мамці салон краси в татка ресторан, але каже що всерівно для них це дорого, і потрібна була допомога (чи то державний якийсь гранд, чи шо я не допитувався, бо в принципі мені пофігу)
Ну, обидва бізнеси батьків дають непогані доходи, якщо стоять в правильних місцях. Але це ті бізнеси, де самому треба робити найбільше. На працівників, якщо тільки все перевалити, то буде малий толк. Раз їй дали фінансову допомогу, то значить батьки не мали добрих доходів з бізнесів. І взагалі, азіати в Америці дуже шпаровиті. Вони будуть сидіти на одному рисі, а стараються все купувати за готівку. І вивчають своїх дітей, щоби ті мали обов"язково вищу освіту, щоби не пахали в таких обслуговуючих бізнесах, як вони самі пашуть. З азіатами добре жити в сусідстві. Вони тихі, не скандальні, законопослушні. Від низького достатку людей - до високого.
А чому за готівку, чим це для них вигідніше? І, до речі, я чув, що в Америці готівка ходить не більше ніж двадцятками. 50- і 100-доларових купюр у звичайних людей на руках практично немає. Чи це так?
Ви знаєте, Патріку, як я сказала в попередньому пості, азіати, які самі сюди вирвалися і починали з нуля, бажають вивчити своїх дітей будь-якою ціною, носом порють, але пхають їх в університети, чи державні, чи приватні, в залежності від престижу університету. В мене зараз живе International student з Китаю на квартирі. Хлоці порозходилися, кімнати пустують, найменшому скучно самому в хаті, то сестра підкинула мені студента з їхнього коледжу. Він один в батьків через китайську політику скорочення населення, батьки розлучилися, мама з ним жила в Сінгапурі, поки він вчився в школі. Батько живе в Китаї, заробляє дуже мало. Мама в Сінгапурі прибирала хати, бавила діти в багатих людей, а його вислали вчитися до Америки. Іноземні студенти платять в три рази дорожче за навчання тут. Якщо я плачу за свого студента в коледжі 1,5 тис. за чверть, то його батьки платять 4,5! Тобто, я за рік плачу 4,5, а за нього - 15,5! А за університет буде платити ще набагато більше! І для чого би, здавалося, таке робити? Що, нема університетів в Сінгапурі, чи там гроші легкі в тих батьків? А от такі вони. Дуже великі амбіції, дуже воно ціниться в них, вони зі шкіри лізуть, а дітям дадуть престижну освіту. До того, за мого ще платять за проживання тут і всі розходи. Мене то часом аж смішить таке мислення. Ходить щодня у вітрівці, парасолі не бере, коли дощ, який у нас мало не щодня. Питаю, "чого ти не купиш куртки?" Каже, що нема грошей. Давала йому свого малого теплу непогану куртку - не захотів. Я так зрозуміла, що не брендова, бо вся його одежа має бути брендова. Часом сміх - та й годі. Думаю, як хочеш мерзнути - мерзни. Я теж би не проти своїх дітей в гарварди, чи прістони вислати вчитися, але в мене нема ні грошей на такі університети, ні амбіцій таких. Мій син, що зараз вчиться в університеті відслужив армію, щоби йому навчання покрили. А найменший добре вчиться, щоби дали сколаршип трохи. А двоє не захотіли вчитися - роблять фізично. В азіатів не так.
Як чим вигідніше? Процентів в банк не треба платити. Вони скидаються родиною, щоби купити комусь хату, а тоді помало віддають. Готівка ходить всяка. Просто до оплати 50-ки і 100-ки, як приймають, то дуже прискіпливо до них дивляться, бо є багато фальшивих тих грошей. Потім банк не візьме, як ти будеш здавати виручку. Мені колись наші всунули і 20-ку і 10-ку фальшиві. Хоча зараз нові сотки і п"ятдесятки випустили, то їх тяжко підробити. На заправках, які тримають, в основному індуси і араби, тих куп"юр не хочуть брати зовсім. Вони не тримають багато кешу на розмін, бо найчастіше заправки обкрадають, адже вони працюють цілодобово і найдоступніші. А так всі знають, що там більше, як 25 доларів розміну нема.
