цих неправдах і йшли далі, служачи Богу...
Миха спитайте, він вам розкаже про все "подробно". Жартую... Можу сказати тільки що бувають і домішки по церквах...
То не є відхилення церкви. То є відхилення Галатів. І церква через ап. Павла все поставила на місце. Можливо Галати не покорилися і створили нову, як викажете, деномінацію - я не в курсі.
Почитайте хоча би оце: "Что такое индульгенция" http://procatholic.ru/index.php?opt...52-43&catid=110:2008-02-18-12-56-16&Itemid=71 ---------- Додано в 09:17 ---------- Попередній допис був написаний в 09:13 ---------- Дійсно! Як виявилося, навіть так звані гностики ще є на цьому світі. Майже 2000 років! Так що не дивно щодо тих, хто заявляє "solo scriptura", в упор не розуміючи, що Писання є записаною частиною Традиції
І як ви собі це уявляєте? Як каже овод, треба спочатку обрати точку відліку, чи точку від якої відштовхуватися... Якщо за точку відліку брати вчення КЦ, то протестанти суцільна "домішка" і суцільна єресь , навіть їх поява- це уже помилка..
Я ніяк собі не уявляю. Я питаю. ВИ погодились з Діаною, що домішки є. ВИ сказали, що є в протестантських церквах. Значить, є щось конкретне, про що знаєте? (Ви навіть приводили приклад). А якщо знаєте, то чому б не написати?
Дозвольте я вам дещо розповім. Домішки є абсолютно такі самі як і в католиків. Тобто, "людський фактор", про який казав Павло: 6 Дивуюся я, що ви так скоро відхилюєтесь від того, хто покликав Христовою благодаттю вас, на іншу Євангелію, 7 що не інша вона, але деякі є, що вас непокоять, і хочуть перевернути Христову Євангелію. Гал, 1 Як і атєц Пафнутій, так і брат Васілій, так і єґомосць Мацєй мають ту слабинку, що хочеться щось до Біблії додати. Тут і сонм "святих" до яких треба молитися і "непогрішимість" папи і згадувані індульгенції і "спалювання грішників". Є повно і в протестантів. До речі, різні протестантські церкви дуже різняться між собою і, наприклад, лютерани стоять набагато ближче до католиків ніж до російських протестантів. Іноді ті видумки просто принижують людину. В Україні в мене був гарний приятель Славко, який ходив до одної з протестантських церков. Женився, взяв чудову жінку, народилася дитина. На нещастя не дотягнула до 9-місячного терміну. Який то був скандал! "Братья" з калькуляторами в руках відчитували бідних Люду і Славка. Хто дав право??? Ось Оля і Левко не перстають сперечатися про заборону вина. Де написано? Адже в ізраїльтян вино було продуктом номер два після хліба. Тай якщо мені не зраджує память, фарисеї Христа звинувачували, що їсть і пє вино з грішниками. Так само придумали десятки заборон, "гріхів", про які Біблія і не згадує. На цю тему можна говорити цілий день. Тому чи не краще дотримуватись слів Біблії? Не було б ніяких суперечок, ніяких розколів.
Вас ніхто не заставляє. Наприклад я більше поважаю Василія Великого за "Шестоднев", аніж вас, Левка чи Олю за пости на форумі. Який протестантський автор може з ним зрівнятися?