Щоби люди які працюють на Alberta oil sands могли бути більш-менш впевнені за роботу потрібна ціна $50.Вона зараз майже вже є.Зимою , коли було по $38 , було гірше.Щоби чулися добре, щоб почалися на виробництві overtimes потрібно $58.А з позначки $65 починається бум.Це так схематично. Місто Форт Макмурі , де був пожар -просто фізично не могло вмістити всіх бажаючих приїхати на роботу при минулому бумі.Всі готелі , кемпи ,-все було зайняте.А на oil patch і pipelines людей до роботи все рівно не вистарчало.Зарплатою в $90 тис. нікого здивувати було не можна.З неї починалися професійні роботи , де потребували ліцензії. Зараз місто після пожару інтенсивно відбудовуєть.Деякі чстини міста стають повністю новими.Що не догоріло розвалюють і починають з голої землі.Десь 15% бувших мешканців не повернулися назад. Виробництво нафти частково спеціально занижене.Зарплати заморозили і зрізали грошові бонуси (преміальні) на виробництві.Ті що зараз працюють зайняті на весь робочий тиждень.Навіть я би сказав busy і в деяких ділянках навіть вже починає не вистарчати людей.Але нових не приймають.Краще хай робота буде не зроблена на час , або частково..Ось такий підхід. В навколишніх містах і в Едмонтоні зараз інтенсивно йде будівництво нового житла для продажі.На рент майже не будують. доріг, гайвеїв , нової інфраструктури.Це все виглядає як велика будова. З чого би то?.Напевно ці що будують знають щось чoго не має в газетах і ТБ.
Та я розумію що Вам високі ціни на нафту вигідні. Більшості ні. Зараз існує багато причин чому ціни на нафту стабільно не підуть в гору. Нафта по 100 дол. + як було недавно буде хіба якщо долар впаде в два або більше раз.
Так , мені вигідні.Можна думати про зміну нового дорого авта що 2-3 роки , докупити ще якесь property , щоб здати в рент. Мати продовжені вакації в Мексиці.Відкладати дитині на науку , щоб не брала студенської позики пізніше.Хоча я це зараз роблю. Це мене зачіпає але частко , бо геодезія звязана з будовою також.
Для економіки це велика проблема коли люди витрачають більшість своїх коштів на необхідні речі. Це викликає стагнацію індустрії а за нею і інших галузей. Тому надмірний ріст цін на нерухомість і нафту був вкрай шкідливий. Він перекривався кредитами аж поки банки не гавкнули. Дехто на цьому розбагатів але більшість збідніла. І економіка далека від підйому і навіть до повернення до рівня 90-х. Від цін на нафту залежать багато речей включно із необхідними. Як ціни на продукти (частково тому що ціни на нерухомість також впливають, податки досить другорядні у їх формуванні). Ціни на обігрівання, газ і електрику і комуналку назагал поки-що до неї також прив'язують. Хто перекриє ріст цін на нафту? Знов кредитні банки?
Не забудьте що банки гавкнули тільки в США.В Канаді такого не було. Тому що тут кредити / морґеджі не роздавали на ліво-і-право. Проблема яка було в Вас кілька років назад полягала в тому що людина яка мала зарплату в $10/годину могла піти в банк і взяти позику на мілліонну хату. Апріорі знаючи що виплату хати і рахунків може потягнути не більше 4-6 місяців. Це було для того що б цю хату продати і заробити.Тому штучно ціни росли.І багатьом так вдалося. Але ще більше людей які тим зайнялися попеклися і просто віднесли ключі в банк від роздутої в ціні хати , яка того не вартує. Програли люди , збанкротували банки. В Канаді Ви не отримаєте позику в банку якщо Ваша зарплата тому не відповідає. Тому Ви бачeте в Нью Йорку багато банків з зеленим лоґо - це Торонто Домініон Банк , канадійський банк , який перекупив Банк оф Амеріка (здається).
Це була ґлобальна криза. В Европі, Китаї і інших частинах світу. Роздуті ціни на нерухомість. Ви вчасно скористались - тому що і у Львові вони були роздуті. В нас виплачений кооператив відібрали. Але це інша історія. В Европі банки під більшою загрозою чим у США. Там було багато вкладено під будівництво під роздуті сподівання. В тій же Іспанії наприклад. Ви забуваєте що брали кредити не тільки мешканці а й компанії які будували або радше наймали будівельні компанії. Ціни росли як гриби опісля дощу навіть у депресивних місцевостях звідки усі втікали через неможливість знайти працевлаштування. ЕС у набагато складнішій ситуації чим США де ФР таки виправив проблему. Хоча економіка бажає кращого. Але головна проблема це тільки роздуті ціни на нерухомість під які не дуже бажають давати кредити. В ЕС натомість і ціни роздуті і багато сумнівних кредитів які несплачені. Сплатять їх скорше за рахунок вкладників і платників податків. Там ще й інші проблеми на додачу. У Китаї ситуація також гірша. "Бум" закінчився. Будинки залишились порожні через те що немає тих хто викупить ті квартири. Будинки які незаселені приносять збиток. Цирк роздутих цін продовжується.