Моя дочка має коліжанку - свою ровесницю (10р) китайку.Дівчата ходять разом на фігурне ковзання. Дуже часто коли я забираю свою дитину з тренування я забираю цю Ґрейс також.Дуже часто ця дитина в нас ночує. Батьки цієї Ґрейс працюють в школі.Батько - maintenance (завгосп) , а мама прибиральниця.Крім цієї роботи , вони ще деколи мають контракти в аеропорту по ночах - чищення літаків після рейсів. Старша дочка (22р) вчиться на стоматолога. За науку вони платять.Дочка подавалася на державну допомогу -їй відказали.Бо державна допомога студентам - це коли вони вчаться в комюніті коледжі.А коли на лікаря/лояра- то вам це не належиться. Наука в рік їм коштує майже $20.000.Це не рахуючи проживання і їди. Можна взяти студенську позику , що вона і зробила.Потім з загальної суми можуть скинути 20-30%%. Можуть скинути і більше якщо підписатися на якусь державну програму - типу на 1 рік поїхати в розвиваючуся державу і там проробити в Червоному Хресті , або Лікарі без кордонів . Як ця знайома Хулігана і зробила. Моя племінниця в Нью Джерсі теж студентка New Jersey City Universityі частково взяла студ.позику.Частково платить сестра. Якщо поїде по програмі teachers without borders вчити англійську мову на рік часу , то можуть скинути половину.
У нас дають часткову фінансову допомогу і талановитим дітям на університети, якщо сім"я малозабезпечена. А решти - бери позику. Хіба студент ну дуже! обдарований, тоді самі університети шукають гранти для таких дітей, сколаршипи. Часом компанії шукають відмінних студентів і оплачують їм якусь частку навчання, але тоді ти в них мусиш відробити деякий час. Мій студент мав гроші на навчання від армії, але перші два квотери проваляв дурня, бо хтів вчитися на продюсера, а тоді йому очі відкрилися і він пішов на інженера-механіка. Гроші вичерпав - два квотери мусив платити сам, тобто, взяв позику. Але в червні закінчує і вже пройшов інтерв"ю на посаду інженера -механіка на гідроелектростанції. Далеко звідси і глуш там, але десь починати мусить. Grand Coulee Dam - Wikipedia, the free encyclopedia
Вона дуже любить танці і фігурне катання , але в неї на відміну від іінших дітей майже не має часу на дитинство. Зараз я вже за її тренування не плачу.Її і ще 4 дівчаток тренера вибрали в групу типу щось "олімпійського резерву". В понеділок після школи - танці. Від вівторка по пятницю -фіг.ковзання Субота і четвер- вихідний Неділя зранку - танці. Коли везу додому в машині дуже часто вже спить Її тренер тепер каже що має на неї надії.А починала вона з тренером з "нашою бувшою" з Ленінграду. ...Побачим що буде.Я її не пхаю.Може залишити коли хоче.Але вона не хоче залишати. В школі любимий предмет - французька мова.
А чого ж тоді на порядних людей визвірялися, що вони за Росію з її вождями анічичирк? Подвіна мораль.
Все одно нічого не зрозумів. От кажу про себе. Я, наприклад, заробив 1000 гривень. Поклав їх на дебетову картку. Там, на картці капає 2% відсотки річних на залишок. Якщо мені щось потрібно купити за 100 гривень, є два шляхи. 1. Я розраховуюся карткою. Тоді в мене на картці залишиться 900 гривень. 2. Я знімаю 100 гривень готівки. Тоді з мене вираховують ще 1% за зняття готівки, і на картці залишається 899 гривень. Мені вигідніший безготівковий розрахунок в магазинах. Якщо ж я тримаю гроші на картці Приватбанку, то там на залишок нараховується ...надцять відсотків річних, не пам"ятаю точно, скільки. Мені вигідніше, щоб у мене в кишені не було готівки, тому що гроші на картці Приватбанку помаленьку ростуть. Якщо я в банкоматі зніму, скажімо, 200 гривень, то на картці з 1000 залишиться 898. А потрачу в магазині готівкою 100 гривень, то на другу сотню, що в кишені, нічого не наросте, а коли та сотня залишилася б на картці, то накапали б копійки. "Мєлочь, а приятно" Навіть якщо б у мене раптом з"явились готові гроші (продав яблука чи горіхи на базарі), мені вигідно ними поповнити картковий рахунок, щоб на них росло ...надцять відсотків річних. Ну, звичайно, при умові, що банк не обанкротиться, як це мало місце з багатьма українськими банками за останні два роки.
Для цього в нас є saving account на який є ваші гроші під процент ,і якісь термін по договору ви не можете їх рухати,а є debit account яким си користуєтесь кожний день і ніц там не росте,я ним користуюсь щоб платити рахунки,бо ми щоб оплатити світло ,газ,і ішші рахунки просто виписуємо чек і висилаємо поштою,а не стоїмо в чергах до каси