Акція за українське дублювання фільмів

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем MARTINI, 23 лис 2006.

1. iso

iso Well-Known Member

• Подобається Подобається x 1
  2. TesTanya

TesTanya Well-Known Member

Угорці і румуни Закарпаття мають школи з своїми рідними мовами викладання і ЗНО (історія, географія, математика, фізика) теж можуть складати рідними мовами, та для вступу в державний вуз - обов"язкова українська.

• Подобається Подобається x 2
  3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Прекрасный пример! Большинство слов - западно-украинского происхождения... Что, собственно, и оправдывает продавливание этой буквы именно с западной Украины.
    Мне совершенно не понятно, чем ґанок отличается от ганок - как учили меня. ;)

---------- Додано в 11:22 ---------- Попередній допис був написаний в 11:20 ----------

Казак Луганский - Владимир Даль - составил словарь русского языка. Запишем его "москалем"? При чем тут - составители?

4. iso

iso Well-Known Member

На підставі чого такий висновок?

5. TesTanya

Словник живої української мови упорядкований Грінченком - визнають мовники, виданий 1907-1909 у Києві
    http://uk.wikipedia.org/wiki/Словарь_української_мови

• Подобається Подобається x 3
  6. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Я вважаю, що у літературну українську мову останніми роками на офіційному рівні вноситься усе більше не літературних українських слів, а діалектизмів і запозичених слів за принципом "тільки б подалі від москальської". Це стосується, зокрема, і правопису.

Щодо звуку " ґ ", то він не притаманний "народній мові" більшої частини України.

---------- Додано в 12:23 ---------- Попередній допис був написаний в 12:17 ----------

При усій повазі, TesTanya:give_rose:, читаємо наведене Вами посилання далі:
    "Найважливіша недостача цього словника на теперішній час — він не чітко відділив слова говіркові від слів літературних, і взагалі на літературну мову не звернув належної уваги, тому до словника внесено багато говіркових слів, яких у мові літературній не вживаємо.":dntknw:

• Подобається Подобається x 4
  7. TesTanya

Ви ж говорили, що слів з буквою Ґ не знаєте. . А тепер виявляється вам словник не підійшов.

8. Степаныч

Я такого не говорив. Слова з буквою Ґ були і раніше, але їх вчили як виняток. І Ґ тільки напочатку слова. А зараз цей звук вживають практично в усіх словах, у т.ч. у середині слова.
    Не мені. Ви ж самі дали цитату з вікі, яка у свою чергу потрапила туди звідси.
    Хіба ж я заперечую? Діалекти збагачують мову. Наприклад, я раніше не знав значення слів коліжанка, вар"ят, філіжанка, кобіта, багатьох інших, а зараз знаю. Поповнив словниковий запас.:)
    А як бути з "коса" у розумінні "заплетена коса" і "коса" у розумінні "гостра коса", наприклад? І таких прикладів можна навести немало, коли одне й те ж слово має різні значення.

9. iso

iso Well-Known Member

Багато говіркових слів, але чому висновок, що переважно галицьких?
    Ваше право:dntknw:
    Між іншим. Уся літературна мова склалася переважно з говіркових слів. :scratch_one-s_head:

10. Степаныч

Загалом питання до автора цитати, пана Огієнка. На мою думку тому, що "говіркові слова", це слова з "говірки".

11. iso

iso Well-Known Member

Абсолютно правильно, але чому з галицької? Огієнко такого не писав.

12. Sirko

Sirko Well-Known Member

Що за каламбур, Ви хоч зрозуміли, що написали? Які слова поза діалектизмами і запозиченнями мають винятковий патент на "літературність"? Запитаю інакше: лексикою з яких джерел має поповнюватися літературна українська мова?

Останнє редагування: 1 бер 2011
    • Подобається Подобається x 4
  13. Монархист

Монархист Well-Known Member

ну я в Одессе этого вообще не видел
    а кто сказал что я к кубанским казакам отношусь? и кто сказал что они по-украински говорят? у них гутарка или балачка ;) не путайте с украинским языком а тем более с галицким ;)

14. kjk

kjk Дуже важлива персона

Галицкий язык ?? А то який?

15. Полковник

Полковник миється в бані

Тут со Степанычем согласен:

16. Монархист

а вы что не в курсе что галицкий говор ярко выделяется на фоне других разговорных практик на Украине? :) вы (обобщённое определение) же утверждаете что малороссийский и южнорусские говоры отдельный язык от русского. так почему галицкий говор не должен быть отдельным языком? или вы против уникальной самобытности? ;)

17. iso

iso Well-Known Member

По-перше, Ви малость спутали "говор" з діалектом. а по-друге, якби ви пояснили коротко, що ви хотіли сказати?...:dntknw:

18. Монархист

ну я изначально и наречие пропустил, сразу на язык перешёл.
    вы колёсиком мышки покрутите там написано на верху.

19. kjk

kjk Дуже важлива персона

Якщо в нас не українська мова з галицькою говіркою, а "галицийский говор", "малоросский говор", то давайте і російську мову назвемо московский говор, чи язик може бути тільки русский, а все решта говори?

20. Полковник

Полковник миється в бані

Назовите, кто Вам мешает.
    Тут, на ЛФ, уж как только Русский Язык не называли...
    От Вашего называния ничего в нём не измениться, а хоть кому-то на душе полегчает.
    Называйте!

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)