Акція за українське дублювання фільмів

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем MARTINI, 23 лис 2006.

1. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

В усьому ЦИВІЛІЗОВАНОМУ світі знають українську?о_О Щодо фільмів - не згоден з Вашим трактуванням. Наскільки я зрозумів, незадоволені дублюванням російських фільмів українською при неможливості проглянути їх мовою оригіналу. А щодо потреб... Знаєте, живе людина, дихає, їсть, ну і т.д. А перекрийте їй кисень, залишіть без їжі, - і створите ПОТРЕБУ вирішити ПРОБЛЕМУ, якої не існувало. Саме цього Ви у тому числі і вимагаєте. І дивуєтесь: і чого вони ображаються?

ЗІ: до речі, щодо "пояснень". Вони абсолютно непереконливі. Вони стосуються людей, які з однієї країни приїхали в іншу і повинні вивчити мову цієї країни. Ми ж говоримо про людей, які нікуди нізвідки не приїжджали, для яких ця країна є своєю, які приймали участь у її створенні. А тепер з якогось дива одна частина населення диктує іншій, яка мова буде головною.

Останнє редагування: 30 січ 2009
    • Подобається Подобається x 3
  2. iso

iso Well-Known Member

Не проходить. Хіба так: Ті-ті-і ті посади - для двомовних, там і там - мова справочинства і спілкування-українська, в тих, тих і тих вузах (з державними замовленнями) укр.мова тощо, а тоді вже "хто нє - то нє". Бо "Вивчити 2 мови не те, що вивчити надцять абсолютно несхожих мов".
    Не мають, треба створити (див. вище)

• Подобається Подобається x 1
  3. Степаныч

Ну це ж само собою!
    Оце дивитись?:

4. андрей-25

андрей-25 Well-Known Member

Так, російська, бо саме її знають більшість мешканців колишнього срср, а не напр. білоруську чи казахську.
    Чому російськомовні - росіяни? Мова іде про російськомовних українців.
    А ви впевнені, що більшості населення?
    Та не росіяни незадоволені, а російськомовні українці :)

• Подобається Подобається x 2
  5. iso

iso Well-Known Member

Нє-а. Див. "там і там - мова справочинства і спілкування-українська".

6. консультант

консультант Дуже важлива персона

Цікаво, як відстоюють свої права україно-мовні росіяни в Росії і як в цьому їм сприяє російська влада?

7. Степаныч

Якщо я правильно зрозумів (бо з вузами зрозумів), то повна фраза: "там і там мова справочинства і спілкування-українська, а там і там-російська", то в принципі можливе як варіант. Але я думаю, що найголовніше у Вашому дописі: "Ті-ті-і ті посади - для двомовних". Наприклад, держслужбовці, лікарі, судді, працівники правоохоронних органів тощо повинні володіти обома мовами. Якщо коротко, посади, на які держава покладає виконання певних фінансованих з бюджету функцій, повинні надаватися виключно людям із знанням двох мов. Але законодавчо вимагати цього від, наприклад, інженера, потреби немає.

А яким чином це стосується України?

Останнє редагування модератором: 31 січ 2009
  8. консультант

Щоб порівняти хто є більшим націоналістом, чи шовіністом, бо ніякий народ так не почуває пригнічено, як російсько-мовний.

9. Степаныч

Порівняємо. І що зробимо в залежності від результатів? Якщо виявиться, що Росія є "більшим націоналістом чи шовіністом", то в залежності від цього Україна будуватиме свою внутрішню політику? Підтягуватися будемо? А якщо, наприклад, виявиться, що якесь загублене в джунглях Амазонки плем"я з"їдає 5% своїх сородичів, то це дозволить нам з"їдати хоча б 1%?