80-ті ще були ерою диско і неперебірливого сексу. Це радше було закінчення ери "Сексу, наркотиків і рок-н-ролу". Не те що секс і наркотики кудись поділись. Але мистецтво пропало. А точніше було знищене квазі-реліґійними адептами мінімалізму у 90-ті і на початку 2000-чних. Але це вже було потім. Саме ера "Сексу, наркотиків і рок-н-ролу" закінчилась тоді. Зі смертю спершу А. Воргола у 1987 і потім насправді символічної фіґури Жана-Мішеля Баскії у 1988. Я був на першій посмертній виставці останнього, досить скромній. Після цього моменту все пішло на спад поступово. Я ще мародерствував у місті десь до кількох років назад з деякими їхніми друзями. Але місто стало нудним. Дехто вернувся в Европу, Берлін ніби більш цікавий. Дехто постарів або помер. Із кінцем 80-тих розпочався кінець великої післявоєнної ери. Завершився із початком 2000-их. Але 80-ті ще мали в собі ту епоху, до кінця. Мантра мінімалістів і ринкових лібералів набрала силу лише у 90. Розпад СРСР і наплив хвороб звідти теж доклався до їхньої перемоги. Це змінило світ евентуально. І не в кращий бік. Я очікую на їхню поразку. І точу гострі кинджали. Співчуття і жалю в мене в душі немає.
Не гнівайся, круче, але нй я не люблю. Ржавий, сірий, брудний, жахливі дороги, чорно і чорний, мурашник жахливий і водночас пустка і запущення, крім пару метрів Мангетенну гнітючі враження - отакі основні його риси. Решта Америки набагато кольоровіша. А хто видів різні сінгапури-шанхаї-гонконги і різні дубаї - то взагалі з майок "ай серце НЙ" відверто кепкує. Але то моя особиста думка.
Решта Америки ще більш сіра і пустопорожня. І спалена великою порожнечею. НЙ таким раніше не був. Але навіть ця порожнеча не є настільки жахливою як велика зажерлива дурість яка простяглась від Німеччини до Китаю. Вічноголодна і обмежена. Без уяви, переконань, стерженя і напряму. Із фіксацією на банальному. Там зароджуються ідеї? Вже давно ні. Травоїдне стадо корів яке більше зацікавлене долею биків на кориді чим астрономічними відкриттями. Не те що воно відсутнє тут. Але хоч не настільки. І в місті його донедавна було набагато менше чим деінде. Місто працювало через не можу щоб творити. Але так, Флорида цікавіша для споглядання жіночих задів. Кому що.
Та не вся, ну вже не перетягуй. Об"єктивність понад усе. Є і дуже файні місця в решті америки. От файних жіночих задів дійсно мало, проблема харчування в вас дуже гостра. Ех, цьоця Оля не стерпіла би твоїх слів про кохану америку.
Гамеріка. Стан Вісконсин. Якесь озеро, куди мій син у свій вихідний з друзями їздив. По скелях лазили, в озері купалися.
Все об'єктивно. Сіра маса з пригородів найгірше. А з Німеччини тим паче. Вони уявляють собі що хліб росте на деревах. А масло на кущах. Все що вони вміють це їсти. І турбуватись долею песиків яких їдять в Китаї. "Бідні песики", "їх їдять", "як огидно". Сіра маса. Без кольору. Одноока. Із двома-трьома думками. Решта "інформація". Із інтернету. Зомбоподібна сіра маса. Єдина суть якої бути джерелом крові для вампірів у НЙ. В нас не тим харчуються.
Гарний штат. Стріляв там. Красиві ліси. На сході таких немає. Взимку заносить снігом як у Сибіру. Південь щоправда більш фермерський.
Південь штату має багато ферм із коровами. І заводи для молочної продукції. М’ясо там дуже добре. На сході все привізне. Тут риба краща. А там м’ясо супер. І дичина доступна. Ковбаса із козуль. Печені вивірки. Фазани. Там під час депресії у 30-ті на дичині виживали. Сірих вивірок не шкода. По червоних мені було б жаль стріляти. Живність в лісах там правда лякана через те що полюють часто. На сході до диких індиків або куріпок можна підкрастись на дистанцію протягнутої руки. І козулі особливо не ховаються.
То так є майже зі всіма хто приїзжає в це місто на візит. А потім коли починанаєш жити в ньому , то все потрохи міняється і місто починає подобатися. Так було з моєю сестрою коли вона сюди приїхала і ще кількома людьми які тепер там живуть . Не знаю за все решта (хоч підозрую що так само) але Гонк Конг ще більший мурашник як Н.Й. З гарними туристичними місцямі , дорогим шопінґом і з місцями де смердить якимись помиями , літаки мало не зачіпають дахів (старий аеропорт) і постійним шумом.Я там був проїздом коли вертався з Індії і Пакістану , де був по роботі у відрядженні. Мені подобається Сан Дієґо (Каліфорнія). Гарне місто і не дороге , порівняно з іншими містами до життя. Не дороге тому що 20хв машиною або 30хв. трамваєм і вже Мексіка - Тіґвана. Ціни по оба боки кордону майже рівні.
Для пасажирських перевозок. Поштові/карґо , літаки UPS , FedEx ще сідали там в 2009р. Потім хотіли взітну полосу переробити на причал до кораблів.
Пару тижнів тому дивився на ту смугу в Гуглмепс. Виглядом ваабчє на аеродром не нагадує. Там вже набудовано всього.... Вроді)))