10. iso

iso Well-Known Member

Від інженера - обовязково. Знання обох мов. І хоча б однієї європейської
    А там і там допускається російська

11. Веда

Веда Well-Known Member

Степанич, а що не дозволяють?
    Свіженький приклад. :) Директорка школи розповіла. Були у школі загальні батьківські збори. Школа російська, є українські класи. Задають батьки різні питання. Піднімається батько хлопчика з українського класу і питається: "А можно другой язык учить, мы и книжки купим, и учителя готовы оплатить..." Педколектив розгубився. о_О Ну, директорка тактовно питає:"Ви хотите ребенка в русский класс перевести?" А чоловік у відповідь:"Да нет. Мы хотели бы, чтобы вместо русского, дети учили армянский. У нас тут диаспора, деток много. Деньги готовы выделить."
    А у нас дісно багато представникій Кавказу (біженці ще з 80-х). І я такі розмови вже чула, але і не думала, що дійде до такого діалогу у школі... Тепер директорка має проблему. І знаєте, Степанич, що її вразило значно більше вірменьскої? Ніхто з батьків ні пари з вуст, як так і треба...
    І як тут Фінляндію не згадати :)

Останнє редагування: 31 січ 2009
  12. Letot_Nsk

Letot_Nsk Well-Known Member

Не вони так їх діти. Або внуки...
    Ну не всім ж в ООН виступати:) Більшість хоче просто без проблем спілкуваатися за кордоном
    Необхидности немає. Зробили ьи відразу як в прібалтіке - і не було би зараз такого питання. А якщо і далі бігати за кожним і умовляти - щн років на 15-20 проблеми:)
    Ця одна частина населення в декілька разів більш ніж інша. Може бути варто прислухатися до думки більшости?
    Бачити, навіть росіяне не проти:) І, к слову, а скільки "російскомовних українців" в Україні? Ви постійно на ніх посилаєтеся. Скажіть, скільки ВАС в Україні? С посиланнями на джерела, будь ласка.
    Нияк:) Це тут можуть послати в крайньому випадку... єєєє:scratch_one-s_head: на море:) В Росії пошлють в інше місце:sad: А який сенс ходити туди, де навіть моря немає... :dntknw:

13. Степаныч

Бо так і треба. А що Вас вразило? Хочуть люди - дати таку можливість. Це ж нормально. Це стосується і другої державної. Будемо відвертими: у нас дві приблизно рівновеликі мовні групи. Усі інші разом не дотягують до 3-х відсотків, до того ж вільно володіють або російською, або українською. Тому не бачу підстав відмовляти у другій державній.

По-перше, дааааааалеко не в декілька і навіть, мабуть, не в рази. Цього ніхто не знає. Вихід один - референдум. Але його вперто не хочуть проводити.

Останнє редагування модератором: 31 січ 2009
  14. Веда

Веда Well-Known Member

Якщо дві державні - дитинка вірмена повинна вчити українську, російську, рідну і англійську... Чи як?

15. iso

iso Well-Known Member

Отут ми з Вами (я і Ви) найближчі років 20 не погодимся:)

16. Степаныч

ПОВИННА українську і російську. Крім того, англійську (або німецьку, французьку, які там ще вчать зараз з іноземних). Усі інші - факультатив (чи зараз кажуть варіативна частина?) або недільна школа.
    :) Дякую на доброму слові (я про 20 років). А якщо не погодимось, то й не погодимось. Це нормально. Досить, напогоджувались уже за 75 років.

17. Веда

Веда Well-Known Member

І ви вважаєте, що це справедливо?

18. консультант

Навіть не знаю, що відповісти. Степаничу, мені по цимбалах хто на якій мові до мене говорить, чи пише, а тим більше на якій мові демонструються фільми. Є закон і є структури, які контролюють його виконання, а Ви що хочете, те й робіть.:)

19. smeet

smeet просто спілкуюсь

Як це яким,самим прямим.

20. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ось на тому і спасибі, дорогий товаришу! Ви попали в точку. Так справи стоять в усьому світі. І поскільки російська не державна і ніколи нею не буде на цей пайок що Ви садите вірмен, треба садити всіх хто хоче вчити мови своїх предків, включаючи російську.
    Щодо "російськомовних" українців? Мені до цих пір цікаво, як можна жити в своїй країні. серед своєї нації і ненавидіти мову цієї нації. розмовляючи на іноземній.
    В історії є кілька випадків, коли близько 1000 років тому англійська аристократія а 200 років тому російська аристократія розмовляли по-французськи, бо рахували свої мови мужицькими.
    А за що так звані "українці" ненавидять свою мову і надають перевагу мові, яка колись була мужицькою?

а де твій аватар? :)